Θυλακίτιδα: Συμβουλές πρόληψης

Θυλακίτιδα: Συμβουλές πρόληψης

Θυλακίτιδα: Συμβουλές πρόληψης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 219 ΦΟΡΕΣ

Αντιμετωπίζετε προβλήματα με τις τρίχες και τους θύλακές σας; Εάν οι αποτριχώσεις και το ξύρισμα είναι μία δύσκολη υπόθεση για εσάς και υπάρχει συνέχεια πρόβλημα, τότε ίσως έχετε θυλακίτιδα. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί γρήγορα να εξελιχθεί σε φλεγμονή του τριχοθυλακίου που συχνά μοιάζει με δυσάρεστο εξάνθημα.

Τα καλά νέα είναι ότι αυτό το κνησμώδες περιστατικό δέρματος είναι ακίνδυνο και συνήθως φεύγει από μόνο του.
Ο Δρ. Imogen Bexfield, επικεφαλής της ιατρικής δερματολογίας και ιδρυτής της White Swan Aesthetics, εξετάζει τα συμπτώματα της θυλακίτιδας, τις αιτίες και δίνει συμβουλές πρόληψης, ώστε να μπορείτε να αποχαιρετήσετε τις τρίχες που δε μεγαλώνουν σωστά και να νιώσετε το δέρμα σας μεταξένιο και απαλό:

Τι είναι η θυλακίτιδα;
Η θυλακίτιδα είναι μια φλεγμονή που προσβάλλει τα θυλάκια των τριχών, και συχνά προκαλείται από τρίχες που έχουν γυρίσει. Εμφανίζεται συνήθως ως μικρές συστάδες στο δέρμα και μπορεί μερικές φορές να μοιάζει με εξάνθημα. Κάθε τρίχα στο σώμα σας μεγαλώνει από ένα άνοιγμα στο δέρμα σας που ονομάζεται θυλάκιο. Μερικές φορές, τα βακτηρίδια μπορεί να μπουν σε αυτά τα θυλάκια και να προκαλέσουν λοίμωξη.

Μπορεί να έχετε ακούσει ότι η θυλακίτιδα περιγράφεται ως «εξάνθημα ξυρίσματος»
Η θυλακίτιδα μπορεί να εμφανιστεί στο δέρμα σας όπου και αν μεγαλώνει η τρίχα, συμπεριλαμβανομένου του τριχωτού της κεφαλής. Είναι πιο πιθανό να συμβεί στους μηρούς, στους γλουτούς, στον αυχένα και στις μασχάλες - σε μέρη όπου η τριβή είναι συχνή.

Γιατί συμβαίνει αυτό;
Ο καθένας μπορεί να πάθει θυλακίτιδα, αλλά ορισμένα πράγματα μπορεί να σας κάνουν πιο ευάλωτους στη λοίμωξη, όπως η υπερβολική έκθεση στο ζεστό νερό για μεγάλες χρονικές περιόδους, τραύμα από χειρουργική επέμβαση ή άλλον τραυματισμό και ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα.

Η αποτρίχωση, όπως το ξύρισμα, μπορεί επίσης να σας κάνει πιο επιρρεπή στη θυλακίτιδα. Γενικά, έχετε περισσότερες πιθανότητες να εμφανίστε θυλακίτιδα εάν έχετε ήδη θωρακικά θυλάκια.

Συμβουλές για την πρόληψη της θυλακίτιδας
Ενώ μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, ανά πάσα στιγμή, υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αποφύγετε τη θυλακίτιδα. Αυτοί περιλαμβάνουν:

• Προσέξτε ιδιαίτερα όταν ξυρίζεστε για να αποφύγετε τα εξανθήματα

Χρησιμοποιείτε πάντα χλιαρό (μη ζεστό) νερό και βεβαιωθείτε ότι η περιοχή είναι πλήρως καθαρή πριν ξεκινήσετε.

Χρησιμοποιήστε ένα αντιβακτηριακό σαπούνι για να βεβαιωθείτε ότι είστε καθαροί και ξυριστείτε πάντα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης των τριχών. Είναι επίσης σημαντικό να μην μοιράζεστε ξυράφια με κανέναν, να χρησιμοποιείτε μια καλή λεπίδα και να την ξεπλένετε κάτω από τη βρύση.

• Αποφύγετε να μοιράζεστε πετσέτες ώστε να αποφύγετε τη μόλυνση

Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε καινούρια πετσέτα κάθε φορά που κάνετε μπάνιο.

• Απολεπίστε για να ελαχιστοποιήσετε τις τσακισμένες τρίχες

Η τακτική απολέπιση αφαιρεί τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της δημιουργίας βακτηριδίων. Χρησιμοποιήστε σκραμπ μία ή δύο φορές την εβδομάδα για να διατηρήσετε την επιδερμίδα ομαλή και υγιή.

• Πλένετε συχνά το δέρμα για να διατηρήσετε τα τριχοθυλάκια καθαρά

Το τακτικό πλύσιμο βοηθά να διατηρείτε τα θυλάκια των τριχών σας καθαρά, αφαιρώντας τη βρομιά, το λάδι και τον ιδρώτα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων βακτηρίων στο δέρμα και να περιορίσει τον κίνδυνο ανάπτυξης θυλακίτιδας.

Ποια είναι η καλύτερη θεραπεία για τη θυλακίτιδα;
Η ήπια θυλακίτιδα συνήθως απομακρύνεται χωρίς καμία θεραπεία. Οι πιο σοβαρές περιπτώσεις θα πρέπει να εξεταστούν από γιατρό - μερικές φορές μπορεί να αντιμετωπιστούν με αντιβακτηριακά καθαριστικά ή αντιβιοτικά που εφαρμόζονται απευθείας στο δέρμα.

(Πηγή: iatronet.gr)

Διαβάστε ακόμη

Υπέρταση και ινομυώματα: Πώς συσχετίζονται

Ηπατική νόσος: Πώς εκδηλώνεται στις διάφορες μορφές της

Ποιες είναι οι συνέπειες της χαμηλής βιταμίνης D

Λουτεΐνη: Ποια τα οφέλη της & σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος): Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Πνευμονική ατρησία: Προσοχή στα συμπτώματα της καρδιακής νόσου

«Μίνι» εγκεφαλικό: Ποια είναι τα συμπτώματά του

Ο «Κήπος της γνώσης και της φαντασίας» στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ιαλυσού