Nέα ευρήματα για τη φυματίωση: Μεταδίδεται περισσότερο με την αναπνοή από ό,τι με τον βήχα

Nέα ευρήματα για τη φυματίωση:  Μεταδίδεται περισσότερο  με την αναπνοή από ό,τι με τον βήχα

Nέα ευρήματα για τη φυματίωση: Μεταδίδεται περισσότερο με την αναπνοή από ό,τι με τον βήχα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 198 ΦΟΡΕΣ

Ανατρέποντας ένα ιατρικό δόγμα αιώνων, Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες βρήκαν ότι η αναπνοή συμβάλλει περισσότερο από τον βήχα στην εξάπλωση της φυματίωσης.

Μέχρι σήμερα ο βήχας θεωρούνταν η βασική οδός μετάδοσης του βακτηρίου (Mycobacterium) που προσβάλλει συνήθως τους πνεύμονες και προκαλεί τη φυματίωση.

Οι ερευνητές, οι οποίοι παρουσίασαν τα ευρήματά τους σε διαδικτυακό συνέδριο, σύμφωνα με τους “New York Times” ανέφεραν ότι έως το 90% των βακτηρίων της φυματίωσης που εκκρίνονται από έναν ασθενή με την εκπνοή του, μπορούν να μεταφερθούν σε μικρά σταγονίδια μέσω του αέρα. Κάτι ανάλογο δηλαδή με αυτό που έχει διαπιστωθεί ότι συμβαίνει με την αερογενή μετάδοση του κορωνοϊού και το οποίο δεν είχε γίνει αντιληπτό στην αρχή της πανδημίας.

Η φυματίωση είναι η πιο θανατηφόρα λοιμώδης νόσος στον κόσμο μετά τον Covid-19, προκαλώντας περισσότερους από 1,5 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Πέρυσι μάλιστα καταγράφηκε η πρώτη αύξηση θανάτων εξαιτίας της μετά από μία δεκαετία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Το 2020 περίπου 5,8 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο διαγνώστηκαν με φυματίωση, όμως ο ΠΟΥ εκτιμά ότι στην πραγματικότητα οι μολύνσεις ήταν σχεδόν 10 εκατομμύρια. Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέιπ Τάουν στη Ν. Αφρική εκτιμούν ότι ένα μεγάλο ποσοστό των μολύνσεων συμβαίνει αερογενώς, χωρίς να γίνεται αντιληπτό. Αυτό πιθανότατα εξηγεί γιατί οι κλειστοί χώροι με πολλούς ανθρώπους -όπως οι φυλακές- αποτελούν γόνιμο πεδίο εξάπλωσης της φυματίωσης, όπως άλλωστε και του Covid-19.

Γι’ αυτό, οι ερευνητές προτείνουν ότι ορισμένες μέθοδοι ελέγχου του κορωνοϊού (χρήση μάσκας, ανοικτά παράθυρα και πόρτες, τήρηση αποστάσεων) μπορούν να φανούν χρήσιμες και στην περίπτωση της φυματίωσης. Ο βήχας παραμένει χειρότερος από την αναπνοή, καθώς ένας μόνο βήχας μπορεί να εκπέμψει περισσότερα βακτήρια της φυματίωσης από ό,τι μια απλή εκπνοή.

Όμως ένας μολυσμένος άνθρωπος αναπνέει περίπου 22.000 φορές τη μέρα, ενώ δεν βήχει περισσότερες από 500, συνεπώς ο βήχας συνεισφέρει μόνο κατά 7% στα συνολικά βακτήρια που εκκρίνει ένας ασθενής με φυματίωση.

Όπως και με τον κορωνοϊό, λίγοι ασθενείς με φυματίωση αρκούν για να εξαπλώσουν τη λοίμωξη σε πολλούς άλλους ανθρώπους γύρω τους.

Η νόσος υπάρχει στον κόσμο εδώ και χιλιετίες και η αιτία της έγινε γνωστή πριν σχεδόν 150 χρόνια. Παρ’όλα αυτά η διάγνωση και η θεραπεία της έχουν ελάχιστα αλλάξει εδώ και δεκαετίες.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη

Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης 2024, «Μάιος Μήνας Μέτρησης»

Πίτουρο ρυζιού: Η νέα υπερτροφή με τις αντικαρκινικές ιδιότητες

Πώς επηρεάζουν την όραση τα αντιβιοτικά

Πώς τα τυχερά παιχνίδια επηρεάζουν τον εγκέφαλο-Οι «παγίδες» του τζόγου στην υγεία

Θυμώνετε συχνά; «Καραδοκεί» το εγκεφαλικό

Ποια είναι τα οφέλη του λεμονιού στην υγεία

Σχετίζεται η μοναξιά με την ηλικία; Τι δείχνει νέα μελέτη

Φυτικά υποκατάστατα: Πώς να τα επιλέξεις