Καλή χοληστερόλη εναντίον κακής χοληστερόλης

Καλή χοληστερόλη εναντίον κακής χοληστερόλης

Καλή χοληστερόλη εναντίον κακής χοληστερόλης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 228 ΦΟΡΕΣ

Η χοληστερόλη δεν μπορεί να διαλυθεί στο αίμα.

Πρέπει να μεταφέρεται από και προς τα κύτταρα από κάποιους μεταφορείς που ονομάζονται λιποπρωτεΐνες. Η χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη ή αλλιώς LDL, είναι γνωστή ως η «κακή» χοληστερόλη. Η υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη ή αλλιώς HDL, είναι γνωστή ως η «καλή» χοληστερόλη. Αυτοί οι δύο τύποι λιπιδίων, μαζί με τα τριγλυκερίδια και την Lp(a) χοληστερόλη συνθέτουν την συνολική χοληστερόλη, η οποία μπορεί να προσδιοριστεί με μια εξέταση αίματος.

LDL «κακή» χοληστερόλη
Όταν κυκλοφορεί στο αίμα πολλή κακή χοληστερόλη, μπορεί σιγά - σιγά να συσσωρευτεί στα εσωτερικά τοιχώματα των αγγείων που τροφοδοτούν την καρδιά και τον εγκέφαλο και μαζί με άλλες ουσίες να δημιουργήσει μια αθηρωματική πλάκα. Αυτή η πλάκα περιορίζει τον αυλό των αρτηριών και μειώνει την ελαστικότητα τους.


Αυτή η κατάσταση ονομάζεται αθηροσλήρωση. Σε περίπτωση που κάποιος θρόμβος αποφράξει στη στενή από την αθηρωματική πλάκα αρτηρία, τότε προκαλείται καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

HDL «καλή» χοληστερόλη
Περίπου το ένα τέταρτο με ένα τρίτο της χοληστερόλης στο αίμα, μεταφέρεται από υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (HDL). Η HDL χοληστερόλη είναι γνωστή ως καλή χοληστερόλη επειδή όταν αυτή βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα φαίνεται να μειώνεται ο κίνδυνος για καρδιακή προσβολή. Αντίθετα όταν η HDL βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα (κάτω από 40 mg / dL για τους άνδρες και κάτω από 50 mg / dL για τις γυναίκες) υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για στεφανιαία νόσο. Κάποιοι ειδικοί πιστεύουν ότι η HDL έχει την τάση να απομακρύνει την χοληστερόλη από τις αρτηρίες και να την μεταφέρει πίσω στο ήπαρ, ενώ άλλοι ειδικοί πιστεύουν ότι απομαρύνει την περίσσεια της χοληστερόλης από τις πλάκες των αρτηριών και επιβραδύνει την συσσώρευσή της.

Τριγλυκερίδια
Τα τριγλυκερίδια είναι μια μορφή λίπους που αναπτύσσεται μέσα στο σώμα. Τα αυξημένα τριγλυκερίδια μπορεί να οφείλονται στο αυξημένο βάρος και την παχυσαρκία, την καθιστική ζωή, το κάπνισμα, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και σε διατροφή πολύ υψηλή σε υδατάνθρακες.
Τα άτομα με πολύ υψηλά τριγλυκερίδια συνήθως έχουν και υψηλή χοληστερόλη, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής LDL και χαμηλής HDL. Επίσης πολλά άτομα με στεφανιαία νόσο ή διαβήτη, ή και τα δύο μαζί τείνουν να έχουν υψηλά τριγλυκερίδια.

Lp(a) χοληστερόλη
Η Lp(a) είναι μια γενετική παραλλαγή της LDL χοληστερόλης. Τα υψηλά επίπεδα της Lp(a) αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για πρόωρη ανάπτυξη και εναπόθεση λιπιδίων στις αρτηρίες. Η δράση της Lp(a) δεν είναι πλήρως κατανοητή, όμως είναι πιθανό να αλληλεπιδρά με άλλες ουσίες, οι οποίες βρίσκονται στις αρτηρίες, και να συμβάλλουν στην εναπόθεση του λίπους σε αυτές.

Έτσι θα ρίξετε την «κακή» χοληστερίνη
Πρόσφατη ισπανική έρευνα, που είχε δημοσιευτεί στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό "Circulation", είχε δείξει πως η μεσογειακή δίαιτα, πλούσια σε καλά λιπαρά φρούτα και λαχανικά, μπορεί να βελτιώσει την «καλή» χοληστερίνη (HDL), μειώνοντας τα επίπεδα της «κακής» χοληστερίνης (LDL), όσο και των τριγλυκεριδίων που σχετίζονται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.


Φαίνεται δε πως η μεσογειακή διατροφή διευκολύνει την «καλή» χοληστερίνη να απομακρύνει την παραπανίσια χοληστερίνη από τις πλάκες των αρτηριών. Επίσης αυξάνει την αντιοξειδωτική προστασία της HDL και βοηθά να χαλαρώνουν τα αιμοφόρα αγγεία και το αίμα να ρέει πιο ελεύθερα.

Ποια τρόφιμα να επιλέξουμε;
• Τροφές πλούσιες σε Ω-3 και αντιοξειδωτικά, όπως σολομός, σαρδέλα, ξηροί, καρποί, πράσινο τσάι.

• Φρέσκα φρούτα και λαχανικά, καθώς είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πηγή μετάλλων και φυτικών ινών που βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλη. Προτιμήστε την κατανάλωση ωμών κυρίως λαχανικών και φρούτων με τη φλούδα τους. Επίσης, λαχανικά και φρούτα πλούσια σε φυτικές ίνες είναι το καλαμπόκι, το αβοκάντο, τα φασόλια, τα μαυρομάτικα φασόλια, τα σμέουρα, τα αχλάδια, η αγκινάρα, το μπρόκολο, τα μπιζέλια και τα μήλα.

• Λίγο κόκκινο κρασί. Η κατανάλωση ενός ποτηριού κρασιού είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την καρδιά και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.

• Άπαχα κρέατα, όπως το κοτόπουλο και η γαλοπούλα, και περιορίστε την κατανάλωση του κόκκινου κρέατος και των τηγανητών.

• Καταναλώστε επίσης καθημερινά γαλακτοκομικά όπως γιαούρτι ή γάλα με χαμηλά λιπαρά
Αντίθετα να αποφύγουμε:

• Τα λιπαρά τρόφιμα, ιδιαίτερα αυτά που περιέχουν κορεσμένα λίπη. Μειώστε στο ελάχιστο τρόφιμα όπως το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος, το πλήρες γάλα, τα τυριά με υψηλά λιπαρά, τα αλλαντικά και το κόκκινο κρέας.

• Τα γλυκά και τα τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη. Η ζάχαρη μετατρέπεται σε λίπος και τριγλυκερίδια, συμβάλλοντας στην αύξηση των επιπέδων της χοληστερόλης.

Η κατανάλωση ωμέγα-3 είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη στις ομάδες υψηλού κινδύνου, μειώνοντας κατά 16% τον καρδιαγγειακό κίνδυνο σε όσους έχουν υψηλά τριγλυκερίδια και κατά 14% σε όσους έχουν υψηλή «κακή» χοληστερίνη (LDL). Στο συμπέρασμα αυτό είχαν καταλήξει ερευνητές, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο δρα Ντομινίκ Αλεξάντερ του Ινστιτούτου EpidStat του Μίσιγκαν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Proceedings" της Κλινικής Mayo.

Οι top επιλογές:
Αβοκάντο

Σε μελέτη του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, ερευνητές μελέτησαν την επίδραση του αβοκάντο στη διατροφή και βρήκαν πως η ομάδα που το πρόσθεσε τη διατροφή της παράλληλα με άλλες διατροφικές αλλαγές, μείωσε κατά 14 mg/dL την LDL χοληστερόλη ενώ όσοι ακολούθησαν απλά διατροφικές αλλαγές είδαν τη χοληστερόλη τους να μειώνεται κατά 8 mg/dL.


Βρώμη
Η βρώμη είναι γνωστό superfood για την ιδιότητά της να μειώνει τη χοληστερόλη. Σε μία μελέτη από την Ταϊλάνδη, άνθρωποι με υψηλή χοληστερόλη χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η μία έτρωγε porridge βρώμης και η άλλη porridge ρυζιού επί τέσσερις εβδομάδες. Οι άνθρωποι που έτρωγαν το porridge βρώμης είχαν 5% μείωση της συνολικής χοληστερόλης τους και 10% μείωση της «κακής» LDL.
Αμύγδαλα


Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση “Journal of Nutrition” βρήκε πως ασθενείς με καρδιοπάθεια που κατανάλωναν μόλις 10 γρ. αμύγδαλα πριν το πρωινό (περίπου 8 αμύγδαλα), αύξησαν σημαντικά τα επίπεδα της προστατευτικής χοληστερόλης HDL. Στις 6 εβδομάδες, η καλή χοληστερόλη τους ήταν 12-14% υψηλότερη και στις 12 εβδομάδες ήταν 14-16% υψηλότερη, συγκριτικά με την αρχική της τιμή.
Πράσινο τσάι


Για να έχετε λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσετε καρδιαγγειακή νόσο οι γιατροί συστήνουν να μειώσετε την LDL χοληστερόλη χωρίς όμως να μειωθεί η HDL. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Το πράσινο τσάι φαίνεται πως είναι η απάντηση. Μετά-ανάλυση ερευνών που δημοσιεύτηκες την επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition βρήκε πως η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μείωσε σημαντικά τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης (κατά περισσότερο από 7 mg/dL), ενώ μείωσε επίσης την τιμή της LDL (πάνω από 2 mg/dL) χωρίς να επηρεάσει την προστατευτική HDL.

Πηγές: e-cardio.gr, capital.gr

Διαβάστε ακόμη

Πίτουρο ρυζιού: Η νέα υπερτροφή με τις αντικαρκινικές ιδιότητες

Πώς επηρεάζουν την όραση τα αντιβιοτικά

Πώς τα τυχερά παιχνίδια επηρεάζουν τον εγκέφαλο-Οι «παγίδες» του τζόγου στην υγεία

Θυμώνετε συχνά; «Καραδοκεί» το εγκεφαλικό

Ποια είναι τα οφέλη του λεμονιού στην υγεία

Σχετίζεται η μοναξιά με την ηλικία; Τι δείχνει νέα μελέτη

Φυτικά υποκατάστατα: Πώς να τα επιλέξεις

Γιατί κάνουμε κακές πράξεις