Ποσό 16 εκατομμυρίων απαιτείται για την αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου

Ποσό 16 εκατομμυρίων απαιτείται για την αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου

Ποσό 16 εκατομμυρίων απαιτείται για την αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1513 ΦΟΡΕΣ

Θα συζητηθεί το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο με σκοπό να υποβληθεί πρόταση για τη χρηματοδότηση του έργου

Το όνειρο της αποκατάστασης και επαναλειτουργίας του μοναδικού Εθνικού Θεάτρου της Ρόδου ως ένα κέντρο πολιτισμού παγκόσμιας εμβέλειας, «ξαναζωντανεύει» με την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης του έργου αυτού στο πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ», προϋπολογισμού δεκαέξι εκατομμυρίων περίπου, η οποία εγκρίθηκε χθες από την Οικονομική Επιτροπή και αναμένεται να έρθει για επικύρωση στο δημοτικό συμβούλιο.

Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση χρηματοδότησης με τίτλο «Αποκατάσταση και επαναλειτουργία Εθνικού Θεάτρου Ρόδου» θα υποβληθεί στην Πρόσκληση ΑΤ06 του Προγράμματος Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ», στον άξονα προτεραιότητας «Ποιότητα ζωής και εύρυθμη λειτουργία των πόλεων, της υπαίθρου και των οικισμών» με τίτλο: «Αστική Αναζωογόνηση»

Όπως αναφέρεται στη σχετική εισήγηση, η υποβολή της πρότασης αυτής αποφασίστηκε μετά τη ρητή οδηγία της δημοτικής αρχής του Αντώνη Β. Καμπουράκη και του αρμοδίου Αντιδημάρχου Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης Δρα Στέφανου Ι. Δράκου, για άμεση και οριστική λύση όλων των απαραιτήτων διαδικασιών για την αποκατάσταση και επαναλειτουργία του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου.

Ακόμη, ελήφθη υπόψη η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, που αφορά προγενέστερη υποβολή πρότασης χρηματοδότησης στο καταργηθέν πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ I», Πρόκληση VIII, για το Εθνικό Θέατρο της Ρόδου και την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι», Πρόσκληση VIII από τη σημερινή δημοτική αρχή.

Σε περιοχές εντός αστικού ιστού, σύμφωνα με την Πρόκληση, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, το Μέτρο ΙV: Παρεμβάσεις αναβάθμισης, εκσυγχρονισμού, αποκατάστασης και επανάχρησης για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας. Οι προτάσεις σε αυτό το μέτρο πρέπει να αφορούν σε εμβληματικά κτίρια, τοπόσημα, κτηριακές υποδομές, πάρκα, μεγάλους ελεύθερους χώρους/ακίνητα κ.α.

Ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτημάτων ορίζεται η 31η Δεκεμβρίου 2020. Το πρόγραμμα υλοποιείται έως την 31η Δεκεμβρίου 2023, με δυνατότητα παράτασης σε περιπτώσεις δικαιολογημένων αιτημάτων των δικαιούχων, με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών.

Η πρόταση του Δήμου Ρόδου

Σε συνέχεια της παραπάνω Πρόσκλησης ο Δήμος Ρόδου θα υποβάλλει μία αίτηση - πρόταση χρηματοδότησης με ένα κύριο Υποέργο με τίτλο: «Αποκατάσταση και επαναλειτουργία Εθνικού Θεάτρου Ρόδου», συνολικού προϋπολογισμού δεκαέξι εκατομμυρίων εκατόν είκοσι δύο χιλιάδων τετρακοσίων δέκα ευρώ (16.122.410,00 ευρώ), συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. Ποσό το οποίο είναι μεγαλύτερο κατά τρία εκατομμύρια επτακόσιες είκοσι δύο χιλιάδες τετρακόσια δέκα ευρώ (3.722.410,00 ευρώ) του ποσού χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα, που ανέρχεται στα δώδεκα εκατομμύρια τετρακόσιες χιλιάδες ευρώ (12.400.000,00 ευρώ), συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.. Τη διαφορά, που προκύπτει θα καλύψει ο Δήμος Ρόδου, με ιδίους πόρους, αφού απορροφηθούν οι πόροι του Προγράμματος, σύμφωνα με τη δυνατότητα που δίνεται.

Αναλυτικότερα, το κόστος αναλύεται ως κάτωθι:

-Προϋπολογισμός έργου δεκαπέντε εκατομμύρια οκτακόσιες τριάντα χιλιάδες (15.830.000,00 ευρώ), συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.

-Δαπάνη σύνταξης και προετοιμασίας φακέλου υποβολής αίτησης χρηματοδότησης, τέσσερις χιλιάδες εννιακόσια εξήντα ευρώ (4.960,00 ευρώ), συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.

-Διοικητικό κόστος ανάθεσης υπηρεσιών επίβλεψης και διαχείρισης του έργου, ύψους διακοσίων τριάντα επτά χιλιάδων τετρακοσίων πενήντα ευρώ (237.450,00) ευρώ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. και

-Δράσεις ενημέρωσης, πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης, ποσού 50.000,00 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.

Η ιστορία του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου

Το Εθνικό Θέατρο Ρόδου κτίστηκε το 1936-37, με εντολή του τότε διοικητή Cesare Maria de Vecchi, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αrmando Bernabiti ως λυρικό θέατρο. Λειτούργησε με την ονομασία «Teatro Giacomo Puccini» και φιλοξένησε θεατρικές παραστάσεις και παραστάσεις όπερας από ιταλικούς θιάσους.

Η σκηνή του θεάτρου, ανέπαφη από την περίοδο της Ιταλοκρατίας, έχει διαστάσεις 20,25μ. (βάθος) και 15,40μ. (πλάτος). Στην πλατεία, τον εξώστη και στο υπερώον (τη λεγόμενη «γαλαρία») μπορούσε να φιλοξενήσει 1.070 θεατές. Πίσω και απέναντι από το Εθνικό Θέατρο Ρόδου, κατασκευάστηκαν αργότερα το «Δημοτικό Θέατρο» και δίπλα το θερινό κινηματοθέατρο «Ρόδον», τα οποία αποτελούν ένα σημαντικό πυρήνα κτηρίων πολιτισμού και αναψυχής εντός του ευρύτερου διοικητικού κέντρου της πόλης.

Ο ρόλος του Εθνικού Θεάτρου της Ρόδου, για την κοινωνία ήταν ανέκαθεν σημαντικός και πολύπλευρος. Για τους Δωδεκανήσιους, το κτήριο αποτελεί σημαντικό ιστορικό σύμβολο και χώρο συγκέντρωσης και δημιουργίας. Σήμερα, θα πρέπει να συμπεριληφθεί στα ιστορικά σύμβολα του συνόλου της Ελλάδας και να αποτελέσει - πέραν των υπολοίπων - παγκόσμιο πόλο έλξης.

Έως το κλείσιμο του θεάτρου το έτος 2006, το Εθνικό Θέατρο της Ρόδου, αποτέλεσε την καρδιά της καλλιτεχνικής δημιουργίας, φιλοξενώντας ποικίλες πολιτιστικές δράσεις.

Βάσει της παραδοχής ότι τα θέατρα σε όλο τον κόσμο αποτελούν σημαντικούς φορείς υπεραξίας για τις περιοχές όπου κατασκευάζονται, επιβάλλεται η αποκατάσταση και αναβάθμισή του, ενώ η παρουσία ενός σύγχρονου θεάτρου, θα συντελέσει στην ανάδειξη της Ρόδου σε διεθνούς πολιτιστικού τόπου υψηλών προδιαγραφών.

Η παρούσα Πράξη, αφορά στην αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου της Ρόδου, με τους κύριους άξονες αυτής, να βασίζονται, σύμφωνα και με την απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού:

α) Στην αντιμετώπιση του κτηρίου ως μνημείου και αποκατάσταση του κατά το δυνατόν πλησιέστερα στην αρχική του μορφή, με τον απαραίτητο τεχνολογικό και λειτουργικό εκσυγχρονισμό, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις και ανάγκες. Αποκατάσταση των μορφολογικών χαρακτηριστικών και ανάδειξη του θεατρικού χώρου στο πνεύμα της αρχικής σύλληψης από τον αρχιτέκτονα Α. Bernabiti. Αναίρεση των κατά καιρούς άστοχων επεμβάσεων,

β) Στη λειτουργική μετατροπή σε κέντρο πολιτισμού, ανοικτό για το κοινό ανεξαρτήτως παραστάσεων, με αίθουσες θεάτρου, χορού και μουσικής, αίθουσες μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων, χώρους πολλαπλών χρήσεων, πωλητήριο και χώρο αναψυχής. Πλήρης αξιοποίηση χώρων αποκλειστικά για παρουσίαση θεαμάτων και δρώμενων με θέμα τον πολιτισμό και την παράδοση. Δυνατότητα φιλοξενίας εκδηλώσεων όχι μόνο μεγάλου αλλά και μικρού βεληνεκούς και δυνατότητα πειραματικών εφαρμογών. Εναλλακτικές δυνατότητες πολλαπλών και ανταποδοτικών χρήσεων που θα συνάδουν το επίπεδο ποιότητας του χώρου (π.χ. οι τακτικές παρουσιάσεις της Ρόδου σε επισκέπτες κρουαζιέρας) και

γ) Στην αξιοποίηση του αρχικού σχεδιασμού και του αυθεντικού υλικού με γνώμονα την αειφόρο λειτουργία του, τη χρήση συμβατών σύγχρονων συστημάτων, την εφαρμογή συστημάτων φυσικού φωτισμού και δροσισμού στα πλαίσια των σύγχρονων απαιτήσεων λειτουργικότητας. Ορθολογική λειτουργία με το μικρότερο δυνατό κόστος συντήρησης σε

βάθος χρόνου, αλλά και ανάδειξη του κτιρίου όχι μόνο ως «δοχείου» πολιτισμού, αλλά και ως αντικειμένου με δική του πολιτιστική υπεραξία.

Βάσει των ανωτέρω, η εισήγηση προς το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου έχει ως εξής:

1. Την αποδοχή των όρων συμμετοχής στο Πρόγραμμα και την έγκριση υποβολής Πρότασης χρηματοδότησης με τίτλο ««Αποκατάσταση και επαναλειτουργία Εθνικού Θεάτρου Ρόδου», συνολικού προϋπολογισμού 16.122.410,00 ευρώ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α., όπως αναλύεται, στην με αρ. πρωτ. 14576/24.07.2020 Πρόσκληση ΑΤ06 για την υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» στον άξονα Προτεραιότητας «Ποιότητα ζωής και εύρυθμη λειτουργία των πόλεων, της υπαίθρου και των οικισμών» με τίτλο: «Αστική Αναζωογόνηση» και στο Μέτρο ΙV: Παρεμβάσεις αναβάθμισης, εκσυγχρονισμού, αποκατάστασης και επανάχρησης για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας.

2. Την κάλυψη της διαφοράς που προκύπτει, ύψους 3.722.410,00 ευρώ, βάσει του συνολικού προϋπολογισμού της Πράξης και του ορίου των 12.400.000,00 ευρώ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. του προγράμματος, από τους ιδίους πόρους του Δήμου Ρόδου.

3. Την έγκριση της συνομολόγησης αναπτυξιακού δανείου μεταξύ του Δήμου Ρόδου και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων με αποπληρωμή από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών, μέσω λογαριασμού που συστήνεται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για το σκοπό αυτό, έπειτα από την έκδοση της Απόφασης Ένταξης.

4. Τη δέσμευση ότι η πράξη θα συμπεριληφθεί με την έγκρισή της, στο νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (Τεχνικό Πρόγραμμα και Προϋπολογισμό) του Δήμου Ρόδου, έτους 2021 και

5. Την εξουσιοδότηση του αρμοδίου Αντιδημάρχου κ. Δράκου, για την υπογραφή της αίτησης χρηματοδότησης, καθώς και όλων των απαιτούμενων εγγράφων και δικαιολογητικών για την υποβολή της πρότασης χρηματοδότησης και την ολοκλήρωση όλων των μετέπειτα απαιτούμενων διαδικασιών.

Διαβάστε ακόμη

Συνεδριάζει την Παρασκευή το συμβούλιο της κοινότητας Ρόδου

Ανακοίνωση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου για τη χθεσινή απεργία

Ανάπτυξη & εμπλουτισμός ψηφιακών υπηρεσιών από το Επιμελητήριο με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους της ΠΝΑι

Την εξαίρεση του Δημήτρη Παπανώτα από το Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε ο Στ. Κασσελάκης

Ρόδος: Πτώμα σε προχωρημένη σήψη εντοπίστηκε πριν από λίγο στην παραλία του Ζέφυρου

Ανοιχτή επιστολή του Γ. Παρασκευά στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου

(Βίντεο & Φωτογραφίες) Ελεύθερος χωρίς όρους αφέθηκε πριν από λίγο και ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου - Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στα δικαστήρια

Αποφασισμένο το Λιμενικό Ταμείο να καθαρίσει την είσοδο του λιμανιού της Ακαντιάς από τα παρατημένα σκάφη!