Φάρμακα (και όχι μόνο) με το... «τεφτέρι» προμηθεύονται πλέον εκατοντάδες Ροδίτες

Φάρμακα (και όχι μόνο)  με το... «τεφτέρι»  προμηθεύονται πλέον εκατοντάδες Ροδίτες

Φάρμακα (και όχι μόνο) με το... «τεφτέρι» προμηθεύονται πλέον εκατοντάδες Ροδίτες

Μιχάλης Μαστής

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 782 ΦΟΡΕΣ

Αδυνατούν να ανταποκριθούν ακόμα και στα βασικά χιλιάδες συμπατριώτες μας

Ακόμα και τη συμμετοχή των φαρμάκων τους, αδυνατούν να πληρώσουν στα φαρμακεία του νησιού μας εκατοντάδες συμπατριώτες μας, καθώς η οικονομική κατάσταση, την οποία βιώνει η κοινωνία μας τα τελευταία χρόνια, έχει φέρει σε κατάσταση οικονομικής εξαθλίωσης χιλιάδες νοικοκυριά, γυρίζοντας έτσι τον χρόνο πίσω σε άλλες δύσκολες εποχές.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου, κος Νίκος Φουτούλης, ο οποίος μίλησε χθες στη «Ροδιακή» επιβεβαίωσε την ολοένα και αυξανόμενη αδυναμία του κόσμου να προμηθευτεί τα φάρμακά του καταβάλλοντας εκ των προτέρων το ποσό που του αντιστοιχεί ως συμμετοχή, με αποτέλεσμα τη λύση να δίνουν οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί, χορηγώντας επί πιστώσει τα αναγκαία φάρμακα στους πελάτες τους.

«Δεν υπάρχει συνάδελφος και φαρμακείο στη Ρόδο που να μην έχει ανοίξει «τεφτέρι» με τα επί πιστώσει φάρμακα που δίνουμε σε πελάτες μας που αδυνατούν να μας εξοφλήσουν. Δεν είναι νέο το φαινόμενο. Εδώ και χρόνια έχουμε που λειτουργούμε έτσι. Αθόρυβα και αποτελεσματικά στο πλαίσιο κοινωνικής πολιτικής που ασκούμε, χωρίς κανένας να μας το ζητά – επισήμανε ο πρόεδρος των φαρμακοποιών της περιοχής μας κος Νίκος Φουτούλης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα χρέη πολλών συμπολιτών μας ξεκινούν από 5 και φθάνουν και κλιμακώνονται, ανάλογα με το πόσο «άνοιγμα» μπορεί να αναλάβει ο κάθε φαρμακοποιός.

«Ο κόσμος υποφέρει -σημείωσε ο κος Φουτούλης- και αυτό αντανακλάται σε όλα τα επίπεδα, δεν είναι μόνο τα φαρμακεία. Εμείς πάντως δεν μπορούμε να αφήσουμε τον κόσμο χωρίς τα φάρμακά του επειδή δεν έχει να πληρώσει. Κάνουμε ό,τι μπορούμε και συμπάσχουμε μαζί τους» - κατέληξε ο πρόεδρος των φαρμακοποιών του νομού μας.

Θα επιδεινωθεί η κατάσταση
Η επιδείνωση των τελευταίων οικονομικών δεδομένων με τις απανωτές αυξήσεις σε καύσιμα, τρόφιμα, συγκοινωνίες και μια σειρά άλλων ειδών καθημερινότητας, έχει φέρει σε ακόμα πιο δύσκολη θέση χιλιάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι αδυνατούν (παρά τις περικοπές που έχουν θέσει στα βασικά τους έξοδα) να ανταποκριθούν στις βασικές τους ανάγκες, ανάμεσα στις οποίες είναι βεβαίως και η αγορά των φαρμάκων τους που είναι απαραίτητη.

Σύμφωνα με τον τις εκτιμήσεις των φαρμακοποιών του νησιού μας, ο «χάρτης» των συμπολιτών μας που αδυνατούν να πληρώσουν τη συμμετοχή των φαρμάκων τους και ζητούν από τα φαρμακεία να τους τα χορηγήσουν «επί πιστώσει» δεν αφορά μόνο τους συνταξιούχους.

Αφορά όλες τις ηλικίες ενώ τα χρέη αυτά (ανάλογα με τη δυνατότητα του κάθε φαρμακοποιού) μπορεί να ξεκινούν από 5 ευρώ και να φθάνουν ή και να ξεπερνούν ακόμα και τα 60 ή 70!

Σε κάθε περίπτωση, επειδή σε μικρές κοινωνίες, όπως είναι η Ρόδος, η σχέση Φαρμακοποιού και πελατών δεν είναι απρόσωπη αλλά βασίζεται σε φιλίες και γνωριμίες πολλών ετών, το «τεφτέρι» έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια να αποτελεί (δυστυχώς) στοιχείο της καθημερινότητάς μας.

Πόσο να σφίξει το... ζωνάρι;
Με δεδομένο ότι μόνο στο νησί της Ρόδου τους τελευταίους μήνες γίνονται εβδομαδιαίως πολλές διακοπές της ηλεκτροδότησης, σε αντίστοιχα νοικοκυριά και επιχειρήσεις που αδυνατούσαν να πληρώσουν τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί κατακόρυφα μετά το τέλος της τουριστικής σεζόν συμπαρασύροντας σε ακόμα χειρότερη κατάσταση και δεκάδες άλλα νοικοκυριά που μέχρι σήμερα είχαν καταφέρει να επιβιώσουν έστω και οριακά με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Η κατάσταση, αναμένεται να επιδεινωθεί μέσα στους επόμενους μήνες, δεδομένων των οικονομικών προβλημάτων και των αυξημένων υποχρεώσεων στις οποίες δεν μπορεί να αντεπεξέλθει πλέον η μέση οικογένεια.

Βάζουν καύσιμα της τάξης των 5 ευρώ ή 2 λίτρων
Ένα ακόμα στοιχείο που φανερώνει το μέγεθος της κρίσης, είναι ότι στα περισσότερα από τα βενζινάδικα της Ρόδου, εδώ και μήνες έχει τελειώσει το... «γέμισέ το» με 30, 40 ή και 50 ευρώ.

5, 10 και 20 ευρώ είναι το συνηθισμένο γέμισμα πλέον. Είναι γεγονός ότι αυξάνονται ολοένα και περισσότερο καθημερινά επίσης και οι περιπτώσεις όπου κάποιοι συμπολίτες μας, βάζουν καύσιμα μόλις... 5 ευρώ.

Όλα αυτά, δεν είναι τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από μια συσσωρεμένη οικονομική κρίση που αργά αλλά σταθερά ξεδιπλώνεται μπροστά μας με απροσδιόριστες μέχρι στιγμής συνέπειες.

Τον τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι αγορές βερεσέ πάντως, όπως επισημαίνουν οι παντοπώλες. Μιλάμε για συνταξιούχους αλλά και για νεότερους. Το ίδιο και για τους νεότερους, τους οικογενειάρχες που κι αυτοί ψωνίζουν από μας με «τεφτέρι». Τα τελευταία χρόνια γίνονται ολοένα και περισσότερο.

«Αυτά που βλέπαμε και μαθαίναμε ότι συμβαίνουν στις χώρες τις Ευρώπης τα τελευταία χρόνια ήρθαν κι εδώ, σ’ εμάς. Οι πάντες πλέον αγοράζουν 2-3 ντομάτες και ελάχιστα λαχανικά. Πάνε οι παλιές καλές εποχές».

Διαβάστε ακόμη

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου