Έγκλημα κατά της πολιτιστικής μας κληρονομιάς η εγκατάλειψη του μνημείου «Φερακλός»

Έγκλημα κατά της πολιτιστικής μας κληρονομιάς η εγκατάλειψη του μνημείου «Φερακλός»

Έγκλημα κατά της πολιτιστικής μας κληρονομιάς η εγκατάλειψη του μνημείου «Φερακλός»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 547 ΦΟΡΕΣ

Τη μαζική συμμετοχή των πολιτών και τη δυναμική παρουσία τους στη συγκέντρωση που διοργανώνεται ζητά η ομάδα «Κοινωνία των Πολιτών» από όλους τους Ροδίτες και τις Ροδίτισσες για να σταματήσει η εγκατάλειψη του πολιτιστικού μας μνημείου στο κάστρο «Φερακλός».

Τα μέλη της ομάδας «Κοινωνία των Πολιτών» καλούν τους πολίτες να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση που θα γίνει το μεθεπόμενο Σάββατο 30 Απριλίου στις δέκα και μισή το πρωί ανακοινώνοντας τα εξής:

«Απλοί πολίτες και ομάδες συναντιόμαστε μπροστά στη σκάλα που ανεβάζει στο κάστρο Φερακλός για να διαμαρτυρηθούμε προς το Υπουργείο Πολιτισμού για την εγκατάλειψη αυτού του πολιτικού μνημείου της Ρόδου και της περιοχής μας που καθημερινά καταρρέει και αποτελεί πλέον κίνδυνο για τη ζωή όσων τολμούν να το επισκεφτούν.

Οργάνωση διαμαρτυρίας:
Για την αντίδραση αυτή των πολιτών απέναντι στην διαχρονική αδιαφορία και απραξία του Υπουργείου Πολιτισμού για αυτό το πολιτιστικό μνημείο, όπως επίσης και για την πέριξ αυτού χαρακτηρισμένη «αρχαιολογική ζώνη» που περιλαμβάνει σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα (η πρώτη επικοινωνία των πολιτών με το υπουργείο για το πρόβλημα που υπάρχει στο κάστρο Φερακλός έγινε τον Μάιο του 2012!!!) έχουν ενημερωθεί με σχετική πρόσφατη επιστολή διαμαρτυρίας η κυρία Υπουργός Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της Δωδεκανήσου.

Πληροφοριακά ιστορικά δεδομένα για το κάστρο και τη συνολική Αρχαιολογική Ζώνη της περιοχής του Φερακλού.

Ποια είναι η αρχαιολογική ζώνη στο Χαράκι/Μαλώνα Ρόδου και τι περιλαμβάνει, αναφέρεται στο σχετικό ΦΕΚ του υπουργείου Πολιτισμού:

«Χαρακτηρίζουμε ως αρχαιολογική ζώνη την περιοχή που ευρίσκεται στην Κοινότητα Μαλώνα της Ρόδου και ορίζεται δυτικά από τον ποταμό Μάκκαρη, βόρεια από τον αμαξητό δρόμο (χωματόδρομο) που οδηγεί από την παρακαμπτήρια προς το Χαράκι μέχρι Άγιο Γεώργιο Λακκώματα - Αγία Αγάθη, ανατολικά και νότια από αιγιαλό, γιατί στην περιοχή αυτή υπάρχουν οι παρακάτω αρχαιότητες που πρέπει να διασωθούν:

1. Φαρακλός: Στην κορυφή υψώματος, που δεσπόζει στην περιοχή διατηρούνται τα ερείπια φρουρίου των χρόνων της ιπποτοκρατίας (1309-1522). Στην ίδια θέση έχουν περισυλλεγεί οψιανοί και έχουν επισημανθεί μυκηναϊκοί τάφοι.

2. Αγία Αγάθη: Αρχαίος υπόσκαφος τάφος, ο οποίος στη βυζαντινή εποχή μετετράπη σε δίκογχο χριστιανικό ναό. Στις εσωτερικές επιφάνειες αυτού διατηρούνται τοιχογραφίες πιθανώς του 12ου-13ου αιώνα.

3. Αγία Αγάθη: Ελληνιστικό τείχος: ΒΔ του ναϋδρίου της Αγίας Αγάθης και σε απόσταση 200μ. Περίπου από αυτήν, πλησίον της παραλίας, διατηρούνται λείψανα αρχαίου τείχους κτισμένου κατά το ισόδομο σύστημα της ελληνιστικής εποχής.

4. Άγιος Νικόλαος: Ναΰδριο κτισμένο σε σχήμα σταυροειδούς συνεπτυγμένους ναού μετά τρούλλου. Στο εσωτερικό φέρει τοιχογραφίες 14ου-15ου αιώνα.

5. Χαράκι - Οβριακή Βασιλική Α: Πλησίον της παραλίας κείνται τα λείψανα τρίκλιτης, ξυλόστεγης βασιλικής του απλού ελληνιστικού τύπου.

6. Χαράκι, Βασιλική Β - Παλαιοχριστιανικός Λουτρώνας: ΒΔ της Βασιλικής Α απεκαλύφθησαν τα λείψανα δευτέρας βασιλικής και ενός παλαιοχρ. Λουτρώνα.

7. Χαράκι, Βασιλική Γ: ΝΑ της βασιλικής Α κείνται τα ερείπια τρίτης βασιλικής.

8. Ζαχαρόμυλος: ΒΔ της βασιλικής Α και σε απόσταση 150 μ. περίπου από αυτήν κείνται τα λείψανα μεσαιωνικού εργαστηρίου επεξεργασίας ζαχάρεως μοναδικού στον ελλαδικό χώρο.

9. Αρχαίο νεκροταφείο: ΒΔ του Φαρακλού κείνται πολυάριθμοι αρχαίοι κιβωτιόσχημοι τάφοι, λαξευμένοι στο πωρώδες πέτρωμα ως επί το πλείστον συνημμένοι. Πρόκειται για ένα εκτεταμένο αρχαίο νεκροταφείο, πιθανώς της ελληνιστικής εποχής.

10. Ολόκληρη η περιοχή μεταξύ Αγίου Γεωργίου στα Λακκώματα - Αγ. Αγάθης - Χαρακίου και Παναγίας Καμιναριώτισσας είναι διάσπαρτη από αρχαία λείψανα (ερείπια κτισμάτων, κεραμίδια, οπτόπλινθοι, όστρακα αγγείων, τάφοι).

Πρόκειται για τη θέση αρχαίου και μεσαιωνικού οικισμού (Kaminari) και έναν από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ρόδου».

Διαβάστε ακόμη

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί