Σε κλίμα έντασης η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Σε κλίμα έντασης η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Σε κλίμα έντασης η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 883 ΦΟΡΕΣ

Δεν έλειψαν οι εντάσεις, όπως ήταν αναμενόμενο, κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, προχθές το βράδυ, με φόντο την τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, με τον δήμαρχο κ. Αντώνη Καμπουράκη να κάνει λόγο για «τοξικότητες, μηδενισμό και ειρωνεία», και τον επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, πρώην δήμαρχο, κ. Φώτη Χατζηδιάκο, να διαμηνύει ότι την «αξιοπρέπεια και την εντιμότητά του θα την πάρει στον τάφο του»!

Στο στάδιο της ενημέρωσης, ο δήμαρχος είπε σε κάποιο σημείο ότι οι αποφάσεις και οι ενέργειες είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της δημοτικής αρχής και ότι η αντιπολίτευση είναι απολύτως σεβαστή και να συμφωνεί και να διαφωνεί και να επιλέγει τον τρόπο που ασκεί την κριτική την οποία apriori θεωρεί παραγωγική και για καλό σκοπό. Και συμπλήρωσε: «Όμως, δεν έχω καταφέρει να ακούσω πρόταση-έχω ακούσει μονάχα μηδενισμό, ειρωνεία, η οποία δεν προσφέρει σε συγκεκριμένα θέματα».

Ειδικότερα αναφέρθηκε στο θέμα που πυροδότησε την ένταση και οδήγησε στην αποβολή, όπως κατήγγειλαν οι ίδιοι, των συμβούλων της μείζονος μειοψηφίας κ.κ. Γιάννη Κορωναίου, Δημήτρη Ζανεττούλη και Νίκου Γιαννά, από την τελευταία συνεδρίαση της Ο.Ε., αυτό της αξιοποίησης του Μανδρακιού-Νέας Αγοράς. Οι θέσεις της δημοτικής αρχής είναι γνωστές, είπε ο δήμαρχος, από την προεκλογική περίοδο ακόμα. Ανέφερε, ακόμη, ότι κάλεσε τη μειοψηφία να εκφράσει τις απόψεις της καθώς θα είναι σημαντικές για το πώς θέλουμε να είναι ο τόπος μας πολύ σύντομα. Και είπε, στη συνέχεια, ο κ. Καμπουράκης:

«Δεν είμαι διατεθειμένος να δεχθώ τοξικές συμπεριφορές που έχουν σκοπό μονάχα να μπερδέψουν τη συζήτηση και να αποφύγουν τη δέσμευσή τους στο ποια επιλογή είναι η σωστή. Δεν είμαστε ούτε… παιδική χαρά ούτε νηπιαγωγείο να πληροφορήσει ο Α τον Β τι θέλει να κάνει. Είμαστε ένα πολιτικό όργανο στο οποίο η αρχή εκτελεί, αποφασίζει και η μειοψηφία οφείλει να επιχειρηματολογεί για τη σύμφωνη ή διαφορετική ή καλύτερη ή χειρότερη, άποψη την οποία εναλλακτικά αντιπροτείνει». Μάλιστα, είπε ακόμη ότι θέλει να γίνει κατανοητό ότι η αλλαγή που αποφάσισαν οι πολίτες στις τελευταίες εκλογές δεν είναι ένα ψευδεπίγραφο που έβγαλε κάποιους και δεν έβγαλε κάποιους άλλους, αλλά ήταν μία εντολή την οποία ο ίδιος σέβεται και αυτήν υπηρετεί.

Ζήτησε, επίσης, το κλίμα στα όργανα λήψης αποφάσεων να μην υπηρετείται από τοξικές συμπεριφορές αλλά με ένα και μοναδικό γνώμονα, με μία και μοναδική πυξίδα: «το συμφέρον των πολιτών μας, το συμφέρον του τόπου μας, το καλό, του σήμερα και κυρίως του αύριο».

Ο κ. Χατζηδιάκος

Με ανάμικτα συναισθήματα προσήλθε στην προχθεσινή συνεδρίαση ο πρώην δήμαρχος καθώς, όπως μοιράστηκε με το σώμα, την προηγούμενη ημέρα ήταν πολύ ενοχλημένος ενώ την ημέρα της συνεδρίασης αισθανόταν πολύ λυπημένος. Είπε, ακόμη, ότι η πλειοψηφία αποφασίζει, αλλά ο ρόλος της μειοψηφίας είναι , να ελέγχει και κοινός στόχος είναι το συμφέρον του δήμου.

Όταν, λοιπόν-συνέχισε-τα μέλη της παράταξής του που μετέχουν στην Ο.Ε. του μετέφεραν τι ειπώθηκε, για τα οποία επιφυλάχθηκε και είπε ότι ακούστηκαν κακώς κάποιες αιχμές ή κατ’ άλλους ανοίκειες ή και συκοφαντικές εκφράσεις κατά του προσώπου του και για να του φύγει ή όποια υποψία και αγανάκτηση, παρακάλεσε να του δοθούν άμεσα τα πρακτικά, ακόμα και αν δεν τα χρησιμοποιήσει δημόσια. Και είπε, ακόμη: «Την αξιοπρέπειά μου και την εντιμότητά μου θα την πάρω στον τάφο μου! Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να μου αμφισβητήσει αυτά τα δύο πράγματα».

«Έχετε την εντύπωση ότι ήρθαμε εμείς εδώ να βάλουμε εμπόδια στη μειοψηφία για να μην προσφέρουμε στον δήμο; Τότε τι κάναμε πέντε χρόνια στους δημότες;», είπε προς τα μέλη της δημοτικής αρχής και ανέφερε ότι τον ενόχλησε η φράση για «τοξικές συμπεριφορές». Είπε, ακόμη, ότι πρέπει να δικαιολογούνται οι νέοι σύμβουλοι όταν έχουν απορίες (σ.σ. εννοώντας αυτές που εκφράστηκαν στη συνεδρίαση της Ο.Ε. για τη Νέα Αγορά).

Αφού εξέφρασε τη χαρά τους για τα χρήματα που βρέθηκαν για τη Νέα Αγορά και για το έργο της βελτίωσης της οδικής ασφάλειας που εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και για την αξιοποίηση του Χαμάμ, είπε: «Γιατί εγώ μάτωσα να ψάχνω χρηματοδοτήσεις σε μία περίοδο που η Ελλάδα ήταν μέσα στο βούρκο» και ανέφερε ότι για τον λόγο αυτό ακολούθησαν για αυτά τα δύο το μοντέλο να βρουν τις περίφημες συμβάσεις παραχώρησης.

Δεν παρέλειψε, όμως, να συμπληρώσει ότι οι μελέτες δεν βγήκαν…από παρθενογένεση αφού υπήρχαν μελέτες που χρειάζονταν επικαιροποίηση. Αναφορά έκανε και σε άλλα έργα που είχε προχωρήσει όπως η ανάπλαση του κόμβου στην περιμετρική. Και κατέληξε λέγοντας ότι «ε, δεν ήταν δα και τοξική η συμπεριφορά».

Ο δήμαρχος

Τοποθετούμενος ο δήμαρχος για τα όσα έλαβαν χώρα στη συνεδρίαση της Ο.Ε., είπε ότι μία φορά ανέβασε τον τόνο της φωνής του και αν έπρεπε να το ξανακάνει θα φώναζε πιο δυνατά «γιατί η εντιμότητα, η αξιοπρέπεια πρώην δημάρχου Ρόδου δεν είναι δυνατόν να αμφισβητούνται με υπονοούμενα ότι πρώην δήμαρχος Ρόδου συνομιλούσε με ξενοδόχο του νησιού, είτε συνδικαλιστικά είτε μη συνδικαλιστικά αφού προήδρευε της ΕΞΡ.

Η μία και μοναδική φορά η οποία ένιωθα ότι μόνο με βροντερή φωνή θα έπρεπε να επισημάνεις ότι σε μία Ο.Ε. δεν είναι δυνατόν ποτέ κάποιος να κατηγορεί και να υπονοεί ξεκάθαρα, στα δικά μου αυτιά μία πάρα πολύ βαριά κατηγορία για πρώην Δήμαρχο που υπηρέτησε πέντε συναπτά έτη τον δήμο Ρόδου από τη θέση του δημάρχου».

Ο δήμαρχος, είπε ακόμη ότι η επίκληση του κανονισμού λειτουργίας του δ.σ. ή της Ο.Ε. δεν μπορεί να γίνεται κατά τρόπο παρελκυστικό και να ζητάει κάποιος ονομαστική ψηφοφορία για να αποφασιστεί εάν θα βγει από την αίθουσα μέλος της Ο.Ε. ο οποίος κατά τον πρόεδρο πρέπει να βγει, ενώ ανέφερε ότι θα τα πάρουν τα πρακτικά της συνεδρίασης.

«Είναι υποχρέωση του κάθε δημάρχου και του κάθε δ.σ. να προστατεύει την τιμή, την εντιμότητα και την αξιοπρέπεια αυτών που υπηρέτησαν τον θεσμό», είπε ο κ. Καμπουράκης.
Ρώτησε, στη συνέχεια, τον κ. Χατζηδιάκο ποια είναι η πρότασή τους για τη Νέα Αγορά σήμερα αφού έχει αλλάξει κατά το παρελθόν.

Για τη Νέα Αγορά

Για τη μελέτη και τη διακήρυξη για τη Νέα Αγορά-που τις προηγούμενες ημέρες ενέκρινε η Ο.Ε.-θέλησε να ενημερώσει, στη συνέχεια, ο αντιδήμαρχος Πολιτιστικών Μνημείων και Πολεοδομίας, κ. Στέφανος Δράκος, ο οποίος απαντώντας στον κ. Χατζηδιάκο είπε ότι στο θέμα της Νέας Αγοράς δεν υπήρξε καμία συνέχεια και η αξιοποίηση της είναι ένα αποτέλεσμα πολιτικής απόφασης του δημάρχου και της δημοτικής αρχής με στόχο να αναδειχθεί η τοπική επιχειρηματικότητα και το μνημείο αυτό να αποτελέσει μία συνέχεια της εμπορικής δραστηριότητας της Ρόδου από το 1926 μέχρι και σήμερα, δίνοντας βάση στον τοπικό επιχειρηματία.

Αυτό που υπήρχε στο παρελθόν-συνέχισε ο αντιδήμαρχος-ήταν μία απόφαση αξιοποίησης σε έναν και μόνο επενδυτή, χωρίς να υπάρχει καμία συγκεκριμένη έγκριση, μελέτη ή απόφαση που να νομιμοποιεί την όποια διαδικασία παρά μόνο μία έκθεση αξιοποίησης που καθόριζε κάποιες τιμές για το πως πρέπει να δοθεί το μνημείο αυτό σε έναν επιχειρηματία.

Είπε, επίσης, ότι ακόμα και σ’ αυτήν την απόφαση υπήρχαν πάρα πολλά προβλήματα αλλά και για το Χαμάμ ανέφερε ότι γίνονταν ενέργειες προς αξιοποίηση χωρίς να έχουν προηγηθεί οι απαραίτητες διαδικασίες που να την επιτρέπουν. Όπως η πληθώρα αυθαιρέτων που υπάρχουν στη Νέα Αγορά και τα οποία ήταν απαγορευτικά για τη σύναψη συμβολαίων.

Η δημοτική αρχή του Αντώνη Καμπουράκη-συνέχισε ο αντιδήμαρχος-πήρε την πολιτική απόφαση, καταρχάς, να ανατρέψει την απόφαση αξιοποίησης από έναν επενδυτή, να στηρίξει πρώτον τους επιχειρηματίες που όλα αυτά τα χρόνια στήριξαν το μνημείο, βιώνοντας την υποβάθμισή του. Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι αυτή τη στιγμή μπορούν να ανανεώσουν τα συμβόλαιά τους.

Δεύτερον να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση της αποκατάστασης και τρίτον να ολοκληρωθεί η μελέτη η οποία θα ήταν ικανή για να φέρει το έργο στην τελική του μορφή και να μπορέσει να αποκατασταθεί. Έτσι, ολοκλήρωσαν πλήρως το πακέτο αποκατάστασης και αξιοποίησης του μνημείου καθώς υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη, εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και έτσιθα γίνει η δημοπράτηση των καταστημάτων μεμονωμένα, στηρίζοντας την τοπική επιχειρηματικότητα, αλλά και την ανανέωση των συμβολαίων που έχουν στηρίξει το μνημείο.

Για τα λουτρά είπε ότι ο διαγωνισμούς ήταν άγονος γιατί δεν υπήρχε καμία έγκριση από το ΚΑΣ που να νομιμοποιούσε τη διαδικασία αξιοποίησης. Μίλησε, κλείνοντας, και για την αμφισβήτηση που δέχθηκαν για τη Νέα Αγορά. Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, κ. Δημήτρης Κρητικός, ζήτησε να παρουσιαστεί η μελέτη στο δ.σ.

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Γιαννάς είπε ότι θα περίμενε να κατευναστούν τα πνεύματα και να δικαιολογηθούν κάποια πράγματα που συνέβησαν στην Ο.Ε. αλλά διαπιστώνει ότι συνεχίζουν να δικαιολογούν συμπεριφορές ενώ ζήτησε και εκείνος να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της συνεδρίασης της Ο.Ε. Ο κ. Ζαννετούλης, απευθυνόμενος στον δήμαρχο, εξέφρασε την ικανοποίησή του που μπήκε στη διαδικασία να ρίξουν τους τόνους και ανέφερε ότι στην επίμαχη συνεδρίαση δεν υπήρχε καμία τοξικότητα, ψήφισαν εν τάχει τα θέματα και άφησαν δύο θέματα, ένα από τα οποία ήταν η μελέτη της Νέας Αγοράς και η ερώτηση του κ. Κορωναίου για τη μείωση του κόστους της μελέτης, πυροδότησε το κλίμα αποβολής του. Ανέφερε, ακόμη, ότι είδαν στη Διαύγεια να αναφέρονται ως απόντες σε κάποια θέματα ενώ τα ψήφισαν όλα.

Εντάσεις
Στην τοποθέτησή του, ακολούθως, ο πρόεδρος της ΔΕΡΜΑΕ κ. Αλέξανδρος Κολιάδης, μεταξύ άλλων, προέτρεψε τους συμβούλους της μείζονος μειοψηφίας «να μην ανοίγουν πράγματα που είναι εις βάρος τους» και όσο για το πώς γίνεται η ίδια υπηρεσία μετά από τέσσερα χρόνια να βγάζει μικρότερο κόστος στη μελέτη, αυτό είναι μία μομφή προς τον εαυτό τους, είπε προς τη μείζονα μειοψηφία. Ανέφερε, στη συνέχεια, ότι στην Ο.Ε. είπε και μία-δύο κουβέντες παραπάνω που δεν έπρεπε να πει και θα ζητήσει συγνώμη αν χρειαστεί και συμπλήρωσε: «Αλλά, πραγματικά, αν σήμερα στο νησί μας, το 2022, συμβαίνουν κάποια πράγματα, δεν είναι επειδή τα φέραμε εμείς, δεν ήρθαν ουρανοκατέβατοι κάποιοι εδώ, δεν ήρθαν ξαφνικά εδώ επειδή τους καλέσαμε σε ένα πάρτι και τους άρεσε το νησί και έμειναν. Υπήρχε προσπάθεια μεγάλη για να έρθουν εδώ».

«Εμείς θέλουμε τη Ρόδο για τους Ροδίτες. Εσείς μάλλον δεν το θέλατε αυτό το 2018 όταν ένα από τα παιδιά μας, όπως είναι το Ακταίον, το δώσατε σε ξένα χέρια. Στοχευμένα, μελετημένα και εδώ είμαστε σήμερα. Άρα, καθρέφτη-καθρεφτάκι». Στο σημείο αυτό, αντέδρασαν έντονα από τα έδρανα της μειοψηφίας ενώ τον λόγο ζήτησε επί προσωπικού ο κ. Χατζηδιάκος, με τον κ. Κολιάδη να εξέρχεται προς στιγμήν της αίθουσας. «Θέλω να είναι παρών να τ’ ακούσει γιατί το θράσος του κ. Κολιάδη έχει ξεπεράσει τα όρια», είπε ο πρώην δήμαρχος, με τον κ. Κολιάδη\να επανέρχεται στην αίθουσα».

«Κύριε Κολιάδη, δεν είναι η πρώτη φορά, δεν είναι η δεύτερη», του είπε ο πρώην δήμαρχος και τον κάλεσε να μάθει ότι το Ακταίον είχε ρημάξει, όπως είπε, με την προηγούμενη θητεία, είχε έξοδα, 19 άτομα προσωπικό, παθητικό που το δούλευε η ΔΕΡΜΑΕ και χρειαζόταν τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ. Επίσης, τότε δεν υπήρχε ούτε Ταμείο Ανάκαμψης, ήταν σε ισχύ τα capital controls και ο Δήμος χρέη 64 εκατ. ευρώ.

Έτσι, έγινε διεθνής διαγωνισμός και δεν έφεραν κανένα ξένο αλλά είχαν ενδιαφερθεί Ροδίτες. «Έχετε την εντύπωση ότι εμείς δεν θα θέλαμε αυτό να το εκμεταλλευτεί ένας Ροδίτης;», είπε και τόνισε ότι ούτε ήξεραν ποιος είναι ούτε έφεραν κανέναν. Και συνέχισε ανεβάζοντας την ένταση: «Εσείς, όμως, που τους ξέρετε, συνεχίζετε να τους δίνετε. Και το ΝΟΡ με ποιες διαδικασίες δόθηκε και ετοιμάζετε την Καλλιθέα, και ετοιμάζετε τ’ άλλα».

Και για τη Νέα Αγορά είπε ότι ενδιαφέρθηκε Ροδίτης και συνέχισε λέγοντας: «Κανέναν ξένο, μη Ροδίτη, δεν είδε ο Δήμαρχος. Είδε, όμως, τον κ. Νικολιδάκη και τον κ. Χρυσοχοΐδη που ενδιαφέρονταν να φέρουν κάποιους επενδυτές». Είπε, ακόμη, ότι 34 ψήφισαν στο δ.σ. να ακολουθηθεί αυτό το μοντέλο και ο ενδεικτικός πίνακας του κόστους εξόδων έγινε από τον εκλεκτό αρχιτέκτονα κ. Κυριάκο Μάγο που βοηθάει τον Δήμο και τώρα. Όσο για το κόστος της αποκατάστασης, που τότε εκτιμήθηκε υψηλότερο είπε ότι αυτό ήταν επειδή θα ερχόταν επενδυτής και η συμφωνία θα ήταν ότι θα ξόδευε 5 εκατ. ευρώ για τη Νέα Αγορά, θα έδινε δύο χρονιές μισθώματα μπροστά και μία εγγύηση 6 εκατ. ευρώ και θα τα έριχναν στο Εθνικό Θέατρο. Και οι 60 που ήταν μέσα θα έμεναν πέντε χρόνια με το ίδιο ενοίκιο και αφού ο επενδυτής θα επένδυε είχε το δικαίωμα της υπομίσθωσης, δηλαδή να μείνει όποιος θέλει.

Και είπε προς τον αρμόδιο αντιδήμαρχο: «Επειδή πρέπει να τ’ ακούσετε κύριε Δράκο μια φορά. Όχι δοκτορίστικα, να τ’ ακούσετε απλά», με τον ίδιο να διαμαρτύρεται ότι τον προσβάλλει. Και έκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας: «Να τελειώνει, λοιπόν, η σπέκουλα!», είπε και ρώτησε με ποια διαδικασία δόθηκε το ΝΟΡ.
Κάπου εκεί επεκράτησε ένταση με τα έδρανα της πλειοψηφίας, με τον κ. Χατζηδιάκο να αποκαλεί τον κ. Δράκο «κύριε δόκτορα», αντιδρώντας που τον διέκοπτε. Στη συνέχεια, πήρε τον λόγο επί προσωπικού ο κ. Δράκος αναφέροντας το βιογραφικό του ενώ είπε ότι δεν έκαναν καμία σπέκουλα.

Τόσο ο κ. Δράκος όσο και ο κ. Κολιάδης αντέδρασαν, με τον πρώτο να λέει ότι έγινε δουλειά, μελέτες και εγκρίθηκαν οι χρηματοδοτήσεις καθώς η διαδικασία για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι πολύ σκληρή και μέχρι τις 16 Ιουνίου που εγκρίθηκε η μελέτη δεν υπήρχε καμία έγκριση για την αποκατάσταση της Νέας Αγοράς από τη Νεωτέρων Μνημείων. Είπε, ακόμη, ότι πήγαιναν μέλη της μειοψηφίας στη Νέα Αγορά και προσπαθούσαν να ξεσηκώσουν τους καταστηματάρχες λέγοντας ότι δεν είχαν την έγκριση και τη χρηματοδότηση.

Διαβάστε ακόμη

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου