Υπό κατάρρευση και η ιταλική γέφυρα του Γαδουρά στη Ρόδο!

Υπό κατάρρευση και η ιταλική γέφυρα του Γαδουρά στη Ρόδο!

Υπό κατάρρευση και η ιταλική γέφυρα του Γαδουρά στη Ρόδο!

Μπάμπης Μαστροδημήτρης

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 8276 ΦΟΡΕΣ

Την έντονη ανησυχία του εκφράζει ο Κοινοτάρχης Μασάρων Τσ. Καμπαστάνας

Έτοιμη να καταρρεύσει είναι και η ιταλική γέφυρα στον ποταμό Γαδουρά στην παλιά εθνική οδό Ρόδου – Λίνδου, κοντά στο χωριό των Μασάρων, η οποία μόλις πριν από δυόμισι χρόνια χαρακτηρίστηκε ως νεότερο διατηρητέο μνημείο!

Πρόκειται για γέφυρα η οποία είχε κατασκευαστεί από την Ιταλική Διοίκηση των Δωδεκανήσων, ώστε να είναι εφικτή η διέλευση από τον μεγαλύτερο ποταμό του νησιού, συνδέοντας ουσιαστικά το βόρειο με το νότιο τμήμα της Ρόδου.

Πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα, γι’ αυτό άλλωστε και χαρακτηρίστηκε ως νεότερο μνημείο τον Απρίλιο του 2017 με υπογραφή της τότε υπουργού Πολιτισμού κας Λυδίας Κονιόρδου. Το χαρακτηριστικό της είναι τα δύο μεγάλα τοξοτά πέτρινα σε σχήμα ημικυκλικό.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε μιλώντας στη «Ροδιακή» και ο πρόεδρος της Κοινότητας Μασάρων κ. Τσαμπίκος Καμπαστάνας: «Πράγματι σε αυτοψία που έκανα και εγώ ο ίδιος διαπίστωσα ότι είναι έτοιμη να "φαγωθεί" η βάση στη μια πλευρά της γέφυρας. Ήδη έχει ενημερωθεί για το πρόβλημα και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Πρέπει να αποδώσω τα εύσημα στον κ. Χατζημάρκο που έκλεισε έγκαιρα τη γέφυρα του Μάκκαρη και δεν θρηνήσαμε θύματα, αλλά το ίδιο πρέπει να γίνει και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Θα πρέπει να υπάρξει άμεση μέριμνα. Από στιγμή σε στιγμή μπορεί να πέσει η γέφυρα. Γι’ αυτό είναι καλό να μην τη χρησιμοποιούν μεγάλα και βαρέα οχήματα».

Ο κ. Καμπαστάνας εξήγησε μάλιστα ότι «ευτυχώς που υπάρχει και το φράγμα του Γαδουρά και συγκρατεί τον μεγαλύτερο όγκο των υδάτων του ποταμού, σε διαφορετική περίπτωση θα είχε καταρρεύσει εδώ και καιρό».

Τα Μάσαρη πάντως είναι ένα από τα χωριά που έχουν δεχθεί τεράστιο πλήγμα από την πτώση της γέφυρας του ποταμού Μάκκαρη που βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα μακρύτερα, καθώς ξαφνικά αυξήθηκε η κίνηση της κυκλοφορίας των οχημάτων μέσα από το χωριό.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας ανέφερε χαρακτηριστικά πως «έχει επιβαρυνθεί σημαντικά το χωριό. Έχουμε σοβαρό πρόβλημα από τα μεγάλα οχήματα που περνούν μέσα από τον οικισμό. Ήδη έχει καταστραφεί σε πολλά σημεία το δίκτυο της αποχέτευσης και καταβάλλουμε σημαντικές προσπάθειες με το λιγοστό προσωπικό που έχουμε για να το αποκαταστήσουμε».

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει πάντως ο κ. Καμπαστάνας και για αρκετά ακόμα γεφύρια και σημεία του οδικού δικτύου που έχουν προβλήματα στα Μάσαρη και πρέπει να αποκατασταθούν, αλλιώς ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι: «Στο ιταλικό γεφύρι του Μάκκαρη κοντά στο γήπεδο, έχει φύγει σχεδόν όλο το ανάχωμα και είναι έτοιμο να καταρρεύσει, με αποτέλεσμα σε περίπτωση μιας κακοκαιρίας να κινδυνεύει να πλημμυρίσει και το χωριό», τόνισε ο ίδιος και συνέχισε λέγοντας πως «παρόμοιο πρόβλημα υπάρχει και στο γεφυράκι της παλιάς εθνικής οδού, στον ποταμό του "Σκατουλιάρη". Έχει καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό και πρέπει να αποκατασταθεί».

Σύμφωνα με τον Τσαμπίκο Καμπαστάνα «από την ενημέρωση που έχω σύντομα θα ξεκινήσουν εργασίες αποκατάστασης στο δρόμο από τον κυκλικό κόμβο των Μασάρων, μέχρι την ιρλανδική διάβαση στο Χαράκι, ώστε να διεξάγεται με μεγαλύτερη ευκολία και ασφάλεια η κίνηση των οχημάτων το καλοκαίρι», ενώ σε ό,τι αφορά τον δρόμο προς το «Καμειρί» ο πρόεδρος της Κοινότητας Μασάρων κατέληξε σημειώνοντας ότι «χρειάζεται άμεση παρέμβαση και εκεί καθώς η ασφαλτόστρωση που υπήρχε έχει σχεδόν φύγει από τη συνεχή χρήση του δρόμου. Δεν υπάρχει καν δρόμος πλέον! Ορισμένα σημεία είναι κούφια από κάτω, ενώ σε άλλα δεν υπάρχει ίχνος ασφάλτου».

Τέλος, πρόβλημα υπάρχει και με την αγροτική οδοποιία, γι’ αυτό και ο κ. Καμπαστάνας απευθύνει έκκληση προς τις αρμόδιες υπηρεσίες: «Οι αγροτικοί δρόμοι έχουν καταστραφεί για μια ακόμα φορά. Παρακαλούμε να μας διατεθούν τα μηχανήματα για παραπάνω ημέρες απ’ ό,τι έχει προβλεφθεί, ώστε να φτιαχτούν».

Διαβάστε ακόμη

Πως γιορτάζεται το Πάσχα σε όλη την Ελλάδα - Τα έθιμα της Δωδεκανήσου

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια

Το έθιμο επιστροφής της εικόνας της Παναγιάς Σκιαδενής στο μοναστήρι

Συλλυπητήριο μήνυμα του δημάρχου Ρόδου για την απώλεια υπαλλήλου του δήμου

Σε κατανυκτικό κλίμα η περιφορά επιταφίων - Στον Αρχάγγελο της Ρόδου ο Δήμαρχος Αλέξανδρος Κολιάδης

Πασχαλινό μήνυμα της βουλευτού Μίκας Ιατρίδη

Ευχετήριο μήνυμα του Αντ. Καμπουράκη

Ευχές του δημάρχου Ρόδου, Αλέξανδρου Κολιάδη για το Πάσχα