«Ανάλεκτα Ελληνικής Διπλωματίας» από τον πρέσβη Γιώργο Σαββαΐδη

«Ανάλεκτα Ελληνικής Διπλωματίας» από τον πρέσβη Γιώργο Σαββαΐδη

«Ανάλεκτα Ελληνικής Διπλωματίας» από τον πρέσβη Γιώργο Σαββαΐδη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 305 ΦΟΡΕΣ

Παρουσιάστηκε στην Αθήνα το βιβλίο

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο «Γιάννος Κρανιδιώτης» του Υπουργείου Εξωτερικών έγινε τη Δευτέρα η παρουσίαση του βιβλίου του πρέσβη επί τιμή Γιώργου Σαββαΐδη «Ανάλεκτα Ελληνικής Διπλωματίας» (εκδ. Παπαζήση).


Τα κείμενα του Γιώργου Σαββαΐδη που περιλαμβάνονται στο βιβλίο προσεγγίζουν με εύστοχο τρόπο και εύληπτο λόγο τα μεγάλα διαχρονικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική διπλωματία.
Κορυφαία ζητήματα, όπως η προετοιμασία και διεξαγωγή διαπραγματεύσεων επί θεμάτων εθνικού ενδιαφέροντος και οι προϋποθέσεις συναίνεσης για τον χειρισμό εθνικών θεμάτων εξετάζονται διεξοδικά στις πρώτες σελίδες του βιβλίου του, όπου διακρίνει κανείς την αγωνία του συγγραφέα για τις εξελίξεις της τελευταίας δεκαετίας.

Ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου κος Σωτήρης Ντάλης που συντόνισε την εκδήλωση, τόνισε πως το φθινόπωρο του 2017 ξεκινούσε στη Ρόδο, ο πρώτος κύκλος σεμιναρίων για την ασφάλεια και συνεργασία στη Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που διοργανώνει η Μονάδα Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με τη συνεργασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Ο πρέσβης ε.τ. Γιώργος Σαββαΐδης, ήταν ο πρώτος ομιλητής του «Κύκλου της Ρόδου», αναπτύσσοντας το θέμα, «Ελληνοτουρκικές Σχέσεις. Η παράμετρος των θαλάσσιων ζωνών». To κείμενο εκείνης της εναρκτήριας διάλεξης, περιλαμβάνεται στον τόμο που παρουσιάστηκε στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Εξωτερικών.

Όπως υπογράμμισε ο κος Ντάλης, μετά την ολοκλήρωση και του δεύτερου κύκλου των σεμιναρίων της Ρόδου, είχε ήδη σχηματιστεί στο μυαλό του, η ιδέα ενός βιβλίου, που θα μπορούσε να περιλαμβάνει τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του Γ. Σαββαΐδη για τα βασικά ζητήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

«Το συζήτησα μαζί του και μάλλον τον αιφνιδίασα με την πρότασή μου. Με την πραγματική ευγένεια που τον χαρακτηρίζει μου ζήτησε να το σκεφτεί. Στον επόμενο πρωινό καφέ μας στο φιλόξενο γραφείο του, μου έδειξε ένα σημαντικό τμήμα του αρχείου του. Αυτό ήταν. Το βιβλίο είναι πλέον στα βιβλιοπωλεία και το παρουσιάσαμε τη Δευτέρα στο φιλόξενο αμφιθέατρο του Υπουργείο Εξωτερικών», σημειώνει ο κος Ντάλης.

Την εκδήλωση που έγινε σε συνεργασία με την Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων, προλόγισε ο Πρόεδρος της Ένωσης πρέσβης κος Γ. Γκίκας και χαιρέτησε ο υπουργός Εξωτερικών κος Νίκος Δένδιας, ο οποίος αναφερόμενος στην πορεία του πρέσβη κου Σαββαΐδη, τόνισε πως είναι γνωστή και ειδικότερα η θητεία του διπλωματική υπηρεσία, την οποία υπηρέτησε με αίσθημα ευθύνης για μια μακρά σειρά ετών.


Εστιάζοντας στο βιβλίο «Ανάλεκτα της Ελληνικής Διπλωματίας», ο υπουργός ανέφερε πως αποτελούν μια ιδιαίτερη πηγή γνώσης για όλα εκείνα τα γεγονότα τα οποία σφράγισαν τη δική του πολυετή καριέρα, αλλά και την ελληνική ιστορία τα χρόνια αυτά. «Πρόκειται για μια ιδιαίτερα πολύτιμη καταγραφή των εκτιμήσεων και διδαγμάτων από έναν πολύπειρο δημόσιο λειτουργό. Παράλληλα, αποτελούν μια νηφάλια ανάλυση του ρόλου της χώρας μας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Ανάλυση που εστιάζει στα γεωστρατηγικά μας πλεονεκτήματα σε σχέση με τις σύγχρονες προκλήσεις», σημείωσε ο κος Δένδιας.

Στη συνέχεια μίλησε η πρώην υπουργός Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία υπογράμμισε πως «αυτό που χρειάζεται η χώρα μας είναι εθνική ομοψυχία και εθνική συναίνεση στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια, μακριά από λαϊκισμούς, πατριδοκαπηλίες και υψηλούς τόνους. Διότι μόνο επί αυτής της βάσης, μπορεί η χώρα να προστατέψει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, και να επιλύσει εκκρεμότητες».

Μίλησαν επίσης ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Κουλουμπής και ο πρέσβης ε.τ. Κωστής Αιλιανός.

Η εκδήλωση έκλεισε με την παρέμβαση του πρέσβη κου Σαββαΐδη που έδωσε μερικές αναγκαίες διευκρινίσεις για το βιβλίο του. «Πρώτον, δεν συνιστά απομνημονεύματα του συγγραφέως. Δεύτερον, δεν συνιστά όχημα για άσκηση κριτικής, ακόμη και δικαιολογημένης, έναντι οιουδήποτε προσώπου ή ηγεσίας.




Τρίτον, δεν συνιστά κυτίο παραπόνων για ασκηθείσες ή μη ασκηθείσες πολιτικές. Τέταρτον, δεν συνιστά κραυγή αγωνίας ή απελπισίας για την ελληνική διπλωματία και τον ρόλο της στη διαμόρφωση και την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Μετά τα τέσσερα αυτά «δεν», καλό είναι να δούμε και την άλλη πλευρά του ιδίου νομίσματος, το γιατί δηλαδή γράφηκε το βιβλίο αυτό και σε τι αποβλέπει. Απαντώ συνοπτικά και μάλλον επιγραμματικά:

Το βιβλίο αποτελεί μια σπονδυλωτή προσέγγιση, ανάλυση και όχημα υποβολής προτάσεων πολιτικής για τα μεγάλα ανοικτά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική εξωτερική πολιτική τα τελευταία 40-50 χρόνια.

Συνιστά επίσης απόπειρα όχι απλώς καταγραφής αλλά σταδιακής και μελετημένης επίλυσής τους. Το περιεχόμενο των κειμένων που συμπεριλαμβάνονται είναι σωστό και αναγκαίο να κριθεί με βάση όχι μόνον την ουσία αλλά και τον χρόνο και τη συγκυρία υποβολής τους. Με άλλα λόγια επιχειρείται η πολιτική και διπλωματική, και όχι απλώς η ακαδημαϊκή ή ιστορική, ή ακόμη και η νομική προσέγγιση».

Διαβάστε ακόμη

«Το μονοπάτι του Αυτισμού» - Εκδήλωση ενημέρωσης για τη νευροδιαφορετικότητα και τη συμπερίληψη

Πεζοπορία της ΟΠΕΡ την Κυριακή 28 Απριλίου μαζί με τον Πανταζή Χούλη

Θρηνολογούσα Παναγιά: Το σύμβολο της χαροκαμένης μάνας

Συναυλία θρησκευτικής χορωδιακής μουσικής σήμερα στον Ευαγγελισμό

"Οι Άθλιοι" του Βίκτωρος Ουγκώ για άλλη μία παράσταση απόψε στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου!

Με επιτυχία διεξήχθη στη Ρόδο το 40ό Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος της Διεθνούς Ενώσεως Αστυνομικών

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Εξαρτήσεις: Αντιμετώπιση και Προκλήσεις στο νησί της Ρόδου»

Έρχεται ξανά η παράσταση «Αθώος ή Ένοχος;» από τη θεατρική ομάδα Theorion