20 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας Στοματική υγιεινή: Τα βασικά που πρέπει να γνωρίζετε

20 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας Στοματική υγιεινή: Τα βασικά  που πρέπει να γνωρίζετε

20 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας Στοματική υγιεινή: Τα βασικά που πρέπει να γνωρίζετε

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 244 ΦΟΡΕΣ

Η Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας (20 Μαρτίου) είναι μια ευκαιρία να ενωθούμε όλοι στην προσπάθεια για ένα πιο υγιές στόμα. H στοματική μας υγιεινή είναι πάρα πολύ σημαντική, αλλά μήπως δεν γνωρίζουμε όσα πρέπει για αυτήν; Και μήπως αυτό μας κάνει να μην φροντίζουμε την υγεία του στόματος και των δοντιών μας όπως πρέπει;

Ξέρουμε πως, με σωστή φροντίδα, μπορούμε να αποφύγουμε τη δύσοσμη αναπνοή, τη φθορά των δοντιών, αλλά και την ουλίτιδα. Γνωρίζατε όμως ότι η κακή στοματική υγιεινή μπορεί να βλάψει και γενικότερα την υγεία μας;

H ουλίτιδα προκαλείται από φλεγμονές που συμβαίνουν όταν ο αριθμός των βακτηρίων στο στόμα αυξάνεται επικίνδυνα, με αποτέλεσμα τα ούλα μας να κοκκινίζουν και να πρήζονται.

Αν πάσχετε από ουλίτιδα, τα ούλα σας μπορεί να ματώνουν πολύ εύκολα κατά το βούρτσισμα, τη χρήση οδοντικού νήματος ή οδοντογλυφίδας.

Η ουλίτιδα μπορεί πολλές φορές να θεραπευτεί, αλλά πρέπει να επισκεφθείτε έναν οδοντίατρο ο οποίος θα καθαρίσει τα δόντια σας από τα βακτήρια που έχουν συσσωρευθεί.

Αν η ουλίτιδα επιμένει και αφεθεί εκτός ελέγχου, τότε μπορεί να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα, με τα βακτήρια να προχωρούν ακόμα πιο βαθιά, κάτω από τα ούλα, προκαλώντας περιοδοντίτιδα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η περιοδοντίτιδα μπορεί να σας στοιχίσει ακόμα και τα δόντια σας.

Για την περιοδοντίτιδα συγκεκριμένα, πολλές έρευνες έχουν επιβεβαιώσει πως σχετίζεται άμεσα με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, αυξάνοντας τον κίνδυνο να πάσχουμε από αυτά.

Μερικά από αυτά είναι:
Καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό
Διαβήτης
Άνοια
Ρευματοειδής αρθρίτιδα
Πρόωρος τοκετός.

Θα ήταν ιδανικό αν κλείνατε ένα ραντεβού για επαγγελματικό καθαρισμό δοντιών μια φορά στους έξι μήνες.

Ο κίνδυνος, όμως, είναι διαφορετικός για τον καθένα, και – προφανώς – σχετίζεται με το πόσο τακτικά και προσεκτικά φροντίζετε το στόμα και τα δόντια σας.

Πώς θα διατηρήσω τα δόντια και το στόμα μου όσο πιο υγιή γίνεται;

• Βουρτσίστε απαλά τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα. Μία φορά μετά το πρωινό και μία φορά πριν πέσετε για ύπνο. Η βούρτσα σας δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλη και σκληρή, και προσπαθήστε να κάνετε μικρές, κυκλικές κινήσεις. Και μην ξεχνάτε ότι πρέπει να αλλάζετε βούρτσα τακτικά.

• Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Αν σας δυσκολεύει η χρήση του, ζητήστε βοήθεια από τον οδοντίατρό σας, καθώς πολλοί άνθρωποι κατά λάθος τραυματίζονται λόγω κακής χρήσης.

• Η χρήση στοματικού διαλύματος δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει το οδοντικό νήμα, αλλά και πάλι είναι καλύτερο από το τίποτα. Συνεπώς, ένα μπουκάλι στο σπίτι για τις μέρες που δεν προλαβαίνετε να χρησιμοποιήσετε νήμα, είναι ό,τι πρέπει.

• Μην καπνίζετε. Ο καπνός του τσιγάρου προκαλεί τεράστια φθορά στα δόντια—χωρίς να αναφέρουμε ότι επηρεάζει αρνητικά την υγεία μας από πρακτικά κάθε άποψη.
• Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας τακτικά, ιδανικά δύο φορές τον χρόνο, για καθαρισμό αλλά και προληπτικό έλεγχο.

Τερηδόνα και ουλίτιδα
Tο στόμα κατοικείται από μικροοργανισμούς. Οι μικροοργανισμοί αυτοί μεταφέρουν τις τροφές, ειδικά τις περιέχουσες ζάχαρη σε οξέα. Τα οξέα, τα υπολείμματα των τροφών, το σάλιο και οι μικροοργανισμοί συνεργάζονται στη δημιουργία της οδοντικής πλάκας.

Αν η οδοντική πλάκα παραμείνει κολλημένη στο δόντι και δεν αφαιρεθεί, τότε μαζεύει άλατα, σκληραίνει και σχηματίζει τη λεγόμενη «τρυγία» ή «πέτρα». Τόσο η πλάκα όσο και η τρυγία ερεθίζουν τα ούλα και προκαλούν την ουλίτιδα η οποία εξελίσσεται σε περιοδοντίτιδα.
Τα οξέα της πλάκας οδηγούν και στη δημιουργία τερηδόνας. Η τερηδόνα καταστρέφει το σμάλτο του δοντιού - την εξωτερική ουσία του δοντιού - και δημιουργεί «κοιλότητες», «τρύπες» στο δόντι.

Συμπτώματα τερηδόνας και ουλίτιδας
• Πονόδοντος - ειδικά μετά τη λήψη ζεστού ή κρύου
• Ορατές κοιλότητες στο δόντι
• Αιμορραγία των ούλων κατά το πλύσιμο των δοντιών ή αυτόματα
• Αυξημένη κινητικότητα των δοντιών λόγω της διάλυσης του οστού.

Εργαστηριακά ευρήματα - Διάγνωση
α) Κλινική εξέταση του δοντιού. Χρήση αιχμηρού εργαλείου. Εξετάζουμε αν το δόντι είναι μαλακά κατά την ανίχνευση. Με τη βοήθεια της «περιοδοντικής μύλης» μετράμε το βάθος του θυλάκου.
β) Ακτινογραφία του δοντιού: βοηθά στην ανακάλυψη της τερηδόνας πριν αυτή γίνει με το μάτι ορατή.
γ) Φθορισμός με laser: ένα διάδικο laser εκπέμπει παλμικό φως. Το φως πέφτει πάνω στο δόντι και σε περίπτωση τερηδόνας προκαλείται φθορισμός δηλ. εκπέμπεται φως. Παράλληλα παράγεται ήχος (Diagnodent).

Πρόληψη - Συμβουλές
• Καλή στοματική υγιεινή είναι το βασικότερο όπλο κατά της τερηδόνας και της ουλίτιδας. Που σημαίνει σωστό βούρτσισμα το λιγότερο δύο φορές την ημέρα και χρήση οδοντικού νήματος το λιγότερο μία φορά την ημέρα.

• Τροφές που κολλάνε στα δόντια όπως ξηροί καρποί ή καραμέλες είναι καλύτερα να λαμβάνονται μαζί με το γεύμα. το συνεχές μάσημα παρόμοιων τροφών, οδηγεί στη συνεχή παραγωγή οξέων στο στόμα. Αν είναι δυνατόν μετά τη λήψη παρόμοιων τροφών, κανονικό βούρτσισμα των δοντιών ή ξέπλυμά τους με νερό.

Σημαντικό προληπτικό μέτρο κατά της τερηδόνας αποτελεί η χρήση των «αποφρακτικών οπών και σχισμών» των λεγομένων «sealants». Τα sealant, μπορούν να εφαρμοσθούν στα παιδιά λίγο μετά την αναστολή των πίσω δοντιών «ξομφίων».

Τα sealants αποτελούν λεπτό εμφρακτικό υλικό που καλύπτει σημεία της επιφάνειας των πίσω δοντιών που είναι επιρρεπή στην τερηδόνα, όπως επίσης επιφανειακές ρωγμές του δοντιού.
Η λήψη του φθορίου βοηθά επίσης στην πρόληψη κατά της τερηδόνας.

Το φθόριο ενσωματώνεται στο δόντι και κάνει το σμάλτο του δοντιού πιο ανθεκτικό στα οξέα. Το φθόριο περιέχεται σε οδοντόπαστες ή στα στοματικά διαλύματα.
Αντισηπτικά διαλύματα όπως π.χ. χλωρεξιδίνης βοηθούν στην καταπολέμηση των μικροοργανισμών της στοματικής κοιλότητας.

Θεραπεία
Ένα κατεστραμμένο δόντι δεν αποκαθίσταται από μόνο του. Η εξέλιξη όμως της καταστροφής του μέσω της τερηδόνας μπορεί να αναχαιτισθεί. Στο σημείο αυτό είναι απαραίτητη η επίσκεψη στον οδοντίατρο.
Ο οδοντίατρος θα αφαιρέσει την τερηδόνα με τροχό ή με laser. Το laser είναι απλώς φως υψηλής ισχύος. Η εφαρμογή του σε σχέση με τον τροχό ενδείκνυται ιδιαίτερα σε παιδιά, αγχωτικούς ασθενείς όσο και σε ηλικιωμένους ασθενείς.

Αφού αφαιρεθεί η τερηδόνα, η εναπομένουσα επιφάνεια του δοντιού τροποποιείται κατάλληλα ώστε να δεχθεί το λεγόμενο «σφράγισμα» του δοντιού. Για τα μπροστινά δόντια συνίσταται για αισθητικούς λόγους ανοιχτόχρωμα υλικά όπως η ρητίνη και η πορσελάνη.
Για τα πίσω δόντια συνίσταται για λόγους αντοχής το αμάλγαμα και ο χρυσός.

Αν η τερηδόνα είναι εξαιρετικά προχωρημένη τότε συνιστάται η κάλυψη του δοντιού με στεφάνη.
Σε περίπτωση νέκρωσης του πολφού από τερηδόνα θέση έχει πια η ενδοδοντική θεραπεία η λεγόμενη «απονεύρωση».

Στο σημείο αυτό απαιτείται ο καθαρισμός των ριζικών σωλήνων του δοντιού, η αφαίρεση τόσο των αγγείων, όσο και των νεύρων του δοντιού.
Κατά κανόνα χρειάζεται να τοποθετηθεί στο δόντι αυτό στεφάνη. Έτσι μπορεί να σταθεροποιηθεί το αποδυναμωμένο δόντι στο φατνίο.

Στην περίπτωση της ουλίτιδας συνιστάται ο καθαρισμός από την τρυγία από τον οδοντίατρο. Μεγαλύτερα τμήματα τρυγίας μπορεί να αφαιρεθούν μέσω των υπερήχων, ενώ μικρότερα υπολείμματα τρυγίας και η πλάκα μπορεί να αφαιρεθεί με εργαλείο χειρός.

Συνιστάται η εξάμηνη παρακολούθηση του ασθενή από τον οδοντίατρο.

Πηγή: iatronet.gr

Διαβάστε ακόμη

Ψευδοκύστη στο πάγκρεας: Όσα θέλετε να γνωρίζετε

Υδατάνθρακες: κατανοώντας την αξία τους

Υπέρταση και ινομυώματα: Πώς συσχετίζονται

Ηπατική νόσος: Πώς εκδηλώνεται στις διάφορες μορφές της

Ποιες είναι οι συνέπειες της χαμηλής βιταμίνης D

Λουτεΐνη: Ποια τα οφέλη της & σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος): Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Πνευμονική ατρησία: Προσοχή στα συμπτώματα της καρδιακής νόσου