Τριήμερες επετειακές εκδηλώσεις μνήμης για την 197η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Ηρωικής Νήσου Κάσου

Τριήμερες επετειακές εκδηλώσεις μνήμης για την 197η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Ηρωικής Νήσου Κάσου

Τριήμερες επετειακές εκδηλώσεις μνήμης για την 197η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Ηρωικής Νήσου Κάσου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 308 ΦΟΡΕΣ

Τη Δευτέρα 7 Ιουνίου ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες επετειακές εκδηλώσεις μνήμης για την 197η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Ηρωικής Νήσου Κάσου.

Την Hρωική Νήσο τίμησαν με την παρουσία τους εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής.
Ο τέως Υπουργός Αριστοτέλης Παυλίδης τιμήθηκε από τον Δήμαρχο Η.Ν. Κάσου Μιχάλη Ερωτόκριτο και το Δημοτικό Συμβούλιο για την επί σειρά ετών προσφορά του στην Η.Ν. Κάσο και τους Κασιώτες.

Παρόντες ήταν επίσης ο Μητροπολίτης Καρπάθου, Η.Ν. Κάσου κ.κ. Αμβρόσιος, οι βουλευτές Δωδ/σου, Βασίλειος-Νικόλαος Υψηλάντης εκπροσωπώντας τη Βουλή των Ελλήνων, ο Ιωάννης Παππάς και ο Μάνος Κόνσολας, ο βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ Κασιακής καταγωγής Γεώργιος Ψυχογιός εκπροσωπώντας την αξιωματική αντιπολίτευση, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γιάννης Θεμέλαρος, η Έπαρχος Καρπάθου - Η.Ν. Κάσου Πόπη Νικολαΐδου, η τέως Νομάρχης Δωδεκανήσου και επίτιμη Δημότης Αγγελική Συνοδινού, ο Κασιακής καταγωγής Καθηγητής Ιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης. Οι Δήμαρχοι Καρπάθου Ιωάννης Νισύριος, Σητείας Ζερβάκης Γεώργιος, Αγ. Νικολάου Κρήτης Ζερβός Αντώνιος, καθώς επίσης και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και των Σωμάτων Ασφαλείας, με επικεφαλής τον Διοικητή ΑΣΔΕΝ Νίκο Φλάρη τον Αρχιεπιστολέα Δ.Δ.Μ. Επιτελείου Ναυτικού Αρχιπλοίαρχο Νικόλαο Αγγελόπουλο ΠΝ και τον Αστυνομικό Διευθυντή Δωδ/σου Γιάννη Τσακιράκη.

Χαιρετισμούς απέστειλαν, ο Μητροπολίτης Λέρου-Καλύμνου Αστυπάλαιας κ.κ. Παΐσιος, ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο Ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής κ. Ανδρουλάκης, ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου και ο Δημήτρης Καφαντάρης αντίστοιχα. Η Βουλευτής Δωδεκανήσου Μίκα Ιατρίδη, οι Δήμαρχοι των αδελφοποιημένων Δήμων με το Δήμο της Η.Ν. Κάσου, Ιεράς πόλεως του Μεσολογγίου Κωνσταντίνος Λύρος και ο Κοινοτάρχης Κόρνου Λάρνακας Κύπρου Μιχαλάκης Σάββα.

Οι Δήμαρχοι Χάλκης Ευάγγελος Φραγκάκης, Κω Θεοδόσης Νικηταράς, Σφακιών Μανούσος Χιωτάκης, Άνδρου Δημήτρης Λοτσάρης, Θάσου Λευτέρης Κυριακίδης, Καστοριάς Γιάννης Κορεντσίδης, και Καλαμαριάς Γιάννης Δαδραμανέλης. Ο τέως βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης, ο τέως Δήμαρχος Η.Ν. Κάσου Γιώργος Κακομανώλης, ο τέως Έπαρχος Γιάννης Σακελλαράκης.

Ο Πρόεδρος Συλλόγου Κασιωτών Ρόδου «Ο Χαδιώτης» και της ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Παροικιακών Σωματείων Ρόδου Νίκος Κωνσταντινίδης, ο πρόεδρος του Συλλόγου εν Ελλάδι Κασίων Μίνος Κομνηνός, ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων, από την Εταιρεία Κασιακών Μελετών Μανόλης Μαυρολέων και τέλος οι ομότιμοι Καθηγητές ΕΚΠΑ Μανόλης Περσελής και Μηνάς Αλεξιάδης.

Μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων από το μνημείο Ηρώων με τη συμμετοχή των προσκεκλημένων ακολούθησε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη «Ν. Μαύρης» μια άκρως εποικοδομητική συνεδρίαση ενημέρωσης από τον Δήμαρχο της Η.Ν. Κάσου ο οποίος επιδιώκοντας την άμεση λύση τους, εξέθεσε στους παρευρισκομένους τα κομβικής σημασίας ζητήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία και αποτελούν τροχοπέδη στην ποιότητα ζωής των ακριτών της Κάσου.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα της Κ.Ε.Δ.Ε. και της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
Μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων μνήμης της 197ή επετείου του Ολοκαυτώματος της Η.Ν. Κάσου το 1824 ο Δήμαρχος της Η.Ν. Κάσου Μιχάλης Ερωτόκριτος έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους τον Κασιώτικο λαό, και γενικότερα όλους τους παρευρισκομένους. Ιδιαιτέρως ευχαριστούμε όλους όσους δήλωσαν παρόν ως εθελοντές αλλά και όλους τους εργαζόμενους του Δήμου που συνέβαλαν στη διεξαγωγή των εκδηλώσεων για να τιμήσουν τους προγόνους μας. Λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των περιορισμών που επέβαλλαν οι υγειονομικές συνθήκες εξαιτίας της πανδημίας, δεν μπορέσαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους παρευρισκόμενους και γι’ αυτό ζητούμε την κατανόησή τους».

Όμως παρόλα αυτά συνεχίζουμε να έχουμε όλοι οι Κασιώτες το ιερό καθήκον να αποδίδουμε με κάθε ευκαιρία φόρο τιμής στους πεσόντες Κασιωτες αγωνιστές τους Ολοκαυτώματος της Η.Ν. Κάσου. Άνθρωποι που με μεγαλείο ψυχής χωρίς φόβο με ήθος όρθωσαν το ανάστημα τους ακόμα και αν υστερούσαν αριθμητικά που ποτέ δεν λιγοψύχησαν υπερασπιστήκαν μέχρι την τελευταία τους πνοή, τα ιδανικά, των Ελλήνων τα ιερά ελευθερία ή θάνατος γιατί κανένας εχθρός δεν είναι ικανός να κατευνάσει το μεγαλείο ενός έθνους. Στις 7 Ιουνίου του 1824 πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος και παρέμειναν αθάνατοι στο πέρασμα των αιώνων.

Ακόμα και σήμερα 197 χρόνια μετά τον θάνατό τους, χάρη σ’ εκείνους η Ηρωική Νήσος και οι ακρίτες καταθέτουν και διεκδικούν τα αιτήματ΄σ τους. Αισθανόμαστε υπερήφανοί ως απόγονοι ανδρών και γυναικών επιφανών έχοντας βαριά κληρονομιά και ιερό καθήκον να μην ξεχάσουμε ποτέ και οι μεγαλύτεροι να μεταλαμπαδεύσουν στους νεότερους όχι μόνο στους Κασίους την Καταγωγή αλλά και σ όλους τους Έλληνες και ξένους το μεγαλείο των πεσόντων Ηρώων Κασιωτών αγωνιστών.
Δόξα και τιμή στους Κασίους αγωνιστές».

Ομιλία του δημάρχου Ηρωικής Νήσου Κάσου Μιχάλη Εμμ. Ερωτόκριτου
«Τιμούμε σήμερα, διακόσια (200) χρόνια μετά την Ελληνική Παλιγγενεσία του 1821, τους Κασιώτες Επαναστάτες που έπεσαν θύματα του αγιάτρευτου πόθου τους για Λευτεριά, της αστείρευτης αγάπης τους για τη μάνα Ελλάδα και του ακατάπαυστου αγώνα τους για την κατάκτηση της εθνικής περηφάνιας των ομοεθνών τους.

Γιατί αν αναλύσει κανείς τις θεμελιακές αιτίες του Κασιακού Ολοκαυτώματος, αυτά ακριβώς θα εντοπίσει στην αφετηρία του.
Το Ολοκαύτωμα της Κάσου ήταν μια συλλογική θυσία απόλυτα αλτρουιστική, αφού ο Κασιώτικος λαός και οι ηγήτορές του αψήφισαν το προσωπικό ή το τοπικό τους συμφέρον και κινήθηκαν με μόνο γνώμονα τη δημιουργία ενός ελεύθερου και περήφανου Ελληνικού κράτους, που θα έκλεινε στην αγκαλιά του όλα ανεξαίρετα τα κατατρεγμένα παιδιά του. Κι όταν επιτέλους το όνειρο έγινε πραγματικότητα -έστω κουτσουρεμένο- οι Κασιώτες βρέθηκαν ολοσχερώς κατεστραμμένοι και κατά χιλιάδες εξανδραποδισμένοι και δολοφονημένοι από τα αιματοβαμμένα χέρια των Τουρκοαιγυπτιακών γενοκτόνων στιφών.

Αδικαίωτοι για γενιές, δεκαετίες ολόκληρες, αναγκάστηκαν μετά ταύτα να αρχίσουν από το μηδέν, ξετοπωμένοι και ξεκληρισμένοι για να αντικρύσουν και πάλι τη προκοπή και την ευημερία που τους άξιζε. Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν διακόσια (200) χρόνια για να γίνει το πρώτο αποφασιστικό βήμα αναγνώρισης των θυσιών των Κασιωτών προπατόρων μας με την ανακήρυξη της Κάσου, το έτος 2018, με την ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων σε «ΗΡΩΙΚΟ ΝΗΣΙ». Στη μεγάλη αυτή καθυστέρηση μοιραία στάθηκε η ελλιπής κινητοποίηση των ίδιων των Κασιωτών.

Για να αλλάξουν λοιπόν τα πράγματα στο μέλλον και για να μην παρατηρηθούν ποτέ ξανά τέτοιες ασυγχώρητες παραλείψεις το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρωικής Νήσου Κάσου σκοπεύει-αποδεχόμενο τη σχετική εύστοχη και τεκμηριωμένη πρόταση που κατατέθηκε έγγραφα πρόσφατα προς το Σώμα-να προχωρήσει στη δημιουργία κατά το προσεχές χρονικό διάστημα και μέσα από τις ενδεδειγμένες διαδικασίες «Δημοτικού Ιδρύματος Μελέτης, Καταγραφής και Ανάδειξης της Κασιακής Ιστορίας».

Το Ίδρυμα αυτό, το οποίο θα χρηματοδοτείται κυρίως από τον Δήμο Ηρωικής Νήσου Κάσου, θα εδρεύει στην ίδια την Κάσο και θα διατηρεί παραρτήματα στους τόπους των εν Ελλάδι συγκροτημένων Κασιακών παροικιών (Ρόδο και Αθήνα), θα υπηρετείται από πρόσωπα εγνωσμένων ικανοτήτων και πατριωτικών ενδιαφερόντων, Κασιακής και όχι μόνο καταγωγής και θα έχει κύριο σκοπό του την κατάρτιση και εφαρμογή μακροπρόθεσμου σχεδιασμού έρευνας και ανάδειξης της Κασιακής ιστορίας.

Ευχή μας είναι το τολμηρό αυτό εγχείρημα να πετύχει τους σκοπούς του και να αποτελέσει πρότυπο για την καθιέρωση ανάλογων θεσμών σε όλους τους Δήμους της Ελληνικής Επικράτειας. Επιπλέον έχει προχωρήσει και έχει ολοκληρωθεί και θα εκδοθεί η συγγραφή της συνολικής ιστορίας της Κάσου, με απώτερο σκοπό να διδάσκεται μετά από τη σχετική άδεια στους μαθητές της Γ’ Γυμνασίου του νησιού.

Σεβαστοί προσκεκλημένοι, αγαπητοί φίλοι και συμπατριώτες, μια τέτοια επέτειος σαν τη φετινή θα πρέπει το ταλαιπωρημένο Ελληνικό κράτος, πέραν της ηθικής δικαίωσης της Κάσου, να μεριμνήσει και για την πρακτική δικαίωση των θυσιών και των αγώνων του Κασιακού λαού, που υπήρξε κατά γενική ομολογία πρωτοπόρος στη δημιουργία του.

Η ριζική βελτίωση των συνθηκών της καθημερινής ζωής των ακριτών δημοτών μας και η εξασφάλιση των βασικών προϋποθέσεων υγειούς οικονομικής ανάπτυξης του τόπου μπορούν να αποτελέσουν στ' αλήθεια μια καλή αρχή για το ξεπλήρωμα των οφειλών του συνόλου του έθνους μας στο λατρεμένο μας βράχο.

Με την ελπίδα ότι οι εισηγήσεις μας θα εισακουστούν απ' όλους τους αρμοδίους φορείς, στέκομαι ευλαβικά απέναντι στη μνήμη των νεκρών, των κατατρεγμένων και των βασανισμένων αδελφών μας που η επιβλητική σκιά τους εξακολουθεί να πέφτει βαριά και σήμερα πάνω στο νησί μας.
Ζήτω η Ηρωική Νήσος Κάσος, ζήτω τα Δώδεκα Νησιά μας, ζήτω η αθάνατη Ελλάδα!».

Διαβάστε ακόμη

Εκδήλωση για το Ολοκαύτωμα της Κάσου την 1η Ιουνίου στην Αθήνα

Μιχάλης Ερωτόκριτος: «Με παρέμβασή μας καταφέραμε να έχουμε ένα επιπλέον δρομολόγιο “κοντοτάξιδο”»

Συνέδριο με 70 εισηγητές στην Κάσο με επίκεντρο το Ολοκαύτωμα

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας Δημαρχών Η.Ν. Κάσου και Καρπάθου για την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών

I SEA - Δράση εθελοντικού καθαρισμού στην Η.Ν. Κάσο

Δενδροφύτευση στην Η.Ν Κάσο

Ίδρυση σχολής ξυλοναυπηγών στην Η.Ν. Κάσο

Επίσκεψη ιατρικών κλιμακίων «ΜΕ ΟΔΗΓΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΤΗ» και ΑΜΚΕ «ΓΑΛΗΝΟΣ» στην Η.Ν. Κάσο