Όταν ο Δημήτρης Κρεμαστινός ήρθε αντιμέτωπος με το κομματικό κράτος

Όταν ο Δημήτρης Κρεμαστινός  ήρθε αντιμέτωπος με το κομματικό κράτος

Όταν ο Δημήτρης Κρεμαστινός ήρθε αντιμέτωπος με το κομματικό κράτος

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 541 ΦΟΡΕΣ

Αυθεντική ιστορία, που διαδραματίστηκε τις πρώτες ημέρες που ανέλαβε υπουργός Υγείας ο αείμνηστος συμπατριώτης μας Δημήτρης Κρεμαστινός, τον Σεπτέμβριο του 1993, όπως μας την αφηγήθηκε χθες ο αδελφικός του φίλος (πρώην νομίατρος Δωδεκανήσου) κος Παντελής Διακογεωργίου:

Στις συζητήσεις που είχαν με τον Ανδρέα Παπανδρέου ο Δημήτρης Κρεμαστινός, ο πρώτος του είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να τον χρησιμοποιήσει ως σύμβουλό του σε θέματα υγείας. Η υπουργοποίησή του λίγες ώρες μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1993, αιφνιδίασε τον συμπατριώτη μας ο οποίος πριν αναλάβει του είχε πει:
-Πρόεδρε, εγώ δεν γνωρίζω από πολιτική. Είμαι γιατρός. Αν βρεθώ σε δυσκολία ή αν δω πράγματα που δε μου αρέσουν, να το ξέρεις θα παραιτηθώ.

- Αν βρεθείς σε δυσκολίες, ένα τηλέφωνο θα μου κάνεις μόνο – είπε ο Ανδρέας. Και θα μου πεις: «Πρόεδρε, αγαπώ την Ιατρική» κι όλα τα υπόλοιπα άφησέ τα σε μένα.
Σε λίγες εβδομάδες λοιπόν, από την ημέρα που ανέλαβε υπουργός Υγείας ο Δημήτρης Κρεμαστινος, το κομματικό κράτος του ΠΑΣΟΚ διοργάνωσε συνέδριο υγείας στο ξενοδοχείο King George στην Αθήνα. Εκεί ήταν και ο υπουργός, αλλά κανείς δεν έδειχνε να τον υπολογίζει. Έλεγαν, έγραφαν, αποφάσιζαν για το πώς θα λειτουργεί ο τομέας υγείας, χωρίς να... τον ρωτήσουν καν.

Ο Κρεμαστινός αιφνιδιάστηκε αλλά και απογοητεύτηκε. Κινητά δεν υπήρχαν τότε. Και στο διάλειμμα, πήγε στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου και ζήτησε να τον συνδέσουν με το Μέγαρο Μαξίμου.
Πρόεδρε, Αγαπώ την ιατρική τελικά, είπε στον Ανδρέα Παπανδρέου, υπενθυμίζοντάς του το σύνθημά τους.

Ο Ανδρέας αμέσως ρώτησε, έμαθε, θύμωσε και ο ίδιος με αυτό που συνέβαινε και επικοινώνησε αστραπιαία με τους διοργανωτές!
Σε ελάχιστα λεπτά, τα πάντα είχαν αλλάξει κι έτσι ο Κρεμαστινός, παρέμεινε στη θέση του υπουργού μέχρι το τέλος της θητείας του, εφαρμόζοντας τη δική του πολιτική, όπως την είχε οραματιστεί.

ΟΤΑΝ ΕΠΡΟΚΕΙΤΟ ΝΑ ΚΡΙΘΕΙ ΓΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ
Ο ίδιος είχε εκμυστηρευτεί, επίσης, στον Παντελή Διακογεωργίου ότι όταν επρόκειτο να κριθεί ως καθηγητής Πανεπιστημίου, ομάδα καθηγητών προσκείμενη στη Νέα Δημοκρατία, ρώτησαν τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, αν ήταν σωστό να ψηφίσουν για καθηγητή τον γιατρό του Ανδρέα Παπανδρέου.
Κι ο πρώην πρωθυπουργός τους είπε κατά λέξη: «Εμείς στηρίζουμε και υποστηρίζουμε όποιον αξίζει και είναι ικανός. Αν ο Κρεμαστινός είναι ικανός, τότε να τον ψηφίσετε και να μην ρωτάτε ούτε να κοιτάτε αν είναι γιατρός του Ανδρέα Παπανδρέου».

Διαβάστε ακόμη

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί