Θλίψη στον Αρχάγγελο για την απώλεια του Αντώνιου Εμμ. Χατζηνικόλα

Θλίψη στον Αρχάγγελο για την απώλεια  του Αντώνιου Εμμ. Χατζηνικόλα

Θλίψη στον Αρχάγγελο για την απώλεια του Αντώνιου Εμμ. Χατζηνικόλα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 4086 ΦΟΡΕΣ

Έφυγε από τη ζωή την Κυριακή σε ηλικία 86 ετών ο Αντώνιος Εμμ. Χατζηνικόλας, ένας άνθρωπος που συνέβαλε τα μέγιστα στην καταγραφή και τη διάδοση της παραδοσιακής αρχαγγελίτικης μουσικής και των τραγουδιών του τόπου.

Παρά το ότι δεν είχε καμία σχέση με τη μουσική, δραστηριοποιούμενος αποκλειστικά στον επιχειρηματικό τομέα, πήρε την πρωτοβουλία πριν από σαράντα ένα χρόνια, αναλαμβάνοντας την παραγωγή, να καταγράψει σε δίσκους βινυλίου τότε και τις πιο εύχρηστες κασέτες τις παραδοσιακές μελωδίες, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε λαογράφους να εκπονήσουν σημαντικές μελέτες στο αντικείμενο αυτό.

Τα «στούντιο» τότε στήθηκαν μάλιστα σε παραδοσιακά σπίτια στον Αρχάγγελο, έπαιξαν μουσικοί από την περιοχή και τα τραγούδια ερμήνευσαν Αρχαγγελίτισσες με σπάνια χροιά φωνής, διατηρώντας έτσι για πάντα στον χρόνο. Όλα αυτά, θα πρέπει να σημειωθεί, πως έγιναν από τον Αντώνιο Χατζηνικόλα με μοναδικό γνώμονα τη διάσωση ή και διάδοση της παραδοσιακής μουσικής και των τραγουδιών του Αρχαγγέλου, μακριά από οποιαδήποτε μορφή κέρδους.

Τα τραγούδια ερμήνευσαν τότε οι Φλώρα Κρητικού, Ηρακλεία Παρδαλού και Τριανταφυλλιά Κανάρη, ενώ έπαιξαν οι μουσικοί: Στέφανος Λεβέντης (βιολί), Νίκος Λεβέντης (μπουζούκι), Μιχάλης Σ. Ταράλης (ακορντεόν), Αντώνιος Σταυριανός (κιθάρα) και Ηλίας Μαλώλας (σαντούρι). Ηχολήπτης ήταν ο Γ. Αναστόπουλος.

Συγκινητικό ήταν και το συλλυπητήριο μήνυμα του προέδρου της δημοτικής κοινότητας Αρχαγγέλου, Νικόλαου Διμέλη:
«Αναχώρησε στην αιωνιότητα ο αγαπητός μας συμπατριώτης Αντώνης. Ε. Χατζηνικόλας. Θεωρώ ηθική μου υποχρέωση, ως Πρόεδρος της Κοινότητας Αρχαγγέλου να αναφερθώ πολύ λιτά σε αυτό το πολύ σπουδαίο έργο που μας παρέδωσε και που έχει σχέση με την καταγραφή της μουσικής μας, λαϊκής παράδοσης.

Σε δύσκολους καιρούς ηχογράφησε σε δίσκους, όλα τα τραγούδια του τόπου μας, ποταμό, μελιτζανιά, κιέλη άνδρα έχω, έρημο, το γαϊτάνι ,τα κλειστά, το κιλιμάκι, τον παραπονετικό, τον κάτω, το ρηνάκι, την αρχαγγελίτικη σούστα, το κουλούρι, τα κανάκια και παραξυπνήματα.

Ένα μικρό «θαυμάτακι», όπως έλεγε ο δάσκαλος και συντοπίτης μας Φώτης Βαρέλης!
Αγαπητέ μας Αντώνη, μου είχες πει «ότι πήρες αφορμή να τα διασώσεις τα τραγούδια από το γεγονός ότι έχουν μείνει μόνον στις καρδιές των γερόντων και των ώριμων ή έχουν ξεχαστεί ολότελα, μπορεί να φανταστεί κανείς πόσο η προσπάθεια μας αυτή και με όσα λάθη κι αν έχει, πρέπει να θεωρηθεί κατόρθωμα».

Πραγματικά είναι κατόρθωμα γιατί εμείς σήμερα βλέπουμε πόσο δύσκολο είναι. Σου υπόσχομαι πως τη συνάντηση που είχαμε προγραμματίσει για την ψηφιοποίηση του έργου θα συνεχιστεί με την κόρη σου τη Χαριστούλα και σε συνεργασία με τον ΔΟΠΑΡ και τον καλό φίλο αντιδήμαρχο Αλέξανδρο Κολιάδη.

Μόνο αγάπη και θαυμασμό, μεγάλη Ευγνωμοσύνη, μπορούμε να σου εκφράσουμε όλοι εμείς.
Αιωνία σου η μνήμη, αγαπητέ Αντώνη.
Εν σκηναίς δικαίων, καλή ανάπαυση, τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά σου.

Με εκτίμηση
Νικόλαος Κ. Διμέλης
Πρόεδρος Κοινότητας Αρχαγγέλου».

Διαβάστε ακόμη

Στην Κω βρίσκεται ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας

ΕΦΕΤ: Συμβουλές ενόψει Πάσχα-Τι να προσέξουν οι καταναλωτές

Συμβαίνει τώρα: Φωτιά σε αποθήκες με ηλεκτρικά είδη επί της Ρόδου-Λίνδου

Τούρτες πασχαλινές, καλιτσούνια και μελιτίνια

Συγκροτήθηκε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας

Ο Νίκος Δένδιας με τη φρουρά στο Αγαθονήσι

Νέο τροχαίο ατύχημα με τραυματίες πριν λίγο στο κέντρο της πόλης

Το μήνυμα της Λαϊκής Συσπείρωσης Νοτίου Αιγαίου για την Εργατική Πρωτομαγιά