Xάρης Θεοχάρης: Σε αναπτυξιακή τροχιά και το 2020 ο τουρισμός

Xάρης Θεοχάρης: Σε αναπτυξιακή τροχιά και το 2020 ο τουρισμός

Xάρης Θεοχάρης: Σε αναπτυξιακή τροχιά και το 2020 ο τουρισμός

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 237 ΦΟΡΕΣ

Περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού προβλέπει για το 2020 ο υπουργός, Χάρης Θεοχάρης, ενώ για το 2019 αναμένει αύξηση τουριστικών εσόδων κατά 12% με 15%, παρά τις «αναταράξεις» λόγω της κατάρρευσης του Thomas Cook. «Παρά τα σκαμπανεβάσματα, τις εκπλήξεις και τα εμπόδια, το 2019 μάς αντάμειψε με θετικά αποτελέσματα», τόνισε ο κ. Θεοχάρης σε συνέντευξή του στο Reuters.

Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει περίπου το ένα-τέταρτο του ελληνικού ΑΕΠ, αποτελώντας βασικό πυλώνα για την ανάπτυξη της οικονομίας, καθώς ένας στους πέντε απασχολούνται στον τουριστικό κλάδο.
Τα έσοδα του 2019 εκτιμάται ότι αυξήθηκαν 12%-15% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2018(περίπου 16 δισ. ευρώ), γεγονός που οφείλεται στην κατά 4% με 5% αύξηση των αφίξεων, ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού στη συνέντευξή του στο Reuters.

Περίπου 33 εκατ. τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα το 2018, την χρονιά εξόδου της χώρας από το τρίτο μνημόνιο. Η κατάρρευση του Thoμas Cook τον Σεπτέμβριο επέφερε μείζον πλήγμα σε Έλληνες ξενοδόχους και τουριστικές επιχειρήσεις. Ο αρχικός αντίκτυπος υπολογίσθηκε στα 500 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα επηρεάσει και το 2020, προκαλώνοντας ανησυχίες στην κυβέρνηση.

Παρ' όλα αυτά, ο τουριστικός κλάδος βρήκε νέα συμβόλαια και αντικατέστησε τα παλαιά, δήλωσε ο κ. Θεοχάρης, προσθέτοντας ότι «παρά τα σκαμπανεβάσματα, τις εκπλήξεις και εμπόδια, το 2019 είχαμε θετικό αποτέλεσμα».
«Είμαστε σε θέση να έχουμε αισιοδοξία για τη νέα χρονιά, αισιοδοξία ότι ο Thomas Cook δεν άφησε σημάδι.... αναμένουμε ότι το 2020 θα είναι καλύτερο από το 2019», πρόσθεσε ο κ. Θεοχάρης.

«Η Ελλάδα έχει ισχυρό brand και μπορεί να κερδίσει μεγάλο μερίδιο της αγοράς, υπό την προϋπόθεση ότι θα το επιτρέψουν οι οικονομικές και άλλες συνθήκες», υπογράμμισε ο υπουργός Τουρισμού. Ο κλάδος είναι ευάλωτος σε κινδύνους πέραν από τον έλεγχο της κυβέρνησης, όπως μια ύφεση στην Ευρώπη ή οι αναταράξεις στη Μέση Ανατολή, σημείωσε, ενώ μεταξύ των προκλήσεων ανέφερε και την κλιματική αλλαγή, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα μελετά τον εκτιμώμενο αντίκτυπο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Τα σήματα για το καλοκαίρι από τις αφίξεις τριμήνου

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων: Iσχυρές αντιδράσεις στην υπερφορολόγηση του κλάδου

Με τον πρέσβη της Σιγκαπούρης συναντήθηκε η υπουργός Τουρισμού

Αυξημένες κρατήσεις από την Ολλανδία και το Βέλγιο

Α. Βασιλικός: Θετικό πρόσημο θα έχει η εφετινή τουριστική χρονιά για την Ελλάδα

Το top - 10 των ξένων αγορών για τον ελληνικό Τουρισμό

Όλγα Κεφαλογιάννη: Τουρισμός και Πολιτισμός καθορίζουν την Ελλάδα

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το υπ. Τουρισμού έχει για πρώτη φορά κονδύλια για να αναπτύξει την τουριστική προσφορά