Τελευταία ευκαιρία για τα έργα πνοής στα νησιά μας

Τελευταία ευκαιρία  για τα έργα πνοής στα νησιά μας

Τελευταία ευκαιρία για τα έργα πνοής στα νησιά μας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 691 ΦΟΡΕΣ

Τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων

Ως την τελευταία μεγάλη ευκαιρία για την επίλυση χρονιζόντων σπροβλημάτων, το ξεμπλοκάρισμα έργων πνοής αλλά και για να πάρουν την πολυπόθητη αναπτυξιακή ώθηση, αναμένουν οι εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών στα νησιά της Δωδεκανήσου τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, την ίδια στιγμή που εμφανίζονται δύσπιστοι για τα κριτήρια της κατανομής ενώ διάχυτη φαίνεται να είναι η αγωνία και η ανησυχία για το μέλλον των νησιών, μετά και την «επέλαση» της πανδημίας.

Τα παραπάνω αναδείχθηκαν κατά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν, προχθές το βράδυ, αυτοδιοικητκοί και εκπρόσωποι φορέων και παραγωγικών τάξεων από τα νησιά της Δωδεκανήσου, με την Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής κα Φώφη Γεννηματά, στο πλαίσιο των «ψηφιακών περιοδειών» που έχει εγκαινιάσει το κόμμα ανά τη χώρα. Σημειώνεται ότι, μαζί της ήταν και ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος και υπεύθυνος για τα θέματα ανάπτυξης κ. Μιχάλης Κατρίνης ενώ τη συζήτηση συντόνιζε ο Γραμματέας οργανωτικού του ΚΙΝΑΛ κ. Στέφανος Παραστατίδης.

Αρκετοί ήταν οι εκπρόσωποι που συμμετείχαν από διάφορους φορείς ενώ ιδιαίτερα ενδιαφέρον ήταν το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος είτε Δήμου είτε κάποιου φορέα από κάθε νησί, αναδείκνυε τις προτεραιότητες που θέτουν για τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά παράλληλα το είδαν και σαν μία ευκαιρία να μεταφέρουν στην Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες.

Καταρχάς, για το Ταμείο Ανάκαμψης τοποθετήθηκε ο κ. Κατρίνης ο οποίος μίλησε για «την τελευταία ευκαιρία της χώρας» αλλά, όπως είπε, δεν βλέπουν διάθεση συναίνεσης. Από την πλευρά τους, πιστεύουν ότι πρέπει να στηριχθεί η μικρή και πολύ μικρή επιχειρηματικότητα ενώ το λιανεμπόριο και η εστίαση είναι οι μεγάλοι ασθενείς.

Περιγράφοντας την πραγματικότητα που επικρατεί στη χώρα μας ο ίδιος, έκανε λόγο για μία πολύ μεγάλη πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων, για αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς και ταυτόχρονα για τραύματα στην αγορά που προέρχονται από την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Ανέφερε, στη συνέχεια, ότι η μεγάλη πρόκληση της χώρας μετά την πανδημία είναι η διαχείριση του ιδιωτικού χρέους το οποίο έχει φθάσει στα 240 δισ. ευρώ! «Τα δύσκολα είναι μπροστά μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρίνης.

Οι εκπρόσωποι των φορέων
Οι τοποθετήσεις των αυτοδιοικητικών και των εκπροσώπων των φορέων και των παραγωγικών τάξεων της Δωδεκανήσου, που ακολούθησαν, αποτυπώνουν εύλογα την κατάσταση που βιώνει κάθε νησί και (ή) την ιεράρχηση που κάνει στα έργα, εν αναμονή των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Παραθέτουμε κάποιες, ενδεικτικές, τοποθετήσεις:

Ξεκινώντας ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Ρόδου, κ. Δώρος Κωνσταντίνου, είπε καταρχάς ότι τα 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα διοχετευτούν στην τοπική οικονομία της περιοχής μας θα συμβάλουν στη μείωση της ανεργίας, αλλά η πανδημία πολλαπλασίασε και μεγέθυνε τα προβλήματα.

Ενδεικτικά αναφέρθηκε στις πλημμύρες που έπληξαν το νησί της Ρόδου το Νοέμβριο του 2019 και το Υπουργείο Εσωτερικών έδωσε ενίσχυση 200 χιλιάδες ευρώ όταν οι ζημιές που είχαν προκληθεί κοστολογήθηκαν σε πάνω από 5-6 εκατ. ευρώ, και η αποκατάστασή τους χρηματοδοτείται με ίδιους πόρους του Δήμου. Θεωρούν, λοιπόν, ότι αυτά θα τα βρούμε μπροστά μας στη συνέχεια. Προσβλέπουν, όπως είπε, στο νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης για να δοθεί μία αναπτυξιακή ώθηση.

Ο Αντιδήμαρχος, δεν παρέλειψε, ακόμη, να πει ότι η Ρόδος είναι η μεγάλη αδικημένη σε σχέση με αυτά που προσφέρει στο Κεντρικό Κράτος αφού είναι δυσανάλογα τα ποσά που δίνει με αυτά που παίρνει και ευελπιστούν το προσεχές διάστημα να αποδοθεί μία δικαιοσύνη με τα έργα που πρέπει να γίνουν στο νησί της Ρόδου.

Είπε, ακόμη, ότι οι Υπηρεσίες θα προσπαθήσουν να είναι έτοιμες σε όλα τα επίπεδα και κλείνοντας ζήτησε τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ για ένα μεγάλο έργο που έχει ανάγκη το νησί και δεν είναι άλλο από την περιμετρική οδό και τη μεσογειακή χάραξη.
Όπως εξήγησε, πρόκειται για μία μελέτη που ο προϋπολογισμός της θα φθάσει τα 65 εκατ. ευρώ και είπε ότι εδώ και χρόνια κωλυσιεργεί ενώ έπρεπε ήδη να είχε ξεμπλοκάρει η χρηματοδότηση και ελπίζουν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα να ξεμπλοκάρει το έργο.

Στη συνέχεια, τοποθετήθηκε εκ μέρους της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου και του Προέδρου της, Δημάρχου Ρόδου, κ. Αντώνη Καμπουράκη, ο Γραμματέας της, κ. Γιώργος Πόκκιας. Ο ίδιος, χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης «μία μεγάλη πρόκληση» και αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους τα νησιά πρέπει να έχουν ένα σημαντικό μερίδιο από αυτούς τους πόρους: την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, λόγω κάποιων κριτηρίων, τα νησιά μας δυστυχώς ήταν στον Στόχο Β, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν σημαντικοί πόροι που ήταν απαραίτητοι για υποδομές ανάπτυξης. Ένας δεύτερος λόγος είναι ο παραμεθόριος χαρακτήρας και οι εθνικοί λόγοι που χρειάζεται να στηριχθούν.

Ένα τρίτο ζητούμενο, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι τα νησιά μας, όπως και του Βορείου Αιγαίου, σήκωσαν ένα πολύ μεγάλο μερίδιο στο μεταναστευτικό πρόβλημα το οποίο δημιούργησε και δημιουργεί σταθερά αρνητικά χαρακτηριστικά σ’ αυτά τα νησιά κυρίως αλλά και στα γειτονικά. Και βεβαίως η πανδημία χτύπησε κυρίως τον τουρισμό που είναι η βασική αναπτυξιακή δίοδος σ’ αυτά τα νησιά.

Κλείνοντας, ο Γραμματέας της ΠΕΔ ζήτησε να μπει στη Βουλή και τον δημόσιο διάλογο η έννοια της ρήτρας νησιωτικότητας ειδικά στο Ταμείο Ανάκαμψης και θύμισε τον αείμνηστο Δήμαρχο Τήλου, Τάσο Αλιφέρη, και τους αγώνες του για το Μεταφορικό Ισοδύναμο και πρότεινε να εισάγουν στον πολιτικό διάλογο την έννοια του νησιωτικού ισοδύναμου.

Ακολούθησε η τοποθέτηση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δ.σ. Ρόδου, πρώην Δημάρχου, κ. Φώτη Χατζηδιάκου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, είπε ότι σωστά ο κ. Κωνσταντίνου προέταξε το σπουδαίο έργο της περιμετρικής. Όπως είπε, υπήρχε μία μελέτη από το 1996 η οποία ακυρώθηκε μετά γιατί δεσμεύτηκε ο άξονας του αεροδρομίου και ξεκίνησε μία δεύτερη μελέτη το 2006 και δεσμεύτηκε πάλι ο άξονας.

Στη συνέχεια, όπως είπε, κατάφερε πριν από δύο χρόνια να είναι δεσμευμένος ο άξονας από το 2018 για άλλα τέσσερα χρόνια. «Χωρίς συγκοινωνίες δεν έχει ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην Δήμαρχος, θέλοντας να τονίσει την τεράστια σημασία του έργου αυτού λέγοντας ότι για τον ίδιο αυτό είναι το πρώτο έργο.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα που είναι τα φράγματα. Μίλησε, ακόμη, για τις λιμενικές εγκαταστάσεις, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι η μαρίνα λιμνάζει στο ΤΑΙΠΕΔ εδώ και πολλά χρόνια αλλά και άλλα που πρέπει να τύχουν χρηματοδότησης, όπως και για τους δασικούς χάρτες. Κλείνοντας, μάλιστα, είπε ότι «το Δημόσιο δεν προστατεύει τα δικά του και έρχεται και κλέβει την περιουσία από τους ιδιώτες».

Στη συνέχεια, τοποθετήθηκε ο Δήμαρχος Κω κ. Θεοδόσης Νικηταράς ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μία ιστορική ευκαιρία αν οι πόροι αξιοποιηθούν σωστά προς την κατεύθυνση να δώσουν τη δυνατότητα στην τοπική οικονομία να κρατηθεί όρθια.

Είπε, ακόμη, ότι η συζήτηση για το Ταμείο Ανάκαμψης δεν έχει έρθει ακόμη στα συλλογικά όργανα και οι όποιες συζητήσεις έχουν κάνει είναι ανεπίσημες. Όπως είπε ο Δήμαρχος, στη συνέχεια, η Κως προτάσσει την ανέγερση του νέου Νοσοκομείου στο νησί και είπε χαρακτηριστικά:

«Εκτιμώ ότι, το νησί του Ιπποκράτη, ένα νησί που βάλλεται τα τελευταία χρόνια, ένα νησί που μόλις χθες το επισκέφθηκε ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και ο Ευρωπαίος επίτροπος, στο οποίο υφίσταται μία μεταναστευτική δομή 35.00 κλινών, την ίδια στιγμή που πονούν οι δομές υγείας, που δεν υπάρχει ουσιαστικά νοσοκομείο, που δεν υπάρχει μονάδα αυξημένης φροντίδας εν μέσω του covid, πολύ δε περισσότερο δεν υπάρχει μονάδα εντατικής θεραπείας, στο νησί του Ιπποκράτη», ζητώντας την υποστήριξη στο πάνδημο αίτημα για την ανέγερση του νέου νοσοκομείου αλλά και την υποστήριξη των σημερινών δομών υγείας.

Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, κ. Παναγιώτης Εγγλέζος, ξεκαθάρισε από την αρχή ότι προτεραιότητά τους αυτή τη στιγμή δεν είναι το Ταμείο Ανάκαμψης αφού δίνουν μάχη για να επιβιώσουν ως εργαζόμενοι.

Στη συνέχεια, περιέγραψε με τον πιο δραματικό τόνο την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι στη Ρόδο, λέγοντας ότι ζουν με συσσίτια καθώς δεν μπορεί κανείς να ζήσει με τα 1200 ευρώ που πήρε σε ένα χρόνο ούτε με τις ενέσεις που γίνονται ενώ ανέφερε ότι μία μεγάλη μερίδα εργαζομένων στην περιοχή μας δεν έχει πάρει τίποτα από τον Οκτώβρη του 2019. Αναφέρθηκε, ακόμη, στις κατηγορίες εργαζομένων που δεν έχουν πάρει τίποτα και ζήτησε από το ΚΙΝΑΛ να παρέμβει καθώς πάνω από 1.000 οικογένειες στη Ρόδο περιμένουν να πάρουν τα 400 ευρώ για να ζήσουν.

Ο Δήμαρχος Λέρου, κ. Μιχάλης Κόλιας, ξεκίνησε λέγοντας ότι είχαν ζητήσει χρηματοδότηση για πολλά σημαντικά έργα στο νησί αλλά αντ’ αυτού χρηματοδοτείται με 25 εκατ. ευρώ το νέο Κάντρο προσφύγων-μεταναστών, παρά τις αντιδράσεις. Εκείνο που τόνισε, στη συνέχεια, είναι πόσο σημαντικό είναι να γίνει δίκαιη κατανομή των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς η Λέρος που έχει ταλαιπωρηθεί διαχρονικά από τη φιλοξενία ευάλωτων ομάδων έχει ανάγκη από σημαντικά έργα. Όμως, αυτή η χρηματοδότηση πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπου ούτως ώστε κάποιοι να μην σταθούν εμπόδιο γι’ αυτό πρέπει να είναι δίκαιη η κατανομή.

Ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Ζωγραφίδης, είπε, μεταξύ άλλων, ότι επειδή η πανδημία έχει πλήξει καθολικά τον τουρισμό και τον τριτογενή τομέα, είναι αναγκαίο η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να στηριχθεί πολύ περισσότερο από το Ταμείο Ανάκαμψης, κυρίως στους τομείς των επιχειρήσεων, της απασχόλησης και των δημοσίων επενδύσεων. Τέλος, για ακόμα μία φορά έθεσε την αναγκαιότητα για επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας.

Αμέσως μετά, τοποθετήθηκε ο Δήμαρχος Αστυπάλαιας κ. Νίκος Κομηνέας, ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε εκτός από τα έργα υποδομής στην ανάγκη στήριξης των ενώσεων των μικρών παραγωγών, στην ανάγκη ανανέωσης του τουριστικού προϊόντων στα μικρά νησιά και την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων. Επίσης, ο Δήμαρχος, δεν παρέλειψε να εκφράσει και τον φόβο του ότι τα περισσότερα χρήματα από το Ταμείο θα πάνε στην αποπληρωμή του χρέους και δεν θα φθάσουν ποτέ στον πολίτη και αυτό, όπως είπε, είναι κάτι που πρέπει να δηλώνεται.

Ο Δήμαρχος Νισύρου, κ. Χριστοφής Κορωναίος, είπε και εκείνος ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία συζήτηση για το Ταμείο Ανάκαμψης σε κανένα επίπεδο. Είπε, ακόμη, ότι μπορεί να αποτελέσει ένα σπουδαίο εργαλείο χρηματοδότησης. Ανέφερε, επίσης, ότι η Νίσυρος, που δεν έχει Τ.Υ. έχει δημιουργήσει με τους Δήμους Κω και Αστυπάλαιας έναν αναπτυξιακό οργανισμό για να μπορέσουν να απορροφήσουν τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το μεγάλο θέμα που τους απασχολεί είναι αυτό της αξιοποίησης των ιαματικών λουτρών και γι’ αυτό και αντέδρασαν στο σχέδιο νόμου που προωθεί η κυβέρνηση.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε, η κα Φαίδρα Σπανού, εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, η οποία είπε και εκείνη ότι «σίγουρα τα δύσκολα είναι μπροστά». Ιεραρχώντας τα θέματα είπε ότι στο Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να επιμείνουμε πολύ για τη ρήτρα νησιωτικότητας όπως και στην επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, χαρακτηρίζοντάς το ως το κορυφαίο θέμα. Μεταξύ άλλων, η κα Σπανού έθιξε το θέμα των επιταγών που όπως είπε μέχρι και σήμερα είναι “στον αέρα”, στην ανάγκη για αύξηση των δόσεων και κούρεμα στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις όπως και ένα ποσοστό της επιστρεπτέας να μην επιστρέφεται. Θα πρέπει επίσης να δουν τα πάγια έξοδα που τρέχουν, συμφωνώντας με πολλές από τις προτάσεις του ΚΙΝΑΛ. Χαρακτηριστικό είναι αυτό που είπε ότι η ΔΕΗ προστατεύει κάπως και υποτυπωδώς τα νοικοκυριά αλλά αφαιρεί ρολόγια από επιχειρήσεις.

Η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω, κα Κωνσταντίνα Σβύνου, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε κρίσιμη την κατάσταση στα οικονομικά το τουρισμού και της ξενοδοχίας, παρ’ όλα αυτά, όπως είπε, σχεδόν διατηρήθηκαν οι θέσεις εργασίας στα ξενοδοχεία, με τη στήριξη και των κρατικών προγραμμάτων. Έγιναν σημαντικές προσπάθειες για στήριξη του κλάδου, είπε, με πιο σημαντικό την επιστρεπτέα προκαταβολή αλλά αναρωτήθηκε αν τα κριτήρια ήταν αξιοκρατικά.

Προς το τέλος της συζήτησης, τοποθετήθηκαν και οι τομεάρχες του ΚΙΝΑΛ, κα Λίτσα Φτακλάκη και κ. Γιώργος Νικητιάδης. Καταρχάς, η κα Φτακλάκη, μεταξύ άλλων, είπε ότι ήταν μία πολύ παραγωγική συνάντηση, σίγουρα χρειάζονται πολλά περισσότερα να γίνουν αφού η κυβέρνηση δεν έχει μπει στον κόπο να διαβουλευτεί σ’ αυτό το τόσο σοβαρό θέμα του Ταμείου Ανάκαμψης. Από την πλευρά του, ο κ. Νικητιάδης, συνόψισε τα σημαντικότερα θέματα που τέθηκαν, όπως η ρήτρα νησιωτικότητας, οι δασικοί χάρτες, η περιμετρική οδός ενώ χαρακτήρισε ντροπή την ενίσχυση μόνο με 200 χιλιάδες ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες στη Ρόδο.

Μίλησαν και άλλοι εκπρόσωποι φορέων, όπως της ΑΔΕΔΥ, του ΤΕΕ/Παράρτημα Κω, του Εμπορικού Συλλόγου Κω όπως και του Συλλόγου εστίασης, του Τμήματος του Τουριστικού Επιμελητηρίου αλλά και της Ένωσης Ιδιοκτητών Δωδεκανήσου. Τη συζήτηση έκλεισε η κα Γεννηματά κάνοντας αναφορά στα σημαντικότερα προβλήματα και συμπεραίνοντας ότι τα προβλήματα είναι πολλά και η αγωνία πολύ μεγάλη και είναι φανερό ότι δεν έχει γίνει καμία προετοιμασία από την κυβέρνηση για το Ταμείο Ανάκαμψης. Τέλος, για τους δασικούς χάρτες χαρακτήρισε τραγικό αυτό που συμβαίνει και είπε ότι πρέπει να αναληφθεί πρωτοβουλία και να δοθεί προθεσμία τουλάχιστον έξι μηνών για τις αντιρρήσεις και να υποβάλλονται χωρίς παράβολο.

Διαβάστε ακόμη

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»