Ρόδι: Η μοναδική θρεπτική του αξία και οι ξεχωριστές του ιδιότητες

Ρόδι: Η μοναδική θρεπτική του αξία και οι ξεχωριστές του ιδιότητες

Ρόδι: Η μοναδική θρεπτική του αξία και οι ξεχωριστές του ιδιότητες

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1002 ΦΟΡΕΣ

Το κατακόκκινο ρόδι είναι κάτι παραπάνω από ένα φρούτο, θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί και ως «υπερτροφή».

Ένα μεσαίου μεγέθους ρόδι δίνει περίπου ¾ του φλιτζανιού σπόρους και μας παρέχει γύρω στις 100 θερμίδες. Ένα ρόδι καλύπτει σχεδόν το 50% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη C, ενώ παράλληλα είναι πολύ πλούσιο σε κάλιο, βιταμίνη Κ και φυλλικό οξύ. Επιπρόσθετα, το ρόδι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα να βοηθά στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

Εργαστηριακές μελέτες αποδεικνύουν την ευεργετική δράση συστατικών του ροδιού σε παραμέτρους που σχετίζονται άμεσα με τη παχυσαρκία. Ενδεικτικά, επιστημονική έρευνα σε παχύσαρκα άτομα έδειξε πως ο χυμός του ροδιού, σε ποσότητα 120 ml καθημερινά για διάστημα ενός μήνα, συνέβαλε στην αναστολή της περαιτέρω αύξησης βάρους.

Οφέλη για την υγεία
Το ρόδι περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά όπως πουνικαλαγίνη που είναι μία υδρολυόμενη ταννίνη (πολυφαινόλη υψηλού μοριακού βάρους) με υψηλή (αποδεδειγμένα επιστημονικά) αντιοξειδωτική δράση, σε σχέση με άλλα 40 διαφορετικά είδη χυμών καρπών που θεωρούνται σαν καρποί με πολλά αντιοξειδωτικά, όπως π.χ. ο χυμός του μύρτιλλου, του πορτοκαλιού, του κόκκινου κρασιού, του κράνμπερυ και του πράσινου τσαγιού.

Διαπιστώθηκε ότι ο χυμός του ροδιού έχει την πιο μεγάλη ικανότητα καταστροφής των ελεύθερων ριζών, όπως επίσης ότι οι χυμοί του ροδιού που κυκλοφορούν στο εμπόριο έχουν μία αντιοξειδωτική δράση ίση με (18-20 TEAC) (όπου TEAC – μονάδα μέτρησης της αντιοξειδωτικής δράσης), που είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από εκείνη του κόκκινου κρασιού και του πράσινου τσαγιού τα οποία έχουν (6-8 TEAC). Η μεγαλύτερη συγκέντρωση της πουνικαλαγίνης πάντως βρίσκεται στη φλούδα του ροδιού. Οι τανίνες είναι αυτές που δίνουν μια πικρή-στυφή γεύση στο χυμό του ροδιού.

Ακόμα η πλούσια περιεκτικότητα του χυμού από ρόδι σε πολυφαινόλες, κυρίως σε κηκιδικό οξύ, δίνει τη δυνατότητα σε αρκετούς ερευνητές να θεωρούν ότι το ρόδι έχει πολλές αντικαρκινικές δράσεις (προληπτική, αντιμεταστατική, εναντίον της αγγειογένεσης κλπ). Έχει αποδειχθεί ότι τέσσερις χημικές ουσίες που περιέχονται στο χυμό του ροδιού, το ελλαγικό οξύ, το καφεϊκό οξύ, η λουτεολίνη και το πουσινικό οξύ, εμφανίζουν ανασταλτικές ιδιότητες στην ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων in vitro, ιδίως του καρκίνου του προστάτη

Άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει το ρόδι είναι τα φλαβονοειδή (κυρίως οι ανθοκυανίνες) και το ελαγικό οξύ, οι ανθοκυανίνες δίνουν το κόκκινο χρώμα στον καρπό. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του ροδιού είναι αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση της αρτηριοσκλήρυνσης, της φλεγμονής των αρτηριών και της καρδιάς και της υπέρτασης. Οι ιδιότητες αυτές είναι επίσης ευεργετικές για την προστασία του ήπατος και των νεφρών από τη βλάβη που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, καθώς και την αντιμετώπιση των βακτηρίων.

Είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης C. Τα 100 γρ. σπόρων ροδιού παρέχουν περίπου το 12% της ημερήσιας ανάγκης σε βιταμίνη C ενός ενήλικα. Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη C αναπτύσσει την αντίσταση του οργανισμού σε φλεγμονώδεις παράγοντες, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.
Περιέχει υψηλές ποσότητες βιταμίνης Κ, τόσο που τα 100 γρ. σπόρων ροδιού παρέχουν περίπου το 16% της ημερήσιας ανάγκης σε βιταμίνη Κ ενός ενήλικα. Η βιταμίνη Κ συμβάλλει στη σκελετική υγεία, καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στην εναπόθεση ασβεστίου στα οστά.

Είναι επίσης καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως το παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5) που βοηθά στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπών στο σώμα, το φυλλικό οξύ και η πυροδοξίνη. Επίσης περιέχει ανόργανα συστατικά όπως ασβέστιο, χαλκό, κάλιο και μαγγάνιο.
Το ρόδι έχει μέτρια θερμιδική αξία (85Kcal/100γρ.) αφού περιέχει ακόρεστα έλαια, σάκχαρα και υδατάνθρακες και πρωτεΐνες.

Το έλαιο των σπόρων ροδιού περιέχει περίπου 63,5% punicic acid (οξύ του ροδιού), ένα σπάνιο πολυακόρεστο λιπαρό οξύ (ω-5) 18 δεσμών άνθρακα (από άποψη δομής σχετίζεται με το συζυγές λινολενικό οξύ). Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και προστατεύει από επιβλαβείς εξωγενείς παράγοντες, όπως από τις ελεύθερες ρίζες καθώς και από τα σημάδια της πρόωρης γήρανσης και είναι ικανό αναστολής πολλαπλασιασμού καρκίνου του μαστού! Επίσης περιέχει παλμιτικό οξύ (4,8%), στεατικό οξύ (2,3%), ελαϊκό οξύ (6,3%), και το λινελαϊκό οξύ (6,6%).

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι ο σφαιρικός καρπός, καθώς και ο χυμός του, είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως οι ταννίνες, οι πολυφαινόλες και οι ανθοκυανίνες, οι οποίες παρουσιάζουν ευεργετικά αποτελέσματα σε κάποια χρόνια νοσήματα.

Το ρόδι περιέχει φαινολικές ουσίες με ισχυρότατη αντιοξειδωτική δράση και μάλιστα περιέχει κάποιες ουσίες που δεν απαντώνται πουθενά αλλού στη φύση. Η περιεκτικότητα του χυμού του ροδιού σε αντιοξειδωτικά φαίνεται να είναι υψηλότερη από τη περιεκτικότητα άλλων φρουτοχυμών, του κόκκινου κρασιού ή ακόμη και του πράσινου τσαγιού.

Ο χυμός του ροδιού φαίνεται να έχει καρδιοπροστατευτική δράση, καθώς μελέτες δείχνουν ότι βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος σε ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα, κατεβάζει την αρτηριακή πίεση (συγκεκριμένα τη συστολική) και εμποδίζει την οξείδωση της κακής χοληστερόλης (LDL).

Επίσης, ο χυμός του ροδιού προστατεύει τον προστάτη αδένα των ανδρών. Ακόμη, επιστήμονες από το Queen Margaret University του Εδιμβούργου ανακάλυψαν πως ο χυμός ροδιού αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης στο σάλιο και σε άνδρες και σε γυναίκες, ενώ παράλληλα βελτιώνει τη διάθεση, παράγοντες που ενισχύουν τη διάθεση για ερωτική επαφή.

Τέλος, τα συστατικά που περιέχει ο χυμός ροδιού του προσδίδουν αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη και επουλωτική δράση.

Το ρόδι στο φαγητό
Το καθάρισμα του ροδιού μπορεί να χρειάζεται λίγη υπομονή αλλά η γευστική του και διατροφική του αξία θα σας αποζημιώσει. Αφού το καθαρίσετε, μπορείτε να το φάτε ως έχει ή να πιείτε το χυμό των σπόρων. Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε τους σπόρους του ροδιού στο γιαούρτι, στις σαλάτες, στο ρύζι, στο κουσκούς ή να το χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε σάλτσες για το ψητό κρέας. Και μην ξεχνάτε ότι ναι μεν το ρόδι δεν μπορούμε να το βρούμε εύκολα όλες τις εποχές του χρόνου, μπορούμε όμως το φυλάξουμε στην κατάψυξη του ψυγείου μας και να το γευόμαστε όποτε μας αρέσει.

Ποια είναι η διατροφική αξία του;
Τα θρεπτικά του συστατικά είναι εντυπωσιακά. Αποτελεί πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης C, Κ και φυλλικού οξέος, καλίου και άλλων αντιοξειδωτικών ουσιών. Πιο αναλυτικά, τα θρεπτικά του συστατικά παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα:

Θρεπτικά συστατικά στα 100 γρ.
Ενέργεια 83 Kcal
Υδατάνθρακες 18,5 gr
Σάκχαρα 13,5 gr
Φυτινές ίνες 4 gr
Πρωτείνη 1,7 gr
Λιπίδια (ολικά) 1,2 gr
Βιταμίνη C 10,2 mg
Βιταμίνη Κ 16,4 mcg
Φυλλικό οξύ 38 mcg
Βιταμίνη Ε 0,6 mg
Παντοθενικό οξύ 0,4 mg
Κάλιο 235 mg
Σίδηρος 0,3 mg
Χαλκός 0,2 mg
Ασβέστιο 10 mg
Μαγνήσιο 12 mg
Φώσφορος 36 mg
Μαγγάνιο 0,1 mg
Χοληστερόλη 0 mg

Πηγές: mydiatrofi.gr, onmed.gr

Διαβάστε ακόμη

Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης 2024, «Μάιος Μήνας Μέτρησης»

Πίτουρο ρυζιού: Η νέα υπερτροφή με τις αντικαρκινικές ιδιότητες

Πώς επηρεάζουν την όραση τα αντιβιοτικά

Πώς τα τυχερά παιχνίδια επηρεάζουν τον εγκέφαλο-Οι «παγίδες» του τζόγου στην υγεία

Θυμώνετε συχνά; «Καραδοκεί» το εγκεφαλικό

Ποια είναι τα οφέλη του λεμονιού στην υγεία

Σχετίζεται η μοναξιά με την ηλικία; Τι δείχνει νέα μελέτη

Φυτικά υποκατάστατα: Πώς να τα επιλέξεις