Γ. Ματσίγκος: «Υπάρχει κίνδυνος, πάρα πολλά ξενοδοχεία στη Ρόδο να μην ανοίξουν φέτος, καθόλου...»!

Γ. Ματσίγκος: «Υπάρχει κίνδυνος, πάρα πολλά ξενοδοχεία στη Ρόδο να μην ανοίξουν φέτος, καθόλου...»!

Γ. Ματσίγκος: «Υπάρχει κίνδυνος, πάρα πολλά ξενοδοχεία στη Ρόδο να μην ανοίξουν φέτος, καθόλου...»!

Pοδούλα Λουλουδάκη

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 13326 ΦΟΡΕΣ

Ο πρόεδρος των Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου μιλά για το ρευστό τοπίο στον τουρισμό και τις αλλαγές που έρχονται

Σκούρα τα πράγματα! Όταν ακόμα και ο Γιώργος Ματσίγκος, επί πολλά έτη δραστήριος πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου, διατυπώνει μόνο ερωτήματα και απάντηση δεν έχει καμιά, σκεφτείτε πόσο ρευστό είναι το τοπίο στον τουρισμό.

Το σίγουρο είναι ότι πολλά ξενοδοχεία δεν θα ανοίξουν καθόλου φέτος, όπως λέει, το βέβαιο είναι ότι και σε όποια ανοίξουν οι πληρότητες θα είναι μέχρι 50% και τα λειτουργικά τους έξοδα μεγαλύτερα από ποτέ.

Όλα τώρα αλλιώς! Κι εκεί που πολλοί έβλεπαν τον θάνατο του all inclusive και αναθαρρούσαν, μετρώντας το ως ένα έστω, αλλά μεγάλο θετικό στη συμφορά που μας βρήκε, φαίνεται πως ούτε κι αυτό δεν θα γίνει αφού θα έχουμε όχι «τον θάνατο του all inclusive» αλλά «τον θάνατο των μπουφέδων» που απλώς θα κρύβονται πίσω από πλεξιγκλάς!

Τώρα που δεν υπάρχει πια καμιά βεβαιότητα, που όλα θα γίνουν αλλιώς, αλλά πώς αλλιώς δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη, σωστές μπορεί να είναι μόνο κάποιες ερωτήσεις!

Κύριε Ματσίγκο, γνωρίζουμε ότι αξιόπιστο τεστ ταχείας διάγνωσης του ιού δεν υπάρχει ακόμη, ενώ όπως διαπιστώθηκε και στην περίπτωση του 35χρονου, ο οποίος πέθανε τελικά χωρίς να έχει άλλο νόσημα, τα δύο τεστ που του έκαναν έδειξαν αρνητικά στον Covid-19 και μόλις το τρίτο βγήκε θετικό, λίγο πριν πεθάνει. Το «υγειονομικό διαβατήριο» για το οποίο γίνεται πολύς λόγος, δεν εξασφαλίζει και πολλά!
Πράγματι, θα πρέπει να υπάρχει αξιόπιστο τεστ ταχείας διάγνωσης διότι το «υγειονομικό διαβατήριο» δεν κατοχυρώνει ότι αυτός που το έχει δεν είναι φορέας. Μπορεί να έχει κάνει το τεστ ακόμα και δύο ώρες πριν την πτήση, να βγει αρνητικό, αλλά να εμφανίσει τον ιό ακόμα και μετά από 14 ημέρες που θα βρίσκεται στον τόπο διακοπών του. Το ζητούμενο είναι να βγουν πρωτόκολλα υγείας, συμβουλές και οδηγίες να μας πουν τι γίνεται σε περίπτωση που βρεθεί κρούσμα σ’ ένα ξενοδοχείο και ποιοι θα είναι οι κανόνες υγιεινής καθώς και η διαδικασία λειτουργίας των ξενοδοχείων. Με τα σημερινά δεδομένα, υπάρχει κίνδυνος πάρα πολλά ξενοδοχεία στη Ρόδο να μην ανοίξουν φέτος, καθόλου. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Τα μικρά ή τα μεγάλα ξενοδοχεία βλέπετε να κινδυνεύουν να μην ανοίξουν, φέτος;
Σήμερα που μιλάμε ο φόβος των πελατών είναι το να ταξιδέψουν τρεις και τέσσερις ώρες με αεροπλάνο. Ένα μεγάλο ξενοδοχείο με δεδομένες τις χαμηλές πληρότητες, δεν θα έχει συνωστισμό οπότε αυτό μπορεί να το βλέπει πιο θετικά ο πελάτης. Ωστόσο, οι μεγάλοι όμιλοι πανελλαδικά, αποκλείεται ν’ ανοίξουν όλα τα ξενοδοχεία τους εφόσον αυτά βρίσκονται στο ίδιο νησί. Δεν θα έρθει πολύς κόσμος. Κανένα ξενοδοχείο δεν θα έχει πληρότητα πάνω από 50%.

Και η σεζόν βλέπετε να περιορίζεται στους μήνες Ιούλιο (με το καλό σενάριο), Αύγουστο και Σεπτέμβριο ή να επεκτείνεται και στους φθινοπωρινούς μήνες;
Δεν νομίζω, με τα σημερινά δεδομένα να υπάρξει επέκταση της τουριστικής περιόδου διότι όλοι θα αναζητούν εργασία στις χώρες τους, κι όχι διακοπές, κι αυτό για να αναπληρώσουν τους μήνες που δεν δούλευαν. Μην ξεχνάτε επιπλέον ότι από τον Οκτώβρη, Νοέμβρη και εφόσον δρομολογηθούν τα πράγματα, θα ξεκινήσουν οι χειμερινοί προορισμοί οι οποίοι θα είναι πολύ φθηνοί.

Τα ξενοδοχεία πόλης πότε βλέπετε ν’ ανοίγουν;
Με τα σημερινά δεδομένα πάρα πολλές αεροπορικές εταιρείες έχουν ανακοινώσει ακυρώσεις πτήσεων μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Δεν θα ανοίξουν νωρίτερα από αυτή την ημερομηνία. Επιπλέον δεν γνωρίζουμε με ποιες προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας θα λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία. Από τη στιγμή που θα ανακοινωθούν αυτά θα χρειαστεί και χρόνος για να υλοποιηθούν και εκπαίδευση του προσωπικού και πιστοποίηση.

Είστε ο πρώτος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων στην Ελλάδα, που πραγματοποιήσατε προχθές (Τρίτη), το πρώτο σας Σεμινάριο γι’ αυτά ακριβώς τα θέματα. Τι σας απασχολεί περισσότερο σε σχέση με τη λειτουργία των ξενοδοχείων και τι έχει ξεκαθαρίσει έως αυτή τη στιγμή;
Ξεκινήσαμε το Σεμινάριο με θέμα: «Αρχές Ελέγχου και Πρόληψης της Εξάπλωσης της Ασθένειας του Covid-19 για ξενοδοχεία». Σήμερα (Τετάρτη) θα επικοινωνήσουμε με τον ΕΟΔΥ να του ζητήσουμε να εξειδικεύσει τα μέτρα. Ό,τι γνωρίζουμε και αφορά τη λειτουργία των ξενοδοχείων είναι αυτά που διαβάζουμε ότι εφαρμόζονται σε άλλες χώρες και κυρίως στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ.

Οι ανησυχίες σας ποιες είναι, πάμε να τις δούμε μία προς μία.
Είναι πολύ σημαντικό να ξεκαθαρίσει το τι επιπτώσεις θα έχει η εξεύρεση κρούσματος κορωνοϊού, μέσα στο ξενοδοχείο. Διότι εμείς ζητούμε να υπάρξει απαλλαγή ευθύνης του ξενοδοχείου από τη στιγμή που μπορεί τα συμπτώματα κάποιου που είχε κολλήσει ήδη τον ιό, να παρουσιαστούν και 14 μέρες μετά. Μ’ αυτό το δεδομένο, το κρούσμα δεν κόλλησε μέσα στο ξενοδοχείο. Πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε αυτό γιατί δεν γνωρίζουμε τι απαιτήσεις θα έχει ο συγκεκριμένος πελάτης από το ξενοδοχείο και τον τουρ οπερέιτορ. Μπορεί να ζητά υπέρογκα ποσά αποζημίωσης. Επίσης, συζητήσαμε το θέμα της εξυπηρέτησης των πελατών στα εστιατόρια των ξενοδοχείων.

Θα έχουμε τον θάνατο του all inclusive;
Toν θάνατο των μπουφέδων. Διότι μπορεί να συνεχιστεί το all inclusive, αλλά με σέρβις και όχι με μπουφέ. Συζητήθηκε να έχουμε μπροστά τους πλεξιγκλάς και να εξυπηρετούνται οι πελάτες από το προσωπικό της κουζίνας που θα είναι πίσω από τον μπουφέ.

Μα, δεν θα πέφτουν όλοι μαζί όπως γινόταν μέχρι τώρα; Και πώς θα εξυπηρετούνται σε ξενοδοχεία με χιλιάδες κόσμο;
Οι πελάτες δεν θα πέφτουν όλοι μαζί γιατί θα υπάρχει διευρυμένο ωράριο που σημαίνει από την άλλη μεγαλύτερο λειτουργικό κόστος για τις επιχειρήσεις και επιπλέον προσωπικό διότι το σύστημα θα περιλαμβάνει και σερβίρισμα στο καθιστό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε κόστος, χρόνο και προσωπικό. Τα ίδια θα ισχύσουν και για το πρωινό.

Οι αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών ποιες θα είναι;
Στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ που ξεκίνησαν να λειτουργούν με το νέο σύστημα, όλα γίνονται με βάση τα τετραγωνικά, προκειμένου να διασφαλίζεται η απόσταση.

Δύσκολα τα βλέπω! Οι πισίνες, οι ξαπλώστρες;
Συζητήσαμε για τις πισίνες. Με τα σημερινά δεδομένα το χλώριο θα πρέπει να είναι από 0,4 έως 0,7. Είναι αρκετό αυτό για να εξοντώσει τον ιό; Σε πόση απόσταση θα πρέπει να είναι μεταξύ τους οι ξαπλώστρες και πόσοι μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα στην πισίνα; Για ορισμένα από αυτά έχουμε καταλήξει και για άλλα θα υποβάλουμε ερωτήσεις προς τον ΕΟΔΥ. Όλα αυτά αφορούν θέματα υγιεινής και ασφάλειας των πελατών και των εργαζομένων. Με όλα αυτά όμως αυξάνεται το λειτουργικό κόστος των ξενοδοχείων.

Τον συμφέρει επομένως τον ξενοδόχο να ανοίξει το ξενοδοχείο του;
Υπάρχει αυτός ο προβληματισμός διότι θα υπάρχει και χαμηλή πληρότητα λόγω της ψυχολογίας των πελατών οι οποίοι ακόμη φοβούνται να ταξιδέψουν. Επιπλέον πολλά εργοστάσια στην Ευρώπη είναι κλειστά, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι σ’ αυτά και πιθανοί πελάτες μας να είναι άνεργοι.

Και υπάρχει και παρότρυνση των κυβερνήσεών τους να στραφούν στον εσωτερικό τουρισμό! Ποιες πληροφορίες έχετε ως προς αυτό;
Οι κυβερνήσεις των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών προς τα εκεί προσανατολίζονται. Η παρότρυνση αυτή έχει γίνει ήδη από κυβερνητικές πηγές σε Αυστρία, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Σουηδία, Γαλλία και άλλες χώρες. Οι χώρες όμως αυτές είναι για εμάς οι σημαντικότερες αγορές. Οι συγκεκριμένες αγορές αποτελούν το 50% των αφίξεων στη Ρόδο.

Υπακούουν οι πολίτες των χωρών αυτών σε τέτοιου είδους άτυπες ταξιδιωτικές οδηγίες;
Υπακούουν διότι δεν έχουν πολλά λεφτά και θα τους δοθούν και πολλά κίνητρα για να κάνουν διακοπές στη χώρα τους.

Εμείς, θα έχουμε προσέλευση εσωτερικού τουρισμού; Περιμένουμε κάτι ως προς αυτό;
Όσον αφορά τα δικά μας κίνητρα του Κοινωνικού Τουρισμού, είμαστε τόσο μικρή χώρα που και όλοι οι Έλληνες να ταξιδέψουν φέτος, δεν καλύπτουν ούτε το ένα τρίτο των περσινών αφίξεων.

Η Ιταλία είναι μια εντελώς χαμένη αγορά; Υπάρχουν ξενοδοχεία στη Ρόδο που λειτουργούσαν μόνο με Ιταλούς!
Όσον αφορά την Ιταλία εκτός του ότι χιλιάδες έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα, εκατομμύρια ήταν άνεργοι, άρα έχουν πορτοφόλια άδεια, είναι ψυχολογικά πεσμένοι και το μόνο που τους ενδιαφέρει θα είναι να ξαναδουλέψουν, κι όχι να πάνε διακοπές. Με τα σημερινά δεδομένα, όπως είπαμε και νωρίτερα, υπάρχει κίνδυνος πάρα πολλά ξενοδοχεία στη Ρόδο, να μην ανοίξουν φέτος, καθόλου. Εάν τα ξενοδοχεία ανοίξουν φέτος, ο μόνος λόγος που θα ανοίξουν θα είναι για να δουλέψει το προσωπικό μας. Γι’ αυτό πιέζουμε φορείς, αρχές, κυβερνήσεις, να βρουν άμεσα λύσεις για να δουλέψει περισσότερος κόσμος κι ας είναι και για τρεις μήνες. Είναι ευκαιρία βέβαια για να είμαστε ανταγωνιστικοί εκτός από την ελληνική φιλοξενία που προσφέρουμε, την ποιότητα και την ασφάλεια, να έχουμε μείωση του ΦΠΑ για να αντεπεξέλθουν οι επιχειρήσεις αφού θα έχουν πολύ μεγαλύτερο λειτουργικό κόστος. Και παράλληλα να δοθεί επιδότηση εργασίας για να απασχοληθούν περισσότεροι εργαζόμενοι, για περισσότερο χρόνο.

Κρατήσεις υπάρχουν αυτή τη στιγμή έστω για τους τρεις μήνες που έχουμε ως στόχο;
Έχουμε λίγες κρατήσεις οι οποίες έχουν γίνει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Οι κρατήσεις αυτές δεν έχουν ακυρωθεί γιατί δεν ακυρώθηκαν οι πτήσεις. Τηρούμε στάση αναμονής, κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει. Αυτό που ευχόμαστε, με τα σημερινά δεδομένα είναι τέλη Ιουνίου, να ξεκινήσουμε. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Επαφιόμαστε στους λοιμωξιολόγους, στους γιατρούς, στους επιστήμονες υγιεινής.

Διαβάστε ακόμη

Παναγιώτης Κουνάκης: «Υπάρχουν τρόποι για να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις»

Γερ. Παπαδόπουλος: Το βασικό «όπλο» για τους σεισμούς είναι τα γερά σπίτια

Ελευθερία Βασιλειάδη - Άθενα: "Τα προβλήματα των μηχανικών βρίσκονται πέρα και πάνω από τα κόμματα"

Ιάκωβος Γρύλλης: Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα

Χατζής (πρόεδρος ΠΟΞ): Ποιότητα δεν σημαίνει μόνο τετράστερα ή πεντάστερα ξενοδοχεία

Δήμαρχος Μεγίστης: «Έχουμε ανάγκη για έναν τουλάχιστον γιατρό γενικής ιατρικής»

Βάιος Καλοπήτας: «Εμείς παλεύουμε για το νησί μας κι εκείνοι παλεύουν για τις καρέκλες τους»

Ο 89χρονος Ροδίτης που έχει 6 παιδιά, 66 εγγόνια και δισέγγονα