Μεγάλες απώλειες έχει υποστεί η παραγωγή μελιού

Μεγάλες απώλειες έχει υποστεί η παραγωγή μελιού

Μεγάλες απώλειες έχει υποστεί η παραγωγή μελιού

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3213 ΦΟΡΕΣ

Μεγάλες απώλειες καταγράφει τα τελευταία χρόνια η παραγωγή μελιού στο νησί μας, εξαιτίας πολλών παραγόντων αλλά κυρίως λόγω της ανομβρίας που επηρεάζει και όλη τη φυτική παραγωγή.

Η έλλειψη αρκετών βροχοπτώσεων που εμποδίζουν την ανάπτυξη της χλωρίδας, οδηγεί σε φτωχά αποθέματα για τις μέλισσες, με αποτέλεσμα αυτές να μην τρέφονται σωστά και να μην παράγουν μέλι, το οποίο είναι περιζήτητο και πολυβραβευμένο ακριβώς λόγω των πλούσιων συστατικών του.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος των μελισσοκόμων της Ρόδου Σάββας Σαββούλης, τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί πάρα πολύ οι αποδόσεις στο νησί της Ρόδου λόγω αύξησης της ανομβρίας και μάλιστα οι μελισσοκόμοι εκεί που άφηναν τα μελίσσια τους ένα μήνα για να πάρουν το μέλι πρέπει πλέον μέσα σε δύο εβδομάδες να τα μετακινήσουν γιατί δε βρίσκουν τροφή και να τα πάρουν αλλού.

«Το κόστος έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη και για να βρούμε μέλι είναι πολύ δύσκολο. Τα μελίσσια λόγω ανομβρίας δεν τρέφονται σωστά και δεν βρίσκουν φαγητό ενώ χάνονται και πληθυσμοί ειδικά τα τελευταία χρόνια.
Πολύ δύσκολα βγαίνει πλέον το μέλι. Τον χρόνο βγάζαμε τέσσερις φορές μέλι, με το θυμάρι, το πεύκο και την έρικα. Τώρα το πεύκο την άνοιξη το έχουμε χάσει γιατί οι καιρικές συνθήκες συμβάλλουν σε αυτό, δεν το προλαβαίνουμε και χάνουμε μία πολύ καλή παραγωγή.

Το πεύκο είναι η κύρια παραγωγή μας, ακολουθεί το θυμάρι και μετά η έρικα.
Δυστυχώς μειώθηκαν και οι αποδώσεις του πεύκου στο οποίο βασιζόμασταν το καλοκαίρι και λόγω της ανομβρίας μειώθηκε η παραγωγή. Είμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση, αλλά παλεύουμε, γιατί η μελισσοκομία είναι πάνω από όλα μεράκι και αγάπη προς τη μέλισσα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει, οι μελισσοκόμοι θεωρούν τη μέλισσα μέρος της οικογένειάς τους και προσθέτει ότι τα μελίσσια είναι πάθος και αγάπη και πάντα προσπαθούν να τα διατηρούν, αλλά αυτό γίνεται με πολλή δυσκολία. Για το λόγο αυτό ζητάει τη στήριξη της πολιτείας, όπως για παράδειγμα στις αναδασώσεις οι οποίες όταν αυτές γίνουν θα πρέπει να περιλαμβάνουν και μελισσοκομικά φυτά ώστε να μπορέσουν να σώσουν τη μέλισσα και τη μελισσοκομία στο νησί της Ρόδου.

«Το μέλι που παράγουμε είναι σήμερα σε μικρές ποσότητες αλλά είναι ένα τέλειο μέλι τρομερά περιζήτητο σε όλο τον κόσμο και μάλιστα έχουμε πάρει και βραβεία» δηλώνει ο κ. Σαββούλης που τονίζει ότι η περιφέρεια τα τελευταία χρόνια βοηθάει αρκετά τον κλάδο. «Έχει στηρίξει τη μελισσοκομία και έχει κάνει και ένα εργαστήριο ανάλυσης μελιού με πάνω από 500 δείγματα. Πάνω σε αυτά τα αποτελέσματα θα στηριχτούμε ώστε να μπορέσουμε να αναδείξουμε το ροδίτικο μέλι που είναι ιδιαίτερα ποιοτικό και περιζήτητο» καταλήγει ο πρόεδρος των μελισσοκόμων που ζητά από τους κατοίκους του νησιού να στηρίξουν τους ντόπιους παραγωγούς γιατί ασχολούνται με τη μελισσοκομία με μεράκι και αγάπη, όπως λέει.

Πλήγμα και από τη φωτιά
Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλο ήταν το πλήγμα που δέχτηκε η μελισσοκομία της Ρόδου από την τελευταία πυρκαγιά, καθώς σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, καταστράφηκαν πάνω από 400 κυψέλες χωρίς να υπολογίζεται η ζημιά που έχει προκληθεί στα μελισσοσμήνη.

Πάντως, όπως έχει επισημανθεί, αναμένεται και το πόρισμα της πυροσβεστικής υπηρεσίας για τα αίτια της φωτιάς που είναι απαραίτητο προκειμένου να δοθούν οι αποζημιώσεις και μάλιστα για να πάρουν οι παραγωγοί και οι καλλιεργητές χρήματα θα πρέπει η φωτιά να μην οφείλεται σε εμπρησμό ή σε αμέλεια, κάτι που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο κ. Σαββούλης σε συνέντευξή του είχε αναφερθεί και στις δυσκολίες για την καταβολή των αποζημιώσεων λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων που υπάρχουν σε ό,τι αφορά τον ΕΛΓΑ δηλώνοντας τα εξής: «Επικοινωνήσαμε με τα κεντρικά του ΕΛΓΑ και εκπλαγήκαμε δυσάρεστα από τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουμε και τις απαιτήσεις που υπάρχουν.

Εμείς πρέπει αρχικά να προκαταβάλουμε ο καθένας μας ανάλογα με τις κυψέλες που καταστράφηκαν ένα ποσό ενώ επίσης για να αποζημιωθούμε θα πρέπει το πόρισμα της πυροσβεστικής για τη φωτιά να μην αφορά εμπρησμό ή αμέλεια.
Δυστυχώς το 98% των πυρκαγιών οφείλεται σε αυτούς τους δύο λόγους. Δηλαδή εμείς και θα πληρώσουμε προκαταβολικά για να γίνει ο έλεγχος και θα πρέπει να περιμένουμε το πόρισμα μήπως και είμαστε σε αυτό το 2% που απομένει για να πάρουμε αποζημίωση;

Εμείς θέλουμε αυτή τη δύσκολη στιγμή το κράτος να μας στηρίξει και όχι να μας ζητά χρήματα. Επειδή κάποιος έβαλε φωτιά, θα την πληρώσουμε εμείς που δεν φταίμε; Αυτά που ζητούν είναι υπερβολικά. Θέλουμε να μας στηρίξουν οι αρμόδιοι καθώς δεν ευθυνόμαστε εμείς για την καταστροφή» δήλωσε ο κ. Σαββούλης ο οποίος τόνισε ότι ο Γολγοθάς δε σταματά εκεί αλλά… συνεχίζεται. «Επίσης, όπως μας είπαν, πρέπει να πάμε να πληρώσουμε οι ίδιοι αυτοπροσώπως στην Τράπεζα Πειραιώς γιατί μόνο έτσι γίνεται η διαδικασία και όχι με e banking. Πρόκειται για τεράστια γραφειοκρατία που δυσκολεύει τη διαδικασία και θα πρέπει να αλλάξει. Είμαστε κατεστραμμένοι και καλούμαστε να πληρώσουμε χρήματα » κατέληξε τονίζοντας ότι δυστυχώς δεν καταστράφηκαν μόνο οι κυψέλες στα σημεία που κάηκαν αλλά και όσες κυψέλες ήταν τριγύρω και πέρασε η φωτιά από δίπλα τους καθώς χάθηκαν πολλοί πληθυσμοί μελισσών.

Διαβάστε ακόμη

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου