Απλά μέτρα  για φυσιολογική  εγκυμοσύνη

Μαιευτική και Γενετική, κάνουν άλματα στην πρώιμη διάγνωση ανωμαλιών κυήματος και παθήσεων εγκύου. Όμως υπάρχουν πράγματα που μπορούν τα ζευγάρια να κάνουν ώστε η προσπάθεια υγιούς εγκυμοσύνης να είναι επιτυχής.

Προτού αποφασίσετε πως τώρα είναι στιγμή να κάνετε παιδάκι, απαντήστε σε δύο βασικές ερωτήσεις: Εσείς ή ο σύντροφός σας έχετε χρόνια πάθηση ή παίρνετε φάρμακα συστηματικά;

Εσείς ή ο σύντροφός σας έχετε ιστορικό πάθησης δικό σας ή στην οικογένεια,  που μπορεί να είναι κληρονομική;

Αν η απάντηση είναι ΝΑΙ στη μία ή και στις δύο ερωτήσεις, οφείλετε να συμβουλευτείτε έναν μαιευτήρα, που θα σας προσανατολίσει αν απαιτείται γενετικός έλεγχος και αν τα φάρμακα που παίρνετε μπορεί να υπεισέλθουν αρνητικά στη προσπάθεια σύλληψης ή στην εγκυμοσύνη και στο κύημα. Μπορεί με απλές κινήσεις (π.χ. εξετάσεις αίματος, αλλαγή φαρμάκων κ.λπ.), να αρθεί το αρχικό κώλυμα και να είστε έτοιμοι και με λιγότερο άγχος.

Από την πλευρά των γυναικών, πράγματα που μπορούν να γίνουν προ της εγκυμοσύνης είναι:
1. Ομαλοποίηση Σωματικού Βάρους, καθώς βελτιώνονται οι πιθανότητες σύλληψης και ελαττώνονται οι πιθανότητες επιπλοκών (υπέρταση, διαβήτης).

2. Διακοπή Καπνίσματος, καθώς σχετίζεται με αποβολές, ενδομήτριο θάνατο, πρόωρο τοκετό, χαμηλό βάρος κυήματος, και αργότερα με αναπνευστική νόσο νεογνών και βρεφών.

3. Διακοπή Πρόσληψης Αλκοόλ, καθώς οι τελευταίες έρευνες συστήνουν οι γυναίκες στην προσπάθεια σύλληψης, να απέχουν πλήρως από το οινόπνευμα.

4. Αρχίστε να λαμβάνετε συμπλήρωμα διατροφής με Φολικό Οξύ (400mcg ημερησίως), που είναι απαραίτητο για αποφυγή βλαβών της Σπονδυλικής Στήλης του εμβρύου. Όσο νωρίτερα στην κύηση το λαμβάνει η γυναίκα, τόσο μεγαλύτερη είναι η πρόληψη.

5. Τέλος, κάντε σεξ από τη 10η έως την 20ή ημέρα του κύκλου (τότε συμβαίνουν το 90% των ωορρηξιών), ανά 48 ώρες (για να επιτυγχάνεται καλύτερη ποιότητα και ποσότητα σπέρματος). Τα περισσότερα ζευγάρια, καταφέρνουν σύλληψη σε λιγότερο από ένα έτος προσπάθειας.

Από την πλευρά των υποψήφιων πατέρων, πράγματα που μπορούν να γίνουν προ της εγκυμοσύνης είναι:
1. Διακοπή Καπνίσματος, καθώς επηρεάζει τη στυτική λειτουργία και την ποιότητα του σπέρματος.

2. Περιορισμός Αλκοόλ, που επηρεάζει και αυτό την ποιότητα του σπέρματος.

3. Αποφυγή στενών παντελονιών, εσωρούχων, του πολύ ζεστού νερού στο μπάνιο ή τη μακροχρόνια παραμονή σε σάουνες. Γενικά κρατήστε τους όρχεις ελεύθερους και μην τους εκθέτετε σε πολύ ψηλές θερμοκρασίες, καθώς επηρεάζεται αρνητικά η ποιότητα του σπέρματος.

4. Διατηρήστε μια φυσιολογική και ισορροπημένη δίαιτα, που βοηθά τη γενικότερη υγεία και όπως και η διακοπή καπνίσματος και αλκοόλ, θα αποτελέσει καλό παράδειγμα στη σύντροφό σας και θα αποδείξει πως είστε συμπαραστάτης στη προσπάθεια.

5. Αποφύγετε το stress και να είστε ανεκτικός στις «ιδιοτροπίες» της συντρόφου σας.
Να θυμάστε πως εκείνη βιώνει ισχυρές μεταβολές στο σώμα και το θυμικό της και της οφείλετε κατανόηση.

Καλή επιτυχία.

Πηγή: iator.gr