Ανησυχία και αβεβαιότητα στον τουριστικό κόσμο της Ρόδου εξαιτίας του κορωνοϊού

Ανησυχία και αβεβαιότητα στον τουριστικό κόσμο της Ρόδου εξαιτίας του κορωνοϊού

Ανησυχία και αβεβαιότητα στον τουριστικό κόσμο της Ρόδου εξαιτίας του κορωνοϊού

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 7854 ΦΟΡΕΣ

Στασιμότητα στις κρατήσεις, ακυρώσεις από το Ισραήλ και πιθανή καθυστέρηση στις προκαταβολές

Αντιμέτωπος με την ανησυχία και κυρίως την αβεβαιότητα βρίσκεται αυτό το διάστημα ο τουριστικός κόσμος της Ρόδου, καθώς οι εξελίξεις γύρω από την εξάπλωση του κορωνοϊού είναι ραγδαίες και φαίνεται ότι πλήττουν όλους τους τουριστικούς προορισμούς.

Και ενώ κάθε χρόνο τέτοια εποχή περίμεναν όλοι τα νέα από την έκθεση ΙΤΒ του Βερολίνου για την εξέλιξη της τουριστικής περιόδου, με όσα συμβαίνουν κανείς δεν είναι σε θέση να μιλήσει με βεβαιότητα για το τι θα γίνει ακόμα και στο εγγύς μέλλον.

Για πρώτη φορά στα χρονική ακύρωση της διοργάνωσης κρίθηκε αναγκαία λόγω της έξαρσης του Covid-19, καθώς οι τοπικές υγειονομικές αρχές είχαν αυστηροποιήσει τις προϋποθέσεις για συμμετοχή στην ΙΤΒ, ζητώντας από όλους τους συμμετέχοντες να αποδείξουν ότι δεν βρίσκονταν σε κάποια από τις χώρες όπου ο ιός βρίσκεται σε έξαρση και ότι δεν ήρθαν σε επαφή με κάποιον από αυτές τις περιοχές.

Οι διοργανωτές όμως δεν ήταν σε θέση να εφαρμόσουν αυτούς τους όρους, και έτσι στα 56 χρόνια της η ΙΤΒ αντιμετώπισε για πρώτη φορά μία τέτοια κατάσταση.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί κρούσματα σε 29 Ευρωπαϊκές χώρες, με 4 επαρχίες της Βόρειας Ιταλίας να έχουν συνεχιζόμενη μετάδοση στον πληθυσμό τους.


Στασιμότητα στις κρατήσεις
Παρά την ακύρωση της έκθεσης και μαζί με αυτήν και των επαγγελματικών συναντήσεων που είχαν ήδη προγραμματιστεί από τους τουριστικούς επαγγελματίες του νησιού μας με τους συνεργάτες τους στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, εντούτοις υπάρχει ενημέρωση και πληροφόρηση, η οποία δυστυχώς κάνει λόγο για στασιμότητα στις κρατήσεις.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που παρατηρείται, όπως έγινε γνωστό, εδώ και περίπου μία εβδομάδα, και δεν «αγγίζει» μόνο τη Ρόδο αλλά, όπως δείχνουν τα στοιχεία, όλους τους τουριστικούς προορισμούς και αφορά όλες τις χώρες από τις οποίες γίνονται κρατήσεις διακοπών, όπως δήλωσε στη «Ρoδιακή» ο πρόεδρος του συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου Γιώργος Ματσίγκος.

Όπως τόνισε, ουδείς γνωρίζει αυτή τη στιγμή πως θα εξελιχθούν τα πράγματα και για το λόγο αυτό όλοι συστήνουν… υπομονή εν αναμονή ύφεσης του φαινομένου καθώς ο ρυθμός εξάπλωσης του ιού έχει επιβραδυνθεί στις χώρες που εμφάνισαν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων το προηγούμενο διάστημα. Ο ίδιος εκτιμά ότι μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα θα έχουμε μετά από δύο εβδομάδες, καθώς όλα είναι ρευστά αυτό το διάστημα και τα δεδομένα αλλάζουν από μέρα σε μέρα.

Ακυρώσεις από Ισραήλ για Ρόδο
Με δεδομένο τις ραγδαίες εξελίξεις που προκύπτουν, σημειώθηκαν ακόμα και ακυρώσεις για τη Ρόδο από το Ισραήλ, μετά την ταξιδιωτική οδηγία που εκδόθηκε από τη χώρα για περιορισμό των μετακινήσεων από τους Ισραηλινούς πολίτες.


Το γεγονός επιβεβαίωσε μιλώντας στη «Ροδιακή» και ο Έφορος Δημοσίων Σχέσεων και Εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου Νίκος Γερονικόλας, ο οποίος υπογράμμισε ότι αυτές ευτυχώς δεν είναι πολλές. Πρόκειται, όπως είπε, για κρατήσεις που είχαν γίνει για το μήνα Απρίλιο, επιβεβαιώνοντας επίσης το γεγονός ότι επικρατεί στασιμότητα τις τελευταίες μέρες για νέες κρατήσεις.

Και τα δύο θα οδηγήσουν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, σε ένα δύσκολο ξεκίνημα της φετινής σεζόν, κάτι που δεν μπορεί πλέον να αποτραπεί. Το ζητούμενο είναι τώρα να εκλείψει ο πανικός και να αρχίσει να… κινείται πάλι η αγορά.

Καθυστέρηση προκαταβολών φοβούνται οι πράκτορες
Παράλληλα οι τουριστικοί πράκτορες φοβούνται ότι ίσως αυτή η στασιμότητα στις κρατήσεις και οι κάποιες ακυρώσεις που υπάρχουν να οδηγήσουν σε έλλειψη ρευστότητας και μια καθυστέρηση στις προκαταβολές.
Επίσης δεν μπορούν να αποκλείσουν και το αίτημα για προσφορές, όπως συμβαίνει κάθε φορά που κάτι έκτακτο προκύπτει σε αυτό τον τόσο ευαίσθητο τομέα, ειδικά όταν αλλάζουν τόσο γρήγορα τα δεδομένα.

Από την άλλη βρισκόμαστε ως χώρα σε αναμονή μετά τις αποφάσεις άλλων χωρών να απαγορεύσουν τις αφίξεις τουριστών από Ιταλία, Κίνα, νότια Κορέα, Ιράν, Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη, Ιαπωνία κ.λπ. αν και το επόμενο δεκαήμερο θεωρείται κρίσιμο για το αν θα παρθούν πρόσθετα μέτρα και στην Ελλάδα.

Πάντως το δεύτερο ζήτημα των ημερών που δεν είναι άλλο από το προσφυγικό φαίνεται ότι δεν «αγγίζει» τη Ρόδο αλλά ούτε και την Κω τουλάχιστον ακόμη. Σε κάθε περίπτωση το ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου θα είναι αρκετά δύσκολο φέτος και όλοι ελπίζουν η υστέρηση που παρατηρείται τώρα να είναι παροδική και το χαμένο έδαφος να καλύπτεται όσο περνά ο καιρός.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Χατζημάρκος: σε διψήφιο ποσοστό η αύξηση κρατήσεων σε Ρόδο και Κω

Κως και Ρόδος στους κορυφαίους προορισμούς εσωτερικού της Aegean Airlines από τη βάση της Θεσσαλονίκης για την περίοδο του Πάσχα

Tus Airways: Nέα σύνδεση Λάρνακα - Ρόδος

Μαζική απόβαση των Ισραηλινών στη Ρόδο για το εβραϊκό Πάσχα

Aρχές Μαΐου θα έχουν ανοίξει όλα τα ξενοδοχεία της Ρόδου

Τούρκοι τουρίστες... «κατέλαβαν» τα ελληνικά νησιά

110 πτήσεις τσάρτερ το Σαββατοκύριακο 20-21 Απριλίου στο αεροδρόμιο της Ρόδου

Χιλιάδες Τούρκοι τουρίστες στη Ρόδο