Ταφόπλακα στο όνειρο για την Τράπεζα Δωδεκανήσου!

Ταφόπλακα στο όνειρο για την Τράπεζα Δωδεκανήσου!

Ταφόπλακα στο όνειρο για την Τράπεζα Δωδεκανήσου!

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 783 ΦΟΡΕΣ

Η μεγαλύτερη πολιτική ήττα της Δωδεκανήσου

Και τυπικά πλέον, ύστερα από τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, έκλεισε το κεφάλαιο της Συνεταιριστικής τράπεζας Δωδεκανήσου.

Το Συμβύλιο της Επικρατείας έκρινε ότι όλα έγιναν νόμιμα και καλώς έκλεισε η τράπεζα της Δωδεκανήσου, το Δεκέμβριο του 2013, με απόφαση της τράπεζας της Ελλάδος.
Η απόφαση του κλεισίματος της τράπεζας Δωδεκανήσου, σε πολιτικό επίπεδο, αποτέλεσε ίσως τη μεγαλύτερη ήττα αυτού του τόπου (μαζί με την ιστορία της ΔΑΝΕ) και μέχρι τώρα οι πληγές δεν έχουν κλείσει.

Σε οικονομικό επίπεδο, το πλήγμα ήταν εξίσου πολύ σοβαρό, κυρίως για εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις τόσο στη Ρόδο, όσο και στα άλλα νησιά και οι παρενέργειες της κατάστασης αυτής δεν έχουν ακόμα εξαληφθεί.
Γεγονός πάντως είναι ότι από χθες που δημοσιοποιήθηκε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η ιστορία της Συνεταιριστικής τράπεζας Δωδεκανήσου, κλείνει οριστικά.

Και οι ευθύνες βαρύνουν κυρίως τους εκπροσώπους του αθηνοκεντρικού κράτους, που και στη συγκεκριμένη περίπτωση επέδειξαν αντιδωδεκανησιακή πολιτική, όπως δυστυχώς έχουν πράξει (και συνεχίζουν να πράττουν) σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και σήμερα.
Διότι κατά κοινή ομολογία, η τράπεζα Δωδεκανήσου, το 2013, θα μπορούσε να σωθεί αλλά γι’ αυτό χρειαζόταν πολιτική απόφαση, που δυστυχώς δεν υπήρξε.

Η χθεσινή απόφαση
Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) απέρριψε την αίτηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου, με την οποία ζητούσε να ακυρωθούν οι αποφάσεις της αρμόδιας επιτροπής της Τράπεζας της Ελλάδος του 2013, με τις οποίες τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση και μεταβιβάστηκε η περιουσία της στην Alpha Bank.
Το 2017 η πενταμελής σύνθεση του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ παράπεμψε στην επταμελή σύνθεση του ίδιου Τμήματος, προς οριστική κρίση τα ζητήματα που προέκυπταν από την αίτηση ακύρωσης της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου.

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου ζητούσε να ακυρωθούν οι από 8.12.2013 αποφάσεις της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος, με τις οποίες: α. Ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας της εν λόγω Τράπεζας και τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση, β. Υποχρεώθηκε ο ειδικός εκκαθαριστής της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου στη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων της στην Alpha Bank και γ. Δόθηκε εντολή καθορισμού της διαφοράς μεταξύ των στοιχείων παθητικού και ενεργητικού που μεταβιβάστηκαν στην Alpha Bank.

Η επταμελής σύνθεση του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Μαρία Καραμανώφ και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Ηλία Μάζο, με την υπ’ αριθμ.1162/202 απόφασή της απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου η οποία, μεταξύ των άλλων, υποστήριζε ότι η ανάκληση της άδειας λειτουργίας της, έγινε κατά παράβαση της αρχής της προστατευόμενης εμπιστοσύνης των διοικουμένων, κατά κακή χρήση της διακριτικής ευχέρειας της Τράπεζας της Ελλάδος, κ.λπ.

Η απόφαση της 5μελους σύνθεσης
Ειδικότερα, η υπόθεση παραπέμφθηκε, με την υπ΄ αριθμ. 1888/2017 απόφαση της 5μελούς σύνθεσης του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ, στην 7μελή σύνθεση για οριστική κρίση, λόγω σπουδαιότητας των νομικών ζητημάτων που αντιμετωπίζονται.

Αναλυτικότερα, η 5μελής σύνθεση με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Νικόλαο Μαρκουλάκη και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Ηλία Μάζο, απέρριψε ως αβάσιμους και αόριστους όλους του ισχυρισμούς της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου.

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου και 9 μέτοχοί της, το 2013 είχαν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της Τράπεζας της Ελλάδος, ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η αφαίρεση της άδειας λειτουργίας της και η όλη διαδικασία. Υπενθυμίζεται ότι από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου, λόγω προβλημάτων που αντιμετώπιζε στην κεφαλαιακή της επάρκεια λόγω της επιδείνωσης της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου της, ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος. Η συνεταιριστική τράπεζα τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση και διορίστηκε ειδικός εκκαθαριστής, ενώ παράλληλα τα περιουσιακά της στοιχεία πέρασαν στην Alpha Bank.

Η Τράπεζα της Ελλάδος κατέληξε ότι η εν λόγω τράπεζα δεν προσφέρει τα εχέγγυα για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της και για να διασφαλίσει τα επιστρεπτέα κεφάλαια που της έχουν εμπιστευτεί οι πιστωτές της και ιδίως οι καταθέτες.

Το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου ως αβάσιμους, και παρέπεμψε την υπόθεση στην 7μελή σύνθεση λόγω της σπουδαιότητας των νομικών ζητημάτων που αντιμετωπίζονται στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Διαβάστε ακόμη

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος