Κοσμάς Σφυρίου: Ο νέος εκλογικός νόμος

Κοσμάς Σφυρίου: Ο νέος εκλογικός νόμος

Κοσμάς Σφυρίου: Ο νέος εκλογικός νόμος

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 344 ΦΟΡΕΣ

Γράφει o Kοσμάς Σφυρίου

Προχθές στην ολομέλεια της Βουλής, ψηφίστηκε ο νέος εκλογικός νόμος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον οποίο καταργείται η απλή ανολογική του κ. Τσίπρα.

Αν τον μελετήσουν καλά οι πολίτες, θα διαπιστώσουν, ότι είναι χειρότερος και από αυτόν του κ. Παυλόπουλου, που εφαρμόστηκε στις τελευταίες επτά βουλευτικές εκλογές – από το 2007, έως και το 2019.

Απόδειξη:
• Τον Γενάρη του 2015, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α με 36,5% (περίπου) έβγαλε 149 βουλευτές. Με το νέο νόμο του κ. Μητσοτάκη με 36,5 % εκλέγονται 151 βουλευτές.

• Δηλαδή, το πρώτο κόμμα θα μπορεί να έχει αυτοδύναμη πλειοψηφία, ακόμη και αν το καταψηφίσουν τα 2/3 (περίπου) των ελλήνων πολιτών!

• Μα αυτή ακριβώς είναι η ένοια του καλπονοθευτικού συστήματος ...

Με την πρόταση νόμου του «Κινήματος Αλλαγής» (προβλέπει και αυτή bonus στο πρώτο κόμμα, από 20 έως 35 έδρες (maximum) και όχι 50 έδρες, που θέλει ο κ. Μητσοτάκης), για να έχει κάποιο κόμμα αυτοδύναμη πλειοψηφία, πρέπει να πάρει το 40,5 % των ψήφων.

Ποσοστό, που δείχνει μια σαφή εντολή των πολιτών: να σχηματιστεί κυβέρνηση με κορμό αυτό το κόμμα και όχι να βρεθεί στην αντιπολίτευση, όπως θα μπορεί να γίνει με την εφαρμογή της απλής αναλογικής.

Και τα δύο νομοσχέδια προβλέπουν, ν’ αρχίζει η πριμοδότηση (20 εδρών) από το 25% των ψήφων. Μέχρι το 20% δεν θα δίνεται καμιά απολύτως έδρα, ως bonus. - Το «Κίνημα Αλλαγής» λέει: πάνω από το 25%, για κάθε επί πλέον 1%, μία έδρα.

– Ο κ. Μητσοτάκης: πάνω από το 25%, για κάθε επί πλέον 0,5%, μία έδρα. Με αυτή την αντίληψη, ο πρωθυπουργός την μόνη συναίνεση που εξασφάλισε είναι αυτή του κ. Βελόπουλου και κανενός άλλου κόμματος. Έτσι, ο νέος εκλογικός νόμος θα εφαρμοστεί στις μεθεπόμενες εκλογές (βάσει της σχετικής διάταξης του Συντάγματος), αφού δεν ψηφίστηκε από 200 βουλευτές. Άρα, στις επόμενες εκλογές – όποτε γίνουν – θα εφαρμοστεί η απλή αναλογική, που φυσικά δεν είναι καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα.

Την απλή αναλογική την προώθησε στην Βουλή για ψήφιση ο κ. Τσίπρας, όχι για λόγους αρχής, αλλά πιστεύοντας, ότι έτσι θα «μπλοκάρει» την μελλοντική πλειοψηφία, όταν πια εκείνος θα έχανε τις εκλογές. Αν ήθελε την εφαρμογή της για λόγους αρχής, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α θα την είχε ψηφίσει κατά το επτάμηνο αρχές Φεβρουαρίου, έως τέλη Αυγούστου 2015 (όταν μάλιστα είχε πάρει στην Βουλή την συναίνεση της Ν.Δ, του Ποταμιού και του Κινήματος Αλλαγής, για την ψήφιση της 3ης δανειακής σύμβασης – 3ου μνημονίου, που ήδη είχε υπογράψει ο κ. Τσίπρας). Και θα εγίνοντο με την απλή αναλογική οι εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη 2015.

Αυτό όμως δεν το έπραξε, γιατί «βολεύτηκε» και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α στην πριμοδότηση με 50 έδρες (!), όπως είχαν «βολευτεί» στο παρελθόν, τόσο το ΠΑ.ΣΟ.Κ, όσο και η Ν.Δ, η οποία τώρα επαναφέρει αυτή την καλπονοθευτική, υπερβολική πριμοδότηση.

Μάλιστα εμφανίζεται ο κ. Μητσοτάκης θιασώτης των διπλών επόμενων εκλογών.

Μία με την απλή αναλογική και αμέσως μετά νέες εκλογές με το νέο, τον δικό του εκλογικό νόμο. Ίσως όμως να «λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο» ... Γιατί σε εκλογές με απλή αναλογική, ποιός ξέρει πόσα και ποιά κόμματα θα κατέβουν;

Ποιός ξέρει πόση φθορά θα έχει υποστεί η κυβερνώσα Ν.Δ και ποιούς πολιτικούς συσχετισμούς θα αναδείξει η ψήφος των πολιτών ; Ας κάνουμε την «υπόθεση εργασίας», ότι στις επόμενες εκλογές όλα τα κόμματα θα πάρουν τα ποσοστά που πήραν τον περασμένο Ιούλιο. Τότε, με την απλή αναλογική, τα κόμματα θα πάρουν τις ακόλουθες έδρες:

- Η Ν.Δ, με 39,85 % θα βγάλει 130 βουλευτές.
- Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α, με 31,53 % θα βγάλει 103 βουλευτές.
- Το Κίνημα Αλλαγής, με 8,2 % θα βγάλει 27 βουλευτές.
- Το Κ.Κ.Ε, με 5,3 θα βγάλει 17 βουλευτές.
- Η Ελληνική Λύση, με 3,7 % θα βγάλει 12 βουλευτές και
- Η Μέρα 25, με 3,44 % θα βγάλει 11 βουλευτές.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει την 1η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον πρόεδρο του πρώτου κόμματος.

• Αν είναι πρώτος ο κ. Μητσοτάκης (γιατί αυτό πιστεύει εκείνος), οφείλει εντός τριών (3) ημερών, να διερευνήσει τον σχηματισμό κυβέρνησης, στην βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας.
Αν αυτή είναι εφικτή με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α, θα διαθέτουν (μαζί) 233 έδρες.
Αν είναι εφικτή με το Κίνημα Αλλαγής, θα διαθέτουν (μαζί) 157 έδρες.

Αυτές θα είναι δύο βασικές δυνατότητες πλειοψηφικής διακυβέρνησης. Αν τις απεμπολήσει (για να πάει την χώρα σε επαναληπτικές εκλογές), τότε δεν διαλύεται η Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης καταθέτει την εντολή και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχωρεί σύμφωνα με το Σύνταγμα.

• Η 2η διερευνητική εντολή δίνεται στον πρόεδρο του δευτέρου κόμματος. Αν είναι δεύτερος ο κ. Τσίπρας, οφείλει να διερευνήσει την δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας : - ή δύο κομμάτων με τη Ν.Δ, - ή τεσσάρων κομμάτων, για να σχηματιστεί πλειοψηφία. Δηλαδή, θα πρέπει να εύρει προγραμματική συμφωνία : με το Κίνημα Αλλαγής, με το Κ.Κ.Ε & με τη Μέρα 25.Τότε θα προκύψει απόλυτη πλειοψηφία 158 εδρών
Αν αυτές οι δύο λύσεις αποδειχθούν ανέφικτες, τότε και ο κ. Τσίπρας καταθέτει την εντολή.

• Η 3η διερευνητική εντολή δίνεται στην πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, για να διερευνήσει την δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης «εθνικής συνεννόησης», για την αντιμετώπιση των σοβαρότατων εθνικών ζητημάτων (και όχι μόνο), με προγραμματική συμφωνία μεταξύ των τριών μεγαλύτερων κομμάτων.

Τα προβλήματα και οι κίνδυνοι, που έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα, λόγω της στρατηγικής της Τουρκίας, επιβάλλουν εθνική ενότητα και εθνική συνεννόηση, με κυβέρνηση, που να ενώνει το σύνολο του ελληνικού λαού. Και αν σχηματιστεί αυτή κυβέρνηση «εθνικής συνεννόησης», θα στηρίζεται τουλάχιστον από 260 βουλευτές.

Αυτήν την ενωτική στάση, θα τηρήσει το «Κίνημα Αλλαγής» ως εντολοδόχος.

Αν κι αυτό δεν γίνει, τότε ... εκλογές, με το νέο διχαστικό εκλογικό νόμο ...

Διαβάστε ακόμη

Γιατί να ψηφίσουμε στις Ευρωπαϊκές εκλογές του 2024;

Στην Ηλιούπολη για τα μπαράζ ανόδου ο ΠΑΟΚ Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Παγκόσμια ημέρα βιβλίου

Δρ. Μελίνα Φιλήμονος - Τσοποτού: Τα νησιά, τα μουσεία και οι φύλακες

Σπύρος Συρόπουλος: "Δωριέας: Ο αρχιτέκτονας του πολιτικού μεγαλείου μιας διαχρονικής πόλης"

Φίλιππος Ζάχαρης "«Δικαίωμα στη Λήθη»: H ασφαλιστική κάλυψη των ασθενών που επιβίωσαν από καρκίνο"

Γιάννης Παρασκευάς: Οι ενστάσεις και η ουσία του πολιτικού προβλήματος

Φίλιππος Ζάχαρης: Ο πολύπλευρος άνθρωπος σε μία πολύπλοκη ζωή