Συνάντηση του Φώτη Χατζηδιάκου με τους προέδρους Καλυθιών και Αφάντου για το θέμα της χωροθέτησης μονάδων Α.Ε.Κ.Κ

Συνάντηση του Φώτη Χατζηδιάκου με τους προέδρους Καλυθιών και Αφάντου για το θέμα της χωροθέτησης μονάδων Α.Ε.Κ.Κ

Συνάντηση του Φώτη Χατζηδιάκου με τους προέδρους Καλυθιών και Αφάντου για το θέμα της χωροθέτησης μονάδων Α.Ε.Κ.Κ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 372 ΦΟΡΕΣ

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε η παράταξη "Ρόδος Δύναμη Πολιτών" αναφέρει τα εξής:

Ο τ.δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος, συνοδευόμενος από τους δημοτικούς σύμβουλους της παράταξης «Ρόδος Δύναμη Πολιτών» κ. Σάββα Διακοσταματίου (πρώην δήμαρχο Αφάντου), Νικόλαο Γιαννά (Αφάντου), Μιχαήλ Σταυρή και Μιχαήλ Καφετζή (πρώην προέδροι Καλυθιών) συναντήθηκαν χθες με τον πρόεδρο της κοινότητας Καλυθιών κ. Παναγιώτη Αντωνά, και τον πρόεδρο της κοινότητας Αφάντου κ.Γεώργιο Μπακίρη, προκειμένου να ενημερωθούν για το θέμα της αδειοδότησης μονάδων Αποβλήτων Εκσκαφών Καταστροφών Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ), στην ευρύτερη περιοχή των κοινοτήτων Καλυθιών-Αφάντου-Ψίνθου. Στην συνάντηση που έγινε στο γραφείο του προέδρου Καλυθιων είχε κληθεί και ο πρόεδρος της Ψίνθου, ο οποίος δεν παραβρέθηκε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Από την εκτενή συζήτηση και την παρουσίαση των σχετικών στοιχείων διαπιστώθηκαν ομόθυμα :

1) Η ευαισθησία και το ενδιαφέρον όλων των παρισταμένων για την προστασία του περιβάλλοντος σε όλες του τις εκφάνσεις, τόσο από την ανεξέλεγκτη απόρριψη μπαζών, όσο και με την διατήρηση-διαφύλαξη περιοχών ιδιαιτέρου φυσικού κάλους, καταφυγίων άγριας φύσης και natura.

2) H αναγκαιότητα της δημιουργίας παρομοίων συστημάτων συγκέντρωσης και επεξεργασίας των οικοδομικών υλικών κατεδαφίσεων και εκσκαφών, κάτι που η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε επιδιώξει όμως δεν ευοδώθηκε λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος (τότε) από ιδιώτες.

3) Το θετικό επενδυτικό-επαγγελματικό ενδιαφέρον ντόπιων επαγγελματιών για την ίδρυση παρομοίων μονάδων συστημάτων ΑΕΚΚ.

Παράλληλα επισημάνθηκαν οι έντονοι προβληματισμοί, οι ανησυχίες και οι αντιδράσεις των κατοίκων των τριών κοινοτήτων λόγω:

1) Της περιβαλλοντικής όχλησης των τριών χωριών από την χωροθέτηση και μελλοντική λειτουργία τριών (3) μονάδων ΑΕΚΚ στην ίδια ευρύτερη περιοχή.

2) Της επιβάρυνσης των τριών οικισμών και του οδικού δικτύου (δημοτικού και περιφερειακού) από την διέλευση βαρέων οχημάτων.

3) Των απαιτούμενων προϋποθέσεων και της νομιμότητας της χωροθέτησης των δύο μονάδων στις συγκεκριμένες περιοχές.

Ο τ.δήμαρχος και οι συνεργάτες του ευχαρίστησαν τους προέδρους για την ενημέρωση, επισήμαναν την ανάγκη έκφρασης των τοπικών κοινωνιών μέσα από τα θεσμικά και συλλογικά όργανα και την αναγκαιότητα εξεύρεσης της καλύτερης δυνατής λύσης ώστε αφενός μεν, να μην αποτραπεί η λειτουργία παρομοίων συστημάτων, αφετέρου να μην επιβαρυνθούν οι οικισμοί των τριών κοινοτήτων κα να μην αλλοιωθεί το προστατευόμενο φυσικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής.

Ο τ. δήμαρχος υπενθύμισε στους παρευρισκόμενους ότι η προσπάθεια της προηγούμενης δημοτικής αρχής κατέτεινε στο να δημιουργηθούν παρόμοιες μονάδες ορθολογικά κατανεμημένες σ’ όλο το νησί και ει δυνατόν πλησίον ήδη αδειοδοτημένων παρεμφερών δραστηριοτήτων, στην λατομική περιοχή «Λούκα» Καλυθιών, Ατταβύρου, Καμείρου, Αρχαγγέλου και Νότιας Ρόδου, ώστε να εξυπηρετούνται όλοι οι κάτοικοι του νησιού, αλλά και οι επαγγελματίες μεταφορείς χωρίς πρόσθετο κόστος.

Αυτό προϋποθέτει, σωστή και διάφανη ενημέρωση, διαβούλευση και συνεννόηση μέσω των θεσμικών οργάνων και των φορέων εκπροσώπησης της τοπικής κοινωνίας και των ενδιαφερομένων, με γνώμονα πάντα την προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας και του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

Διαβάστε ακόμη

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Προσοχή! Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα από πολίτες και επιχειρηματίες, υποδυόμενοι υπαλλήλους της Περιφέρειας

Νέα Αριστερά: Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές του Μεταφορικού Ισοδύναμου οδηγούν στην πλήρη απαξίωσή του

Ενημερώθηκε το περιφερειακό συμβούλιο για την 9η Διεθνή Διάσκεψη για τους Ωκεανούς

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα θα διατεθούν στον Σύλλογο Καρκινοπαθών

Νέες αρμοδιότητες στον Κ. Μενεγάκη

Στη Ρόδο για το Κτηματολόγιο και τα δικαστήρια ο γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης

Γνωμοδότηση της Αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου για το Τ.Α.Π. στη Ρόδο

Αναφορά στον υπουργό Υγείας από τη Νέα Αριστερά για την καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου