Ρόδος: Στις επάλξεις παρέμειναν και χθες πυροσβέστες και εθελοντές

Ρόδος: Στις επάλξεις παρέμειναν και χθες πυροσβέστες και εθελοντές

Ρόδος: Στις επάλξεις παρέμειναν και χθες πυροσβέστες και εθελοντές

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 654 ΦΟΡΕΣ

Ήταν από τις δυσκολότερες πυρκαγιές των τελευταίων ετών

Ως μία από τις «δυσκολότερες» πυρκαγιές των τελευταίων ετών στο νησί μας, χαρακτηρίστηκε η φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής 1η Αυγούστου στη Ρόδο στην περιοχή μεταξύ Παντάνασσας Σορωνής, Θεολόγου, Πεταλούδων, Μαριτσών και Ψίνθου.

Και αυτό εξαιτίας της ιδιομορφίας του εδάφους στις συγκεκριμένες περιοχές καθώς υπάρχουν αρκετές ρεματιές αλλά και λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της παρατεταμένης ξηρασίας.
Ακόμη και χθες πυροσβέστες και εθελοντές συνέχισαν να κατασβήνουν μικροεστίες και να αντιμετωπίζουν αναζωπυρώσεις, μία εκ των οποίων πραγματικά τους «λαχτάρησε».
Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 2.30 χθες το μεσημέρι έγινε αντιληπτή αναζωπύρωση στον ιστορικό οικισμό «Μπεβεράνο» στον Καλαμώνα.

Άμεσα ισχυρές δασοπυροσβεστικές δυνάμεις βρέθηκαν στο σημείο όπου και κατέβαλλαν προσπάθειες να σβήσουν τη φωτιά χωρίς να πάρει άλλες διαστάσεις.
Νωρίτερα, πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αλλά και εθελοντές δούλευαν ακατάπαυστα καταβρέχοντας όσο μεγαλύτερο μέρος των καμένων περιοχών μπορούσαν. Παράλληλα άλλες ομάδες επιχειρούσαν να διασχίσουν όλες τις ρεματιές που υπάρχουν εντός των καμένων εκτάσεων καθώς εκεί υπάρχει πολύ «νεκρή» ύλη (πευκοβελόνες κ.α.) η οποία μπορεί να προκαλέσει άλλη φωτιά.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η φωτιά είναι υπό μερικό έλεγχο, όμως αυτό δεν μπορεί να εφησυχάσει τις δασοπυροσβεστικές δυνάμεις οι οποίες γνωρίζουν πως όλα μπορούν να ανατραπούν μέσα σε λίγα λεπτά για αυτό και συνεχίζουν αγόγγυστα την προσπάθειά τους για την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Επίσης χθες αποδεσμεύθηκαν ορισμένες δυνάμεις δασοπυρόσβεσης που ήρθαν στο νησί μας για να συνδράμουν στην κατάσβεση της φωτιάς από τη Στερεά Ελλάδα, προκειμένου να συνεχίζουν την προσφορά της βοήθειάς τους σε άλλες περιοχές της χώρας μας όπου μαίνονται πυρκαγιές.

Μιλώντας στη «Ροδιακή» ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου Πύραρχος Νικήτας Βενιός, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς όλους τους πολίτες που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συνέδραμαν στις δικές τους προσπάθειες. Ο κ. Βενιός αναφέρθηκε στα τρόφιμα και νερά που πολύς κόσμος μετέφερε ακόμη και χθες σε πυροσβέστες και εθελοντές.

Αιτήσεις για τους πληγέντες γεωργοκτηνοτρόφους
Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για την αποζημίωση γεωργών και κτηνοτρόφων που έχουν πληγεί από την φωτιά στο νησί μας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλο του Τομέα Πρωτογενούς Ανάπτυξης του Δήμου Ρόδου κα Ευδοκία Πάττα – Αποστολίδη, «οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι των οποίων οι εγκαταστάσεις επλήγησαν από τη μεγάλη καταστροφική φωτιά που εκδηλώθηκε την 1η Αυγούστου στις Δημοτικές Ενότητες Πεταλούδων, Καλλιθέας και Καμείρου, μπορούν να απευθύνονται στους ορισμένους υπαλλήλους του Δήμου Ρόδου ανταποκριτές του ΕΛΓΑ και να καταθέτουν αίτηση χορήγησης ενίσχυσης για την απώλεια παραγωγής και την επανόρθωση ζημιών φυτικού, ζωικού και παγίου κεφαλαίου. Δικαίωμα υποβολής έχουν όσοι είναι ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ και η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει στις 18 Αυγούστου 2021.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για πληροφορίες στα παρακάτω τηλέφωνα:
2241081255 για τη Δ.Ε. Πεταλούδων
2241360913 για τη Δ.Ε. Καμείρου και
6972601581 για τη Δ.Ε. Καλλιθέας

Συγκέντρωση τροφής για τα άγρια ζώα
Μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία έχει αναληφθεί από συλλόγους και φορείς του νησιού μας και έχει να κάνει με την κάλυψη των αναγκών σε τροφή και νερό, όλων αυτών των άγριων ζώων που κατοικούσαν στα δάση που πλέον έχουν καεί. Για τα ζώα αυτά είναι πολύ δύσκολη η εξεύρεση τροφής και νερού υπό τις δεδομένες συνθήκες.

Για τον λόγο αυτό σε συνεργασία με τον Πρωτογενή Τομέα του Δήμου Ρόδου, τη Δασική Υπηρεσία Δωδεκανήσου, το ROTARY Club Ρόδος-Κολοσσός και τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Νήσου Ρόδου έχει ξεκινήσει η διαδικασία προμήθειας τροφής για τα άγρια ζώα στο ευρύτερο οικοσύστημα της Κοιλάδας των Πεταλούδων. Για λόγους δε καλύτερου συντονισμού και αποτελέσματος μετά από σχετική συνεννόηση υπάρχει συνεργασία με τη «Για τη φύση κοινσεπ» που διαθέτει τις τροφές που έχει συγκεντρώσει. Η συνεργασία και η αλληλεγγύη είναι έτσι κι αλλιώς ο καλύτερος τρόπος.

- ΧΩΡΟΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ: ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ - ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΩΝΑΣ
- ΕΙΔΟΣ ΤΡΟΦΗΣ: ΜΗΔΙΚΗ
- ΤΡΟΠΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ: ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗ (ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ ΠΑΣΤΡΙΚΟΥ)
(Ο ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΚΙΛΟ ΠΟΥ ΑΓΟΡΑΖΕΤΑΙ ΘΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΑΚΟΜΑ ΕΝΑ)
- ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ: ΟΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΤΟΜΕΑ ΔΗΜΟΥ ΡΟΔΟΥ
- ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΝΟΜΗ ΣΤΑ ΖΩΑ: ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΧΟΥΡΔΑΚΗΣ (ΔΑΣΟΦΥΛΑΚΑΣ - ΔΑΣΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ )

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε;
1. Καταθέτοντας όποιο ποσό θέλετε στο κατάστημα του κου Παστρικού PET STORE ΠΑΣΤΡΙΚΟΥ 2ο ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΟ ΡΟΔΟΥ - ΛΙΝΔΟΥ
2. Καταθέτοντας όποιο ποσό διαθέτετε στους λογαριασμούς που βλέπετε στη φωτογραφία που επισυνάπτουμε
ΠΡΟΣΟΧΗ: ΣΤΗΝ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΝΑ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ:
«ΑΓΟΡΑ ΤΡΟΦΗΣ ΓΙΑ ΑΓΡΙΑ ΖΩΑ ΠΕΤΑΛΟΥΔΩΝ»
αλλιώς δεν θα μπορεί να γίνει η αγορά. Βάλτε και το όνομά σας ως αποστολέας.

3. Προσφέροντας εθελοντική εργασία επί τόπου
Ταυτόχρονα μεταφέρονται σκεύη για τη διάθεση νερού στα ζώα. Και εκεί θα χρειαστεί εθελοντική προσφορά εργασίας

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης για τη φωτιά στη Ρόδο
Επιστολή στον Μητροπολίτη Ρόδου κ.κ. Κύριλλο απέστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στην οποία αναφέρεται στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 1η Αυγούστου στο νησί μας.

Η επιστολή έχει ως εξής:
«Ιερώτατε Μητροπολίτα Ρόδου, υπέρτιμε και έξαρχε πασών Κυκλάδων Νήσων, εν Αγίω Πνεύματι αγαπητέ αδελφέ και συλλειτουργέ της ημών Μετριότητος κύριε Κύριλλε, χάρις είη τη υμετέρα Ιερότητι και ειρήνη παρά Θεού.
Συναλγούντες και συμπάσχoντες εκ του Ιερού ημών Κέντρου, παρακολουθούμεν, προσκαρετούντες τη προσευχή και τη δεήσει, τας πυρκαϊάς, αι οποίαι εξέσπασαν κατ αυτάς εις πλείστα μέρη του πλανήτου.

Είδομεν ότι μεταξύ των πληγεισών Επαρχιών του Θρόνου ημών τυγχάνει, δυστυχώς, και η φιλτάτη νήσος Ρόδος, διο και σπεύδομεν, όπως, δια των μετά χείρας ημετέρων Πατριαρχικών Γραμμάτων, έλθωμεν ευχετικώς και παραμυθητικώς παρ υμίν, άγιε αδελφέ, και εκφράσωμεν την συμπάθειαν της ημών Μετριότητος προσωπικώς αλλά και των ενταύθα παρεπιδημούντων αδελφών αγίων αρχιερέων, ου μην αλλά και τα ολόθερμα συγχαρήτηρια και την ευαρέσκειαν ημών τοις αγαπητοίς πυροσβέσταις και τοις εθελονταίς, τοις προτάξασιν εαυτούς ενώπιον του πυρός, δια να προστατεύσουν εκ της λαίλαπος το φυσικόν περιβάλλον και τας περιουσίας των συνανθρώπων των, συμβάλλοντες κατά τρόπον αποτελεσματικόν εις την αποσόβησιν μείζονος κινδύνου. Εκφράζοντες και αύθις τα ειλικρινέστερα των αισθημάτων της Μητρός Εκκλησίας, δεόμεθα υπέρ ταχείας παρελεύσεως του σοβούντος τούτου πειρασμού και επικαλούμεθα εφ υμάς, τον ιερόν κλήρον και τον φιλόχριστον λαόν σας, μεσιτεία της Παναγίας της Παραμυθίας, την ζείδωρον χάριν του Αγίου Πνεύματος.
Φανάριον, βκα' Αυγούστου δ'
† Ο Κωνσταντινουπόλεως
Βαρθολομαίος»

Διαβάστε ακόμη

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»