Γ. Φλεβάρης: «Κανείς ας μην βιαστεί να πει ότι δεν έχει αντίπαλο»

Γ. Φλεβάρης: «Κανείς ας μην βιαστεί να πει ότι δεν έχει αντίπαλο»

Γ. Φλεβάρης: «Κανείς ας μην βιαστεί να πει ότι δεν έχει αντίπαλο»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1046 ΦΟΡΕΣ

Οι εκλογές λέγεται ότι ξεκινούν την επομένη ημέρα μιας εκλογικής αναμέτρησης.

Κάτι τέτοιο βέβαια ίσως περιέχει το στοιχείο της υπερβολής. Όμως σε κάθε περίπτωση ισχύει ότι μετά το μέσον μιας κυβερνητικής ή αυτοδιοικητικής θητείας αρχίζουν οι ζυμώσεις και μορφοποιούνται κινήσεις και νέα σχήματα στην κεντρική πολιτική σκηνή όσο και σε περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο.

Έμπειροι πολιτικοί παράγοντες, νυν ή πρώην αιρετοί καθώς και απλοί πολίτες εκφράζουν απόψεις, προσδοκίες ή ευσεβείς πόθους σκιαγραφώντας κατά την κρίση τους «δεδομένα» και συνθήκες. Όσες φορές έχω ερωτηθεί, επιδιώκω να προσεγγίσω αντικειμενικά τα πράγματα πέραν κάθε συναισθηματικής ή πολιτικής επιρροής. Η πολιτική δεν απέχει από την κοινωνική ζωή και απ’ όσα διαδραματίζονται στον κόσμο γύρω μας αφού αποτελεί μέρος τους και μας αφορά όλους. Κάποιοι βιάζονται να εξάγουν συμπεράσματα και να εξυφάνουν σχέδια επί χάρτου και όχι επί του πεδίου, ενώ κάθε ώρα οι συνθήκες μεταβάλλονται όπως και οι πολιτικοί συσχετισμοί αφού «αλλάζουν όλα γύρω με ορμή».

Κάποιοι «κατέχοντες» σήμερα την εξουσία σε διάφορους βαθμούς, τρομοκρατούνται στην ιδέα και μόνο, ανάδειξης ικανών αντιπάλων, τους οποίους θα πρέπει να αντιμετωπίσουν στην κάλπη. Τούτο όμως είναι φυσιολογικό διότι δεν υπάρχει εκλογική αναμέτρηση με συμμετοχή ενός και μόνο κόμματος ή συνδυασμού, παρά μόνο στα απολυταρχικά καθεστώτα. Η εναλλαγή προσώπων και παρατάξεων αποτελεί ορισμό και πεμπτουσία της δημοκρατίας.

Ποτέ στην ιστορία των εκλογικών αναμετρήσεων κανένας δεν κέρδισε τις εκλογές πριν από την εκλογική μάχη. Όσοι λοιπόν βιάζονται, ας πάρουν υπομονή καθώς οι εξελίξεις τρέχουν. Κανείς ας μην βιαστεί να πει ότι δεν έχει αντίπαλο. Αυτός είναι ο κανόνας. Τα υπόλοιπα στην ώρα τους. Κρίσιμο στοιχείο, αποτελεί η τόλμη και η απόφαση όπως και η πολυεπίπεδη ικανότητα αυτού που θα ηγηθεί, #μαζί με τους πολίτες, να αναλάβει πρωτοβουλία εμπνέοντας την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος.

Όποιος πάρει τις περισσότερες ψήφους θα κερδίσει. Οι πρώτες κιόλας δημοσκοπήσεις, φανερές ή κρυφές, εξάγουν χρήσιμα συμπεράσματα τα οποία θα παγιοποιηθούν κατά το χρονικό διάστημα ανακοίνωσης συνδυασμών και ψηφοδελτίων, ή ακόμα νωρίτερα. Κύριο γνώρισμα του ενεργού πολίτη είναι η συμμετοχή στα κοινά που ο Αριστοτέλης διατύπωσε λέγοντας ότι «ο πολίτης ουδέν των άλλων ορίζεται μάλλον ή τω μετέχειν κρίσεως και αρχής». Ο ορισμός αποτυπώνει την ουσία της πολιτικής και της συμβιωτικής κοινωνίας που χαρακτηρίζει τις σχέσεις εξουσίας με κριτήριο την ενάσκηση και τη διαμόρφωσή της μεταξύ ίσων, πράγμα που διαχρονικά παραμένει ζητούμενο, καθώς πλείστες φορές όσοι αποκτούν εξουσία, ξεχνούν τον κόσμο που τους στήριξε και τον δρόμο που τους οδήγησε σε αυτήν και ολισθαίνουν στην «αρχή του ενός ανδρός».

Συμπολίτες μας εκδηλώνουν από καιρό μεγάλο ενδιαφέρον συμμετοχής συνδυάζοντας διαφορετικά επίπεδα γνώσεων, ηλικίας και εμπειρίας. Κοινή είναι η επιθυμία για ανιδιοτελή προσφορά και υποστήριξη των δημοκρατικών αξιών με πολιτικό πολιτισμό και πολιτικό ήθος. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο ευπρεπής πολιτικός λόγος και η εναργής παρουσία δεν μπορεί να κατανικήσει τον οποιοδήποτε αντίπαλο όποια μέσα και αν αυτός χρησιμοποιεί και μόνο ζητούμενο αποτελεί η επιθυμητή υποστήριξη της ισχυρής πλειοψηφίας των πολιτών.

Το νησιωτικό κομμάτι του χάρτη, στο οποίο ζούμε και εργαζόμαστε σ’ αυτόν τον ευλογημένο τόπο, το Αιγαίο πέλαγος, μπορεί να αναδεικνύει τον πατριωτισμό μας, την αγάπη για τις πόλεις και τα νησιά μας και να υποστηρίζει άξονες και αρχές άμεσης δημοκρατίας. Ανεξάρτητοι, με αληθή λαϊκά και δημοκρατικά χαρακτηριστικά, διαπροσωπική σχέση και επαφή με τους πολίτες και όχι εξ αποστάσεως ή διαδικτυακά, με μεγάλη κινητικότητα στο χώρο και αντίστοιχη δημόσια παρουσία, αποτελεσματικότητα, με διαβούλευση στη διαμόρφωση θέσεων, αλληλεπίδραση με την κοινωνία και διάλογο, αποτελούν πάντοτε δύναμη δημιουργίας, σύνθεσης και νίκης.

Σίγουρα το πολιτικό περιβάλλον στο οποίο θα διεξαχθούν οι προσεχείς εκλογές θα είναι διαφορετικό από αυτό των προηγούμενων. Αντίθετες εκτιμήσεις αποτελούν στρατηγικό λάθος.

Οι συσχετισμοί δυνάμεων και οι συνθήκες μεταβάλλονται συμπαρασύροντας πρόσωπα και πράγματα. Το ίδιο ισχύει με τον εκλογικό νόμο και τα ποσοστά. Αυτό που δεν αλλάζει είναι η δύναμη της ψήφου των πολιτών και η επιθυμία του λαού για την καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση.

Σε τελική ανάλυση οι πολίτες αποφασίζουν. Εξάλλου, όπως είπε με εμβληματικό τρόπο ο Παύλος Μπακογιάννης, «στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα».

Γράφει ο Ιωάννης Στ. Φλεβάρης, ο οποίος είναι Ανεξάρτητος Περιφερειακός Σύμβουλος, Απόφοιτος Νομικής – ΜSc Διεθνείς Σχέσεις, Υποψήφιος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αιγαίου, Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω.

Διαβάστε ακόμη

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί