«Είναι τρελοί αυτοί οι Άγγλοι. Μπορεί να κλείσουν να ‘ρθουν μαζικά...»!

«Είναι τρελοί αυτοί οι Άγγλοι. Μπορεί να κλείσουν να ‘ρθουν μαζικά...»!

«Είναι τρελοί αυτοί οι Άγγλοι. Μπορεί να κλείσουν να ‘ρθουν μαζικά...»!

Pοδούλα Λουλουδάκη

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2712 ΦΟΡΕΣ

Ο Μανόλης Παλλάς μιλά για τους Πεύκους, την αγγλική αποικία που θα πληγεί πιο πολύ

Το να μιλάς με το Μανόλη Παλλά, τον πρώην δήμαρχο Λινδίων και άνθρωπο του τουρισμού, αυτές τις μέρες τις παράξενες όπου οι άνθρωποι είναι με το κεφάλι κάτω περιμένοντας κάποιο νέο χαρούμενο, είναι νότα δροσιάς.

Θα πει τις αλήθειες, αλλά θα τις ελαφρύνει μ’ ένα αστείο. Θα αυτοσαρκαστεί, θα αυτοχαρακτηριστεί «χοντρούλης», θα πει τα πιο βαριά πράγματα όπως το ότι η Λίνδος είναι στη χειρότερη μοίρα από όλο το νησί, αλλά θα το μαζέψει στη συνέχεια για να πει ότι μπορεί να είναι αργά, αλλά δεν είναι αργά για θαύματα.
Μεσημέρι, στα γραφεία της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, με τη Χριστίνα να απαντά συνεχώς στα τηλέφωνα σε απορίες ανθρώπων του τουρισμού, ξεκίνησε αυτή η κουβέντα που αφήνει χαραμάδα αισιοδοξίας. Γιατί έχει πολλές πιθανότητες να γυρίσει το πράγμα και κάποιος πρέπει να το πει.

Τι εικόνα έχετε, οδεύουμε κάπου;
Υποθέσεις κάνουμε, ευχές κάνουμε, πήγαμε και στα ευχολόγια δηλαδή, κι ελπίζουμε. Για την Αγγλική αγορά είναι χαμένος κι ο Ιούλιος. Ο Ιούλιος μπορεί ν’ ανοίξει με τις υπόλοιπες φυλές, εκτός των Άγγλων.

Τέτοια μέρα πέρυσι πώς ήταν στη Λίνδο, στους Πεύκους;
Είχαμε ήδη μεγάλες πληρότητες που έφταναν το 80-90%. Ο Μάιος πάντα ήτανε λίγο πεσμένος και από Ιούνιο ξεκινούσαμε κανονικά. Τέτοια κατάσταση ποτέ, κι ούτε σοβαρά σκαμπανεβάσματα είχαμε.

Φέτος οι κρατήσεις πώς πήγαιναν πριν γίνει το κακό;
Η Αγγλική αγορά στους Πεύκους θα άνοιγε 19 Απριλίου, με καλές πληρότητες. Ο Μάιος «κάνει μια κοιλιά» συνήθως, αλλά τον Ιούνιο θα πηγαίναμε πολύ καλά. Στο τέλος κάθε Οκτώβρη φαίνεται πώς πάνε οι κρατήσεις για το νέο καλοκαίρι και τα πράγματα φέτος φαίνονταν πάρα πολύ καλά. Θα πήγαινε πολύ καλύτερα και από το 2019 που ήταν ήδη μια καλή χρονιά. Θα ήταν αυτό που χρειαζόμασταν.

Αλλά η ζωή είχε άλλα σχέδια!
Τώρα παρακαλάμε να έχουμε υγεία και να είμαστε αισιόδοξοι, να ελπίζουμε. Ξέρετε, εμείς είχαμε τους επαναλαμβανόμενους πελάτες οι οποίοι είναι και η προίκα κάθε ξενοδοχείου. Αν μιλάμε ειδικά για την Αγγλική αγορά και ειδικά για τους Πεύκους που γνωρίζω, προσελκύει οικογένειες και όλες τις ηλικίες. Κάποιος ο οποίος αγαπά την περιοχή την ώρα που γυρίζει στο σπίτι του από διακοπές, κλείνει για την επόμενη χρονιά.

Κλείνει, πληρώνει κιόλας;
Όχι. Και γι αυτό ακριβώς οι κρατήσεις είναι πάντα πλασματικές, μέχρι δύο εβδομάδες πριν το ταξίδι που καλείται να πληρώσει.

Δύσκολος λαός οι Άγγλοι;
Είναι πολύ εύκολοι πελάτες, εμείς τους αγαπάμε. Οι Πεύκοι, θεωρούνται αγγλική αποικία. Προσπάθησαν κι άλλες φυλές να έρθουν: Σκανδιναβοί, Γερμανοί… Δεν ευδοκίμησαν. Δεν ξέρω, δεν ήταν καλό το χώμα... (γέλια). Διάβασα και τη συνέντευξη που σας έδωσε, κ. Λουλουδάκη, ο Γιάννης Φώτης, ένας εξαίρετος επιστήμονας με την οποία συμφωνώ απόλυτα. Μαζί με το Χαράλαμπο Λουκαρά, είχανε εκπονήσει μία επιτυχημένη μελέτη επί δημαρχίας μου για το μέλλον του τουρισμού, στη Λίνδο. Η μελέτη αυτή εφαρμόζεται και ακολουθείται από τους Λινδιακούς, χωρίς να τους πιέσει κανείς. Ήταν τόσο πετυχημένη και τόσο σωστή που τα πράγματα οδήγησαν τους συμπατριώτες μου να ακολουθήσουνε με επιτυχία τα αποτελέσματα και τις οδηγίες της μελέτης.

Από πότε ξεκίνησαν να έρχονται οι Άγγλοι στη Λίνδο και να την αγαπούν;
Η Λίνδος ξεκίνησε με τους Άγγλους το 1970, τότε που είχαμε και διάσημους επισκέπτες όπως οι Pink Floyd που αγόρασαν και σπίτι, κι έρχονταν συνέχεια, αλλά και πολλούς ηθοποιούς και σκηνοθέτες. Τότε δειλά-δειλά ξεκίνησαν και κάποιοι τουριστικοί οργανισμοί όπως το Olympics Holidays, να φέρνουν οργανωμένο τουρισμό στη Λίνδο.

Πού έμεναν, είχε ξενοδοχεία τότε;
Μέσα στα σπίτια, στον οικισμό. Είχαμε φτάσει στη Λίνδο να έχουμε τις δεκαετίες του ‘80 και του ‘90, 3.000 κρεβάτια μέσα στον οικισμό. Δεν το πιστεύει κανείς! Και οι κάτοικοι του χωριού είναι χίλιοι. Τότε η σεζόν ήταν έξι μήνες. Αυτό κράτησε μέχρι το 1990 οπότε και αναπτύχθηκε η Κράνα, που είναι πάνω από τη Λίνδο και οι Πεύκοι.

Οι Λινδιακοί βγήκαν από τα σπίτια τους, κι έβαλαν τους Άγγλους!
Άλλες εποχές τότε, γίνονταν από καρδιάς τα πράγματα. Δεν υπήρχε ποιότητα στα καταλύματα, κάτι που άλλαξε στη συνέχεια. Άγγλοι λοιπόν οι πρώτοι και ο Αύγουστος ήταν γεμάτος από Ιταλούς και ωραίες Ιταλίδες.

Αυτά να μας λέτε, δήμαρχε, γιατί πολύ το βαρύναμε, με όσα συμβαίνουν... Οι Άγγλοι ξοδεύουν;
Οι Άγγλοι ξοδεύουν. Λίγο παραπάνω στο ποτό, αλλά και θα φάνε και θα ψιλοψωνίσουν. Μια χαρά είναι.

Συναγωνιζόσασταν το Φαληράκι λοιπόν αν και το προτιμούσαν οι νεαρότεροι.
Ναι, υπήρχε συναγωνισμός μεταξύ των περιοχών. Το Φαληράκι, υπερτερούσε γιατί πήγαιναν μαζικά οι νεαροί.

Και τώρα, τι;
Αυτή τη στιγμή η Λίνδος και οι Πεύκοι έχουν το πιο μεγάλο πρόβλημα. Με τα σημερινά στοιχεία και με τη βοήθεια του Θεού, οι Εγγλέζοι θα ξεκινήσουν αρχές Αυγούστου.

Τους θέλουμε, με τα τεστ που δεν θα γίνονται ή θα γίνονται μαζικά μ’ έναν τρόπο που δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη ποιος θα είναι;
Τους θέλουμε για να δουλέψουμε, αλλά θέλουμε να είναι αποδεδειγμένα υγιείς. Τώρα πώς θα επιτευχθεί αυτό, ο Θεός ξέρει.

Τι σας ανησυχεί πιο πολύ;
Υπάρχει περίπτωση οι κρατήσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και που είναι πλασματικές να μειωθούν δύο εβδομάδες πριν το ταξίδι γιατί δεν θα τις πληρώσουν. Επομένως δεν γνωρίζουμε πώς θα πάει ο Ιούλιος και αν συνεχιστεί το μέτρο που τους επιβάλλει τώρα η κυβέρνησή τους για καραντίνα 14 ημερών, όταν επιστρέψουν στη χώρα τους.

Και τι ελπίζετε;
Μπορεί να σταματήσει η κυβέρνησή τους το μέτρο της καραντίνας και επειδή οι διακοπές είναι μέρος της ζωής των Εγγλέζων, υπάρχει και το σενάριο να κλείσουν όλοι μαζί και να έχουμε δυο-τρεις καλούς μήνες, τουλάχιστον. Είναι κι αυτό πιθανό.

Δηλαδή, όλα είναι πιθανά. Κι η ευτυχία ακόμα!
Όλα. Είναι τρελοί αυτοί οι Άγγλοι και ερωτευμένοι με τις διακοπές τους. Αυτή η αβεβαιότητα είναι το χειρότερο στάδιο. Ο Οκτώβρης είναι ο καλύτερός μας μήνας. Και ο Νοέμβρης ακόμα καλύτερος, για να ‘ρθουν. Πτήσεις να υπάρχουν. Προς το παρόν, εμείς οι χοντρούληδες και ηλικιωμένοι, εύχομαι να είμαστε ζωντανοί του χρόνου, να είμαστε καλά και αισιοδοξία, αισιοδοξία, αισιοδοξία.

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής

Αυξημένοι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στο κέντρο της Ρόδου το καλοκαίρι

Άφησε την Αδελαΐδα για να μεγαλώσει την οικογένειά της στη Λαχανιά

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το 2024 θα είναι ακόμα μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό Tουρισμό

Γ. Χατζής: Πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να συνθέσουμε ένα εθνικό σχέδιο υποδομών

Αντώνης Ζερβός: Ξεκίνησε ως «παιχνίδι» και κατέληξε ως στοίχημα με τον εαυτό μου

Ο ελληνικός Τουρισμός χρειάζεται εθνικό σχέδιο για να διατηρηθεί στην κορυφή, δηλώνει ο Γιάννης Ρέτσος