Χ. Λουκαράς: To ασταθές περιβάλλον πάει πίσω τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά

Χ. Λουκαράς: To ασταθές περιβάλλον πάει πίσω τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά

Χ. Λουκαράς: To ασταθές περιβάλλον πάει πίσω τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 262 ΦΟΡΕΣ

Όταν η κατάσταση σε διεθνές επίπεδο ισορροπήσει, κάτι που εκτιμάται ότι θα γίνει από το φθινόπωρο και έπειτα, τότε ίσως θα μπορεί να γίνει συζήτηση στη χώρα μας για την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας αναφορικά με την εφαρμογή χαμηλότερων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας.

Αυτό τόνισε χτες ο οικονομολόγος και σύμβουλος επιχειρήσεων Χαράλαμπος Λουκαράς, που ρωτήθηκε για το θέμα με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις που σημειώθηκαν, τονίζοντας ότι η αστάθεια που επικρατεί σήμερα δεν επιτρέπει τέτοιες σκέψεις.

Μάλιστα υπογράμμισε ότι για να έχουμε αποτέλεσμα θα πρέπει όλοι όσοι εμπλέκονται με το θέμα να ασχοληθούν με αυτό εμπεριστατωμένα και με τεχνοκρατικό τρόπο ώστε να θέσουν τη διεκδίκηση στα αρμόδια όργανα.

«Με την πρόσφατη κοινοτική οδηγία που εξέδωσε η κομισιόν δημιουργεί εκείνο το πλαίσιο στο οποίο μπορεί ένα κράτος μέλος όπως και η χώρας μας να εφαρμόσει ευνοϊκότερο καθεστώς συντελεστών ΦΠΑ λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε τοπικής οικονομίας.

Η μπάλα είναι στο τερέν της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης η οποία λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα, τις συνθήκες και τις καταστάσεις θα αποφασίσει που και πότε μπορεί να εφαρμόσει τη μείωση των οριζόντιων συντελεστών που ισχύουν στην ελληνική επικράτεια» δήλωσε ο κ. Λουκαράς.

Μάλιστα σημαντικό ρόλο θα παίξουν τα στοιχεία που αφορούν το τι χάνει το κράτος από την αύξηση των συντελεστών και τι κερδίζει από τη μείωση, αν και όπως τόνισε ο κ. Λουκαράς παλιότερα οι εμπλεκόμενοι φορείς είχαν αποδείξει ότι περισσότερο θα χάσει παρά θα κερδίσει το κράτος από την αύξηση των συντελεστών.. όπως είπε το όποιο δημοσιονομικό κόστος προκύπτει από την κατάργησή τους είναι σχετικά μηδαμινό σε σύγκριση με θέματα εθνικής σημασίας που έχουν να κάνουν με τα νησιά και τη συνεισφορά στην εθνική οικονομία.

«Δεν νομίζω ότι θα δούμε άμεσα μία πρωτοβουλία από την κυβέρνηση, το περιβάλλον είναι πολύ ασταθές, οι διεθνείς καταστάσεις αλλάζουν συνεχώς. σε μία περίοδο ισορρόπησης των καταστάσεων σε διεθνές επίπεδο που εκτιμώ ότι θα γίνει μετά το τέλος Σεπτεμβρίου, τότε θα δούμε ίσως κάτι να αλλάζει.

Για να φτάσουμε στο σημείο να έχουμε αποτέλεσμα θα πρέπει όλοι όσοι εμπλέκονται να το βάλουν στην ατζέντα της συζήτησης και εμπεριστατωμένα και με τεχνοκρατικό τρόπο να το διεκδικήσουν τα νησιά μας» κατέληξε και υπενθύμισε ότι υπάρχουν δύο νησιά μας η Κως και η Λέρος που λόγω των προσφυγικών ροών εξακολουθούν να απολαμβάνουν το καθεστώς με τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ.

Διαβάστε ακόμη

19 εκατομμύρια ευρώ στους δήμους της Δωδεκανήσου

ΕΝΦΙΑ: 6 & 7 Απριλίου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

«Πρωταθλήτρια» στις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Κοινή επιστολή των νησιωτικών συλλόγων λογιστών για τους κατοίκους Εξωτερικού

Ε. Κρητικός: 1.200 πλειστηριασμοί και κατασχέσεις στα Δωδεκάνησα

Λογαριασμοί ρεύματος: Τα μέτρα στήριξης για τον Νοέμβριο

Νέα προγράμματα ΕΣΠΑ: Δίνουν έως 180.000€ σε νέες επιχειρήσεις

ΙΕΛΚΑ: Πώς η ακρίβεια άλλαξε τη διατροφή των Ελλήνων, ποια προϊόντα έχουν «κόψει» από το 2009