Την ικανοποίησή του για τις επιδόσεις εξέφρασε ο αντιπεριφερειάρχης Φ. Ζαννετίδης

Την ικανοποίησή του για τις επιδόσεις εξέφρασε ο αντιπεριφερειάρχης Φ. Ζαννετίδης

Την ικανοποίησή του για τις επιδόσεις εξέφρασε ο αντιπεριφερειάρχης Φ. Ζαννετίδης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 179 ΦΟΡΕΣ

Την ικανοποίησή του για τις επιδόσεις της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε ό,τι αφορά τα ποσοστά απορρόφησης των πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020, εξέφρασε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Φιλήμονας Ζαννετίδης.

Από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και της Ειδικής Υπηρεσία Διαχείρισης, προκύπτει ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου βρίσκεται στην πρώτη θέση όσον αφορά την απορρόφηση των πόρων με ποσοστό 56,13%, όπως επίσης και στην πρώτη θέση όσον αφορά το ποσοστό δαπανών ενωσιακής στήριξης που ανήλθε στο 61,92%.

Μάλιστα το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο του μέσου όρου απορρόφησης του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 καθώς επίσης και υψηλότερο του μέσου ποσοστού απορρόφησης των 13 Περιφερειακών Προγραμμάτων.
«Η απορρόφηση ήρθε σε μία πάρα πολύ δύσκολη χρονιά που η πανδημία έχει κυριεύσει τον πλανήτη, όμως δε μας νίκησε όμως. Είμαστε όρθιοι και αγωνιζόμαστε για τους νησιώτες και για τα συμφέροντά τους» δήλωσε ο κ. Ζαννετίδης και πρόσθεσε:

«Η περιφέρειά μας με όπλο την καλή συνεργασία που έχει με τους φορείς και τους δήμους, τα νομικα πρόσωπα, τις υπηρεσίες και τη διαχειριστική αρχή κατάφερε να είναι η πρώτη περιφέρεια σε απορρόφηση πόρων το 2020. Συνεχίζουμε αυτή την προσπάθεια καθημερινά με αιχμή του δόρατος τον περιφερειάρχη μας».

Μιλώντας για τη νέα προγραμματική περίοδο, στάθηκε ιδιαίτερα στο ότι η περιφέρεια κατάφερε να υπερδιπλασιάσει τους πόρους της, λέγοντας: «έχουμε καταφέρει να αυξήσουμε τους πόρους τη νέα χρηματοδοτική περίοδο 2021-2027 από τα 172 εκατ. σε 357 εκατ. ευρώ. και εδώ είναι ο μεγάλος αγώνας της περιφέρειας. Μετά τη μεγάλη υποστελέχωση που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες της πρέπει να προετοιμαστούμε και για τη νέα χρηματοδοτική περίοδο για να απορροφήσουμε όλο το κονδύλι που βγήκε για την προηγούμενη προγραμματική περίοδο.

Είμαστε σε πολύ καλό σημείο και είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό, γιατί είμαστε μία δύσκολη περιφέρεια με 52 κατοικημένα νησιά, στα οποία γίνονται έργα του ΕΣΠΑ με ευρωπαϊκούς πόρους και πρέπει να τονίσουμε ότι η καλή συνεργασία των νησιών μας με τον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης έχει φέρει αυτά τα καλά αποτελέσματα».

Αναφερόμενος σε θέματα της αρμοδιότητάς του μίλησε για τις καθημερινές παρεμβάσεις της περιφέρειας στο αρμόδιο υπουργείο για θέματα του πρωτογενούς τομέα σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις λόγω Covid, αλλά και την εξεύρεση λύσεων για ζητήματα που αφορούν τους παραγωγούς. Μάλιστα έκανε γνωστό ότι σε επαφή που είχε με τους αρμόδιους φαίνεται ότι είμαστε κοντά στην εκταμίευση των ποσών των καλλιεργειών που αφορούν το υπαίθριο καρπούζι και τη φθινοπωρινή πατάτα.

Ο κ. Ζαννετίδης ρωτήθηκε και για το ζήτημα των ελαφιών λόγω των συνεχιζόμενων τροχαίων ατυχημάτων αλλά και της ζημιάς που προκαλούν στις καλλιέργειες. «Σε ό,τι αφορά τα ελάφια περιμένουμε τη διεύθυνση Δασών να ολοκληρώσει τη διαδικασία ανάθεσης για την εκπόνηση του τοπικού διαχειριστικού σχεδίου ενώ ο αγώνας και το βάρος της προσπάθειας της περιφέρειας έχει πέσει στην αποζημίωση για τις ζημιές που προκαλούν. Είχε σταματήσει η διαδικασία χωρίς να το γνωρίζουμε νομίζαμε ότι προχωρούσε. Ωστόσο όταν αναζητήσαμε να δούμε πού βρίσκεται το θέμα διαπιστώσαμε ότι δεν είχε κινηθεί από το 2016 τίποτα» είπε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα με τη συμμετοχή όλων των αντιπεριφερειαρχών της χώρας και στην οποία πήρε μέρος, ο κ. Ζαννετίδης δήλωσε τα εξής: «κάναμε μία συζήτηση για θέματα των περιφερειών μας και για τα κοινά θέματα που έχουμε και τα οποία θα θέσουμε στην πρώτη συνάντηση με τον υπουργό, όπως είναι η τραγική υποστελέχωση των υπηρεσιών και οι αποζημιώσεις των παραγωγών όπως τις ζήτησαν οι περιφέρειες. «Περιμένουμε ενημέρωση από το γραφείο του υπουργού ώστε να γίνει η συνάντηση.

Τέλος, αναφέρθηκε και στον προϋπολογισμό της νέας χρονιάς μετά την έγκριση από την αποκεντρωμένη διοίκηση, κάτι που δίνει πλέον το «πράσινο φως» για την υλοποίηση έργων και δράσεων στα νησιά μας. «Χθες ήρθε από την αποκεντρωμένη διοίκηση η έγκριση του προϋπολογισμού του 2021 και μπορεί πλέον να συνεδριάσει η οικονομική επιτροπή, η οποία προετοιμάζεται για την πρώτη της συνεδρίαση τις επόμενες μέρες, ώστε να ανοίξει τους κωδικούς για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε» κατέληξε ο κ. Ζαννετίδης.

Διαβάστε ακόμη

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου