Άρωμα 1821 με πολύ «ΚΑΜΑΡΙ» και συγκίνηση στη Ρόδο

Άρωμα 1821 με πολύ «ΚΑΜΑΡΙ» και συγκίνηση στη Ρόδο

Άρωμα 1821 με πολύ «ΚΑΜΑΡΙ» και συγκίνηση στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 709 ΦΟΡΕΣ

Γράφει η Δρ. Στέλλα Π. Βουτσά
Καθηγήτρια φιλόλογος Γενικού Λυκείου Αφάντου Ρόδου

«Είναι αδύνατον να υποταχθή λαός χωρίς να θέλη. Όστις μπορεί ν’ αποθάνη δεν εμπορεί να βιασθή»

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΜΑΣ (1777-1836), Διδάσκαλος του Γένους

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ, ΜΑΣ ΣΥΓΚΙΝΗΣΑΝ! Πρόκειται για την χοροθεατρική εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παστίδας «Καμάρι» την Κυριακή, 29 Αυγούστου 2021, στο θερινό Κινηματοθέατρο «Ρόδον», σε συνεργασία με τον Δ.Ο.Π.Α.Ρ. (Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού και Αθλητισμού Ρόδου) και με την στήριξη της Στέγης Καλαβρυτών και Φίλων Πάτρας «Αγία Λαύρα».

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παστίδας «Καμάρι», ένας από τους αξιόλογους και δραστήριους τοπικούς συλλόγους που έχει να παρουσιάσει το νησί μας, θέλησε να τιμήσει την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη του εθνεγερτηρίου Αγώνα της Ανεξαρτησίας μας, αποτίοντας τιμή κι ευγνωμοσύνη σε αυτούς που θυσιάστηκαν για τη δική μας ελευθερία. Κι όλα αυτά με μια εκδήλωση που συνδύαζε χορό και αναπαράσταση (θέατρο).

Έτσι, το κοινό είχε αρχικά την ευκαιρία να παρακολουθήσει γνωστούς και αντιπροσωπευτικούς χορούς της Πελοποννήσου που ενθουσίασαν, από μεικτό συγκρότημα είκοσι χορευτών και χορευτριών ντυμένων με έξοχες, εντυπωσιακές παραδοσιακές φορεσιές.

Στη συνέχεια, σ’ ένα κλίμα απόλυτης κατάνυξης, ακούστηκαν σε μια υποβλητική ατμόσφαιρα ρήσεις μεγάλων πρωταγωνιστών της Επανάστασης: εκείνο το «Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος», το εναρκτήριο σάλπισμα του Αλεξάνδρου Υψηλάντη στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες· εκείνο το φλογερά πατριωτικό του Στρατηγού Μακρυγιάννη: «Όσο αγαπώ την πατρίδα μου δεν αγαπώ άλλο τίποτας. Ναρθή ένας να μου ειπή ότι θα πάγη ομπρός η πατρίδα, στέργομαι να μου βγάλη και τα δυο μου μάτια»· εκείνος ο εμβληματικός λόγος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Πνύκα: «Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, [..] ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας»· εκείνο το ευλαβικό και ηρωικό της Μπουμπουλίνας: «Ύπό το σημείον του Σταυρού θα ρεύση το αίμα μου. Ευλογητός ό Θεός! Αλλά θα νικήσωμεν ή θα παύσωμεν μεν ζώντες αλλά θα έχωμεν την παρήγορον ιδέαν, ότι εν τω κόσμω δεν αφήσαμεν όπισθεν ημών δούλους τους Έλληνας» και άλλα τέτοια συγκλονιστικά λόγια των κορυφαίων μορφών του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα μας που αγγίξαν την ψυχή μας.

Η συγκίνηση κορυφώθηκε όταν ακολούθησε η θεατρική αναπαράσταση της ορκωμοσίας των αγωνιστών και της κήρυξης της Επανάστασης στα Καλάβρυτα στις 17 Μαρτίου 1821 (ανήμερα του Αγίου Αλεξίου), τότε που ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλογούσε το Λάβαρο του ’21 στην ιστορική Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Αγία Λαύρα και οι αγωνιστές έψαλαν με σύμπνοια το «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ». Οι θεατές παρακολουθούσαν τα δρώμενα καθηλωμένοι σε απόλυτη σιγή. Εξίσου συγκινητική ήταν η στιγμή της ανάρτησης από τα μέλη του συλλόγου «Καμάρι» ενός τεράστιου πανό όπου ήταν γραμμένα τα εξής: «2021-υπάρχουμε-1821-γιατί υπήρχανε. Σας ευχαριστούμε. Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά».

Την εκδήλωση, η οποία έκλεισε σε κλίμα ευλαβικό και πατριωτικό με την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου, τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Ιωάννης Παππάς, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Νικόλαος Νικολής, οι Αντιδήμαρχοι κ. Κωνσταντίνος Ταρασλιάς και κ. Αθανάσιος Στάμος και ο Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Ρόδου κ. Κωνσταντίνος Γλεντής. Την όλη επιμέλεια της χοροθεατρικής παράστασης είχε ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Καμάρι» κ. Ιωσήφ Σιαλούπ, ενώ για τις αφίσες και την προβολή μερίμνησε ο κ. Γεώργιος Πάττας.

Προσωπικά, είχα την τύχη να παρακολουθήσω την τόσο ενδιαφέρουσα αυτή εκδήλωση με τους καλούς μου φίλους Μαρία Παπαδοπούλου (Πρόεδρο του Συλλόγου Πελοποννησίων Ρόδου), την αγαπητή συνάδελφο Ελεωνόρα Μακρή (την οποία συγχαίρω για τον μόνιμο διορισμό της) μαζί με τους γονείς της, τον ιατρό και Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Πελοποννησίων Ρόδου κ. Διονύση Μακρή και τη σύζυγό του, κ. Πηγή Πολίτου-Μακρή.

Φύγαμε όλοι με τις καλύτερες εντυπώσεις και έχοντας νιώσει μια πνευματική ανάταση, μια μέθεξη με το ηρωικό και καθαγιασμένο πνεύμα του ’21. Τη μαγεία της βραδιάς συμπλήρωνε ο έναστρος ουρανός και το αυγουστιάτικο φεγγάρι.

Συγχαίρω θερμά όλους τους συντελεστές της εξαιρετικής αυτής χοροθεατρικής παράστασης, τον Πρόεδρο, το Διοικητικό Συμβούλιο και όλα τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Παστίδας «Καμάρι», καθώς και όλους όσοι στήριξαν αυτή την αξιέπαινη πρωτοβουλία, προκειμένου να τιμηθούν εδώ, στο νησί μας, τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Όσον αφορά δε στα υγειονομικά μέτρα, αυτά τηρήθηκαν αυστηρά, αφού το κοινό καθόταν με αποστάσεις και φορώντας προστατευτικές μάσκες.

Όσοι δεν ήρθαν στην ξεχωριστή αυτή εκδήλωση, θεωρώ ότι έχασαν. Ωστόσο, έχουν μια ευκαιρία ακόμη να την παρακολουθήσουν: την ερχόμενη Κυριακή, στις 5 Σεπτεμβρίου 2021, θα επαναληφθεί στην Παστίδα στις 20.00, στο Παλαιό Δημοτικό Σχολείο, με είσοδο ελεύθερη και πάλι. Έτσι θα βιώσουν αυτή τη μοναδική ατμόσφαιρα που μας μετέφερε 200 χρόνια πριν στην Πελοπόννησο, στην έκρηξη της Επανάστασης, στις απαρχές της Ανεξαρτησίας μας.

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους

Φίλιππος Ζάχαρης: Εσωτερικός κόσμος, εικόνες και ορισμός του χρόνου