Μαρτίνος Κανελλάκης: Μια επίκαιρη άποψη

Μαρτίνος Κανελλάκης: Μια επίκαιρη άποψη

Μαρτίνος Κανελλάκης: Μια επίκαιρη άποψη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1008 ΦΟΡΕΣ

Τώρα ίσως περισσότερο από ποτέ ήρθε η ώρα αυτοί που ηγούνται των θεσμών αυτού του τόπου να σχεδιάσουν το μέλλον της Ρόδου με τρόπο ώστε το νησί μας να μην έχει αποκλειστική ΕΞΑΡΤΗΣΗ από τον τουρισμό. Στην επόμενη κρίση τα πράγματα θα είναι πολύ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ. Αξίζει να διαβάσετε το προφητικό αυτό άρθρο του γνωστού συμπολίτη μας γιατρού και επί σειρά ετών αντιδημάρχου Ρόδου κ. Μαρτίνου Κανελλάκη, που είχε γραφτεί πριν από 7 περίπου χρόνια.

“Habemus Turistas” (έχουμε τουρίστες )
«Μάρτιος του 2013, ένα γλυκό βάρος περιπλανιέται πάνω στο νησί, όλοι περιμένουμε τη μεγάλη στιγμή, ναι! Και φέτος οι τουρίστες θα έρθουν. Το συναίσθημα είναι πολύ παλιό, από τις αρχές του 1960, τότε που φώναζε ο Ζίγδης να κλείσουμε τα μαγαζιά μας για το δασμολόγιο, αλλά να που οι τουρίστες ήσαν εδώ πως θα τα κλείναμε; Έτσι νιώσαμε και τα επόμενα χρόνια, όταν έσβησε η ύπαιθρος, χάσαμε μία μία τις βιομηχανίες καπνού, ζυμαρικών, ντομάτας, χαλιών, σαπουνιών, αρωμάτων, τούβλων, κεραμικών, δεν μας πείραξε γιατί και τότε οι τουρίστες ήρθαν.

Δεν μας πείραξε ούτε όταν έφυγε η σχολή χωροφυλακής, τα αρχαιολογικά ευρήματα, η στρατολογία και τόσες άλλες υπηρεσίες στη Σύρο, μικρό το κακό, σημασία είχε ότι και τότε οι τουρίστες ήρθαν. Δεν μας πειράζει ούτε ΤΩΡΑ που φεύγει η διεύθυνση τουρισμού και πιθανόν θα κλείσει και η νευροχειρουργική κλινική του νοσοκομείου μας. Δεν έχουν σημασία αυτά, τι και αν ο καλός νευροχειρουργός στοιχίζει στο κράτος μόνο 2.500 ευρώ τον μήνα συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειάς του και τις εφημερίες του.

Τι και αν γλιτώνουμε πάνω από ένα εκατομμύριο τον χρόνο από τις αεροδιακομιδές και το σημαντικότερο από τις εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές που σώζει. Δεν πειράζει, από ό,τι λένε και φέτος οι τουρίστες θα έρθουν. Όλα αυτά βέβαια θα μου πείτε θα μπορούσαν να ανατραπούν αν μαζεύαμε πενήντα χιλιάδες υπογραφές, και σφραγίζαμε τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, αλλά, αλλά.

Μια μέρα όμως κάτι θα γίνει, μια μεγάλη πυρκαγιά, κάποια επιδημία φυματίωσης σε ένα τσιγγάνικο μαχαλά, κάποιος πόλεμος και τότε... μαύρος καπνός θα βγει από την καμινάδα του Δημαρχείου και δεν θα μπορέσουμε να ανακράξουμε χαρούμενα “habemus turistas” και όπως θα έγραφε για αυτούς χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Καβάφης «ήσαν και αυτοί μία λύση» και τότε, ΜΟΝΟ τότε θα αποκαλυφτεί η γύμνια της Ρόδου και θα μαζευόμαστε μαζοχιστικά όπως χαρακτηριστικά μας αρέσει εμάς τους Ροδίτες να κάνουμε και επιμηθευόμενοι θα αναπολούμε τη Ρόδο των παιδικών μας χρόνων και τη Ρόδο από τις ταινίες του Κωνσταντάρα και της Βουγιουκλάκη. ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ.

Υ.Γ.1: Μην ανησυχείτε όμως διότι από ό,τι λένε και φέτος οι τουρίστες θα έρθουν! Ας γυρίσουμε όλοι μας νωχελικά και στο άλλο πλευρό, ιδίως αυτοί που διαχρονικά κρατάνε τις μοίρες του τόπου στα χέρια τους.
Υ.Γ.2: Μην ανησυχείτε, με βάση τις ιατρικές στατιστικές, από όσους διαβάσουμε τις εφημερίδες που κρατάμε μόνο εκατό από εμάς θα πάθουμε κάποιο εγκεφαλικό, όλοι οι άλλοι θα την γλιτώσουμε οπότε δεν τον πολυχρειαζόμαστε τον νευροχειρουργό.

Μαρτίνος Κανελλάκης
Χειρουργός Οφθαλμίατρος».

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Παγκόσμια ημέρα βιβλίου

Δρ. Μελίνα Φιλήμονος - Τσοποτού: Τα νησιά, τα μουσεία και οι φύλακες

Σπύρος Συρόπουλος: "Δωριέας: Ο αρχιτέκτονας του πολιτικού μεγαλείου μιας διαχρονικής πόλης"

Φίλιππος Ζάχαρης "«Δικαίωμα στη Λήθη»: H ασφαλιστική κάλυψη των ασθενών που επιβίωσαν από καρκίνο"

Γιάννης Παρασκευάς: Οι ενστάσεις και η ουσία του πολιτικού προβλήματος

Φίλιππος Ζάχαρης: Ο πολύπλευρος άνθρωπος σε μία πολύπλοκη ζωή

Ηλίας Καραβόλιας: «Η επικίνδυνη εμμονή»

Θανάσης Καραναστάσης: Με τους... κράχτες στην Ευρωβουλή