Δεν θα παραπεμφθούν σε δίκη τα μέλη του Δ.Σ. της ΑΔΕΚΑΜ

Δεν θα παραπεμφθούν σε δίκη τα μέλη του Δ.Σ. της ΑΔΕΚΑΜ

Δεν θα παραπεμφθούν σε δίκη τα μέλη του Δ.Σ. της ΑΔΕΚΑΜ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 6781 ΦΟΡΕΣ

Αυτό προτείνει ο εισαγγελέας στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών

Να μην παραπεμφθούν σε δίκη, προτείνει στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικείο Ρόδου ο αρμόδιος Εισαγγελέας, τα δέκα μέλη του πρώην Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΔΕΚΑΜ, μεταξύ των οποίων και ο πρώην δήμαρχος Πεταλούδων, για την υπόθεση της «μαύρης τρύπας» ύψους περίπου 500.000 ευρώ που φέρεται να είχε διαπιστωθεί στη διαχείριση της εταιρείας.

Όπως είναι γνωστό, σε βάρος των εμπλεκομένων έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος και κατηγορούνται για απιστία στην υπηρεσία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με αντικείμενο αξίας άνω των 120.000 ευρώ αλλά και των 150.000 ευρώ με την επιβαρυντική περίσταση της ιδιαίτερα μεγάλης ζημίας σε βάρος νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου ιδρυθέντος από Ο.Τ.Α. (αρχικός νομικός χαρακτηρισμός ως κοινή κακουργηματική απιστία άρθρο 390 Π.Κ.) και υπεξαίρεση στην υπηρεσία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με αντικείμενο αξίας άνω των 120.000 ευρώ αλλά και των 150.000 ευρώ με την επιβαρυντική περίσταση της ιδιαίτερα μεγάλης ζημίας σε βάρος νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου ιδρυθέντος από Ο.Τ.Α. (αρχικός νομικός χαρακτηρισμός ως κοινή κακουργηματική υπεξαίρεση άρθρο 375 Π.Κ.).

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρόταση του ο εισαγγελικός λειτουργός εξηγεί αναλυτικά τους λόγους που τον ώθησαν σε αυτή του την απόφαση.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων, «για την πράξη της υπεξαίρεσης έγινε αυτεπάγγελτη δίωξη, όμως αυτό προβλέπεται πλέον (σύμφωνα και με το νέο Ποινικό Κώδικα), μόνο όταν αυτή στρέφεται άμεσα κατά του Νομικού Προσώπου Ελληνικού Δημοσίου, των νομικών προσώπων Δημοσίου Δικαίου ή των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, κάτι που όμως δεν συμβαίνει όταν «παθών» είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου όπως είναι στην προκειμένη περίπτωση η ΑΔΕΚΑΜ., η περιουσία της οποίας αποτέλεσε σύμφωνα με την κατηγορία αντικείμενο παράνομης ιδιοποίησης».

Ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρεται και στο θέμα «της ρητής μνείας του νόμου περί αμεσότητας όπου εμποδίζεται η διεύρυνση του κύκλου του πεδίου εφαρμογής του σχετικού άρθρου στις περιπτώσεις άμεσης ζημίας του Δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή των ΟΤΑ».

Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, «τέτοια ζημία υπέστη στην προκειμένη περίπτωση ο πρώην Δήμος Πεταλούδων, ο οποίος αποτελούσε το μοναδικό μέτοχο της αμέσως ζημιωθείσας ΑΔΕΚΑΜ Α.Ε.».

Ως εκ τούτου «το αρχικό αξιόποινο του εγκλήματος της υπεξαίρεσης που φέρεται ότι τέλεσαν οι κατηγορούμενοι – διοικούντες την ΑΔΕΚΑΜ κατά το επίδικο χρονικό διάστημα (2006-2010) έχει εξαλειφθεί λόγω μη υποβολής νομότυπης και εμπρόθεσμης έγκλησης ή δήλωσης συνέχισης, η δε ασκηθείσα ποινική δίωξη για την πράξη της υπεξαίρεσης σε βάρος της ΑΔΕΚΑΜ θα πρέπει να παύσει οριστικά».

Επίσης με την ίδια πρόταση ο κ. Εισαγγελέας προτείνει στο δικαστικό συμβούλιο να μην γίνει κατηγορία για το αδίκημα της απιστίας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, να παύσει η ισχύς του περιοριστικού όρου της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα που είχε επιβληθεί μετά την απολογία του στον Ειδικό Ανακριτή Ρόδου, στον πρώην δήμαρχο Πεταλούδων, καθώς και να καταργηθεί το ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί σε βάρος ενός εκ των κατηγορουμένων ο οποίος διαμένει στο εξωτερικό και δεν είχε εμφανιστεί ενώπιον του Ειδικού Ανακριτή για απολογία.

Η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου αναμένεται το επόμενο διάστημα, ενώ συνήγοροι υπεράσπισης στην υπόθεση είναι οι κ.κ. Στέλιος Κιουρτζής, Φώτης Κωστόπουλος, Νίκος Γιαννάς, Δήμος Μουτάφης, Βασίλης Καταβενάκης, Νικηφόρος Παπανικόλας.

Ο έλεγχος και η παραπομπή στη δικαιοσύνη
Όλα ξεκίνησαν όταν κατά τον έλεγχο που έκανε ο ορκωτός λογιστής – πραγματογνώμονας που έχει διοριστεί από την Πταισματοδίκη Ρόδου, στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας που είχε διαταχθεί από τις αρχές Μαρτίου 2011 από τον – τότε- προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου, διαπιστώθηκε έλλειμμα ποσού περίπου 500.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου ο ογκοδέστατος φάκελος της δικογραφίας παραπέμφθηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα ο οποίος εξέτασε τα ευρήματα και κίνησε την νόμιμη διαδικασία.
Βάσει των ίδιων πληροφοριών ο ορκωτός λογιστής φέρεται να είχε διαπιστώσει «κενά» στην διαχείριση χρημάτων της ΑΔΕΚΑΜ και συγκεκριμένα ποσού 480.000 ευρώ για τα οποία δεν υπάρχουν τα απαραίτητα αποδεικτικά για το πώς έχουν χρησιμοποιηθεί τα χρήματα αυτά.

Υπενθυμίζεται πως αφορμή για να πάρει η υπόθεση τον δρόμο της δικαιοσύνης αποτέλεσε το ρεπορτάζ της «Ροδιακής» την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011 όπου αναφέρονταν αναλυτικά τα όσα είχαν ακουστεί δύο μέρες πριν, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου.

Την εισήγηση για το θέμα των δύο εταιρειών (ΡΟΔΩΝ Α.Ε. και ΑΔΕΚΑΜ) είχε κάνει ο Πρόεδρος της – τότε- νέας εταιρείας του Δήμου κ. Γιάννης Περδίκης και τα όσα είχαν ακουστεί άφησαν άναυδους ακόμη και τους πλέον υποψιασμένους.

Χρέη εκατομμυρίων ευρώ τα οποία προκλήθηκαν εξαιτίας της κάθε άλλο παρά νόμιμης διαχείρισής τους, και για τα οποία θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν.

Αξίζει να επισημανθεί ότι, κατά τη συνεδρίαση της 18ης Φεβρουαρίου 2011 του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου, στην εισήγησή του ο κ. Περδίκης μιλώντας για τις δύο εταιρείες μεταξύ άλλων είχε κάνει λόγο «για σχεδόν κατάργηση λογιστηρίου, επιταγές που διακινούνταν εξωλογιστικά, υπερτιμολογημένα και εικονικά τιμολόγια, αμοιβές μελών Δ.Σ. που δεν περνούσαν καν από τα βιβλία (σ.σ. αφορούν την ΑΔΕΚΑΜ), υποχρεώσεις εκατομμυρίων ευρώ που κληροδότησαν κ.ά».

Διαβάστε ακόμη

Απερρίφθη η αίτηση για τους εργαζόμενους της «ΡΟΔΑ»

Εντοπισμός αλλοδαπών και σύλληψη των διακινητών τους μετά από καταδίωξη στην Τήλο

Συνελήφθη 22χρονος αλλοδαπός για διακίνηση ναρκωτικών στη Ρόδο

Καταδικάστηκε 53χρονος Βούλγαρος που εξαπάτησε υπάλληλους ανταλλακτηρίων

Αθωώθηκε 46χρονη για στέρηση επικοινωνίας του παιδιού με τον πατέρα του

Κάθειρξη 5 ετών σε 27χρονο Ουκρανό για τη μεταφορά αλλοδαπών

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Αθωώθηκε 50χρονη για τη βοήθεια σε ανήλικους