Αρκετός κόσμος στην παρουσίαση του βιβλίου για τον Δημήτρη Κρεμαστινό

Αρκετός κόσμος στην παρουσίαση του βιβλίου για τον Δημήτρη Κρεμαστινό

Αρκετός κόσμος στην παρουσίαση του βιβλίου για τον Δημήτρη Κρεμαστινό

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 770 ΦΟΡΕΣ

Τον γιατρό, τον καθηγητή, τον πολιτικό, τον Δωδεκανήσιο, τον άνθρωπο Δημήτρη Κρεμαστινό, επιχείρησαν προχθές το βράδυ, στην κατάμεστη αίθουσα του “Rodos Palace”, να σκιαγραφήσουν σημαντικοί άνθρωποι της δημόσιας ζωής αλλά και κάποιοι που τον έζησαν σε μία από τις πολλές πτυχές της πολυσχιδούς προσωπικότητάς του και της πολυπίκοιλης δραστηριότητάς του, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου και προσωπικού του φίλου, Απόστολου κ. Αποστολίδη: «Δημήτρης Θ. Κρεμαστινός. Ο Δημήτρης... της Ιατρικής…της Κοινωνίας…της Πολιτικής», από τις εκδόσεις «ΤΕΧΝΟΓΡΑΜΜΑ».

Λίγο μετά τις 7:00 το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, έξω από την αίθουσα «Δελφοί» του “Rodos Palace”, άρχισαν να συγκεντρώνονται συγγενείς, φίλοι, συνοδοιπόροι, συνάδελφοι και συνεργάτες του μεγάλου Δωδεκανήσιου άνδρα. Η σύζυγός του, κα Τζένη Κρεμαστινού-Κουρέα, περίμενε όσους κατέφθαναν στην είσοδο της αίθουσας για να υποδέχεται και να ευχαριστεί έναν-έναν ξεχωριστά για την παρουσία του και εκείνοι, με τη σειρά τους, περίμεναν υπομονετικά για να της πουν δυο λόγια για τον αείμνηστο σύζυγό της, τον «Τζίμη» όλης της Δωδεκανήσου αλλά και της Ελλάδας, όπως αποκάλεσαν τον Καθηγητή και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

H κα Τζένη (αριστερά) μαζί με την πιστή φίλη του Δημήτρη  Κρεμαστινού Ναστασούλα Πατσάη...
H κα Τζένη (αριστερά) μαζί με την πιστή φίλη του Δημήτρη Κρεμαστινού Ναστασούλα Πατσάη...

Παρόντες ήταν, βέβαια, ο συγγενής του και ιατρός, Δημήτρης Κρεμαστινός, όπως και η τέως Αντιδήμαρχος κα Λίτσα Κρεμαστινού-Ροδίτη αλλά τις εντυπώσεις έκλεψε για ακόμα μία φορά, η πιστή του φίλη από το χωριό που μεγάλωσε και πήρε τα πρώτα ερεθίσματα για τη ζωή αλλά και την εκπαίδευσή του, τον Αρχάγγελο, η κα Ναστασούλα Πατσάη. Τόσο ο πολιτικός του χώρος, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αλλά και στελέχη άλλων κομμάτων, όσο και οι συνάδελφοί του, τίμησαν τον Δημήτρη Κρεμαστινό προχθές το βράδυ. Συγκεκριμένα, παρευρέθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος, ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, ο τέως Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο πρώην Δήμαρχος Ρόδου κ. Γιώργος Γιαννόπουλος,

ο πρώην Νομάρχης κ. Γιάννης Παρασκευάς, επίσης ο πρώην Νομάρχης κ. Σάββας Καραγιάννης, οι πρώην βουλευτές κ.κ. Νίκος Ζωίδης και Βασίλης Παπανικόλας όπως και το νεοεκλεγέν μέλος της Ν.Ε. νότιας Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Νικηφόρος Παπανικόλας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Πάππου, ο Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του Νοσοκομείου, κ. Γιώργος Τριάντος, ο Διευθυντής της Β’ χειρουργικής κλινικής του Νοσοκομείου κ. Κώστας Κουτσόπουλος, ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Παπαδομαρκάκης, ο Διευθυντής του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Δωδεκανήσου κ. Γιώργος Ματσίγκος, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών και Αστυνομικών Αρχών της περιοχής μας και πολλοί άλλοι.

Σημειώνεται ότι επιστολές απέστειλαν οι βουλευτές Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας κ.κ. Μάνος Κόνσολας, Βασίλης Υψηλάντης, Μίκα Ιατρίδη και Ιωάννης Παππάς, ο Σύλλογος υπαλλήλων της Βουλής και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας.

Με αφορμή το βιβλίο, για τον Δημήτρη Κρεμαστινό, όπως τον γνώρισαν, μίλησαν ο ίδιος ο συγγραφέας του βιβλίου, η ομότιμη καθηγήτρια Λατινικής-Ιταλικής Φιλολογίας, Πρόεδρος του Σώματος Ομότιμων Καθηγητών ΕΚΠΑ, κα Στέλλα Πριόβολου, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου κ. Ηλίας Τσέρκης, ο ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής και τέως Πρύτανης ΕΚΠΑ κ. Χρήστος Κίττας και η εκπαιδευτικός του 1ου δημοτικού σχολείου Αρχαγγέλου κα Τσαμπίκα Χατζημανώλη. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Τέρης Χατζηιωάννου. Καθένας από τους ομιλητές, μίλησε για τον Δημήτρη Κρεμαστινό μέσα από το πρίσμα της δικής τους γνωριμίας, κοινής πορείας ή του σημείου σύνδεσης μαζί του μέσα από την πλούσια δράση του εκλιπόντος επί δεκαετίες.

«Σ’ αυτή τη γη του Αρχαγγέλου ήταν δεμένος μέχρι το τέλος», είπε, ανάμεσα σε πολλά άλλα, ο συγγραφέας και μίλησε για όλα αυτά που αγάπησε ο Δημήτρης Κρεμαστινός. «Αγάπησε τον άρρωστο, έκανε το πρόβλημα δικό του», είπε πρώτα-πρώτα. «Αγάπησε επίσης την πλούσια γνώση που απέκτησε με πολλή προσπάθεια και σκόρπισε στους φοιτητές του», είπε ακόμη, όπως και ό,τι αγάπησε την αλήθεια αλλά και την προσφορά.

Ο κ. Αποστολίδης, στάθηκε και στην πλούσια κοινωνική δράση του Δημήτρη Κρεμαστινού με τις πολλές δομές που δημιούργησε και τη συμβολή του για την εξέλιξη του Θεραπευτηρίου της Λέρου. Μίλησε, ακόμα, για το πάθος του αλλά και τον αγώνα του να καθιερωθεί η συνεχής εκπαίδευση των γιατρών, είπε όμως ότι έφυγε απογοητευμένος γιατί αγωνιούσε γι’ αυτό, όπως και για τη διαπαιδαγώγηση των νέων αλλά και για την πολιτική ζωή του τόπου αφού διαφωνούσε με πολλά από αυτά που συνέβαιναν. Η κα Πριόβολου, μίλησε για τους χιλιάδες ανθρώπους που έσωζε και είπε χαρακτηριστικά σε μία αποστροφή του λόγου της ότι ήταν «δάσκαλος φωτισμένος, φιλάνθρωπος γιατρός και εμπνευσμένος πολιτικός με εντυπωσιακά έργα για το ένα κοινωνικό Κράτος», αποκαλύπτοντας ότι δεν ανέστειλε τη λειτουργία του ιατρείου του μέχρι την τελευταία στιγμή.

Στο κλείσιμο, όμως, της ομιλίας της, συγκίνησε το ακροατήριο αφού με τρεμάμενη φωνή είπε: «Ήταν ο γιατρός που έσωσε τον άντρα μου και του χάρισε ζωή δεκαπέντε ετών, όταν άλλοι τον είχαν καταδικάσει»!
Για μία σπάνια προσωπικότητα έκανε λόγο ο κ. Τσέρκης, «από τις πιο εμβληματικές και χαρισματικές», όπως είπε και τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι έκανε τη σωστή διάγνωση για τον Ανδρέα Παπανδρέου ο οποίος έζησε επιπλέον οκτώ χρόνια. Μίλησε όμως και για τον αγώνα του για τη δημιουργία στο Νοσοκομείο μας του αιμοδυναμικού εργαστηρίου που λειτουργεί από το 2014 και του ακτινοθεραπευτικού.

Συγκινητικός όσο και απολαυστικός σε κάποια σημεία ήταν ο λόγος, στη συνέχεια, του κ. Κίττα, καθώς ήταν εμφανές ότι τον συνέδεε βαθιά φιλία και εκτίμηση με τον Δημήτρη Κρεμαστινό, τον συνάδελφό του τον «δάσκαλο», όπως τον αποκάλεσε στο τέλος. Πραγματικά καθήλωσε το ακροατήριο μιλώντας για τις 43 ημέρες που πέρασε στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού με τον κορωνοϊό, αλλά και για το τέκνο της Χάλκης, το πνευματικό παιδί του Αρχαγγέλου και τόνισε ότι ήταν καθήκον του να βρίσκεται εδώ. Είπε ότι στις 308 σελίδες του βιβλίου ξεδιπλώνεται η ζωή και η τεράστια προσφορά του στην πατρίδα του την Ελλάδα και μέσα από τα κείμενα του συγγραφέα αλλά και τις μνήμες πολλών ανθρώπων, σκιαγραφείται ο Δημήτρης Κρεμαστινός της ιατρικής, της κοινωνίας, της πολιτικής.

Η κα Χατζημανώλη ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι τον γνώριζε πολλά χρόνια και ότι ήταν άνθρωπος ακαταμάχητα απλός.
Ο τελευταίος από αυτούς που μίλησαν για τον Δημήτρη Κρεμαστιμό ήταν ο κ. Λοβέρδος ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ασθενής του ήταν ο Δημήτρης Τσάτσος ο οποίος είχε μεγάλη εμπειρία ως…ασθενής τόσο στην Ελλάδα και το εξωτερικό και εκεί που είχε καταλήξει ήταν ότι «στη ρύθμιση της καρδιάς ο Δημήτρης Κρεμαστινός είναι ο καλύτερος στην Ελλάδα , στην Ευρώπη, αν δεν είναι ο καλύτερος στον κόσμο»!

Αναφέρθηκε ακόμη και στην εμπειρία που είχε μαζί του όταν κάθονταν στα ίδια βουλευτικά έδρανα, τρεις νέοι βουλευτές και καθηγητές Πανεπιστημίου που δεν είχαν μπει στην κυβέρνηση. Όταν κάποια στιγμή συναντήθηκαν με τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, εντύπωση του έκανε ότι ο Δωδεκανήσιος πολιτικός δεν κρατούσε το στόμα του κλειστό αλλά έθιγε τα κακώς κείμενα. Κλείνοντας, ο κ. Λοβέρδος, εκείνο που είχε να πει για τον Δημήτρη Κρεμαστινό ήταν ότι ήταν «πραγματικός πατριώτης, ήταν βαθύτατα πατριώτης».

Η παρουσίαση έκλεισε με δυο λόγια από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ρόδου και μετά το πέρας της εκδήλωσης μοιράστηκε στους παριστάμενους ένα αντίτυπο της πολυτελούς έκδοσης του βιβλίου.

Διαβάστε ακόμη

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Κωνσταντινίδη: «ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΝΟΧΟΣ;»

Ηχοχρώματα, μια πανδαισία ήχων...

Διθυραμβικές κριτικές για τη Ροδίτισσα ηθοποιό Καλλιόπη Χάσκα ως Ιουλιέτα, σε μεγάλη διεθνή συμπαραγωγή Ελλάδας-Τουρκίας