Έκκληση ΟΗΕ για επείγουσα δράση προς ανακούφιση των προσφύγων στα νησιά

Την ανάγκη να ληφθεί άμεσα δράση για να αντιμετωπιστεί η απελπιστική, όπως τη χαρακτηρίζει, κατάσταση των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στα Κέντρα Υποδοχής των νησιών του Αιγαίου, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Λέρου, τονίζει ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιππο Γκράντι.

Στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι «οι συνθήκες στα νησιά είναι σοκαριστικές και ντροπιαστικές» και πως η Ελλάδα, «με τη στήριξη της Ευρώπης, χρειάζεται να δράσει τώρα για να αντιμετωπίσει μια μη βιώσιμη κατάσταση, ενώ τα πιο μακροπρόθεσμα μέτρα θα τίθενται σε εφαρμογή».
Ο Φίλιπο Γκράντι επισκέφθηκε την Ελλάδα τον περασμένο Νοέμβριο.

Αν και καλωσόρισε τις πρόσφατες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να ανταποκριθεί στην κατάσταση αυτή, ανάμεσα στις οποίες μια σειρά προτεραιοτήτων που ανακοινώθηκαν αυτόν τον μήνα, σημειώνει ότι τα σχεδιαζόμενα μέτρα θα χρειαστούν αναγκαστικά κάποιο διάστημα για να υλοποιηθούν πλήρως.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, υπάρχει άμεση ανάγκη για αποφασιστική δράση προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο υπερσυνωστισμός, μέσω κινήσεων για τη μεταφορά μεγαλύτερου αριθμού αιτούντων άσυλο προς την ενδοχώρα, όπου πρέπει να βρεθούν γρήγορα επιπλέον θέσεις υποδοχής. 

Αυτό που τονίζεται είναι ότι ο «χειμώνας πλέον επιδεινώνει περισσότερο τις δυσμενείς συνθήκες στα νησιά και πολλοί άνθρωποι ζουν χωρίς ρεύμα και συχνά χωρίς καν νερό, ανάμεσα στα σκουπίδια και σε βρόμικες συνθήκες. Οι υπηρεσίες υγείας είναι ανεπαρκείς.

Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι πιο ευάλωτοι άνθρωποι, οι έγκυοι, οι μητέρες που έχουν γεννήσει πρόσφατα, οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά είναι από τους μεγαλύτερους που μπορεί κανείς να δει σε προσφυγικές κρίσεις παγκοσμίως». 

Επίσης, καλεί σε δράση για να αντιμετωπισθούν «οι κατανοητές ανησυχίες των τοπικών κοινωνιών που υποδέχονται πρόσφυγες και μετανάστες, ώστε να μην αυξηθούν περαιτέρω οι κοινωνικές εντάσεις». 

Όπως σημειώνει, «η Ελλάδα δεν θα πρέπει να αφεθεί μόνη της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) παρέχει ουσιαστική και συνεχή στήριξη στην Ελλάδα μέσω της χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των οργανισμών της, όπως η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO). Οι πόροι αυτοί εξακολουθούν να είναι απαραίτητοι, το ίδιο και τα μέτρα επιμερισμού της ευθύνης, όπως η μετεγκατάσταση των ασυνόδευτων παιδιών και άλλων ευάλωτων ατόμων.

Από τότε που έληξε το έκτακτο πρόγραμμα μετεγκατάστασης τον Σεπτέμβριο του 2017, λίγες μόνο ευρωπαϊκές χώρες έχουν δεσμευτεί να πάρουν αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες από την Ελλάδα στο πλαίσιο της μετεγκατάστασης ή να επιταχύνουν τις διαδικασίες οικογενειακής επανένωσης».

Τέλος, προτείνει μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίσιμη κατάσταση στα νησιά, απευθύνοντας έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση, την Ε.Ε. και τα ευρωπαϊκά κράτη:
Να μειώσουν άμεσα τον υπερσυνωστισμό και τους κινδύνους, εξασφαλίζοντας επιπλέον θέσεις υποδοχής στην ενδοχώρα για τουλάχιστον 20.000 ανθρώπους και μεταφέροντάς τους εκεί όσο τον δυνατόν γρηγορότερα. 
Να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης για όσους παραμένουν στα νησιά, δίνοντας προτεραιότητα στην παροχή νερού, εγκαταστάσεων υγιεινής και ιατρικής περίθαλψης. 

Να βοηθήσουν τα ασυνόδευτα παιδιά μέσω της μετεγκατάστασής τους αλλού στην Ευρώπη και μέσω της επανένωσης με τις οικογένειές τους. 
Να διασφαλίσουν ότι οι διαδικασίες  ασύλου δε θα είναι μόνο ταχύτερες αλλά και δίκαιες και σωστές.
Να συμπεριλάβουν εγγυήσεις στην επικείμενη αναθεώρηση του νόμου για το άσυλο και την εφαρμογή του.
Να επενδύσουν σε μακροπρόθεσμες λύσεις για όσους αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες, δίνοντάς τους την ευκαιρία να γίνουν αυτάρκεις. 

«Η Ύπατη Αρμοστεία είναι έτοιμη να υποστηρίξει την Ελλάδα στην εύρεση λύσεων για να ανταποκριθεί στην περίπλοκη αυτή κατάσταση», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο Φίλιπο Γκράντι.