Πάτμος, το ιερό νησί: Ολα όσα κάνουν τους επισκέπτες του να πηγαίνουν ξανά και ξανά

Πάτμος, το ιερό νησί: Ολα όσα κάνουν τους επισκέπτες του να πηγαίνουν ξανά και ξανά

Πάτμος, το ιερό νησί: Ολα όσα κάνουν τους επισκέπτες του να πηγαίνουν ξανά και ξανά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 988 ΦΟΡΕΣ

«Υπάρχει μόνο ένα νησί για τον καθένα, πρέπει να το βρει, να μείνει εκεί», έγραφε ο Χρήστος Βακαλόπουλος και δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε μαζί του. Και η Πάτμος, αν υπάρχει μια περίπτωση να ζήσουμε σε νησί, συγκαταλέγεται σίγουρα σε εκείνα τα νησιά όπου ανασαίνουμε ελεύθεροι, ηρεμούμε και γαληνεύουμε εσωτερικά.

Περιποιημένη και προσεγμένη, ολόλευκη όπως κάθε γνήσια κούκλα του Αιγαίου με μια μυσταγωγική, σοφιστικέ ατμόσφαιρα αλλά και μια εκλεπτυσμένη - κοσμοπολίτικη αύρα, η Πάτμος ή αλλιώς «το νησί της Αποκάλυψης», μιας και εκεί σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση ο αγαπημένος μαθητής του Χριστού, ο Ευαγγελιστής Ιωάννης, άκουσε τη φωνή του Θεού, ξεχωρίζει για την θρησκευτική της κληρονομιά.

Εξίσου αξιοσημείωτα είναι, όμως, τα λαβυρινθώδη καλντερίμια, οι πλακόστρωτες πλατείες, τα παραδοσιακά αρχοντικά, οι κρυστάλλινες παραλίες, το καλό φαγητό που κάνουν την Πάτμο κορυφαίο τουριστικό προορισμό. Εμείς βρεθήκαμε σε αυτό τον τόπο και αντιληφθήκαμε τη μοναδικότητά του, τη γαλήνη που αποπνέει και την ασύγκριτη φιλοξενία των ντόπιων.

Οι παραλίες
Η Πάτμος είναι ένα σχετικά μικρό νησί με έκταση. Σύμφωνα μάλιστα με τους ντόπιους το συνολικό μήκος μπορεί να διανυθεί με το αυτοκίνητο μέσα σε περίπου μισή ώρα. Άρα ακόμη κι αν θέλετε να γυρίσετε σε μια μέρα όλες τις παραλίες, θεωρητικά μπορείτε. Και το νησί της Αποκάλυψης έχει παραλίες για όλα τα γούστα. Οργανωμένες και μη, οικογενειακές, απομακρυσμένες, με άμμο ή πέτρα, προσβάσιμες με τα πόδια ή με αυτοκίνητο στην Πάτμο θα χαρείτε τις βουτιές σας και το υπέροχο τοπίο ολόγυρα.

Στα βόρεια του νησιού βρίσκεται η οργανωμένη παραλία Κάμπος η οποία έχει μετατραπεί σε ένα μίνι τουριστικό θέρετρο με ταβέρνες, μίνι μάρκετ και θαλάσσια σπορ. Σε απόσταση μόλις ενός χιλιομέτρου βρίσκεται η δεύτερη οργανωμένη παραλία του νησιού, το Αγριο Λιβάδι με ταβέρνα και beach bar ενώ από την παραλία στον Κάμπο ο δρόμος οδηγεί και σε άλλες παραλίες: τις Βαγιά, Λάμπης και Λιβάδι του Γεράνου.

Αγριο Λιβάδι

Λάμπη

Η παραλία της Βαγιάς βρίσκεται σε έναν μικρό κολπίσκο και είναι ιδανική όλους εσάς που θέλετε να κολυμπήσετε κάπου ήσυχα. Πρόκειται για μια αμμουδιά με λίγα βότσαλα ενώ δεν πρέπει να παραλείψετε να επισκεφτείτε και το ομώνυμο καφέ της Βαγιάς για το καλύτερο πρωινό που έχετε φάει ποτέ! Ενα μπαλκόνι με θέα το απέραντο γαλάζιο της παραλίας (στην οποία θα κολυμπήσετε αργότερα) και στο οποίο μπορείτε να απολαύσετε χορταστική και αφράτη ομελέτα, σπιτικές πίτες, εξαιρετικό καφέ και το περιβόητο κέικ της Βαγιάς, ρευστό σαν brownies που σερβίρεται με παγωτό βανίλια.

Η παραλία της Βαγιάς στην Πάτμο

Η παραλία του Γεράνου βρίσκεται στη βορειοανατολική ακτή της Πάτμου είναι μια παραλία με δέντρα και αλμυρίκια που προσφέρουν την σκιά τους και ένας συνδυασμός άμμου και μικρών βότσαλων. Κρυστάλλινα καθαρά νερά και μια λευκή προβλήτα που ενδείκνυται για photoshooting. Εκεί δεσπόζει και το ομώνυμο εκκλησάκι, στο οποίο μπορείτε εύκολα να φτάσετε κολυμπώντας.

Το Λιβάδι του Γερανού

Συνεχίζοντας φτάνουμε στην παραλία Λάμπη με τα βότσαλα και τα αλμυρίκια που επίσης προσφέρουν τη σκιά τους. Ονομάζεται έτσι καθώς αναφέρεται στη λάμψη που έχουν τα νερά της και στα χρωματιστά βότσαλα για τα οποία φημίζεται η παραλία. Αν φυσάει μπορεί να συναντήσετε λίγο κύμα ενώ υπάρχει άλλη μια ξύλινη λευκή προβλήτα, αν έχετε διάθεση να συνεχίσετε τη φωτογράφιση.

Αλλη μια παραλία που αξίζει να επισκεφτείτε είναι η Πέτρα, η τρίτη και τελευταία οργανωμένη παραλία του νησιού. Γνωστή και ως «Kαλικατσού» για τον μεγάλο βράχο μπροστά, είναι εξοπλισμένη με ομπρέλες, ξαπλώστρες και μια καντίνα όπου μπορείτε να προμηθευτείτε όλα τα απαραίτητα. Η ακτή αποτελείται από όμορφα και ιδιαίτερα ροζ βότσαλα, λουσμένα από μια πεντακάθαρα νερά που θα σας κάνουν να θέλετε να βουτήξετε ξανά και ξανά.

Η Πέτρα

Γενικά, αυτή η παραλία είναι πολύ εντυπωσιακή και θα γίνει από τις αγαπημένες σας γιατί αυτοί οι βραχώδεις σχηματισμοί που την πλαισιώνουν και τρέχουν προς τη νότια ακτή του νησιού, όπου βρίσκεται η παραλία γυμνιστών Πλάκι, δημιουργούν τελικά ένα μοναδικό σκηνικό που θα μείνει στην καρδιά σας.

H θέα στο Αιγαίου πελάγους από το σπήλαιο στην παραλία Πέτρα στην Πάτμο

Και φτάνουμε στην Ψιλή Αμμο που σύμφωνα με τους ντόπιους είναι η ωραιότερη παραλία της Πάτμου. Αμμόλοφοι, πολλά αλμυρίκια, εξωτικά νερά και μια μικρή ταβέρνα, συνθέτουν το σκηνικό. Ωστόσο πρόκειται για μια μίνι εκδρομή καθώς δεν είναι εύκολο να φτάσετε. Η πρόσβαση γίνεται μέχρι ενός σημείου με το αυτοκίνητο και στη συνέχεια απαιτείται μια πεζοπορία 15-20 λεπτών στο μονοπάτι από Διακόφτι. Αξίζει όμως ο κόπος καθώς όπως μαρτυράει και το όνομά της η παραλία αποτελείται από ψιλή άμμο, σπάνιο για την Πάτμο. Το μόνο μειονέκτημα η αμμοβολή που δέχεσαι όταν φυσάει νότιος άνεμος.

Θέα στο γαλάζιο του Αιγαίου με υπέροχα τιρκουάζ νερά στην Ψιλή Αμμο

Αφιερώστε και μια μέρα για μια βόλτα στους κοντινούς Λειψούς. Λευκά σπιτάκια, γαλάζια και καφέ παραθυρόφυλλα, εκκλησίες με γαλάζιους τρούλους, φιλόξενος κόσμος, μαγαζάκια, ταβερνάκια και ψαροκάικα στο λιμάνι που θα θέλετε όλα να τα φωτογραφίσετε.

Σταρ του νησιού είναι ο κ. Γιάννης Μπουλαφέντης με καταγωγή από την Κάλυμνο που πουλάει σφουγγάρια στο λιμάνι των Λειψών και κοσμήματα από τους μικρούς θησαυρούς της θάλασσας. Εμαθε την τέχνη του δύτη από τον σφουγγαρά πατέρα του και συνέχισε να το κάνει για σχεδόν 30 χρόνια φτάνοντας σε βάθος μέχρι και 70 μέτρα. Σήμερα τον συναντάτε στο Λιμάνι τον Λειψών καθώς μένει εκεί μόνιμα από το 1978 αφότου γνώρισε τη γυναίκα του. Η φήμη του, όμως, έχει φτάσει μέχρι τη Los Angeles Times, την καθημερινή εφημερίδα που τυπώνεται στο Λος Αντζελες και η οποία έκανε αναφορά σε δημοσίευμα της - το οποίο δείχνει με περηφάνια ο κ. Γιάννης - στην μακραίωνη παράδοση της σπογγαλιείας που καθόρισε την ταυτότητα του νησιού και στον κ. Γιάννη προσωπικά.

O κ. Γιάννης Μπουλαφέντης σας υποδέχεται στο λιμάνι των Λειψών

Απογευματινή βόλτα στο όμορφο λιμάνι των Λειψών

Οι πολύχρωμοι Λειψοί

Τα απλωμένα δίκτυα των ψαράδων στο λιμάνι των Λειψών

Στο λιμάνι των Λειψών μπορείτε για ώρες να αγναντεύετε τα ζωηρόχρωμα ψαροκάϊκα

Αλλη μια ημερήσια εξόρμηση που μπορείτε να κάνετε στην Πάτμο είναι η θαλάσσια εκδρομή που διοργανώνουν πολλά καραβάκια για τα κοντινά νησάκια Ασπρονήσι, Τηγανάκια, Αρκιοί και Μαράθι που χαρακτηρίζονται η Πολυνησία των Δωδεκανήσων. Η αναχώρηση γίνεται από το λιμάνι της Σκάλας στην Πάτμο γύρω στις 10 το πρωί και η εκδρομή διαρκεί περίπου μέχρι τις 19:00 το απόγευμα.

Θαλασσινές σπηλιές, βραχώδεις σχηματισμοί, και απίστευτα κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά περιλαμβάνονται στα αξιοθέατα που θα δείτε. Φροντίστε μόνο την ημέρα που θα κάνετε την εκδρομή ο καιρός να είναι καλός και η θάλασσα ήρεμη για να μην ζαλιστείτε.


Τα Τηγανάκια με το τιρκουάζ χρώμα κοντά στην Πάτμο

Οι Αρκιοί ανήκουν διοικητικά στην Πάτμο και επιβάλλεται να τους επισκεφτείτε

Αξιοθέατα στην Πάτμο
Χωρίς κάποια συγκεκριμένη σειρά στα must -see αξιοθέατα της Πάτμου είναι το σπήλαιο της Αποκάλυψης, η Ιερά Μονή Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου, το Αρχοντικό Σημαντήρη που είναι και το αρχαιότερο αρχοντικό της Πάτμου και οι Ανεμόμυλοι απ' όπου θα θαυμάσετε ένα από τα πιο μαγικά ηλιοβασιλέματα που έχετε δει ποτέ.

Ολα αυτά βρίσκονται στον δρόμο σας για τη Χώρα την οποία επίσης θα εξερευνήσετε. Λαβυρινθώδη στενά, μικρά εκκλησάκια που ξεφυτρώνουν στα λευκά σοκάκια, κομψές γκαλερί, παλιά αρχοντικά, καταστήματα με ρούχα και κοσμήματα που θα θέλετε όλα να τα αγοράσετε, στιλάτα μπαράκια είναι αυτά που θα αντικρίσετε στον οικισμό που αναπτύχθηκε γύρω από το μοναστήρι μερικούς αιώνες πριν.

Παραδοσιακή αρχιτεκτονική στη χώρα του νησιού της Πάτμου

Τα λαβυρινθώδη στενά στην Πάτμο


Το Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης

Στις ακτές κάτω από την Χώρα, κρύβεται το Σπήλαιο της Αποκάλυψης, εκεί, που, κάποτε, εξόριστος για δυο χρόνια στο νησί , ο αγαπημένος μαθητής του Ιησού εμπνεύστηκε τα ιερά κείμενα του χριστιανισμού.

«Ο Ιωάννης ο Ευαγγελιστής, ο μαθητής του Χριστού έρχεται εξόριστος στην Πάτμο το 95 μ.Χ. από την Εφεσσό της M. Ασίας. Εκεί βρισκόταν τα τελευταία χρόνια της ζωής του, στην Εφεσσο, κήρυττε τη διδασκαλία του Χριστού και για τον λόγο αυτό τιμωρήθηκε με εξορία. Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Δομιτιανός το 95 μ.Χ. εξαπέλυσε διωγμό κατά των χριστιανών. Κι έτσι τον έφεραν εξόριστο στην Πάτμο, τον άφησαν ελεύθερο να κυκλοφορεί σε όλο το νησί που ήταν τόπος εξορίας κι εκείνος βρήκε αυτό εδώ το σπήλαιο και έγινε ο τόπος προσευχής του. Μια ημέρα Κυριακή την ώρα της προσευχής του άκουσε τη φωνή του Θεού, υπαγόρευε εκείνος κι έγραφε ο μαθητής του, ο διάκονος Πρόχορος. Έτσι έγραψε την Αποκάλυψη, το τελευταίο βιβλίο της Kαινής Διαθήκης», εξηγεί, μεταξύ άλλων, ο ιερέας που κάνει την ξενάγηση.

Θα δείτε τα σημεία που αναπαυόταν, τους βράχους που ακουμπούσε το κεφάλι του και το σκάλισμα στο βράχο που χρησιμοποιούσε για να σηκωθεί. Κατά την επίσκεψη σας θα εντυπωσιαστείτε επίσης από το παρεκκλήσι της Αγίας Άννας μέσα στο Ιερό Σπήλαιο. Ένα μέρος με απίστευτη ενέργεια και υπέροχο εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο.

To Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης στην Πάτμο

Η Ιερά Μονή Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου

Άρρηκτα συνδεδεμένη με τον χριστιανισμό και την ορθοδοξία η Πάτμος έχει τις περισσότερες εκκλησίες και μοναστήρια από οποιοδήποτε άλλο μέρος στον κόσμο, αναλογικά με το μέγεθος και τον πληθυσμό της .

Ιερά Μονή του Ιωάννη του Θεολόγου

Η Ιερά Μονή του Ιωάννη του Θεολόγου λοιπόν, που στέκεται σαν κορώνα στην κορυφή του λόφου, στο υψηλότερο σημείο της Χώρας, θυμίζει κάστρο και είναι ορατή από οποιοδήποτε άλλο σημείο του νησιού. Λειτουργεί καθημερινά 08:00 - 13:30 και στο εσωτερικό της θα δείτε εικόνες αξεπέραστης ομορφιάς και αξίας. Παρεκκλήσια, κελιά, αποθήκες, στέρνες, το Στεοφυλάκιο, η Βιβλιοθήκη, το Μουσείο, η Τράπεζα αλλά και οι βοηθητικοί χώροι απαρτίζουν ένα μοναστηριακό συγκρότημα, απαράμιλλης ομορφιάς, εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής και θρησκευτικής κατάνυξης.




Το Αρχοντικό Σημαντήρη

Το συναντάτε στη συνοικία Νεοχώρι στην Χώρα και αποτελεί χαρακτηριστικό τοπικό αρχοντικό το οποίο μετατράπηκε σε Λαογραφικό Μουσείο και μνημείο πολιτισμού. Τόσο το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό εντυπωσιάζει. Αδιαμφισβήτητα συναρπάζουν το σαλόνι 250 ετών, η επίπλωση και η διακόσμηση με έπιπλα από την Οδησσού, πίνακες του Γύζη, εικόνες από τον 15ο - 17ο αιώνα αλλά και πίνακες που απεικονίζουν την ιστορία της Παλαιάς Διαθήκης.

Λειτουργεί καθημερινά 09:00 - 14:00 και 18:30 - 21:00.


Φωτογραφία: Facebook Arxontiko Simantiri

Οι Ανεμόμυλοι

Tρεις ανεμόμυλοι δίνουν ένα ξεχωριστό σχήμα στο τοπίο της Πάτμου. Δύο από τους μύλους χρονολογούνται από το 1588 όμως το 1950 περιέπεσαν. Μόλις το 2010 χάρη στη γενναιόδωρη συμβολή του Ελβετού Πίκτε ανακαινίστηκαν και σήμερα ο πρώτος από τους τρεις ανεμόμυλους λειτουργεί κανονικά και μπορεί να παράγει αλεύρι.

Οι δυο από τους τρεις ανεμόμυλους της Πάτμου. Στέκουν αγέρωχοι στη σειρά.

Βρίσκονται στη Χώρα και το σημείο είναι πανέμορφο καθώς από εκεί μπορείτε να δείτε τον ήλιο να δύει στην καλύτερη δυνατή θέα.

Οι Ανεμόμυλοι της Πάτμου είναι ίσως το δημοφιλέστερο σημείο για να δει κανείς το ηλιοβασίλεμα.

Λίγες ακόμη εικόνες από την Πάτμο...


Φωτογραφίες: Shutterstock, Instagram

Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστε ακόμη

Νικήτας Τσαμπαλάκης: Η Πάτμος είναι έτοιμη για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Οι βιολιστές της Πάτμου στο επεισόδιο της εκπομπής "Ελλήνων Δρώμενα" την Τετάρτη στην ΕΡΤ3

Συνελήφθη 28χρονος επιβάτης πλοίου στην Πάτμο για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας σε βάρος συνεπιβάτιδός του

Ένταξη αποκατάστασης δωμάτων και τοιχογραφιών Ι.Μ. Αγίου Ιώαννη του Θεολόγου Πάτμου στο ΠΕΠ 2021-2027

Θα συνεχιστεί η αποκατάσταση της Ιεράς Μονής Πάτμου

Επεισόδιο με τραυματισμό στο νησί της Πάτμου μετά από συμπλοκή με δύο ανήλικους

Για βιασμό 71χρονης στην Πάτμο κατηγορείται 29χρονος αλλοδαπός

Οι Πάτμιοι της Ρόδου γιορτάζουν τον Πολιούχο τους «Όσιο Χριστόδουλο»