Έπαυσε η δίωξη σε λογιστή της Ρόδου κατηγορούμενο για υπεξαίρεση

Με την υπόθεση ενός 55χρονου λογιστή που κατηγορείται για πλαστογραφία και υπεξαίρεση ποσού άνω των 70.000 ευρώ ασχολήθηκε χθες το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου.

Το δικαστήριο κάνοντας δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς του συνηγόρου υπεράσπισης Ιωάννη Παντελίδη, έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξη που είχε ασκηθεί σε βάρος του λογιστή, λόγω παραγραφής. 

Η υπόθεση παραπέμφθηκε στο ακροατήριο με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου, το οποίο και αποφάσισε επίσης να μην γίνει κατηγορία τόσο σε βάρος του εν λόγω λογιστή όσο και σε βάρος ενός συναδέλφου του, για  την πράξη της απιστίας από την οποία η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης μετά από μήνυση που υπέβαλε τον Φεβρουάριο του 2013 εκπρόσωπος εταιρείας, για λογαριασμό της οποίας εργαζόταν ο λογιστής το χρονικό διάστημα από το 2002 έως το 2009. Το διάστημα αυτό ο λογιστής ελάμβανε ως εντολοδόχος διαχειριστής της εταιρείας διάφορα χρηματικά ποσά και επιταγές, συνολικής αξίας 72.617,16 ευρώ προκειμένου με αυτά να καλύψει τις υποχρεώσεις της εταιρείας στο ΙΚΑ και στο Επικουρικό Ταμείο.

Ο λογιστής κατηγορούνταν ότι δεν το έπραξε αυτό, αντίθετα φέρονταν να ιδιοποιήθηκε παράνομα τα χρήματα, ενώ φέρονταν να έχει αναγνωρίσει την ευθύνη και τις ποινικές πράξεις του καθώς είχε προβεί σε ρύθμιση των οφειλών της εταιρείας προς το ΙΚΑ, τις δόσεις της οποίας κατέβαλλε ο ίδιος.

Ο ίδιος κατηγορούνταν επίσης και για πλαστογραφία και συγκεκριμένα ότι το χρονικό διάστημα από τις 18 Μαΐου 2009 έως και τις 21 Μαΐου 2009 είχε εκδώσει τρεις ασφαλιστικές ενημερότητες για άλλες εταιρείας στις οποίες ήταν λογιστής.

Τις ενημερότητες αυτές φέρεται να τις πλαστογράφησε αναγράφοντας τα στοιχεία της εταιρείας η οποία τον κατήγγειλε στη δικαιοσύνη και μάλιστα να έβαλε και την υπογραφή υπαλλήλου του ΙΚΑ χρησιμοποιώντας τους ίδιους αριθμούς πρωτοκόλλου. Στη συνέχεια τις ενημερότητες αυτές ο λογιστής φέρεται να τις υπέβαλε σε υποκατάστημα τράπεζας της Ρόδου για λογαριασμό της εταιρείας για τη διεκπεραίωση διαδικασιών που αφορούσαν ανοικτό λογαριασμό της.

Η δε συνολική ζημία που προέκυψε σε βάρος της εταιρείας ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 72.617 ευρώ.

Σε βάρος του λογιστή ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση με τις επιβαρυντικές περιστάσεις κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, καθώς και για υπεξαίρεση ξένου κινητού πράγματος ιδιαίτερα μεγάλης αξίας που του το είχαν εμπιστευθεί λόγω της ιδιότητά του ως εντολοδόχου και διαχειριστή ξένης περιουσίας. Σημειώνεται πάντως πως ο 55χρονος κατηγορούμενος από την αρχή αρνούνταν τις κατηγορίες όπως αυτές του αποδίδονται.