Ένας κληρικός ξεχωριστός... Το καμάρι των Λειψών στα Δωδεκάνησα

Ένας κληρικός ξεχωριστός... Το καμάρι των Λειψών στα Δωδεκάνησα

Ένας κληρικός ξεχωριστός... Το καμάρι των Λειψών στα Δωδεκάνησα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1346 ΦΟΡΕΣ

Ο Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου Νικηφόρος Κουμουνδούρος

Γράφει ο Πρωτοπρεσβύτερος Κυριάκος Αναστ. Μανέττας
Κληρικός-εκπαιδευτικός, εφημέριος Ιερού Ναϋδρίου Αγίας Ειρήνης-Τριών Ιεραρχών Παν/μίου Αιγαίου Ρόδου

Τα Δωδεκάνησα είναι διαμάντια μέσα στο Αιγαίο. Ξεχωριστή ομορφιά, ένας ζωγραφικός πίνακας, πίστη, παράδοση, διαχρονικές αξίες με ανθρώπους της θάλασσας, της αγροτιάς, της βιοπάλης, με ιστορία ατέλευτη, με αδούλωτο πνεύμα για τη λευτεριά. Φιλόξενοι άνθρωποι, αγαπούν το τραγούδι, το χορό, τους θαλασσινούς μεζέδες, την αντίσταση σε κάθε ξενικό που χαλάει την προσήλωση στο ότι εμείς εδώ είμαστε, εδώ γεννηθήκαμε, εδώ είναι οι τάφοι των προγόνων μας, εδώ και εμείς θα θαφτούμε. Μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, απειλή από όπου κι αν προέρχεται. Ελλάδα το Αιγαίο μας και Ορθοδοξία μοσχοβολάει.

Τα παραπάνω γραφόμενα σκιαγραφούν την παρουσία φυσικών προσώπων και μάλιστα εκκλησιαστικών. Στο γραφικό, ιστορικό και πανέμορφο νησί των Λειψών Δωδεκανήσου, κοντά στην ιερά νήσο Πάτμο, δεσπόζει η μεγαλοπρεπής εκκλησία του Ευαγγελιστή Ιωάννη του Θεολόγου, που φαίνεται από το λιμάνι της καθώς και η θαυματουργή Παναγιά του Χάρου που γιορτάζει κάθε χρόνο στα εννιάμερα της Παναγίας. Είναι γνωστό ότι η Παναγία κρατάει στα χέρια της τον Εσταυρωμένο Χριστό και ανθίζουν ξερά κρινάκια.

Σπουδαίο όμως, καταλυτικό και για 60 και πλέον χρόνια, τους Λειψούς ομορφαίνει η γλυκειά παρουσία του σεβάσμιου ιερομόναχου και Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου πατρός Νικηφόρου Κουμουνδούρου. Στυλοβάτης, Πατέρας στοργικός δημιούργησε ένα θαύμα κτιρίων, ναϋδρίων, ιατρείων, Μουσείου, Νηπιαγωγείου, μοναστηριακών Καθισμάτων με κελλιά και χώρους υποδοχής. Κληρικός γεμάτος χαμόγελο. Μπροστάρης στις χαρές και στις λύπες, που παρά τα 90 και πλέον χρόνια του τον κρατάει η Παναγία του Χάρου και ο Ευαγγελιστής Ιωάννης όρθιο, δυνατό, σώο, έντιμο, υγιή, μακροημερεύοντα.

Έχω την ξεχωριστή ευλογία να τον γνωρίζω από παιδί και χαίρομαι γιατί ο Γέροντας Νικηφόρος είναι κοπή παλιάς γενιάς ευλαβών και αφοσιωμένων κληρικών. Παλιά στόφα, μορφή βιβλική, συγγενής του νέου Οσίου της Πάτμου Αμφιλοχίου Μακρή, συνοδοιπόρος του Γέροντος Παύλου Νικηταρά, του αγίου Γέροντος Γάνου και Χώρας Μητροπολίτου Αμφιλοχίου Τσούκου και άλλων μεγάλων μορφών της Μονής της Πάτμου και άλλων γεροντάδων.

Δύο μεγάλοι Δήμαρχοι με σπουδαία προσφορά και πολυετή θητεία, ο Σπύρος Μπενέτος και ο σημερινός Φώτης Μάγγος, πνευματικά του παιδιά, επικροτούν δημοσίως την προσφορά του. Έχει τιμηθεί δεόντως ο πολυσέβαστος Γέροντας Νικηφόρος από τον Πατριάρχη, την πολιτεία, συλλόγους και Οργανισμούς. Ανέδειξε με συγγραφές βιβλίων την ιστορία, τον πολιτισμό και το μεγαλείο των Λειψών στον εθνικό και εκκλησιαστικό χώρο και όχι μόνον. Συγγραφέας, πνευματικός, δωρητής, ευεργέτης, στολίζει, ομορφαίνει τη ζωή του τόπου του και της εκκλησίας μας.

Γλυκύτατος, ειρηνικός, πατέρας στοργικός. Είναι τιμή μας που έρχεται στα πανηγύρια μας και τις εκδηλώσεις μας. Του οφείλουμε την ευγνωμοσύνη μας και την άπειρη αγάπη και προσευχή μας. Η αγιασμένη, πατερική μορφή του δίδαξε γενεές ανθρώπων, βάπτισε, πάντρεψε, κήδευσε, μνημόνευσε, κατήχησε, Ένα φως, μια ηλιακτίδα, μια αισιοδοξία στα όσα βιώνουμε και με μιζέρια, δυστυχώς μεταλαμπαδεύουμε.

Ο γέροντας Νικηφόρος Κουμουνδούρος πάντα αισιόδοξος, με ευχαριστηριακό και δοξολογικό ύφος και ήθος είναι στάση ζωής και πνευματικής ανάπαυλας και ευφροσύνης. Στα πολλά χαρίσματα που κοσμούν την πολύχρονη, έντονη και δημιουργική πορεία της ζωής του είναι και το υγιές φρόνημα και η οξύτητα του πνεύματός του. Ακούραστος μέχρι σήμερα ιερουργεί όπου χρειαστεί και συγγράφει.Τα τελευταία του δύο βιβλία του 2020 είναι γεμάτα γνωμικά, παροιμίες και πνευματικές –πατερικές νουθεσίες. Μια κατάθεση ψυχής, μια σοφία πολύχρονης εμπειρίας ενός σοφού και πολυεδρικού κληρικού που αφήνει ανεξίτηλη τη σφραγίδα της προσωπικότητάς του.

Το πρόσφατο βιβλίο του, Μάιος του 2021, έχει τον τίτλο «προσδοκώ Ανάσταση Νεκρών» Ένα προσκλητήριο με φωτογραφικό υλικό, με στοιχεία γέννησης, θανάτου και οικογενειακής κατάστασης των ενοριτών του, των πνευματικών του τέκνων, συγγενών και συμπατριωτών του, που έζησαν και κοιμήθηκαν στο ιστορικό και πανέμορφο νησί των Λειψών και την αλλοδαπή.

Μια συγκινητική και σοβαρή εργασία που καταδεικνύει το πάθος, το Θείο Έρωτα, το σεβασμό για όσα χρόνια υπηρέτησε και υπηρετεί σε ζώντες και κεκοιμημένους. Οικογένειες που πάντρεψε, βάπτισε, κήδεψε, μνημόνευσε και μνημονεύει.Κληρικοί, μοναχές, ασκητές, οικογενειάρχες επώνυμοι και απλοϊκοί που υπηρέτησε με μεγάλη αγάπη ο πατήρ Νικηφόρος περιλαμβάνονται στο συγκινητικό αυτό και αξιόλογο πόνημά του.

Χαίρεσαι πραγματικά και καμαρώνεις τον άνθρωπο που δεν χάνει το κουράγιο για προσφορά. Έίναι δίδαγμα ζωής για τους νεώτερους ο πατήρ Νικηφόρος Κουμουνδούρος. Πιστεύω ότι η Παναγία του Χάρου και ο Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Ηγαπημένος μαθητής του Κυρίου μας προσφέρουν στον πατέρα Νικηφόρο τη μακροζωϊα για όσα πρόσφερε, προσφέρει και θα συνεχίσει να προσφέρει. Ο γλυκύτατος και ακούραστος παππούλης του Θεού.
THN EYXH TOY NA EXOYME.

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους

Φίλιππος Ζάχαρης: Εσωτερικός κόσμος, εικόνες και ορισμός του χρόνου