Χρειάζεται προσοχή για τον κορωνοϊό συνιστά η αντιπεριφερειάρχης Υγείας

Χρειάζεται προσοχή για τον κορωνοϊό συνιστά η αντιπεριφερειάρχης Υγείας

Χρειάζεται προσοχή για τον κορωνοϊό συνιστά η αντιπεριφερειάρχης Υγείας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 555 ΦΟΡΕΣ

Έκκληση προς όλους να τηρήσουν σωστά τα μέτρα ειδικά την περίοδο της Αποκριάς

Έκκληση σε όλους τους συμπατριώτες μας να τηρήσουν πιστά τα μέτρα κατά της διάδοσης της πανδημίας, ειδικά αυτό το διάστημα λόγω των εορτών της Αποκριάς, απευθύνει η αντιπεριφερειάρχης Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικής Μέριμνας Χαρούλα Γιασιράνη με αφορμή τον αυξημένο αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού που εξακολουθούν να καταγράφονται στη Ρόδο.

Συγκεκριμένα, ζητά από όλους να αποφύγουν τις συναθροίσεις γιατί ο κίνδυνος είναι ακόμη μπροστά και δίπλα μας, όπως είπε, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην έναρξη της καινούριας τουριστικής περιόδου η Ρόδος να βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση και σε αυτή την κατηγορία, καθώς οι συνέπειες για όλους θα είναι καταστροφικές.

«Παρακαλώ θερμά όλους για μία ακόμα φορά και ενόψει των εορτών της Αποκριάς και της Καθαράς Δευτέρας να σκεφτούν ότι αυτές τις γιορτές θα τις έχουμε κάθε χρόνο. Τους παρακαλώ όλους να μην… εκτροχιαστούν, να τηρήσουν τα μέτρα, να μην βρίσκονται σε μεγάλες συναθροίσεις γιατί ο κίνδυνος είναι ακόμη μπροστά και δίπλα μας. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο κατώφλι της καινούριας τουριστικής περιόδου η Ρόδος να βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση και σε αυτή την κατηγορία, γιατί βλάπτει όλους μας και όλο το νησί. Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη στιγμή και πρέπει όλοι να συναισθανθούμε ότι όλοι μαζί θα το παλέψουμε και όλοι μαζί θα το νικήσουμε γιατί από αυτή την πανδημία μόνο νικητές θα βγούμε» δήλωσε η κ. Γιασιράνη.

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους!
Μάλιστα παρουσίασε τα στοιχεία που έχει καταγράψει ο ΕΟΔΥ αναφορικά με τον αριθμό των κρουσμάτων στη Ρόδο, τα οποία και εξηγούν γιατί το νησί εντάχθηκε στην κατηγορία «βαθύ κόκκινο».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τις ημερήσιες ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, από τις αρχές του χρόνου μέχρι και τις 9 του μήνα στο νησί της Ρόδου καταγράφηκαν συνολικά 221 κρούσματα κορωνοϊού.

Ειδικότερα, από 1 Ιανουαρίου έως και 31 Ιανουαρίου ο αριθμός τους είχε ανέλθει σε 18 ενώ τον επόμενο μήνα Φεβρουάριο ο αριθμός τους κυριολεκτικά εκτινάχθηκε στα ύψη φτάνοντας τα 145 κρούσματα. Αυξημένα είναι όμως τα κρούσματα και τον μήνα που διανύουμε καθώς μέχρι και τις 9 Μαρτίου έφτασαν τα 58.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, η έκρηξη των κρουσμάτων σημειώθηκε το διάστημα από τις 22 Φεβρουαρίου έως και τις 28 Φεβρουαρίου δηλαδή στο τέλος του προηγούμενου μήνα, καθώς εκείνο το διάστημα ο αριθμός τους είχε φτάσει τα 97. Φαίνεται όμως ότι η πορεία της πανδημίας στη Ρόδο συνεχίζει να καταγράφει υψηλά ποσοστά καθώς και κατά την πρώτη εβδομάδα του Μάρτη ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν μεγάλος φτάνοντας συνολικά τα 52!

«Ο ιός είναι δίπλα μας»
Αναφερόμενη στα στοιχεία του ΕΟΔΥ η αντιπεριφερειάρχης Υγείας δήλωσε τα εξής: «Φαίνεται ότι η τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου ήταν μία πάρα πολύ δύσκολη και με πολλά κρούσματα εβδομάδα και είναι κατά την εκτίμησή μου αυτή που χτύπησε πολύ έντονα το καμπανάκι για να αλλάξει κατηγορία το νησί της Ρόδου.

Την τελευταία εβδομάδα αυτή, 22 έως 28 του μήνα είχαμε 97 κρούσματα στη Ρόδο που σημαίνει ότι λόγω αυτού του αριθμού κρουσμάτων αλλάξαμε κατηγορία. Από εκεί και ύστερα μέχρι τις 9 του μήνα έχουμε ακόμα 58 κρούσματα. Ο αριθμός δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητος, σημαίνει ότι ο ιός είναι δίπλα μας, θέλει πολύ μεγάλη προσοχή και να μην εφησυχάζουμε καμία στιγμή ούτε ως πολίτες ούτε ως οικογένειες και να σταματήσουμε να κάνουμε ό,τι κάναμε στο παρελθόν χωρίς να ανησυχούμε.
Γιατί λόγω του ότι δεν είχε κρούσματα η Ρόδος τον τελευταίο ενάμιση μήνα παρατηρήθηκε μία χαλάρωση σε ό,τι αφορά την πιστή εφαρμογή των μέτρων.

Επίσης παρατηρήθηκαν και άλλα φαινόμενα όπως συγκεντρώσεις μεγάλου αριθμού ατόμων οι οποίες είδαμε τι… έδωσαν τελικά στο νησί μας και π’ως εξελίχθηκε η πανδημία».
Παράλληλα υπογράμμισε ότι, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, με τον οποίο έχει καθημερινή επικοινωνία, οι επιστήμονές του αναφορικά με την βρετανική μετάλλαξη η οποία κυριαρχεί αυτό το διάστημα στην Ελλάδα, τονίζουν ότι είναι έως 40% περισσότερο μεταδοτική από ό,τι ήταν ο ιός πέρυσι τέτοια εποχή.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται αδιάκοπα
Σύμφωνα με την ίδια, καθημερινά γίνονται δημόσιοι και μαζικοί έλεγχοι για τον κορωνοϊό σε διάφορα σημεία, με χωρική διασπορά.

Όπως είπε, υπάρχει ένα μόνιμο συνεργείο στην πόλη της Ρόδου καθημερινά και ένα δεύτερο συνεργείο βρίσκεται είτε στα χωριά της ανατολικής πλευράς είτε της δυτικής. Αυτό εξαρτάται από τις τοπικές κοινωνίες και τη ζήτηση που υπάρχει για ελέγχους. «Το πρόγραμμα το οποίο συνδιαμορφώνουμε με τον ΕΟΔΥ βγαίνει λαμβάνοντας υπόψη τους εκφραστές των τοπικών κοινωνιών που είναι οι τοπικοί πρόεδροι ή οι αντιδήμαρχοι που μας ζητούν για συγκεκριμένους λόγους να στήσουμε τα συνεργεία σε συγκεκριμένες περιοχές» πρόσθεσε η κ. Γιασιράνη.

Συνεχείς παραδόσεις υλικού
Παράλληλα τόνισε ότι η περιφέρεια παραδίδει συνεχώς υλικό για τη διεξαγωγή των ελέγχων και μάλιστα χθες έγινε παράδοση στα νοσοκομεία της Κω και της Καλύμνου των rapid test.

«Η Κάλυμνος έχει πάρει πάνω από 3.000 τέτοια τεστ από την περιφέρεια και κάθε αίτημα που παίρνουμε γίνεται αποδεκτό και γίνεται και αποστολή όπου υπάρχει μεγάλη ανάγκη. Οι διοικήσεις των νοσοκομείων στέλνουν αιτήματα τα οποία ικανοποιούνται όλα. Δεν έχουμε ολιγωρήσει ούτε μία στιγμή σε αυτό» υπογράμμισε ενώ μιλώντας για τους εμβολιασμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη τόνισε ότι συνεχίζεται και εξελίσσεται ομαλά στη Ρόδο.
Μάλιστα, όπως είπε, έχει πληροφορηθεί ότι μπαίνει και δεύτερη γραμμή εμβολιασμού στο νοσοκομείο της Ρόδου, οπότε σύντομα θα αρχίσει να εμβολιάζεται ακόμα μεγαλύτερος αριθμός ντόπιου πληθυσμού.

Rapid test στο αεροδρόμιο από την περιφέρεια;
Η κ. Γιασιράνη ερωτηθείσα και για το ενδεχόμενο να διεξάγονται έλεγχοι στο αεροδρόμιο της Ρόδο με rapid test όταν ανοίξει η τουριστική περίοδος, στο πλαίσιο πρότασης που είχε καταθέσει στο περιφερειακό συμβούλιο η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, απάντησε:
«Άλλο πράγμα είναι η πρόταση που έγινε στο περιφερειακό συμβούλιο από την πλευρά της μειοψηφίας και άλλο οι έλεγχοι που γίνονταν πέρυσι στο αεροδρόμιο και που ίσως συνεχιστούν και φέτος ανάλογα με το τι θα αποφασίσει η κυβέρνηση.

Το 2020 υπήρχε στο αεροδρόμιο της Ρόδου μεικτό συνεργείο αποτελούμενο από τον στρατό, την πυροσβεστική την αστυνομία και τον ΕΟΔΥ τους τελευταίους μήνες του καλοκαιριού όπου γίνονταν συστηματικά 605 μοριακοί έλεγχοι καθημερινά στους επισκέπτες που έρχονταν με τις διεθνείς πτήσεις.

Υπήρχαν τρεις βάρδιες το 24ωρο. Αυτό έδειξε ότι ήταν σωτήριο για την περσινή χρονιά γιατί δεν υπήρχε εμβόλιο. Τώρα με τη συζήτηση που έχει ανοίξει παντού με το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν ξέρω αν αυτό θα αντικαταστήσει τους ελέγχους. Είμαστε σε αναμονή για να μας ανακοινωθεί και εμάς. Πρέπει να ξέρετε ότι ο εκπρόσωπός μας στο περιφερειακό συμβούλιο τουρισμού έχει υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις από την πλευρά μας. Όπως επίσης και για τα ξενοδοχεία Covid έχουν υποβληθεί συγκεκριμένες προτάσεις. Το θέμα όμως είναι τι θα αποφασίσει η κυβέρνηση να κάνει και πώς θα οδηγηθούμε φέτος στη νέα τουριστική περίοδο».

Διαβάστε ακόμη

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί