Μένουμε σπίτι και δεν παχαίνουμε!

Όπως όλοι γνωρίζουμε, αυτές τις μέρες οι περισσότεροι από εμάς έχουμε «εγκλωβιστεί» στα σπίτια μας ώστε να προστατευτούμε από την επιδημία του κορωνοϊού αλλά και να προστατεύσουμε και τα συγγενικά μας πρόσωπα.

Αυτή η συνεχής παραμονή στο σπίτι επηρεάζει απόλυτα την ψυχολογία μας και τις διατροφικές μας συνήθειες με αποτέλεσμα να επιζητούμε συνεχώς πρόσθετα γεύματα, σνακ, κυρίως ανθυγιεινά, που μας οδηγούν στην αύξηση βάρους και κατά συνέπεια αύξηση λίπους.

Τι μας οδηγεί στο να τρώμε περισσότερο;
Άγχος

Οι περισσότεροι όταν είμαστε αγχωμένοι ξεσπάμε στο φαγητό. Όταν βιώνουμε stress ο εγκέφαλος αυτομάτως τείνει να επικεντρώνεται στην επιβράβευση που μεταφράζεται σε μια γευστική μπουκιά, ξεχνώντας τον στόχο που μπορεί να έχουμε για να χάσουμε βάρος. Παράλληλα, η ορμόνη που εκκρίνεται όταν είμαστε αγχωμένοι  η κορτιζόλη (γνωστή και ως ορμόνη του στρες) επηρεάζει την αίσθηση της πείνας που έχουμε, δίνοντάς μας την εντύπωση πως πεινάμε.
Δυστυχώς, τα φαγητά στα οποία καταφεύγουμε σε τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι τα φρούτα και τα λαχανικά αλλά τα γλυκά.

Κακή ψυχολογία
Η ψυχολογία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην προσπάθειά μας να χάσουμε ή να διατηρήσουμε το  βάρος μας. Όταν περνάμε μια στρεσογόνο περίοδο είναι πολύ πιο δύσκολο, καθώς έχουμε πολλά να διαχειριστούμε και προστίθεται σε αυτό και η προσπάθεια απώλειας βάρους το οποίο επίσης στις περισσότερες περιπτώσεις προκαλεί στρες. Δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι μένουν χωρίς δουλειά λόγω της επιδημίας, είναι αναμενόμενο να έχουν κακή ψυχολογία και να στρέφονται στο φαγητό.

Παραμονή στο σπίτι
Γενικά, όταν μένουμε σπίτι υποχρεωτικά και δεν μπορούμε να κάνουμε τις ενασχολήσεις που μας άρεσαν επηρεαζόμαστε αρνητικά και ξεσπάμε στο φαγητό. Πόσω μάλλον τώρα με τον κορωνοϊό που δεν ξέρουμε πότε θα σταματήσει η εξάπλωση των κρουσμάτων και δεδομένου ότι έχουν κλείσει όλα τα καταστήματα και δεν μπορούμε να βγαίνουμε εκτός σπιτιού είναι πολύ δύσκολο να μην κινηθούμε προς το φαγητό. Η έλλειψη ενασχόλησης είναι βασικός παράγοντας στην αύξηση βάρους.

Τι να αποφεύγουμε να καταναλώνουμε;
• Γλυκά
• Αλκοόλ
• Ανθυγιεινά σνακ  (π.χ. πατατάκια, μπισκότα)
• Μεγάλες ποσότητες φαγητού
• Σνακ με πολλές θερμίδες
• Γεύματα με πολλά λιπαρά.

Πηγή: iator.gr