Ένας «ήρωας» ανάμεσά μας, δίνει μαθήματα ζωής

Ένας «ήρωας» ανάμεσά μας, δίνει μαθήματα ζωής

Ένας «ήρωας» ανάμεσά μας, δίνει μαθήματα ζωής

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2132 ΦΟΡΕΣ

«Η Ροδιακή» σκιαγραφεί τον χαρακτήρα του Τσαμπίκου Ρούφα, ενός ανθρώπου που γεννήθηκε με πρόβλημα ακοής, όμως κατάφερε να ενταχθεί πλήρως στην κοινωνία μέσα από την ενασχόληση και τις επιτυχίες του στο ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό γενικότερα

Υπάρχουν δίπλα μας ήρωες αληθινοί, μόνο που χρειάζεται από ‘μας μια πιο προσεκτική ματιά για να τους εντοπίσουμε και ν’ αφήσουμε απλώς να μας διδάξουν με την πορεία της ζωής τους αλλά και την παρουσία σε κάθε κοινωνία, δίνοντας το στίγμα τους και μια διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων.

Ο Τσαμπίκος Ρούφας είναι ένας απ’ αυτούς και γεννήθηκε το 1994 με πρόβλημα ακοής, όμως από μικρός αγαπούσε πολύ το ποδόσφαιρο και σε ηλικία περίπου έξι χρόνων άρχισε να παίζει στις ακαδημίες του ΔΟΑ και του Άρη στον Αρχάγγελο. Αμέσως ξεχώρισε το ταλέντο του κι εντάχθηκε στην ανδρική ομάδα του Άρη, αλλά ταυτόχρονα έπαιζε και στην επίλεκτη ομάδα του σχολείου του στο Βενετοκλειο, η οποία σημείωσε τότε εξαιρετική πορεία. Η συνεργασία του με τ’ άλλα παιδιά ήταν άψογη, και το πρόβλημα που είχε με την ακοή του δεν τον εμπόδισε ν’ ασχολείται, έχοντας εξαιρετικές επιδόσεις πολλές φορές με το αγαπημένο του άθλημα.

Στην πορεία μάλιστα ήρθαν και οι προτάσεις από άλλες ομάδες στο νησί. Αγωνίστηκε στον Άρη 2013, τον Ηρακλή Λάρδου, στην Ασπίδα Σαλάκου, στον Άγιο Γεώργιο Μαλώνας, στον Αστέρα Μασσάρων και στον Ξάνθο Πάτμου. Αξίζει όμως να σημειωθεί πως για ένα χρόνο ήταν μέλος στην Εθνική Ελλάδος κωφών. Τώρα, για δεύτερη συνεχόμενη αγωνιστική περίοδο, συμμετέχει με τα χρώματα του Ταξιάρχη Καλάθου στη Β’ Κατηγορία και ως αμυντικός μπορεί να καλύψει τόσο αριστερό όσο και το δεξί άκρο με επιτυχία. «Η Ροδιακή» βρέθηκε κοντά στον Τσαμπίκο και σήμερα επιχειρεί να σκιαγραφήσει κάποια από τα σημαντικά στοιχεία του χαρακτήρα του.

Κοινωνικοποίηση μέσα από τον αθλητισμό
Η ενασχόληση με το ποδόσφαιρο βοήθησε πολύ τον Τσαμπίκο να γνωριστεί με πολλά παιδιά και να δημιουργήσει τις σχέσεις φιλίας και αναγνώρισής του. Επίσης η καθημερινή επαφή του με ομιλούντα παιδιά (σε συνδυασμό με την υποστήριξη της λογοθεραπείας που είχε) συνέβαλε στο να αντιλαμβάνεται το νόημα και τον τρόπο χρήσης του γλωσσικού κώδικα των ομιλούντων, πράγμα που συνετέλεσε προσθετικά στην πλήρη κοινωνικοποίησή του. Αυτά του επέτρεψαν να συναναστρέφεται με όλα τα παιδιά και εκτός της ποδοσφαιρικής δραστηριότητας, βοηθώντας στην πλήρη και ομαλή ένταξή του στην κοινωνία που έγινε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο γι’ αυτόν.

Αποδοχή και αναγνώριση παρά τη διαφορετικότητα
Η συμμετοχή των ατόμων γενικά στον αθλητισμό είναι ο τρόπος με τον οποίο θα ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο και θα αναπτύξουν κρίσιμες δεξιότητες που θα τους είναι χρήσιμες για την υπόλοιπη ζωή τους. Κάποιες απ’ αυτές είναι η χρήση του γλωσσικού κώδικα, η αποδοχή όλων των ατόμων χωρίς καμία διαφορετικότητα, η ικανότητα συνεργασίας με άλλα άτομα, η ικανότητα πειθαρχίας σε κανόνες και η ικανότητα της αμοιβαιότητας με τους συνανθρώπους. Τέλος, όπως και να το κάνουμε, η συμμετοχή όλων μας σε αθλητικές δραστηριότητες είναι ωφέλιμη για λόγους υγείας.

Ο δικός του πετυχημένος αγώνας μέσα κι έξω από το γήπεδο
Κάθε μέρα ο Τσαμπίκος προσπαθεί να δίνει τον καλύτερό του εαυτό προς όφελος της ομάδας και των συναθλητών του. Επίσης σέβεται, και το έχει αποδείξει, τους ποδοσφαιριστές των άλλων ομάδων, αφού είναι αντίπαλοι αθλητικά και μόνο στη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα. Με πάρα πολλούς από αυτούς μάλιστα διατηρεί άριστες προσωπικές σχέσεις, ενώ και οι διοικήσεις των ομάδων που αγωνίστηκε, του φέρθηκαν άριστα.

Διαβάστε ακόμη

Καλά άλματα για τη Νικόλ Κυριακοπούλου με… φόντο τη Ρώμη

Σάββας Ορφανίδης: «Τρεις νίκες και βλέπουμε»

Ελεύθερα και χωρίς κίνητρο, ισόπαλο το Διαγόρας-Αιγάλεω

Βγαίνει πρωταθλητής στο μπάσκετ Ανδρών στην Ιαλυσό…

Θεαματική βελτίωση και νέα ατομικά ρεκόρ από τον Νικόλαο Κοντού!

Τα αποτελέσματα του δρομικού τριάθλου στίβου Κ14

Τα αποτελέσματα ατομικής χρονομέτρησης στο τοπικό πρωτάθλημα ποδηλασίας δρόμου

Ικανοποιητική παρουσία από Λιακοπούλου και Σαραγά στο “ACROPOLIS JUNIORS”