Επιμένουν στη συζήτηση για τις καταλήψεις 4 δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας

Επιμένουν στη συζήτηση για τις καταλήψεις 4 δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας

Επιμένουν στη συζήτηση για τις καταλήψεις 4 δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 611 ΦΟΡΕΣ

Θα επιμείνουν στο αίτημά τους, να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου το θέμα που αφορά τις καταλήψεις δημοσίου χώρου στο νησί μας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Θανάσης Βυρίνης, Σάββας Καραταπάνης, Σπύρος Σπυρόπουλος και Σάββας Χριστοδούλου, καθώς θα ζητήσουν εκ νέου από τον πρόεδρο του σώματος Μιχάλη Σοκορέλλο, την εισαγωγή του στην επόμενη συνεδρίαση.

Υπενθυμίζεται ότι οι τέσσερις δημοτικοί σύμβουλοι, κατέθεσαν εγγράφως το σχετικό αίτημα στις 20 Μαΐου αλλά δεν έγινε αποδεκτό, και για τον λόγο αυτό, θα επιμείνουν καταθέτοντας εκ νέου το αίτημά τους, ώστε να εισαχθεί για συζήτηση στη συνεδρίαση του Ιουλίου.

«Νομίζω ότι ο δήμος πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο για ό,τι γίνεται στην πόλη. Βλέπετε καταλήψεις πεζοδρομίων, πρόσβαση στη θάλασσα δεν έχουν οι πολίτες, και γενικά ο πολίτης δυσκολεύεται να κινηθεί στην πόλη.

Το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να πάρει μία απόφαση. Θέλουμε να βοηθήσουμε τη δημοτική αρχή με αυτή την πρότασή μας. Οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι είναι προς αυτή την κατεύθυνση.

Εμείς κάναμε το ξεκίνημα και θα επιμείνουμε στο επόμενο Δ.Σ. να συζητηθεί το θέμα γιατί απασχολεί όλους τους Ροδίτες είτε στην πόλη είτε στα χωριά» δήλωσε χτες ο αντιδήμαρχος Σάββας Καραταπάνης και πρόσθεσε:

«Εμείς πρέπει να πάρουμε μία θέση, ώστε να έχουμε μία πόλη ανθρώπινη προσβάσιμη σε όλους και να υπάρχει υγιής ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων.

Αυτός που κάνει ένα αυθαίρετο, βγάζει κέρδη παράνομα σε βάρος του άλλου που είναι νόμιμος. Δεν μπορεί να έχει την ανοχή τη δική μας και τελικά να κλείνουμε τα μάτια σε αυτά τα πράγματα.

Ο κόσμος μας εξέλεξε να τον υπηρετήσουμε και ένα από τα μέγιστα θέματα είναι και αυτό: να έχει μία ελευθερία ο πολίτης στην παραλία, το πεζοδρόμιο και τον κοινόχρηστο χώρο.

Κάνω έκκληση να βάλει το θέμα ο πρόεδρος στη συνεδρίαση γιατί απασχολεί όλους τους συναδέλφους. να πάρουμε απόφαση σε τι πόλη θέλουμε να ζούμε».

Αφού παραδέχτηκε ότι το πρόβλημα επιτείνεται λόγω έλλειψης αστυνόμευσης και ειδικά λόγω απουσίας της δημοτικής αστυνομίας, κατέθεσε τον προβληματισμό του αναφέροντας τα εξής:

«Θέλουμε μία πόλη στην οποία να υπάρχουν παρανομίες; Να υπάρχουν αυθαίρετα και να μην μπορεί ο πολίτης να κατέβει στην παραλία γιατί του έχουν κλείσει τον δρόμο; Αν αφήσουμε έτσι την κατάσταση, η Ρόδος αύριο θα είναι... ζούγκλα.

Δεν θα υπάρχουν πεζοδρόμια, δεν θα υπάρχει πρόσβαση πουθενά, ο καθένας θα κάνει ό,τι θέλει και θα υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός, φασαρίες και προβλήματα γιατί ο νόμιμος θα αναγκαστεί και αυτός να παρανομήσει, αφού ο διπλανός του βγάζει έτσι παραπάνω κέρδη».

Το αίτημα των δημοτικών συμβούλων που κατατέθηκε στις 20 Μαΐου έχει ως εξής:
«Η τοποθέτησή μας στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο έχει σκοπό και στόχο να προστατεύσει την ταυτότητα του νησιού μας, τηρώντας στα πλαίσια νόμους και κανόνες.

Ταυτόχρονα πιστεύουμε ότι με οδηγό αυτές τις σκέψεις, εάν γίνουν πράξεις, μπορούμε να μιλάμε για υγιή βιώσιμη επιχειρηματικότητα.

Εδώ και πολλά χρόνια, όλοι μας από όποια θέση και αν βρισκόμαστε είτε υπηρετούμε την πόλη, είτε εργαζόμαστε, είτε κατοικούμε σ’ αυτήν, βιώνουμε -αναφορικά με τη χρήση και τις αυθαίρετες καταλήψεις των κοινοχρήστων χώρων μία κατάσταση που συνεχώς επιδεινώνεται, χωρίς να πράττουμε τα απαραίτητα και αυτονόητα για την προστασία τους, την ανάδειξή τους και τη χρήση τους σύμφωνα με τον προορισμό τους.

Φώτο: Μιχάλης Λοΐζος
Φώτο: Μιχάλης Λοΐζος

Ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια, με αφορμή ίσως και δικαιολογία την πανδημία, έχει δημιουργηθεί μία άθλια κατάσταση, η οποία υποβαθμίζει την εικόνα της πόλης και την ποιότητα της ζωής όλων μας των κατοίκων και φιλοξενουμένων, χωρίς να ασκείται ο οποιοσδήποτε έλεγχος και να επιβάλλονται κυρώσεις από κανέναν.

Όλα αυτά μας βρίσκουν εντελώς αντίθετους. Θεωρούμε και την πλειοψηφία της κοινωνίας και δη των νομοταγών πολιτών, αφού προφανώς είναι ολίγοι αυτοί οι οποίοι παρανόμησαν ή συνεχίζουν να παρανομούν, εκμεταλλευόμενοι την απουσία ελέγχων και την εφαρμογή νόμων-κανόνων.

Με τον τρόπο αυτό, οι κάτοικοι περιορίζονται ή και στερούνται της χρήσης των κοινοχρήστων χώρων, όπως είναι οι παραλίες και ο αιγιαλός, κατά προκλητική παράβαση του Συντάγματος, καθώς και του υγιούς ανταγωνισμού, σε βάρος άλλων νομοταγών επιχειρηματιών, οι οποίοι στερούνται της δυνατότητας αυτής.

Περαιτέρω η διαιώνιση της ανομίας και της παρανομίας, δίδει τη δυνατότητα και σε νέους καταπατητές να προβούν εκ του ασφαλούς σε νέες καταλήψεις και κατασκευές, υποβαθμίζοντας περισσότερο το περιβάλλον και την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών και του τουριστικού προϊόντος μας και, ουδόλως συμβάλλουν στην καταπολέμηση της αναρχίας και της ανομίας που επικρατεί στις παραλίες του νησιού μας.

Ωστόσο, επειδή οι ανάγκες και παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους κατοίκους του νησιού μας και τους επισκέπτες μας, πρέπει να ποικίλουν και να βελτιώνονται, ώστε να ανταγωνίζονται αντίστοιχες άλλων περιοχών, είναι αυτονόητο ότι κανείς δεν είναι αντίθετος, σε χρήσεις, οι οποίες πριν μερικά χρόνια φάνταζαν ως αυστηρά απαγορευμένες.

Όμως στις περιπτώσεις αυτές, η επιχειρηματικότητα οφείλει να υποστηριχθεί, ρυθμιζόμενη από αυστηρούς κανόνες και πλαίσια, που θα διασφαλίζουν:
α) Τον καθορισμό χρήσεων γης και την θέσπιση οριζόντιων κανόνων και διαφάνειας. Πρέπει να πάψει να φέρνει τους πολίτες προ τετελεσμένων γεγονότων δημιουργώντας αντιδράσεις προσπαθώντας εκ των υστέρων να δικαιολογεί τα αδικαιολόγητα, επιδεινώνοντας με τον τρόπο αυτό τις ήδη δυσμενείς διαμορφωθείσες καταστάσεις.

β) Την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα της ζωής όλων των πολιτών με ελεύθερη πρόσβασή τους στις παραλίες,

γ) Παραχώρηση μετά από έντιμο και υγιή διαγωνισμό συγκεκριμένων χώρων, για χρήση με προκαθορισμένο είδος και μέγεθος κατασκευής, συνοδευόμενη μάλιστα με έργα υποδομής, οργανωμένες σύγχρονες μη ρυπογόνες εγκαταστάσεις των παρασκευαστηρίων, τουαλέτες, τήρηση κανόνων καθαριότητας και υγιεινής, αποχέτευση, παροχή ύδατος και ρεύματος και πρόσβαση στις υπηρεσίες καθαριότητας και αποκομιδής απορριμμάτων.

δ) Εφαρμογή αυστηρών και άμεσων κυρώσεων και διαδικασιών απομάκρυνσης πλέον των συμφωνηθέντων κατασκευών και αποκατάσταση των πραγμάτων. Πιστή τήρηση των συμφωνηθέντων όρων χρήσης του παραχωρηθέντος συγκεκριμένου χώρου, το οποίο πρέπει να γίνει επιτέλους κανόνας και συνείδηση, σε όλους τους εμπλεκόμενους στον χώρο αυτό.

Με την εφαρμογή των ανωτέρω και χωρίς τον υπολογισμό του λεγόμενου «πολιτικού κόστους», θα καταστεί εφικτό, να συνυπάρξουν αρμονικά και να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις αυτές, χωρίς την επιδίωξη του εύκολου και γρήγορου κέρδους και την ασυδοσία που έχει επικρατήσει, εις βάρος των λοιπών επιχειρηματιών.

Απρόσκοπτη δε θα είναι η χρήση των κοινόχρηστων χώρων, όπως άλλωστε είναι το νόμιμο μα και το ηθικό, στην λοιπή μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού μας.

Έτσι θα συμβάλλουμε όλοι σε ένα ποιοτικότερο, ανταγωνιστικότερο και πιο ελκυστικό προϊόν, με ταυτόχρονη εξασφάλιση των αναλόγων εσόδων από τη δημοτική αρχή.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι
Σπυρόπουλος Σπύρος
Βυρίνης Αθανάσιος
Καραταπάνης Σάββας
Χριστοδούλου Σάββας».

Διαβάστε ακόμη

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου