Σοκολάτα: Η υπερτροφή της αγάπης

Σοκολάτα:  Η υπερτροφή της αγάπης

Σοκολάτα: Η υπερτροφή της αγάπης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 148 ΦΟΡΕΣ

Ακόμα και σε μια πανδημία (ιδιαίτερα σε μια πανδημία) τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την επίθεση των διαφημίσεων για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

Τα άχρηστα προϊόντα όλων των σχημάτων και μεγεθών μεταμορφώνονται για λίγο σε εξίσου άχρηστα αντικείμενα σε σχήμα καρδιάς. Όλα γίνονται κόκκινα και η μέρα είναι ίσως η πιο κλισέ ολόκληρου του χρόνου.

Ωστόσο, όταν υπάρχει η πίεση για να εκφράσουμε το πάθος μας, πολλοί από εμάς επιστρέφουμε στη «βάση» του Αγίου Βαλεντίνου: τη σοκολάτα, την υπερτροφή της αγάπης.

Ξυπνήστε το ερωτικό σας πάθος!
Η σοκολάτα ήταν πάντα άρρηκτα συνδεδεμένη με τον αισθησιασμό. O Καζανόβα, μάλιστα, τη θεωρούσε «ελιξίριο του έρωτα», γι’ αυτό και πριν από τις ερωτικές του περιπτύξεις δεν παρέλειπε να πιει ένα φλιτζάνι ζεστή σοκολάτα!

Παρότι δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τη φήμη της σοκολάτας ως αφροδισιακού, είναι γεγονός ότι, λόγω της περιεκτικότητάς της σε καφεΐνη, συμβάλλει στην αφύπνιση του νευρικού συστήματος, ενώ ταυτόχρονα περιέχει και ένα συστατικό παρεμφερές με την καφεΐνη, που διεγείρει την καρδιά και δίνει ενέργεια.

Σοκολάτα: Οφέλη
Η σοκολάτα «κατηγορείται» λόγω του υψηλού περιεχομένου της σε λιπαρά και ζάχαρη. Η κατανάλωσή της συνδέεται με την ακμή, την παχυσαρκία, την υψηλή αρτηριακή πίεση, τη στεφανιαία νόσο και τον διαβήτη.
Ωστόσο, σύμφωνα με μια επισκόπηση των επιδράσεων της σοκολάτας στην υγεία του ανθρώπου, δεν είναι τόσο άσχημα τα πράγματα. Οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι το κακάο, το βασικό συστατικό της σοκολάτας, περιέχει βιολογικά δραστικές φαινολικές ενώσεις.

Αυτό έχει αλλάξει τις απόψεις των ανθρώπων για τη σοκολάτα και έχει διεγείρει την έρευνα για το πώς μπορεί να επηρεάσει τη γήρανση και προβλήματα όπως το οξειδωτικό στρες, η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και η αθηροσκλήρωση.
Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της σοκολάτας έχουν διάφορα οφέλη για την υγεία. Όσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα της σοκολάτας σε κακάο, τόσο περισσότερα οφέλη αυτή παρέχει.

Η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να έχει τα ακόλουθα οφέλη:
• μείωση στα επίπεδα χοληστερόλης
• πρόληψη στη γνωστική παρακμή
• μείωση στον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα πιθανά οφέλη για την υγεία που αναφέρονται παρακάτω προέρχονται από μεμονωμένες μελέτες. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί ότι η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί πραγματικά να βελτιώσει την υγεία των ανθρώπων.
Επιπλέον, οι περισσότερες σοκολάτες στο εμπόριο δεν περιέχουν μόνο κακάο. Πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα οφέλη και οι κίνδυνοι οποιωνδήποτε άλλων συστατικών, όπως η ζάχαρη και το λίπος.

Η αγάπη για τη σοκολάτα δεν είναι πάντα ίση
Στην Αμερική, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες αγοράζουν σοκολάτα ο ένας για τον άλλον την ημέρα της αγάπης, αλλά στην Ιαπωνία οι γυναίκες αναμένεται να αγοράσουν σοκολάτες για τους αγαπημένους τους.

Οι ρίζες της παράδοσης, σύμφωνα με τον economist, επιστρέφουν στους ζαχαροπλάστες (πάλι). Στη δεκαετία του 1950, τα σοκολατάκια σε σχήμα καρδιάς διατέθηκαν στην αγορά ως αποδεκτός τρόπος για τις γυναίκες να εκφράσουν το kokuhaku – μια ομολογία της αγάπης τους – η οποία εκείνη την εποχή θεωρήθηκε ακατάλληλη.

Μόνος ή με ταίρι η σοκολάτα είναι για όλους. Άσε που την βρίσκεις πιο εύκολα από τον κεραυνοβόλο έρωτα...

Πηγές: tanea.gr, iatropedia.gr

Διαβάστε ακόμη

Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης 2024, «Μάιος Μήνας Μέτρησης»

Πίτουρο ρυζιού: Η νέα υπερτροφή με τις αντικαρκινικές ιδιότητες

Πώς επηρεάζουν την όραση τα αντιβιοτικά

Πώς τα τυχερά παιχνίδια επηρεάζουν τον εγκέφαλο-Οι «παγίδες» του τζόγου στην υγεία

Θυμώνετε συχνά; «Καραδοκεί» το εγκεφαλικό

Ποια είναι τα οφέλη του λεμονιού στην υγεία

Σχετίζεται η μοναξιά με την ηλικία; Τι δείχνει νέα μελέτη

Φυτικά υποκατάστατα: Πώς να τα επιλέξεις