G20: Ευκαιρία για ώθηση στην πράσινη ανάπτυξη

G20: Ευκαιρία για ώθηση στην πράσινη ανάπτυξη

G20: Ευκαιρία για ώθηση στην πράσινη ανάπτυξη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 210 ΦΟΡΕΣ

Στη σημασία της κλιματικής αλλαγής και την ανάγκη για σταδιακή απάλειψη των επιδοτήσεων για τα ορυκτά καύσιμα αναμένεται να επιμείνουν οι ηγέτες της Ομάδας των 20 (G20) πλούσιων και αναδυόμενων χωρών, σύμφωνα με το σχέδιο της τελικής ανακοίνωσης της Συνόδ

Στη σημασία της κλιματικής αλλαγής και την ανάγκη για σταδιακή απάλειψη των επιδοτήσεων για τα ορυκτά καύσιμα αναμένεται να επιμείνουν οι ηγέτες της Ομάδας των 20 (G20) πλούσιων και αναδυόμενων χωρών, σύμφωνα με το σχέδιο της τελικής ανακοίνωσης της Συνόδου, το Σαββατοκύριακο, στο Τορόντο, που διέρρευσε στον Τύπο.

«Εμμένουμε στη δέσμευσή μας για μια "πράσινη" ανάκαμψη και τη βιώσιμη παγκόσμια ανάπτυξη, μέσω επενδύσεων στην καθαρή ενέργεια», αναφέρεται στο σχέδιο, όπως υποστηρίζει άρθρο στον δικτυακό τόπο businessgreen.com.

Στο σχέδιο αναφέρεται, επίσης, ότι οι ηγέτες της G20 «εξέτασαν τη μέχρι σήμερα πρόοδο στον προσδιορισμό των ανεπιτυχών επιδοτήσεων για χρήση ορυκτών καυσίμων που ενθαρρύνουν την περιττή κατανάλωση και συμφωνούν να συνεχίσουν να εργάζονται για τη χάραξη εθελοντικών και εξειδικευμένων για κάθε χώρα-μέλος προσεγγίσεων με στόχο την εκλογίκευση και σταδιακή απάλειψη τέτοιων μέτρων».

Η αναφορά, ωστόσο, σε δέσμευση για χάραξη «εθελοντικών» μέτρων γεννά, εύλογα, ανησυχίες, καθώς έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την ανακοίνωση στη Σύνοδο στο Πίτσμπουργκ, πέρυσι. Η τότε φράση έλεγε ρητά ότι η G20 θα «εκλογικεύσει και θα απαλείψει σταδιακά, μεσοπρόθεσμα, τις ανεπιτυχείς επιδοτήσεις για τη χρήση ορυκτών καυσίμων που ενθαρρύνουν την περιττή κατανάλωση». Στην τελική ανακοίνωση της Συνόδου στο Πίτσμπουργκ δινόταν επίσης η διαβεβαίωση ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν θα επηρεάσουν τη στήριξη στην καθαρή ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές και καθιστούσε σαφές ότι οι ηγέτες της G20 θα έδιναν οδηγίες στους υπουργούς τους Ενέργειας και Οικονομικών να εκπονήσουν «στρατηγικές υλοποίησης και χρονοδιαγράμματα».

Διαστάσεις μείζονος θέματος αρχίζουν, πλέον, να αποκτούν οι επιδοτήσεις για τη χρήση ορυκτών καυσίμων, εν αναμονή της Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα στο Κανκούν. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, ανέρχονται στο ποσό των 550 δισ. δολαρίων ετησίως.

Προτρέπει ο ΟΗΕ

Έκκληση για στήριξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας απηύθυνε ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, σε επιστολή που απέστειλε στους ηγέτες των χωρών της G20, υπογραμμίζοντας ότι «ενθαρρύνει τη στήριξη πρωτοβουλιών που θα ενδυναμώσουν τις προσπάθειες ανάκαμψης και ταυτόχρονα θα ενισχύσουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας».

«Βασιζόμενοι στη συλλογική εμπειρία μας, εκτιμούμε ότι ο καλύτερος τρόπος για την ενίσχυση του πλαισίου για μια ισχυρή, βιώσιμη και ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη είναι να θέσουμε στο επίκεντρο την ανάπτυξη και να επενδύσουμε σε μια πράσινη οικονομική ανάκαμψη για όλους. Καλωσορίζω, συνεπώς, την πρόθεση της G20 να συμπεριλάβει την ανάπτυξη τόσο τους επόμενους μήνες όσο και στη Σύνοδο στη Σεούλ το Νοέμβριο του 2010. Αυτή η προσέγγιση θα συντελέσει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων στη διατροφική ασφάλεια και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, ενώ θα διασφαλίζει τη δημιουργία θέσεων εργασίας», επισημαίνει στην επιστολή του ο γγ του ΟΗΕ.

Στη δημιουργία θέσεων εργασίας από τις πράσινες επενδύσεις στάθηκαν ο επικεφαλής του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) ʼχιμ Στάινερ και ο οικονομολόγος της Πρωτοβουλίας για την Πράσινη Οικονομία στην UNEP Πάβαν Σούκντεβ, σε άρθρο τους που αναρτήθηκε στη δικτυακή πύλη Project Syndicate, μέλη της οποίας είναι 427 μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες σε 150 χώρες.

Οι δύο κορυφαίοι αξιωματούχοι του ΟΗΕ τόνισαν την ευκαιρία που δίνει σε αυτή την κατεύθυνση η Σύνοδος της G20 στον Καναδά. Επεσήμαναν ότι στην Κίνα, ο αριθμός των απασχολούμενων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξήθηκε κατά 300.000, μόνον το 2009, υπερβαίνοντας συνολικά το ενάμισι εκατομμύριο. Υπογράμμισαν επίσης ότι το πενταετές πρόγραμμα πράσινης ανάπτυξης της Νότιας Κορέας στοχεύει στη δημιουργία 1,8 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας και ότι ο νόμος Εγγύησης της Απασχόλησης στις Αγροτικές Περιοχές στην Ινδία παρέχει βελτιωμένη ασφάλεια ύδρευσης και οδηγεί σε αύξηση 25% των μισθών των αγροτών.

«Η Πράσινη Οικονομία δεν είναι πολυτέλεια, αλλά μια επιβεβλημένη πρακτική για τον 21ο αιώνα ενός πλανήτη με πληθυσμό 6 δισεκατομμυρίων, που θα ανέλθουν στα 9 δισεκατομμύρια σε διάστημα μόλις 40 χρόνων», τόνισαν οι Στάινερ και Σούκντεβ.

Διαβάστε ακόμη

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

Στα «σκαριά» νέο 5άστερο ξενοδοχείο στη Ρόδο

Το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν τα ξημερώματα με πυραύλους - Παγκόσμια ανησυχία για τις εξελίξεις

Ιράν: Ξεκίνησε επίθεση με δεκάδες drones κατά του Ισραήλ – Νετανιάχου: Είμαστε έτοιμοι

Meta: Αδυναμία σύνδεσης σε Facebook και Instagram αναφέρουν χρήστες

Πόλεμος στην Ουκρανία: η ζωή δύο χρόνια μετά τη ρώσικη εισβολή

Ο όρκος του Ιπποκράτη: Από το Ασκληπιείο της Κω στην Ιατρική Σχολή της Αντίς Αμπέμπα

Εμπρηστικός Ερντογάν μετά το «ναι» για τα F16: Ο αγώνας μας δεν τελείωσε ρίχνοντας τον εχθρό στη θάλασσα της Σμύρνης