Φρούτα και λαχανικά: Eίναι ασφαλή για κατανάλωση όταν έχουν αρχίσει να χαλάνε;

Φρούτα και λαχανικά: Eίναι ασφαλή για κατανάλωση όταν έχουν αρχίσει να χαλάνε;

Φρούτα και λαχανικά: Eίναι ασφαλή για κατανάλωση όταν έχουν αρχίσει να χαλάνε;

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 472 ΦΟΡΕΣ

Γράφει η Μαρία Τσομπανοπούλου
Γεωπόνος Επιστημών Τροφίμων MSc

Έχει παρατηρηθεί ότι κατά την αγορά των φρούτων και λαχανικών αποφεύγονται όσα από αυτά φέρουν χτυπήματα ή φαίνεται να έχουν αρχίσει να χαλάνε.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση με τα λαχανικά και τα φρούτα που έχετε ήδη στο ψυγείο σας και έχουν ξεκινήσει να εμφανίζουν τα πρώτα σημάδια αλλοίωσης;

Πολλοί θα αναρωτιέστε αν είναι ασφαλή να καταναλωθούν ή αν πρέπει να τα πετάξετε. Ο «στιγματισμός», που υπάρχει γύρω από τα προϊόντα τα οποία δεν ανταποκρίνονται στα αισθητικά πρότυπα της τέλειας εμφάνισης θα πρέπει να εξαλειφθεί, διότι οι μικροοργανισμοί που προκαλούν εξωτερική φθορά στα φρέσκα προϊόντα συνήθως δεν αποτελούν κίνδυνο όταν καταναλωθούν.

Τα σημάδια αλλοίωσης, που συχνά βλέπετε είναι το αποτέλεσμα μιας «μάχης» που επικρατεί ανάμεσα στους φυτικούς οργανισμούς & τα μικρόβια.

Όπως και ο άνθρωπος έτσι λοιπόν & τα φυτά μπορούν να συνυπάρχουν με διάφορους οργανισμούς, όπως οι μύκητες και τα βακτήρια. Ορισμένοι, από αυτούς τους οργανισμούς είναι, ωφέλιμοι για το φυτό βοηθώντας το έτσι να αντιστέκεται σε ασθένειες ή ακόμη να αντλεί θρεπτικά συστατικά.

Άλλοι βέβαια, από αυτούς τους οργανισμούς έχουν παθογόνο δράση με αποτέλεσμα να μπορούν να επιβιώσουν ακόμη & όταν βρίσκονται ήδη στο μανάβικο ή στο ψυγείο σας.

Στόχος, λοιπόν αυτών των μικροοργανισμών είναι να μπορέσουν να διαπεράσουν τα εξωτερικά στρώματα των φρούτων ή των λαχανικών, ώστε να μπορούν να πάρουν τα σάκχαρα καθώς & τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά τους τα οποία βρίσκονται στο εσωτερικό τους.

Ως αποτέλεσμα, αυτής της διαδικασίας είναι, τα εμφανή σημάδια αλλοίωσης που βλέπετε συχνά σε αυτά τα προϊόντα. Μπορείτε να «σώσετε»τα φρούτα και τα λαχανικά σας απομακρύνοντας απλώς το αλλοιωμένο μέρος, το οποίο άλλωστε δεν έχει ιδιαίτερα καλή γεύση και να τα καταναλώσετε.

Οι μικροοργανισμοί, οι οποίοι μεταφέρονται από τα φρέσκα προϊόντα στον άνθρωπο όπως η εσχερίχια κόλι, και η σαλμονέλα που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση δεν μπορούν να φανούν με γυμνό μάτι καθώς επίσης δεν προκαλούν εμφανή αλλοίωση.

Τέλος, κατά το πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών σας θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα επιμελείς όσον αφορά την δική σας ατομική υγιεινή πριν αλλά και μετά το πλύσιμο αυτών και ποτέ να μην χρησιμοποιείτε τα ίδια μαχαίρια, ώστε να αποφύγετε οποιαδήποτε επιμόλυνση αυτών.

Διαβάστε ακόμη

Μανώλης Κολεζάκης: Ζωγραφική με θεματολογία από τα Δωδεκάνησα κατά τον 20ό αιώνα

Φίλιππος Ζάχαρης: "Ευρωεκλογές: H Ευρώπη πρέπει να σωθεί"

Αστέρας Παστίδας: Παρέμειναν Γιατσιάτσος και Κυρίτσης

Δημήτρης Γάκης: Αιώνια τιμή-Ο τελευταίος παρτιζάνος της Ευρώπης

Γιάννης Παρασκευάς: Χωρίς καμία διάθεση κριτικής και απόδοσης ευθυνών

Αντώνης Βενέτης: Ειδήσεις... από το παρελθόν

Φίλιππος Ζάχαρης: Εικόνες και αντίληψη του κόσμου

Γιάννης Σαμαρτζής: Ποια είναι τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πώς λειτουργούν