Δραστηριότητες από το 2ο Γυμνάσιο της Ρόδου

Δραστηριότητες από το 2ο Γυμνάσιο της Ρόδου

Δραστηριότητες από το 2ο Γυμνάσιο της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1087 ΦΟΡΕΣ

Σχετικά με τις δραστηριότητές του το 2ο Γυμνάσιο Ρόδου γνωστοποιεί σε ανακοίνωσή του τα ακόλουθα:

«Η δεύτερη συνάντηση του Ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS + kΑ229 Integration by smart strategies του 2ου Γυμνασίου Ρόδου έλαβε χώρα από τις 09-03 έως τις 13-03-20 στη Ρόδο.

Από τις συμμετέχουσες χώρες (Πολωνία, Ρουμανία, Τουρκία, Ιταλία) δεν συμμετείχε η Ιταλία για λόγους ανωτέρας βίας. Καθώς ήταν αδύνατον υπό τις κρατούσες μέχρι στιγμής συνθήκες να αναβληθεί η συνάντηση, πραγματοποιήθηκε με την απειλή του κορωνοϊού εν εξελίξει. Αποφασίστηκε ότι εφόσον συνέπεσε με την έναρξη της επιδημίας στη χώρα μας, χωρίς να έχουν ληφθεί περιοριστικά μέτρα, δεν είχαμε άλλη επιλογή, παρά να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τη συνάντησή μας και θεωρούμε ότι διεξήχθη με ασφάλεια και σύνεση.

Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε χωρίς καμία ουσιαστική παρέκκλιση με μικρές αναγκαίες τροποποιήσεις. Με αφορμή το πρόγραμμα, το σχολείο είχε προβεί σε μια δυναμική προσπάθεια αναμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου του, που με τη συνδρομή των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου κατέστη δυνατή στο μεγαλύτερο μέρος της.

Την 1η ημέρα επισκεφθήκαμε το Δημαρχείο όπου μας καλωσόρισαν η κα Καραμπίνη, υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων και ο κ. Ταρασλιάς, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου και μας ξενάγησαν στον χώρο. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου. Ο αντιπεριφερειάρχης κος Γιάννης Κρητικός είχε αναθέσει την υποδοχή μας στον κ. Βενέρη, γενικό διευθυντή τομέα Ανάπτυξης της περιφέρειας, ο οποίος μας καθοδήγησε στο κτήριο και μας μίλησε για την ιστορία της Ρόδου.

Ευχαριστούμε τις αρχές του τόπου για τη φιλόξενη υποδοχή τους και τον χρόνο τους. Στη συνέχεια, στο σχολείο, απολαύσαμε ελληνικούς και τοπικούς χορούς που ετοίμασε η καθηγήτρια γυμναστικής του σχολείου, κυρία Στέργου Δέσποινα. Το γεύμα που παρατέθηκε στη συνέχεια, υπήρξε ευγενική συνεισφορά του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας, εξου και τους ευχαριστούμε θερμά. Το απόγευμα παίξαμε ένα ομαδικό διαδραστικό παιχνίδι για τα ιταλικά κτήρια στο Μανδράκι, συνδυάζοντας συνεργατικές πρακτικές με ενεργή μάθηση.

2η ημέρα της συνάντησης C2. Επισκεφθήκαμε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου στον Θεολόγο, όπου ο κος Χάρης Συργιάννης, ο υπεύθυνος του Κέντρου, μας υποδέχθηκε θερμά και μας παρουσίασε τα καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα που εφαρμόζονται εκεί. Μάλιστα, μας προσκάλεσε στην κοιλάδα των Πεταλούδων, όπου θαυμάσαμε τη φύση και παίξαμε περιβαλλοντικά παιχνίδια. Έπειτα περάσαμε από την Ελεούσα, το Φουντουκλί, τον Έλαφο και γυρίσαμε μέσω Ψίνθου. Ήταν μια πραγματικά γόνιμη εμπειρία.

3η μέρα της συνάντησης. Μετά την απαγόρευση λειτουργίας των σχολείων ως μέτρο πρόληψης κατά του κορωνοϊού, μεταβήκαμε υποχρεωτικά, στο άδειο από παιδιά σχολείο για το προγραμματισμένο εργαστήριο. Όλες οι ομάδες έπαιξαν το δωμάτιο διαφυγής με βάση την Οδύσσεια, που είχε σχεδιάσει η κα Μουλά Ευαγγελία, εκπαιδευτικός του σχολείου. Το δωμάτιο διαφυγής προτάθηκε ως στρατηγική συνεργατικής μάθησης και σκόπευε να προσφέρει γνώση συνδυαστικά με διασκέδαση. Όλες οι ομάδες ενθουσιάστηκαν και συμμετείχαν με πάθος. Στη συνέχεια, μετά από ένα εξαιρετικό γεύμα, απολαύσαμε την ξενάγηση του ξεναγού κ. Αλέξη Μάγκου, στην παλιά πόλη της Ρόδου -ο οποίος προσφέρθηκε αφιλοκερδώς-. Η γοητευτική αφήγησή του αναβίωσε το παρελθόν με μοναδικό τρόπο.

4η ημέρα της συνάντησης. Επισκεφθήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου μας ξενάγησε ο αρχαιολόγος, κ. Χριστοδουλίδης και στη συνέχεια το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου. Μια σύντομη στάση στο ναό του Απόλλωνα προηγήθηκε της επιστροφής στο σχολείο, για το εργαστήριο που ακολούθησε. Παρουσιάσαμε στους συνεργάτες μας την τεχνική του forum theatre ως πρότυπου για την εκπαίδευση από ομότιμους (peer education) για την πρόληψη απέναντι σε κάθε είδος εξάρτησης. Η πρακτική είχε νωρίτερα εφαρμοστεί στη γ γυμνασίου του σχολείου, με την υποστήριξη της «Διόδου», Κέντρου πρόληψης και προαγωγής ψυχικής υγείας, και της ερασιτεχνικής θεατρικής ομάδας Da Fils Artbrainstorm.

Τελευταία ημέρα του C2. Κάτω από τη σκιά του κορωνοϊού, με υπευθυνότητα αλλά και υψηλό ηθικό, έγινε η τελετή λήξης, απονείμαμε πιστοποιητικά παρακολούθησης, ανταλλάξαμε δώρα και στη συνέχεια επισκεφθήκαμε μερικά από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Ρόδου. Την Καλλιθέα, την Ακρόπολη της Λίνδου και τις 7 πηγές. Χαιρετίσαμε ο ένας τον άλλο προφανώς φορτισμένοι συναισθηματικά. Όλοι μας ευχόμαστε να είμαστε υγιείς και ασφαλείς μέχρι να συναντηθούμε ξανά, ελπίζοντας ότι αυτός ο εφιάλτης του κορωνοϊού θα ηττηθεί και σύντομα η ανθρωπότητα θα επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς, με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες, κι όλοι μαζί στα δημιουργικά μας σχέδια!»

Διαβάστε ακόμη

Ολοκλήρωση της ημερίδας «Ταξίδι στον κόσμο των λέξεων και της μουσικής»

Διάκριση για 14χρονη μαθήτρια σε διαγωνισμό της Παιδικής Πινακοθήκης Ελλάδας

Παράκτιος καθαρισμός στην παραλία της Ψαροπούλας από το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Ρόδου και τον Υδροβιολογικό Σταθμό Ρόδου

Από την εφηβεία στην ενηλικίωση: Χτίζοντας γέφυρες

Σε πανελλήνιο συνέδριο μαθητές του 1ου Δημοτικού Κρεμαστής και 1ου Δημοτικού Αφάντου

Λαοί και θρησκείες συναντώνται στο νησί «της πεταλούδας» και του «ελαφιού»

Το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Ρόδου… ταξιδεύει!

Το 1ο ΓΕΛ Ρόδου (Βενετόκλειο) στο Cern