Έφυγε από τη Ρόδο ως ο γιος του διοικητή Δωδεκανήσου και επέστρεψε 69 χρόνια μετά

Έφυγε από τη Ρόδο ως ο γιος του διοικητή Δωδεκανήσου και επέστρεψε 69 χρόνια μετά

Έφυγε από τη Ρόδο ως ο γιος του διοικητή Δωδεκανήσου και επέστρεψε 69 χρόνια μετά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2043 ΦΟΡΕΣ

Ο Αριστείδης Αγαθοκλής, πρέσβης επί τιμή και πρώην γ.γ. του ΥΠΕΞ

Στη Ρόδο βρίσκεται αυτές τις μέρες, ένας έμπειρος και εξαιρετικός διπλωμάτης, ο οποίος έζησε τα παιδικά του χρόνια στη Ρόδο, ως μαθητής, αφού ο πατέρας του ήταν ο αείμνηστος Ροίκος Αγαθοκλής που είχε διατελέσει Γενικός Διοικητής Δωδεκανήσου το 1951 έπειτα από την παραίτηση του Νικολάου Μαυρή, που πήρε μέρος στις πρώτες βουλευτικές εκλογές που έγιναν στα Δωδεκάνησα.

Ο κ. Αριστείδης Αγαθοκλής, που είναι πρέσβης επί τιμή, πρώην γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ και πρώην μόνιμος αντιπρόσωπος στη Ευρωπαϊκή Ένωση, βρίσκεται στη Ρόδο, προσκελημένος του καθηγητή κ. Σωτ. Ντάλη, προκειμένου να συμμετάσχει στα σεμινάρια για την ασφάλεια και τη συνεργασία στη Μεσόγειο, που γίνονται σε συνεργασία με το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης «Γ. Γεννηματάς» σε συνεργασία με την Περιφέρεια.

Μιλώντας χθες στη «Ροδιακή» ο κ. Αγαθοκλής, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι έζησε στη Ρόδο στην διάρκεια της παιδικής του ηλικίας για δύο περίπου χρόνια (όσο διήρκεσε και η τοποθέτηση του πατέρα του ως Γενικού Διοικητή Δωδεκανήσου) και έφυγε από τη Ρόδο σε ηλικία επτάμιση ετών.

Από τότε μέχρι και σήμερα (69 χρόνια μετά) δεν έτυχε να επισκεφθεί ποτέ ξανά τη Ρόδο, λόγω των επαγγελματικών υποχρεώσεων που είχε (σπουδές, καριέρα στο εξωτερικό κλπ) και με ευκαιρία της πρόσκλησης που δέχθηκε για να συμμετάσχει στα σεμινάρια αποφάσισε τώρα να το πράξει.

«Ήταν ένας όμορφος περίπατος για μένα. Ζωντάνεψαν στη μνήμη μου όλα όσα είχα ζήσει τότε και τα είχα κρατήσει στο μυαλό μου. Στο μυαλό ενός μικρού παιδιού. Το Μαντράκι, το σπίτι που μέναμε, το ξενοδοχείο των Ρόδων αλλά όχι έτσι όπως το θυμόμουνα τότε» - επισήμανε μιλώντας στη «Ρ».

Ο πατέρας του, ο Ροίκος Αγαθοκλής, κατάγονταν από την Πορταριά. Ήταν δικηγόρος παρ Αρείω Πάγω. Διετέλεσε από το 1937 έως το 1940 μέλος της νομοπαρασκευστικής επιτροπής του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Από το 1947 έως το 1948, πρόεδρος της υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών για την αξιοποίηση εφοδίων από το Εξωτερικό.

Το 1949 ήταν αντιπρόσωπος της Ελλάδος στη Διπλωματική Διάσκεψη της Γενέυης προς εκπόνηση Κωδίκων μεταχειρίσεων αιχμαλώτων πολέων και τραυματιών των υπό κατοχήν χωρών.

Γενικός Διοικητής Δωδεκανήσου από το 1952, πρόεδρος του Πατριωτικού Ιδρύματος Κοινωνικής Πρόνοιας, ενώ από το 1953 έως και το 1958 διετέλεσε πρόεδρος του Ε.Ο.Τ.

Διαβάστε ακόμη

Αναφορά στον υπουργό Υγείας από τη Νέα Αριστερά για την καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου