Στο ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής το Καστελόριζο

Παρά το γεγονός ότι το καταστατικό της λειτουργίας του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής προβλέπει και την προβολή ταινιών, αυτό είναι κάτι που δεν γίνεται συχνά, παραδέχτηκε και ο πρόεδρος του φορέα Γιάννης Κυριαζής στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε ενόψει του «κινηματογραφικού» διημέρου που έκλεισε χθες στο ΔΗΠΕΘΕ.

Τέσσερα ντοκιμαντέρ φερμένα απ’ ευθείας από το Φεστιβάλ ιστορικού ντοκιμαντέρ του Καστελόριζου «προσφέρθηκαν» στο κοινό της Κομοτηνής. Πρόκειται για το ισπανικής παραγωγής «The Silence of others» με αναφορές στη δικτατορία του Φράνκο, το «Time to leave» που φέρει την υπογραφή Τούρκου σκηνοθέτη, το “Heart of Stone” από τη Γαλλία που περιγράφει την προσπάθεια απόδρασης ενός Αφγανού από τη χώρα του και το «Στην άκρη του Αιγαίου – Καστελόριζο» που είναι μια παραγωγή του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών. Οι δύο πρώτες ταινίες προβλήθηκαν προχθες Παρασκευή και οι άλλες προβλήθηκαν χθες.

«Χρειαζόμαστε το παρελθόν για να βαδίζουμε το παρόν και να ατενίζουμε το μέλλον» ήταν το σχόλιο του προέδρου του ΔΗΠΕΘΕ Γιάννη Κυριαζή, αιτιολογώντας την απόφαση για την προβολή των ιστορικών ντοκιμαντέρ, ενώ ο ίδιος έπλεξε και το εγκώμιο της εκπροσώπου του Φεστιβάλ Ειρήνης Σαρίογλου, η οποία βρέθηκε στην Κομοτηνή για τις προβολές.

Όσο για τις υπόλοιπες δράσεις του ΔΗΠΕΘΕ, αυτές θα ανακοινωθούν εν καιρώ, σημείωσε ο πρόεδρος.


Από το Ζάππειο Παρθεναγωγείο στο Καστελόριζο
Η Ειρήνη Σαρίογλου είναι μία Ελληνίδα ιστορικός, επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη.

Αποφοιτώντας από το Ζάππειο Παρθεναγωγείο της Πόλης, φέρει μαζί της ως «κληρονομιά» το όραμα του Ελληνικού Φιλολογικού Συνδέσμου Κωνσταντινούπολης, το οποίο μοιράζεται με τους υπόλοιπους εννέα ιστορικούς με τους οποίους το 2008 συνέστησαν το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών, απότοκο του οποίου αποτελεί το Διεθνές Φεστιβάλ Ιστορικού Ντοκιμαντέρ του Καστελόριζου.

«Θυμάμαι, άρα υπάρχω» είναι ένα από τα μότο που χρησιμοποιεί συχνά στο λόγο της η κα Σαρίογλου, επικαλούμενη τον ποιητή Μανώλη Αναγνωστάκη για να πει ότι στόχος του Ιδρύματος -επαγωγικά και του Φεστιβάλ- είναι η ανάδειξη της ιστορίας και της ιστορικής μνήμης εν γένει.

Στις φιλοδοξίες του ιδρύματος δε, είναι η συνεισφορά στην εκπαίδευση με την αλλαγή του τρόπου που διδάσκεται η ιστορία.

Γι’ αυτό, το Ίδρυμα, θα προτείνει το καλοκαίρι του 2021 δύο νέα εγχειρίδια ιστορίας για την πέμπτη και την έκτη τάξη του δημοτικού σχολείου, που αν τελικά γίνουν αποδεκτά, θα αποτελέσουν την απαρχή για την αλλαγή των εγχειριδίων σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

Πάντως, τα δύο αυτά εγχειρίδια αποτελούν τη συνεισφορά του Ιδρύματος στον εορτασμό της 200ής επετείου από την Επανάσταση του 1821.