Σε άμεση προτεραιότητα το νέο δημοτικό σχολείο Αρχαγγέλου

Σε άμεση προτεραιότητα το νέο δημοτικό σχολείο Αρχαγγέλου

Σε άμεση προτεραιότητα το νέο δημοτικό σχολείο Αρχαγγέλου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1229 ΦΟΡΕΣ

Ύστερα από την παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Σε άμεση προτεραιότητα τέθηκε με παρέμβαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, η περαίωση του δωσεκαθέσιου Δημοτικού Σχολείου Αρχαγγέλου.

Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε μετά από έγγραφο που έστειλε ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αρχαγγέλου Νίκος Διμέλης, πριν από περίπου ένα μήνα, στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, εξηγώντας του την κατάσταση και ζητώντας την παρέμβασή του για να ολοκληρωθεί ένα τόσο σημαντικό έργο για την περιοχή, με το οποίο «οι 300 μαθητές και μαθήτριες θα σταματήσουν να κάνουν μάθημα στοιβαγμένοι ο ένας επάνω στον άλλο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Το συγκεκριμένο σχολείο, ξεκίνησε ως ιδέα το 2004 και τελικά καταφέρνει να θεμελιωθεί στις 26 Οκτωβρίου 2015.

Σύμφωνα με την επιστολή του κ. Διμέλη στον Πρωθυπουργό, το έργο έπρεπε να παραδοθεί σε χρονικό ορίζοντα δυόμισι (2,5) χρόνων αλλά, δυστυχώς έχει βαλτώσει λόγω εργολάβου επειδή ο έλεγχος από την προηγούμενη διοίκηση των κτηριακών εγκαταστάσεων ήταν ελλιπής.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αρχαγγέλου με τον αρμόδιο υπάλληλο των κτηριακών εγκαταστάσεων πληροφορήθηκε ότι πρέπει να συγκληθεί το τεχνικό συμβούλιο υπό την προεδρία του Υπουργού κυρίου Κωνσταντίνου Καραμανλή, κάτι που δεν έχει γίνει ακόμη.

Έτσι ζητήθηκε η παρέμβαση του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη η οποία και υπήρξε άμεση, ενώ από το Γραφείο του στάλθηκε απάντηση στην οποία αναφέρονται αναλυτικά οι ενέργειες που έγιναν για την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης του έργου του δημοτικού σχολείου Αρχαγγέλου, αλλά και τους λόγους που αυτό έχει «βαλτώσει».

Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αρχαγγέλου κ. Νικόλαος Διμέλης με άλλη επιστολή του ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό «τόσο για τη σύντομη απάντησή σας όσο και για την κάθε δυνατή προσπάθεια που πιστεύουμε ότι καταβάλλετε για την παράδοση ενός νευραλγικού έργου όπως είναι το 12/θέσιο Δημοτικό Σχολείο της περιοχής Λειβάδας του Αρχαγγέλου Ρόδου.

Δεχτείτε την ειλικρινή εκτίμηση και τις θερμές ευχαριστίες μας».

Αναλυτικά, η επιστολή του Πρωθυπουργού για το θέμα του σχολείου αναφέρει τα εξής:

«Αξιότιμε κύριε Διμέλη,

Σε απάντηση της από 10/11/2020 επιστολής σας και κατόπιν και δικής μας επικοινωνίας με την αρμόδια Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το 12/θέσιο Δημοτικό Σχολείο στον Αρχάγγελο Ρόδου αποτελεί προτεραιότητα του Υπουργείου ως προς την εξεύρεση της βέλτιστης λύσης για την αποπεράτωσή του.

Λόγω αφενός της προβληματικής διαχείρισης της σύμβασης του έργου από τις προηγούμενες διοικήσεις του φορέα υλοποίησής του, την εποπτευόμενη εταιρεία Κτηριακές Υποδομές Α.Ε., για την περίοδο από το 2015 έως το 2019 και αφετέρου της αφερεγγυότητας και οικονομικής αδυναμίας του αναδόχου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Δυστυχώς, ο συνδυασμός των ανωτέρω οδήγησε στην κήρυξη του αναδόχου ως εκπτώτου και ήδη εκκρεμεί ένστασή του ενώπιον του Υπουργείου κατά της εν λόγω πράξης. Πρέπει να τονιστεί ότι εξαιτίας άστοχων χειρισμών, η προθεσμία εκτέλεσης του έργου παρήλθε με αποτέλεσμα ακόμη και αν η ένσταση κατά της έκπτωσης γίνει δεκτή, ο ανάδοχος δεν υποχρεούται αλλά συγχρόνως αδυνατεί να ολοκληρώσει το έργο.

Στη παρούσα χρονική περίοδο γίνονται εκ μέρους του Υπουργείου, όλες οι αναγκαίες ενέργειες, για την επιτάχυνση των διαδικασιών που θα θεραπεύσουν τα προβλήματα της διαχείρισης της προηγούμενης περιόδου, έχοντας ως γνώμονα την ταχύτερη ολοκλήρωση του έργου, που αναπόφευκτα σημαίνει την αντικατάσταση του αρχικού αναδόχου με άλλον αξιόπιστο ανάδοχο.

Αποφεύγοντας ταυτόχρονα χρονοβόρες δικαστικές εμπλοκές, που θα μεγεθύνουν υπέρμετρα τις όποιες καθυστερήσεις στην παράδοση προς χρήση στην τοπική κοινωνία του εν θέματι σχολικού συγκροτήματος.

Στο πλαίσιο αυτό και σε συνεννόηση τόσο με τον φορέα υλοποίησης, όσο και με τον ανάδοχο θα καταβληθεί, σύμφωνα με την εκτίμηση του Υπουργείου, κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε εντός του επόμενου μηνός να συμφωνηθεί οριστική λύση και να δρομολογηθεί η ανάληψη της εργολαβίας από άλλη εργοληπτική επιχείρηση.

Στη διάθεσή σας,

Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού».

Διαβάστε ακόμη

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών