Ως 1,5 εκ. ευρώ τα πρόστιμα για νοθεία στα καύσιμα με υπουργική απόφαση

Ως 1,5 εκ. ευρώ τα πρόστιμα για νοθεία στα καύσιμα με υπουργική απόφαση

Ως 1,5 εκ. ευρώ τα πρόστιμα για νοθεία στα καύσιμα με υπουργική απόφαση

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 300 ΦΟΡΕΣ

Πρόστιμα από 5.000 έως 1.500.000 ευρώ για νοθεία στα καύσιμα και άλλες παραβάσεις της πετρελαϊκής νομοθεσίας (π.χ. έλλειψη άδειας λειτουργίας, μη τήρηση του ωραρίου) προβλέπει Υπουργική απόφαση που υπεγράφη σήμερα και καθορίζει το ποινολόγιο για την αγορά

Πρόστιμα από 5.000 έως 1.500.000 ευρώ για νοθεία στα καύσιμα και άλλες παραβάσεις της πετρελαϊκής νομοθεσίας (π.χ. έλλειψη άδειας λειτουργίας, μη τήρηση του ωραρίου) προβλέπει Υπουργική απόφαση που υπεγράφη σήμερα και καθορίζει το ποινολόγιο για την αγορά καυσίμων.

Με την απόφαση, ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ολοκληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο για την αποτελεσματικότερη προστασία του καταναλωτή και του περιβάλλοντος σε περιπτώσεις παραβάσεων καθ’ υποτροπή των διατάξεων περί νοθείας στη διακίνηση και διάθεση πετρελαιοειδών προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στην Πολιτεία να ασκήσει με διαφάνεια, αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα τις υποχρεώσεις της έναντι των πολιτών - καταναλωτών.

Τα πρόστιμα για τη νοθεία κλιμακώνονται ανάλογα με το ποσοστό πρόσμιξης με άλλο καύσιμο ή οποιαδήποτε άλλη ουσία και την κατηγορία της επιχείρησης (εταιρία εμπορίας, πρατήριο). Για ποσοστά ανάμειξης που μπορεί να θεωρηθεί ότι οφείλονται σε επιμόλυνση τα πρόστιμα είναι οριακά, ενώ για ανάμειξη με προϊόντα παράνομης διακίνησης, τα πρόστιμα είναι αυξημένα.

Για παράδειγμα η νοθεία του πετρελαίου κίνησης με πετρέλαιο θέρμανσης σε ποσοστό από 0,5 ως 4 % επισύρει πρόστιμο από 15.000 ως 42.407 ευρώ. Αν όμως η πρόσμιξη γίνει με πετρέλαιο ναυτιλίας, το πρόστιμο διπλασιάζεται (από 30.000 ως 84.814 ευρώ). Ενώ αν η πρόσμιξη γίνει με ουσία εκτός καυσίμων (π.χ. λάδια) τα πρόστιμα κλιμακώνονται μέχρι 500.000 ευρώ.

Για σοβαρές παραβάσεις προβλέπεται δυνατότητα προσωρινής ή οριστικής αφαίρεσης της άδειας, προσωρινή ή οριστικής σφράγισης με συνδρομή δικαστικής αρχής. Επίσης τα ΚΕΔΑΚ (Κλιμάκια Ελέγχου Διακίνησης Αγοράς Καυσίμων) θα μπορούν, με αιτιολογημένη απόφαση που λαμβάνεται επί τόπου, να σφραγίζουν προσωρινά τις εγκαταστάσεις όταν από την παράβαση δημιουργείται κίνδυνος για το περιβάλλον ή την ασφάλεια της περιοχής.

Μετά τη διαπίστωση των παραβάσεων και την επιβολή προστίμων οι φάκελοι θα κοινοποιούνται επίσης στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή, στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, στην ΥΠΕΕ και στη Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή.

Για μη τήρηση του ωραρίου λειτουργίας των πρατηρίων, τα πρόστιμα κυμαίνονται από 15.000 ως 20.000 ευρώ και για παρεμπόδιση του ελέγχου από 20.000 ως 50.000 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

ΔΥΠΑ-ΕΦΚΑ: Καταβολές επιδομάτων άνω των 75 εκατ. ευρώ

Λοκομοτίβα της ελληνικής οικονομίας ο Τουρισμός

Φορολογικές δηλώσεις: 349 ευρώ επιστροφή για 24 στις 100 – 53 είναι μηδενικές

Καταπατημένα ακίνητα: Εξαγορά... και στα χωράφια με εκπτώσεις έως 80%

Επίδομα παιδιού Α21: Κλείνει η πλατφόρμα στις 10 Μαΐου

Ειδική αργία διατραπεζικών συναλλαγών την Πρωτομαγιά

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων: Iσχυρές αντιδράσεις στην υπερφορολόγηση του κλάδου

Πάσχα: Πόσα θα ξοδέψουν φέτος οι Έλληνες- Μειωμένες δαπάνες για 4 στου­ς 10