Σε έξαρση η δραστηριότητα απατεώνων στην περιοχή μας

Σε έξαρση η δραστηριότητα απατεώνων στην περιοχή μας

Σε έξαρση η δραστηριότητα απατεώνων στην περιοχή μας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 561 ΦΟΡΕΣ

Σε... «έξαρση» βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες η δραστηριότητα επιτήδειων στην περιοχή μας, οι οποίοι υποσχόμενοι την επιστροφή χρημάτων από τη ΔΕΗ, επιχειρούν να υποκλέψουν τους κωδικούς ασφαλείας ανυποψίαστων συμπολιτών μας με σκοπό την αφαίρεση χρηματικών ποσών από τους λογαριασμούς τους!

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ροδιακής», τόσο η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου όσο και άλλα αστυνομικά τμήματα του νησιού μας, γίνονται καθημερινά αποδέκτες αρκετών καταγγελιών από πολίτες, τους οποίους και επιχείρησαν να εξαπατήσουν.


Η μεθοδολογία όπως καταγγέλλουν συμπολίτες μας στη «Ροδιακή», είναι συγκεκριμένη. Οι επιτήδειοι καλούν είτε σε σταθερό είτε σε κινητό τηλέφωνο, χωρίς απόκρυψη του δικού τους αριθμού, και αφού... συστηθούν ζητούν από το υποψήφιο θύμα να τους δώσει αριθμό λογαριασμού τράπεζας και κωδικούς προκειμένου να του καταθέσουν συγκεκριμένο ποσό (αναφέρουν το ποσό συνήθως). Μάλιστα αιτιολογούν την ενέργεία τους αυτή λέγοντας ότι πρόκειται για τα χρήματα της επιστροφής από τη ΔΕΗ. Σε κάποιες δε περιπτώσεις, οι επιτήδειοι εμφανίζονται ως εργαζόμενοι στο λογιστικό γραφείο με το οποίο δήθεν ο ανυποψίαστος πολίτης, συνεργάζεται.


Βάσει των ίδιων πληροφοριών, τις προηγούμενες ημέρες κατά μέσο όρο καταγγέλλονταν στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου 3 με 5 τέτοιες περιπτώσεις απόπειρας εξαπάτησης καθημερινά.


Έμπειροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνουν ότι όλοι θα πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί και να μην αναφέρουμε προσωπικά μας στοιχεία, λογαριασμούς τραπεζών και κωδικούς σε αγνώστους μέσω τηλεφώνου, ακόμη και αν εκείνος μας συστηθεί με το όνομα κάποιου γνωστού μας!

Συμβουλές αποφυγής εξαπάτησης
- Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.
- Να αποφεύγετε τη γνωστοποίηση προσωπικών οικονομικών δεδομένων και σε καμία περίπτωση να μην κοινοποιείτε σε τρίτους τους προσωπικούς κωδικούς (ΡΙΝ) ή τους κωδικούς επαλήθευσης πιστωτικών καρτών.


- Πληκτρολογήστε στον φυλλομετρητή (browser) τη διεύθυνση της ιστοσελίδας της τράπεζάς σας και μη μπαίνετε σε αυτήν μέσω υπερσυνδέσμων (links). Σε κάθε περίπτωση βεβαιωθείτε ότι η σελίδα ηλεκτρονικής τραπεζικής στην οποία συνδέεστε είναι η αυθεντική.
- Μη συμπληρώνετε φόρμες με τα προσωπικά στοιχεία σας όταν σας αποστέλλονται από άγνωστες διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) ή μέσω μηνυμάτων (SMS, Social Media κ.λπ.).


- Σε περίπτωση ηλεκτρονικής μεταφοράς χρημάτων σε υποψήφιο πωλητή να διασταυρώνετε τα στοιχεία του, ως δικαιούχου του υποδεικνυόμενου λογαριασμού (Ονοματεπώνυμο, Α.Φ.Μ.).
- Να επαληθεύετε τις κινήσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς σας πριν την οποιαδήποτε συναλλαγή και να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να επιστρέψετε χρήματα χωρίς προηγούμενη διασταύρωση οικονομικών στοιχείων.


- Να αποφεύγετε την προκαταβολή χρημάτων σε ιδιώτες πωλητές, τους οποίους δεν γνωρίζετε, ακόμη και εάν αυτοί αποκαλύπτουν τα προσωπικά στοιχεία τους ή τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού τους.
- Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας «πλησιάζουν» ως γνωστοί συγγενικών - φιλικών προσώπων.

Διαβάστε ακόμη

Απερρίφθη η αίτηση για τους εργαζόμενους της «ΡΟΔΑ»

Εντοπισμός αλλοδαπών και σύλληψη των διακινητών τους μετά από καταδίωξη στην Τήλο

Συνελήφθη 22χρονος αλλοδαπός για διακίνηση ναρκωτικών στη Ρόδο

Καταδικάστηκε 53χρονος Βούλγαρος που εξαπάτησε υπάλληλους ανταλλακτηρίων

Αθωώθηκε 46χρονη για στέρηση επικοινωνίας του παιδιού με τον πατέρα του

Κάθειρξη 5 ετών σε 27χρονο Ουκρανό για τη μεταφορά αλλοδαπών

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Αθωώθηκε 50χρονη για τη βοήθεια σε ανήλικους