Τέλος στην πολιτική ασυλία διεμήνυσε ο δήμαρχος Ρόδου

Τέλος στην πολιτική ασυλία  διεμήνυσε ο δήμαρχος Ρόδου

Τέλος στην πολιτική ασυλία διεμήνυσε ο δήμαρχος Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 917 ΦΟΡΕΣ

“Εδώ βρισκόμαστε για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα του ροδιακού λαού”

«Τέλος στην πολιτική ασυλία-πολιτικά υπάρχει αλλαγή σελίδας στον Δήμο με όσο κόστος!», διαμηνύει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης, ο οποίος χθες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για το έργο των LED, υπεραμύνθηκε βέβαια της απόφασης που έλαβε η Οικονομική Επιτροπή για την έκπτωση του αναδόχου ενώ θέλησε να μοιραστεί με τον ροδιακό λαό και τη φιλοσοφία που έχει η νέα Δημοτική Αρχή.

Ξεκινώντας, λοιπόν, ο Δήμαρχος είπε ότι ο Ροδίτης επιθυμεί να γνωρίζει από πρώτο χέρι πράγματα που τον αφορούν και τα οποία έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα, με τη ζωή του, αλλά και με το εισόδημά του, άρα με τις χρεώσεις του Δήμου, όπως και το τι κάνει η νέα Δημοτική Αρχή σε σχέση με τις δεσμεύσεις της.

Η «πυξίδα»
Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος ανέλυσε τη θέση και τη φιλοσοφία του λέγοντας: «Πέντε μήνες πριν, ανέλαβα τη Δημαρχία της Ρόδου με μεγάλη χαρά και με ιδιαίτερη αίσθηση του καθήκοντος, γνωρίζοντας ότι στην πρότασή μας η Ρόδος έχει εναποθέσει τις ελπίδες της για τη ζωή της αλλά και για την αξιοπρέπειά της και αυτό ακριβώς θέλω να επισημάνω: Η Ρόδος έχει εναποθέσει το μέλλον που αξίζει και της υποσχεθήκαμε και αυτό απαιτεί και ζητά από εμάς».

»Παρέλαβα ακριβώς ό,τι περίμενα: Ένα δύσκολο έργο που ζητούσε δουλειά, κόπο, θυσίες, πολλές ώρες εργασίας, σχέδιο, καλά μυαλά, εξαιρετικούς συνεργάτες, συμπράξεις, συναινέσεις, συνομιλίες αλλά και αποφάσεις που θα τραβούσαν μπροστά. Όμως, ούτε η εκκίνησή μου ούτε η αφετηρία μου με υποχρεώνουν να χρωστάω σε κάποιον ή να συμβιβάζομαι, να κρύβω πράγματα, εν πάση περιπτώσει να παραπέμπω αλλού, να γελάω, θεωρώντας ότι ο τακτικισμός είναι σκοπός».

Είπε, ακόμη, ότι η δική τους η πυξίδα, της σημερινής Δημοτικής Αρχής και η δική του προσωπικά, δείχνει τη Ρόδο που μας κάνει περήφανους και που λάμπει. Και μπορεί αυτός να είναι ο προορισμός αλλά το ταξίδι έχει και φουρτούνες οι οποίες σίγουρα έχουν «θαλασσοταραχές, τσακωμούς, κονταροχτυπήματα, έχουν και άδικες μαχαιριές αλλά και δίκαια επιχειρήματα». Σε κάθε περίπτωση, όμως, πρέπει να υπάρχει καλός καπετάνιος, νηφαλιότητα και τεκμηριωμένη σκέψη, τόνισε.

Για τη συνεδρίαση
της Οικονομικής Επιτροπής

Για τα όσα έγιναν στην έκτακτη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής (Ο.Ε.), της οποίας είναι Πρόεδρος, καταρχήν, άφησε αιχμές για όσους είπαν ότι δεν είχαν χρόνο να προετοιμαστούν επειδή ακριβώς ήταν έκτακτη. «Χθες στην Ο.Ε. συζητήθηκε ένα θέμα το οποίο αφορά αρχές», είπε ο Δήμαρχος και ανέφερε ότι η Οικονομική ασχολήθηκε με την ουσία. Ο κ. Καμπουράκης υπεραμύνθηκε του τρόπου που ενήργησε η Επιτροπή Παραλαβής Παρακολούθησης του Έργου (ΕΠΠΕ), εξάροντας το έργο των υπηρεσιακών στελεχών του Δήμου.

Το θέμα επί της ουσίας είναι απλό είπε και εξήγησε: Η ΕΠΠΕ, αυτή που ορίζεται ως ο συνομιλητής του αναδόχου για την εγκατάσταση του συστήματος εξοικονόμησης ενέργειας, συνεδρίασε και έκανε όλα όσα όφειλε. Είπε, ακόμη, ότι η τυπικότητα της διαδικασίας ήταν άριστη από την αρχή μέχρι το τέλος. Η ΕΠΠΕ συνεδρίασε, έβγαλε πρακτικά και ζήτησε, πέντε φορές εγγράφως, όπως είπε χαρακτηριστικά, την έκπτωση του αναδόχου της εγκατάστασης των LED στο νησί μας. Και δήλωσε, στη συνέχεια, για το σκεπτικό της απόφασης της Ο.Ε.: «Η επιλογή είναι θα πάρουμε μία πολιτική απόφαση που θα απογυμνώνει την Επιτροπή (σ.σ. Παρακολούθησης); Έχουμε στοιχεία τα οποία να μας οδηγούν να αμφισβητήσουμε το αν η Επιτροπή, καλώς ή κακώς, τεκμηριώνει εννέα σημεία-τα οποία όπως είπε είναι ενδεικτικά αφού συνολικά αυτά είναι 42-τα οποία δεν συμφωνούν με τη σύμβαση που υπογράφηκε; Ή θα θεωρήσουμε ότι a priori έχουμε εμπιστοσύνη στους υπηρεσιακούς τους οποίους σεβόμαστε, είτε μας συμφέρει είτε δεν μας συμφέρει, όχι αλά καρτ;».

Στη συνεδρίαση της Ο.Ε. άκουσαν και την πλευρά του αναδόχου, ο οποίος είπε αυτά που τους είχε καταθέσει σε υπόμνημα 29 σελίδων μία ημέρα πριν (σ.σ. στις 27 Ιανουαρίου), εκπροσωπώντας την κοινοπραξία και τις Εταιρείες που την απαρτίζουν (σ.σ. είναι η Κοινοπραξία «ΟΤΕ Α.Ε.-GLOBILED Μ ΕΠΕ-ΣΤΗΡΙΞΙΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.»).

Στη συνέχεια, θέλησε να επισημάνει ότι η ελληνική νομοθεσία ενισχύει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, το ίδιο και η Ε.Ε. και η Ρόδος, ένας από τους μεγαλύτερους Δήμους, πρέπει να δίνει το παράδειγμα και συμπλήρωσε με νόημα: «Δεν βάζει φωτογραφικές διατάξεις που να αποκλείουν κάποιους και δεν βάζει φωτογραφικές διατάξεις με τις οποίες να αποθαρρύνει να παίρνουν μέρος ανταγωνιστικοί υποψήφιοι οι οποίοι προσφέρουν καλύτερο τίμημα γιατί η πυξίδα δείχνει το συμφέρον του Ροδίτη και της Ροδίτισσας».

Ο κ. Καμπουράκης είπε ακόμη ότι δεν κατανοεί τι σημαίνει για μία δημόσια σύμβαση ότι είναι απόρρητη. Δεν κατανοεί επίσης σε ποιο σημείο η ερώτηση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δ.σ., πρώην Δημάρχου, κ. Φώτη Χατζηδιάκου, την ημέρα υπογραφής της σύμβασης με τον ανάδοχο-ανεξάρτητο σύμβουλο, έλεγε ότι ναι μεν…περίπου υπάρχουν άξιοι υπηρεσιακοί ωστόσο χρειαζόμαστε και έναν σύμβουλο που θα προσφέρει επιπλέον γνώση.

Στο σημείο αυτό ο κ. Καμπουράκης είπε ότι όπως καταλαβαίνει ο ανεξάρτητος σύμβουλος «θα πρέπει να είναι γνώστης, δίκαιος, νόμιμος αλλά φύλακας άγγελος των συμφερόντων του Δήμου». Στη συνεδρίαση της Ο.Ε., λοιπόν, άκουσαν απαντήσεις για κάθε ένα από τα θέματα που είχε θέσει η ΕΠΠΕ και με μεγάλη του έκπληξη διαπίστωσε ότι οι 29 σελίδες του υπομνήματος αποδείκνυαν ένα πράγμα: Ότι κρατούσε μία σύμβαση 153 σελίδων που μοναδικό του όπλο για να υπηρετήσει τα συμφέροντα των δημοτών της Ρόδου είναι μία διαιτησία όπου ο Δήμος έχει στην καλύτερη περίπτωση το 33%.

Είπε, ακόμη, ότι υπάρχει μία μερίδα της κοινωνίας που θεωρεί ότι ο σύμβουλος θα έρθει εδώ όταν τελειώσει το έργο για να πιστοποιήσει πόση οικονομία κάναμε και για αυτό θα λάβει ένα αντίτιμο των παρά κάτι 400 χιλιάδων ευρώ. Άρα, στη διαιτησία ο Δήμος θα έχει απέναντί του τον σύμβουλο και τον ανάδοχο και αυτό συμβαίνει γιατί θεωρητικά ο σύμβουλος από φύλακας άγγελος του Δήμου είναι συνεργάτης-εταίρος του αναδόχου, κάτι το οποίο ο ίδιος δεν θεωρεί σωστό. Αλλά ούτε και ότι ο δεύτερος βαθμός και τελεσίδικος που θα κρίνει τη σύμβαση των LED στη Ρόδο, ύψους περίπου 26 εκατ. ευρώ, θα έπρεπε να δικαστεί στην Αθήνα, παρ’ όλο που σέβεται τη νομοθεσία.

Είπε, πάντως, ότι περίμενε να βρει μία σύμβαση που θα διασφάλιζε και το συμφέρον του ροδίτη αλλά κάτι τέτοιο δεν βρήκε. Είπε, ακόμη, ο Δήμαρχος ότι για κάποιους η σύμβαση αυτή είναι υποδειγματική, για τον ίδιο όμως θέλει μεγάλη διερεύνηση με ποιου τις πλάτες υπεγράφη έτσι.

Όσο για τι σημαίνει το έργο των LED για τους πολίτες και γιατί για πρώτη φορά απευθύνεται για το θέμα αυτό στον ροδιακό λαό, θέλησε να μεταφέρει τα εξής: Για τον ίδιο τα LED διασφαλίζουν ενέργεια φιλική στο περιβάλλον, φωτισμό επαρκή για τους δρόμους και τις γειτονιές και τρίτον εξοικονόμηση 11,5 εκατ. ευρώ εγγυημένα ότι θα αφαιρεθούν από τα τέλη που πληρώνουν οι ροδίτες. Η Ο.Ε. έκρινε ότι οφείλει, σεβόμενη τον εαυτό της, να αποδεχθεί τη διαδικασία την οποία η ίδια όρισε στο παρελθόν και να ζητήσει τη νόμιμη διαδικασία για την έκπτωση του αναδόχου, επεσήμανε και δήλωσε στη συνέχεια: «Πολλές συμπτώσεις, πολλά απαράδεκτα, πολλά περίπου». Για τον ίδιο εκβιαστικά διλήμματα δεν υπάρχουν αφού ο στόχος είναι ένας, το συμφέρον της Ρόδου. Και συμπλήρωσε με νόημα:

«Στις 23 Αύγουστου εγώ προσωπικά ορκίστηκα στο Ευαγγέλιο, στο Σύνταγμα και τους νόμους αυτής της χώρας. Δεν ορκίστηκα…σε τζίρο, σε ισολογισμό ή σε κερδοφορία επιχείρησης. Σε κάθε περίπτωση αυτό οφείλω να υπηρετήσω και αυτό θα υπηρετήσω όσο και αν μου στοιχίζει. Η Δημοτική Αρχή σήμερα είναι συνταγμένη στο ότι η μετριότητα δεν πρέπει να είναι ούτε επιλογή ούτε τακτική».

Η πολιτική διάσταση
Ερωτηθείς ο κ. Καμπουράκης για το τι θα επακολουθήσει, είπε ότι αυτό που επιθυμεί είναι ότι «πρέπει να φωτιστεί το σκοτάδι της τακτικής που θωρούσε ότι πρέπει να φωτιστεί το νησί». Σχετικά με την πολιτική διάσταση της απόφασης αυτής, είπε ότι «τα περίπου τελείωσαν. Η ασυλία έλαβε τέλος. Αν θες να πας σε καλύτερο μέλλον πρέπει να περάσεις τον ωκεανό και να πας εκεί που δείχνει πυξίδα, σε μια Ρόδο που να λάμπει, και στα πράγματα και στην υπηρηφάνεια». Και κατέληξε λέγοντας:

»Άρα, πολιτικά αλλαγή σελίδας, με όσο κόστος. Άρα, έχει αλλάξει η πολιτική τέλος στην ασυλία. Με τις πλάτες κανενός δεν θα παίζει κανένας για το συμφέρον του Ροδίτη… Δεν είμαστε εδώ για να κρύβουμε πράγματα κάτω από το χαλί, για να λυπούμαστε ή για να επιχαίρουμε. Εδώ βρισκόμαστε για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα της Ρόδου, βεβαίως με πολιτική. Δόξα τω Θεώ οι υπηρεσιακοί μας, είναι επαρκείς σε ικανότητες να εκπροσωπήσουν τον Δήμο μας. Και χθες η Ο.Ε. στο πλαίσιο της απολύτου νομιμότητας εκπέμπει ένα μήνυμα: Όταν η ΕΠΠΕ λέει κάτι, εμείς σεβόμαστε τη διαδικασία. Άρα, η πολιτική έχει αλλάξει. Υπάρχει νέος Δήμαρχος, νέα Δημοτική Αρχή, νέες απόψεις…».

Διαβάστε ακόμη

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»